| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Czy trzeba się badać okresowo?
FotoMiś - 04-07-2006, 15:11 Temat postu: Czy trzeba się badać okresowo? No właśnie - całkiem spory odsetek nurkujących sądzi, że te badania jakaś stalinowska szykana albo w najlepszym przypadku, że wystarczy raz na 10 lat odwiedzić lekarza, no bo przecież doskonale wiedzą, że nic im nie jest.
Może to im da troche do myślenia:
W Australii nie ma obowiązku przeprowadzania badań okresowych, wymagane jest jedynie orzeczenie o zdolności przed pierwszym kursem i oczywiście wiekszość nurkujących na tym poprzestaje. A po kilku latach wśród tych dopuszczonych:
47% ma nadwagę
13% przyjmuje przewlekle jakieś leki
11% pali
10% miało lub ma astmę (imho dziwnie duży odsetek..)
10% choruje na nadciśnienie lub wieńcówkę
12% ma problemy ze słuchem
pojedyncze sztuki miały epilepsję, odmę opłucnową czy cukrzycę.
Większość z powyższego może być przeciwwskazaniem do nurkowania, więc może jednak warto przynajmniej raz w roku nakłonić chociaż lękarza pierwszego kontaktu coby nas w miarę dokładnie opukał? Przynajmniej ten pneumothorax znajdzie..
Ankietowana grupa liczyła sobie 350 osób z czego 75% w wieku 30-60 lat. Statystyczny delikwent był w 27 procentach kobietą, nurkował od 10 lat i wykonał 410 nurów.
Nb na podstawie zacytowanych badań nie da się stwierdzić, czy te przeciwwskazania rozwijały się wraz z wiekiem delikwentów, czy też zostały przeoczone w trakcie badania na początku kariery nurkowej.
Zatem nie od rzeczy będzie postawić sobie pytanie czy i w jakim stopniu możemy ufać szamanom, którzy te badania przeprowadzają?
Ale o tym już za tydzień, w następnym odcinku...
Pozdrawiam,
Michał
Zboj - 04-07-2006, 19:52
W takim razie kontrowersyjna odpowiedź.
Raz do roku robię sobie przegląd - pełen z wszystkimi bajerami, które są potrzebne - kardiolog, laryngolog, i inni olodzy. Dodatkowo jestem pod stałą opieką alergologa/pulmonologa (ostatnio nawet miałem tomografię <czy też rezonans, bo ja się w tych nie łapię> płuc.)
Inaczej mówiąc - z własnej nie przymuszonej woli jestem pod stała opieką lekarską i szczerze mówiąc nie chce mi się wywalać dodatkowej kasy na pieczątke jakiegoś lekarza, który nawet połowy tego nie sprawdzi co ja mam sprawdzane.
|
|