FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Wyrywanie zębów

Nuakszot - 14-07-2006, 11:21
Temat postu: Wyrywanie zębów
Część!

Muszę jutro pozbyć się ósemki, i tak się zastanawiam czy dziura (a będzie ona całkiem spora), która pozostanie po zębie nie wykluczy mnie na jakiś czas z nurkowania :sad:
No i teraz pytania:

- Co powinieniem powiedzieć dentyście oprócz standardowej informacji że nurkuję?
- Czy muszę się na jakiś czas (i na jaki) powstrzymać od nurkowania?
- Jak już będę nurkował to czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Proszę o szybką poradę, tak bym mógł w razie czego wycofać się z tego wyrywania :mrgreen:

Z góry dziękuję

Hamer - 14-07-2006, 11:28

Wydaje mi się że nie bedzie z tym problemu bo dziura będzie otwarta!
Marcin_alien - 14-07-2006, 13:35

Moj dentysta wie, ze ja nurkuje i zna terminarz wyjazdow :mrgreen: . Przed pozbyciem sie zeba zawsze omawiamy kwestie czy moge nurkowac czy nie. Generalnie zaleca tydzien przerwy po powazniejszym zabiegu. Oczywiscie wszystko zalezy od stanu "dziury" czyli czy np. jest stan zapalny, etc.
:alien:

Nuakszot - 14-07-2006, 14:48

Czyli zakładając że za 2 tygodnie jade na wczasy nurkować, to mogę być spokojny i niczym się nie martwić?
Marcin_alien - 14-07-2006, 15:52

Nuakszot napisał/a:
Czyli zakładając że za 2 tygodnie jade na wczasy nurkować, to mogę być spokojny i niczym się nie martwić

Wiesz - nie jestem stomatologiem i nie znam Twojego stanu uzebienia :20: . Najlepiej pogadaj z lekarzem :22:
:alien:

piotrm - 14-07-2006, 15:54

To tez zalezy czy masz wyrznieta ta osemke, czy nie. Bo jak nie, to trzeba usuwac chirurgicznie i to sie dluzej goi. Niemniej jesli nie bedzie powiklan, to nawet po chirurgicznym usunieciu po dwoch tygodniach powinno byc juz OK. A jak beda to dluzej - ja mialem usuwane trzy osemki (ale nie naraz :22: ) i ostatnia paskudzila sie jeszcze przez ponad miesiac...

Pozdrawiam

sharkey - 14-07-2006, 21:43

Ekstrakcja zęba a szczególnie usunięcie chirurgiczne ( dłutowanie wewnątrz- lub zewnątrz zębodołowe )- a może to dotyczyc zeba ósmego - wyklucza Cię z nurkowania - ze względu na możliwe powikłania - odma powietrzna ,"wypłukanie ", "wypchnięcie "skrzepu " z następowym "suchym zębodołem".
Zalecam po zwykłej ekstrakcji ok 2 tygodni przerwy , po dłutowaniu dłuzej -trzy( 2 tygodnie po zdjęciu szwów).
Powiedz stomatologowi że nurkujesz , choć jeżeli sam nie nurkuje , lub nie jest przeszkolony ( patofizjologia nurkowania ) raczej za dużo nie doradzi.
pzdr.