| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - SOCZEWKI KONTAKTOWE I RURANIE?
bulgard88 - 14-10-2006, 08:38 Temat postu: SOCZEWKI KONTAKTOWE I RURANIE? Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny!
mariulo - 14-10-2006, 09:12
Cześć
Kup maskę z właściwymi szkłami korekcyjnymi lub na tą co masz naklej (we właściwej firmie) szkła i nurkuj do bólu.
ol_marcino - 14-10-2006, 10:32 Temat postu: Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE I NURANIE?
| bulgard88 napisał/a: | Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny! |
Temat wałkowany wielokrotnie (śmiało możesz nurkować w soczewkach)
polecam funkcję "szukaj"
pozdrawiam:
ol_marcino
Mania - 14-10-2006, 10:35
To pewnie troche zalezy od wady wzroku. Moja jest w sumie niewielkia (tylko -2), wiec nurkuje w soczewkach (jednodniowych). I zdarzylo mi sie juz, ze mi soczewka wyplynela, ale w przypadku wlasnie niewielkiej wady to nie robi jakiejs wielkiej roznicy (zwlaszcza w Polsce - widocznosc jest czesto mniejsza, wiec nawet bez szkiel dobrze widze )
Jesli jednak masz duza wade to rzeczywiscie lepiej jest wstawic szkla korekcyjne do maski, jak polecal mariulo.
Mania
bell23 - 14-10-2006, 15:56
witam
nurkuje w soczewkach ( jednodniowych ) mimo silnej wady, trenowałem na początku pływanie bez maski w soczewkach na basenie, mimo kilkakrotnych prób nigdy mi soczewka nie wypłynęła, więc śmiało można
Grzegorz R45 - 14-10-2006, 17:13
Wkleiłem do maski szkła wadę +2,5 i nie zdały egzaminu pole potrzebne do obserwacji przyrządów zdecydowanie za małe po przygodzie z zerwaniem maski jedno "szkiełko " wybrało wolność i bardzo dobrze teraz nuram w kontaktach i jest OK. widzę to co trzeba i nie tylko.
nemo66 - 16-10-2006, 17:35
Podobno problemem może być zapalenie rogówki.Tak mówiła mi koleżanka okulistka gdy prosiłem ją o dobranie szkieł kontaktowych pod kątem nurkowania.Leczy się to podobno nieciekawie i pewnie też jest przerwa w nurkowaniu.
Znam osoby,które nurkują i nic się nie dzieje.Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych
Idziol - 16-10-2006, 23:19
Ja nie potrafię nurkowac w soczewkach kontaktowych. Za każdym razem miały styczność z wodą, przypadkową lub zamierzoną i za każdym razem zmieniały swoje położenie na oku. Jakie są tego konsekwencje to każdy wie. Czytałem o maskach ze szkłami wymiennymi lub klejonymi. Każda ma jakąś wadę lub zaletę. Wybrałem coś innego i mimo zdawałoby się "szalbierstwa" - naprawdę działa. Efekt jest rzeczywiscie niesamowity! Polecam stronę: http://www.hydrooptix.com/ps_45dd_overview.html
Jest w Polsce przedstawiciel, od którego można pożyczyć i wypróbować. Sprawdź sam.
Mania - 17-10-2006, 09:44
| nemo66 napisał/a: | | Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych |
Kiedys byla juz dyskusja na ten temat. jesli pamietam w wodzie morskiej sa rozmaite bakterie, ktorych plyny do czyszczenia soczewek wielodniowych nie likwiduja. I stad moze byc stan zapalny. Nie ma tego problemu w przypadku soczewek jednodniowych, bo te sie po prostu wyrzuca....
Mania
Łukasz M. - 17-10-2006, 22:26
| Mania napisał/a: |
Kiedys byla juz dyskusja na ten temat
|
Owszem, w tym miejscu jest dosyć ciekawy post na ten temat.
Mania - 18-10-2006, 09:09
Dzieki Lukasz, wlasnie o to mi chodzilo....
Mania
Kłosek - 18-10-2006, 09:32
Używam soczewek kontaktowych od ponad czterech lat, w tym czasie raz mi wypłukało soczewkę w okolicznościach około nurkowych - skok z górnego pokładu łodzi na główkę i za wczesne otwarcie oczu, pęd wody zrobił swoje. Na nurkowania oraz wszelkie wyjazdy zabieram jednodniówki (mniejsze koszta w razie straty, mniej zmartwień z zachowaniem higieny soczewek). Na co dzień noszę miesięczne B&L - pływam w nich na basenie. Jeśli chodzi o możliwość zapalenia wywołanego jakimś pierwotniakiem to jest płyn do soczewek Opti free (czy jakoś tak) firmy Alcon, reklamowany jest jako usuwający to żyjątko.
|
|