| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - kam. Złotoryja
DarekS - 21-04-2003, 22:09 Temat postu: kam. Złotoryja kam. Złotoryja
CZACHO - 21-04-2003, 22:14
Moje wrażenia z dzisiejszego nurkowania... (21.04.03)
podjazd pod kaminiołom dobry (ok 200m trzeba sprzet przenieść na polanke bo 3 wielke kamole blokuja wjazd)
obok kamieniolomu jest ladna polanka gdzie mozna sie rozbic ze sprzetem i jakims grillem/ogniskiem
zejscie do wody lagodne po schodkach
okoliczni ludzie chyba przyzwyczajeni sa do nurkow bo nie robili sensacji
głębokość: z tego co się dowiedzieliśmy od okoliczny nurków (Trawers), 42m, choć na necie można wyczytać, że jest do 50m
przejżystość: straszna bieda... 3-4m :( choć może dlatego, że schodziliśmy przy ścianie, a nie w toni
granica swiatla: ok 15m
temperatura wody: 7 stopni
na wodzie duzo smieci niestety :(
pod woda generalnie nic ciekawego (malo widac, czasem jakies zdechle zaby :), moze ponizej granicy swiatla przy latarkach bylo by lepiej, ale nie sprawdzalismy
generalnie w ostatecznosci mozna tam jechac jak nie ma innej alternatywy
ciekawy jest napis na jednej z poreczy 'kapiel grozi smiercia' :)
A tutaj kilka fotek spod wody i znad (wyglad polanki i samej okolicy)
http://nurkowanie.home.pl...mName=Zlotoryja
Zanzara - 23-10-2006, 07:56 Temat postu: Uniejowice 22.10.06 nurałem z kolegą na tym kamieniołomie. Nie powiem - po wejściu na polankę sam kamieniołom robi wrażenie - słyszałem, iż niejeden nuras zrezygnował w tym miejscu z moczenia. Nam poszło extra, pogoda dopisała. Widoczność pod wodą na około 16m to coś ponad 10m, naprawdę bardzo czysto. Byliśmy sami a więc pełny luzik i spokój. Nie wiem jak tam jest głęboko naprawdę bo schodziliśmy tylko do 20m, gdzie jest już dośc ciemno i zimno. Natknęliśmy się na połówkę Cinquecento koloru czerwonego (może komuś zginął osotani - blacha w całkiem niezłym stanie). Generalnie polecam każdemu ten akwenik - warto.
Pozdrawiam wszystkich
|
|