Cześć,
też zaczynam / uczę się.
Już parę nurków było. Sprzęt z wypożyczalni. Kompletuję swój.
W związku z tym pytanie.
W jednym miejscu miałem okazję założyć Tusa x Wing BCJ 8000. Okazało się, że to taka hybryda jacketu ze skrzydłem. Nie ma pasa krocznego jak skrzydło, ale nie ma też pompowanego "pasa biodrowego" jak klasyczny jacket i tak nie obciska w pasie.
Bardzo mi się to spodobało. I coś takiego chciałbym kupić.
Szukałem takiego Tusa x Wing BCJ 8000. Nie jest to sprzęt nowy. W sklepach drogo, używek jak na razie nie znalazłem (jedna na olx w chorej cenie).
Czy moglibyście podpowiedzieć jeszcze jakieś modele takich hybryd?
I czy lepiej zainwestować w sprzęt z górnej półki ale używany (zakładając, że będzie w dobry stanie), czy nówkę sztukę ale słabszy.
I może podpytałbym jeszcze o automat na polskie wody, czyli jakiś niezamarzający najbardziej popularny: apeks ds4/atx40 + atx40? Czy coś innego jeszcze szukać?
Z góry dzięki za odpowiedź
hej! sporo tych tematów znajdziesz na forum ale 2 zdania ode mnie:
1. jeżeli rozważasz nurki "rozwojowe" to zainwestuj nawet w używany worek i skrzydło - płyta może być alu jak będziesz chciał latać ze sprzętem - dojdzie Ci doświadczenia i ochoty na głębsze nurki to kupisz worek do twina i jazda. Zawsze to jakiś koszt mniej.
2. Apeks atx40 + ds4 to chyba najpopularniejszy zestaw w PL. Sam jako pierwszy kupiłem ds4 plus xtx ale to tylko dlatego, że chciałem mieć dłuższą kierownicę wydechu. Dobry sprzęt, moim zdaniem taka mocna półka średnia ale wystarczająca na wiele lat w szczególności na początek. Zero problemów z serwisem/częściami etc.
powodzenia i bezpiecznych nurków!
Pamiętaj, że to podkowa więc żeby przetaczać powietrze z lewej do prawej i odwrotnie będziesz się musiał zawsze lekko wypionować. Wygodniej jest ze skrzydłem z okrągłym workiem, a może i taniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko