| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - CMAS rownowaznosc - czy aby napewno ?
seaway - 20-10-2006, 22:39 Temat postu: CMAS rownowaznosc - czy aby napewno ? drobna uwaga w sprawie uznawania stopni.
po dosc dlugiej przerwie ( lok3 - 1983, pozniej dosc intensywne nurkowania letnie w latach 84-87, pozniej baaardzo sporadycznie i dluga przerwa), w tym roku chcialem zaczac nurkowac ponownie. w zwiazku ze zmianami jakie zaszly w ostatnich kilkunastu latach, postanowilem zorganizowac jakis plastik, zeby moc nurkowac sobie swobodnie i w polsce i za granica. poszperalem, poczytalem i sie zaczelo. co wybrac.
telefon do kdp, czy i jak zrobic crosa do cmas. owszem mozna, a na poziomie lokowskiej 3, zrobic to moze kazdy instruktor CMAS. jedyna oplata to za wydanie certyfikatu. dzwonie wiec do jednego, pozniej do drugiego i co ? proponuja mi zrobienie "krotkiego" kursu na P1, za 600 do 800 zlotych. o zadnej wymianie nie ma mowy, ani o rozpoczeciu kursu np na P2. wiec jak to jest ?? ( nie bede podawal, kto jak i gdzie, zeby nie robic wycieczek osobistych)
w padi skonczylo sie nurkiem kontrolnym i bez szemrania dali owd i moge zaczynac kurs aowd.
aaa i dla scislosci: zalogowane mam po kursie LOK3 jakies 80-90 godzin nurkowan z pttk, wiec sadze ze nie "spadlem" z sufitu.
pzdr
waldo - 20-10-2006, 23:17 Temat postu: Re: CMAS rownowaznosc - czy aby napewno ? Mając podstawowe wyszkolenie w LOK i doświadczenie w postaci kilkadziesiąciu godzin pod wodą, możesz bez problemu przystapić do kursu AOWD IANTD, więc nie bardzo rozumiem, po co kupowałeś plastik OWD skoro planujesz rozpocząć AOWD ? No chyba, że chciałeś koniecznie wydać kasiorę ?
Adam Frajtak - 21-10-2006, 00:37 Temat postu: Re: CMAS rownowaznosc - czy aby napewno ?
| seaway napisał/a: |
w padi skonczylo sie nurkiem kontrolnym i bez szemrania dali owd i moge zaczynac kurs aowd.
|
w zasadzie to AOWD tez bedzie wygladalo jak nurkowanko kontrolne nitrox padi mozesz kupic korespondencyjnie ( ponoć ma być dostepne w telezakupach MANGO GDYNIA ) ewentualne rescue to tez takie kontolne nurkowanka a na koniec zostanie ci kontrolnie do zrobienia DM
seaway - 21-10-2006, 00:55
coz... owd zrobilem po to, zeby moc w ogole nurkowac sobie gdzies w egzotycznych miejscach. z tego co obserwuje w czasie podrozy, to przewaza padi i cmas. o lok nikt nie slyszal np w rpa a tak na powaznie to po prostu bylo to najtansze rozwiazanie "na teraz", a nie chcialem sie zaglebiac w to, czy kurs robic teraz, czy kiedy. po prostu jak sami wiecie, uprawnienia lokowskie, choc niby zachwalane, nie sa powszechne. ot i caly powod. zadnej filozofii do tego dorabial nie bede.
co do aowd-resue-dm robionych korespondencyjnie... moze i dobre, gdyby plastik byl mi potrzebny do szpanowania, ale nie wiem jak go ewentualnie na czapke zawiesic. poza tym literki sa malutkie i nie widac z daleka, wiec odpada - nie poszpanuje.
pzdr
Smok - 21-10-2006, 11:01
| waldo napisał/a: | | Mając podstawowe wyszkolenie w LOK i doświadczenie w postaci kilkadziesiąciu godzin pod wodą, |
"Podstawowe" w LOK to nurkowanie w PW2 Foka suchy skafander w Warszawie to 2,5 h basenu tygodniowo, przez jesień zimę i wiosnę, jakiś obóz.
Obecna weryfikacja to czyste wyrywanie pieniędzy, jakość renomowanych kursów to namiastka dawnych szkoleń czy PTTK, LOK.
Nowe czasy, nowe normy, szybkie pieniądze.
pozdrawiam rc
Tomasz-Szeryf - 23-10-2006, 07:38
| seaway napisał/a: | | o lok nikt nie slyszal np w rpa |
W RPA jeszcze nie nurkowałem legitymując się plastikiem LOK-u, ale jak do tej pory w większości miejsc nurkowych (zwłaszcza krajów UE, Chorwacja, Egipt) nie spotkałem się z odmową uprawnień z uwagi na egzotyczną org. nurkową. Przyznam, że czasami robiono całkiem dziwne miny - kończące się szperaniem w sieci w poszukiwaniu tajemniczego LOK-u. I chociaz posiadam również plastki innych organizacji to nie musiałem ich wyciągać z uwagi na niezaakceptowanie lokoskich.
Całe szczęście, że mamy internet i chociaż w tej dziedzinie również zaistniał LOK
Koziołek - 23-10-2006, 11:13
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | ...jak do tej pory w większości miejsc nurkowych... nie spotkałem się z odmową uprawnień z uwagi na egzotyczną org. nurkową ... |
Dokadnie. Pokazuje książeczkę (bo nie mam plastiku i nie zamierzam mieć aż do momentu kiedy mnie zmusza lub mi sie rozpadnie ) i wykaz nurkowań podbitych przez instruktora i jeszcze nigdy nie spotkałem się z problemami.
Tomasz-Szeryf - 23-10-2006, 13:42
| Koziołek napisał/a: | | Pokazuje książeczkę (bo nie mam plastiku |
A to w takim razie jestem chyba młodszym lokowcem bo jak zdobywałem szlify kursowe to po zakończeniu już były "plastyki".
Choć lok-booka też mam zawsze przy sobie bo plastic-card o niczym nie świadczy!
WaldDb - 02-11-2006, 22:51
Moim zdaniem po długiej przerwie powtórka kursu nie zaszkodzi...
twardziel1234 - 04-11-2006, 22:58
czesc wszystkim
Jestem instrukorem PADI i bardzo dokladnie przeczytalem wasza rozmowe i musze przyznac,ze czuje sie bardzo zaskoczony...
1)Jezeli chodzi o przepisywanie uprawnien to chcialem powiedziec,ze cos takiego nie istnieje,sa tylko wymagania wstepne na kursy poszczegolne-przynajmnie PADI,ale znajac inne ogranizacje jest podobne (np P1 moze przystapic do kursu rescue itd)..
Jezeli jakis instruktor PADI chcial badz przepisal uprawnienia wam to dajcie mi znac to za waszym potwierdzenie napiszemy do apdi i goscia po paru dniach juz nie ma!
2)Jezeli chodzi o takie szybkie robienie uprawienien PADI to prosze pamietac ze chocby kurs DM trwa minimum 4-5 pelnych weekendow a najczesciej dluzej gdyz nie zawsze ktos daje rade rade od rana do wieczora po kilka nurow dziennie zrobic i jeszcze teorie zrobic...wiec to wcale nie jest tak szybko a jezeli ktos podpisuje wam szybko papiery to to samo co na gorze i zaraz doscia nie ma...
3)jezeli chodzi o nurkowanie po przerwie to z wlasnie doswiadczenia wiem,ze nawet po kilku miesiecznej ludzie potrzebuja powtorki a co mowic o kilku letnie czy kilkunastoletnie co sie zupelnie inaczej nurkowalo-wojskowe,dekompresyjne nurkowanie a teraz bezpieczne i bezdekompresyjne nurkowanie dzieki tabela RDP
pozdrawiam
adam kalmanowicz
PADI Staff Instr
DAN Instr
DSAT Gas Blender Instr
EFR Instr
|
|