FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Co gdzie i jak!

Hamer - 05-11-2006, 23:03
Temat postu: Co gdzie i jak!
Witam!
Mam stopień AOWD a na wiosne bedzie RD...
Na tym stopni zamierzam skonczyc z PADI i przejsc do bardziej technicznej organizacji... ale mam dylemat...
po pierwsze na 90% pojade do egiptu z zaprzyjaznionym klubem(PADI) i mam mozliwosc zrobic kurs nitroxowy placac tylko za materialy, reszta gratis...
ale po przejrzeniu forum mysle sobie... moze jednak nie w padi ale innej organizacji?? czy to ma jakies znaczenie jesli chodzi o ten kurs??

Po drugie jakie polecacie organizacje? Zaczołem sie interesowac GUE ale zeby zrobic kurs w ojczystym jezyku trzeba raczej wyjechac do egiptowa... a moze jakas organizacja dzialajaca w polsce, na slasku? Słyszałem o IANTD mozecie podac jakies strony opisujace ta organizacje? znalazłem strone iantd.pl ale jest bardzo bardzo uboga..

A jeszcze pytanie czy zeby zaczac kursy bardziej zaawansowane trzeba miec 18lat?

TomM - 05-11-2006, 23:11
Temat postu: Re: Co gdzie i jak!
Hamer napisał/a:
A jeszcze pytanie czy zeby zaczac kursy bardziej zaawansowane trzeba miec 18lat?

Ten wymóg dotyczy stopnia PADI DM i IANTD od Technical Diver.

Hamer napisał/a:
mam mozliwosc zrobic kurs nitroxowy placac tylko za materialy, reszta gratis...

Jaka konkretnie reszta? W PADI kurs nitroksowy jest obecnie wyłącznie teoretyczny. Mam nadzieję, że te "materiały" to nie odbitka ksero nieoficjalnego skryptu...

Hamer - 05-11-2006, 23:14

A na czym polega kurs IANTD Deep Diver?
TomM, bedziesz na pewno wiedzial ktory klub na slasku prowadzi kursy IANTD?

TomM - 05-11-2006, 23:18

Na czym polega kurs? Standardy są dostępne na stronach IANTD, także po polsku. Ten stopień to zdaje się wydaje się takim, co zapłacili i próbowali zrobić Adv. EAN, ale nie dali rady... Nie jestem członkiem żadnego klubu i niewiele wiem o strukturze klubowej. Jak masz jakieś konkretne pytanie, na priv.
waldo - 05-11-2006, 23:33

Hamer napisał/a:
A na czym polega kurs IANTD Deep Diver?

Tutaj znajdziesz opis kursu Deep Diver :
http://nurkuj.com/modules...article&artid=4

W zasadzie kurs Deep Diver wykonuje się jako combo wraz z kursem AEAN :
http://nurkuj.com/modules...article&artid=1

styx - 05-11-2006, 23:37
Temat postu: Re: Co gdzie i jak!
Hamer napisał/a:
mysle sobie... moze jednak nie w padi ale innej organizacji?? czy to ma jakies znaczenie jesli chodzi o ten kurs??

a tak na początek czemu chcesz zrezygnować z PADI ?
Znaczenie gdzie robisz kurs ma zwykle to że inny jest program i inne oczekiwania co do umiejętności kursanta - pytanie czy chcesz zdobyć szybko plastik czy chcesz się czegoś nauczyć i stracić trochę "krwi" ...

Hamer - 05-11-2006, 23:39

Bardzo dziękuje za informacje! Poczytam sobie wszystko co mnie interesuje na całej stronie... powinno wystarczyć;]