| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Znaki nurkowe PADI, SSI, IANTD...
majrobbi - 10-11-2006, 11:05 Temat postu: Znaki nurkowe PADI, SSI, IANTD... Proszę, jeśli ktoś takową zna, o podrzucenie linka do stronki ze znakami nurkowymi PADI , SSI i IANTD
najlepiej wszystkimi (ogólne, kierunku i prędkości, określania obiektów/stworzeń pod wodą i pozostałe...). Chodzi mi o to, jak pokazać znak (obrazek) oraz co on oznacza.
styx - 10-11-2006, 12:03
może tu: http://www.nurkomania.pl/...naki_rekami.htm
albo tu: http://www.nowa-ama.pl/wiedza_znaki.php
albo tu: http://www.ukdivers.net/comms/signals.htm
generalnie --> google
KasiaK - 10-11-2006, 12:46
najgorzej to jest chyba z ujednoliceniem liczb i "rezerwy"
styx - 10-11-2006, 12:52
| KasiaK napisał/a: | najgorzej to jest chyba z ujednoliceniem liczb i "rezerwy" |
jest wiele różnic, więc jak się nurkuje z nowym partnerem(ką) to trzeba podstawowe znaki ustalić. I dodatkowo - wetnotes czy tabliczka przyjacielem Twoim jest (choć w sumie znam znak oznaczający "płynie na Ciebie zajeb* wielki rekin"
KasiaK - 10-11-2006, 13:19
| styx napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | najgorzej to jest chyba z ujednoliceniem liczb i "rezerwy" |
jest wiele różnic, więc jak się nurkuje z nowym partnerem(ką) to trzeba podstawowe znaki ustalić. |
taaaaaa? nooo cooo Tyyy?
hehe
| styx napisał/a: |
I dodatkowo - wetnotes czy tabliczka przyjacielem Twoim jest (choć w sumie znam znak oznaczający "płynie na Ciebie zajeb* wielki rekin" |
tez mi sie ten znaczek podoba
tylko nie zajeb** tylko pier**
majrobbi - 10-11-2006, 14:45
Obydwie te strony widziałem i nie chodziło mi o znaki CMAS, tylko pozostałych organizacji, które wymieniłem...
I o to chodziło... Dzięki.
JeÂli kto jeszcze zna jakie "ukryte" stronki ze znakami to niech wrzuci...
[ Dodano: 10-11-2006, 15:00 ]
| KasiaK napisał/a: | | najgorzej to jest chyba z ujednoliceniem liczb ... |
Znam dwa sposoby pokazywania[ dla liczb >5]:
1) paluchy pionowo ku górze (cmas i "chyba" ssi?, pedi?)
2) paluchy poziomo (IANTD ?)
Dla liczb 1-5 brak różnicy...
Czy znacie jeszcze jakie inne systemy pokazywania liczb (pod wodť)?
styx - 10-11-2006, 15:40
| majrobbi napisał/a: |
Znam dwa sposoby pokazywania[ dla liczb >5]:
1) paluchy pionowo ku górze (cmas i "chyba" ssi?, pedi?)
2) paluchy poziomo (IANTD ?)
Dla liczb 1-5 brak różnicy...
Czy znacie jeszcze jakie� inne systemy pokazywania liczb (pod wodĹĄ)? |
hm co pkt 2) to chyba chodzi Tobie o pokazywanie dla danej liczby cyfr od 1-5 pionowo, od 6-9 poziomo - przykładowo masz 170 bar, pokazujesz jedynkę w pionie i dwójkę w poziomie, czasem jeszcze funkcjonuje zero jako typowe "ok".
Ale czy przypisywać to konkretnej organizacji to bym się zastanawiał...
martin - 10-11-2006, 15:58
| styx napisał/a: | | czasem jeszcze funkcjonuje zero jako typowe "ok". |
Lub scisnieta piesc...
Hamer - 10-11-2006, 16:48
w padi zawsze mnie uczone zeby tak pokazywac:
170 bar, wiec pierwsze pokazujemy 100 jedna dlon poziomo, druga pionowo i robimy takie "T"
potem 50 czyli acisnieta piesc
i 20 czyli dwa palce do góry(peace)
ten watek pokazuje jak wazne jest przecwiczenie podstawowych znakow z nowym partnurem....
tOmki - 10-11-2006, 17:06
| Hamer napisał/a: | w padi zawsze mnie uczone zeby tak pokazywac:
170 bar, wiec pierwsze pokazujemy 100 jedna dlon poziomo, druga pionowo i robimy takie "T"
potem 50 czyli acisnieta piesc
i 20 czyli dwa palce do góry(peace)
ten watek pokazuje jak wazne jest przecwiczenie podstawowych znakow z nowym partnurem.... |
mnie uczono tak samo
ta litera "T" to prawie jak trener koszykowki pokzazuje ze chce wziasc czas dla druzyny
znam tez znaki na okreslenie: rekina, mureny,plaszczki i zolwia
agrest - 10-11-2006, 18:53
Moze Ci (i nie tylko) sie przyda.
http://www.divestar.cz/we...site=1&page=285
PS: Wiekszosc jest zrozumiala albo mozna sobie poszukac w slownikach ale moze komus by sie chcialo przelozyc z ich na nasz?
Pozdrowka
J.
Zielona Wróżka - 10-11-2006, 21:56
Nie mogę się skupic na znakach przez te jego łańcuchy
Najbardziej mi się podoba: "Zacpal se" i "Zamotal jsem se"
I - 10-11-2006, 22:07
| Hamer napisał/a: | w padi zawsze mnie uczone zeby tak pokazywac:
... Obrazek |
Malujesz paznokcie?
P.
I
Hamer - 10-11-2006, 22:09
| I napisał/a: | | Hamer napisał/a: | w padi zawsze mnie uczone zeby tak pokazywac:
... Obrazek |
Malujesz paznokcie?
P.
I |
yyy niedaza mi sie to:P to jest obrazek sciagniety z neta;] i chyba nawet "komputerowy"
Arthuro - 11-11-2006, 08:44
| Zielona Wróżka napisał/a: | Nie mogę się skupic na znakach przez te jego łańcuchy | Cos w tym jest, zwlaszcza, ze to tylko czesc jego wyposazenia...
Co nie zmienia tego, ze dr Petr (pozujacy do zdjec) to znakomity czeski nurek tmx.
| Zielona Wróżka napisał/a: | | Najbardziej mi się podoba: "Zacpal se" i "Zamotal jsem se" | ROTFL
pozdr.
A.
Ryszard Szwajcer - 26-05-2013, 16:26
Udało się nam troszkę pozbierać do kupy najczęściej spotykane znaki nurkowe i powoli je robimy jako GIF-y.
Może się przydadzą ?
Znaki nurkowe ogólne
Znaki nurkowe dotyczące czynnika oddechowego
Jeżeli ktoś posiada wiedzę dotyczącą innych znaków, które pominęliśmy lub zapomnieliśmy, to proszę o pomoc czyli opis gestów i ich znaczenie a na pewno je dorobimy
Czarek Abramowski - 11-07-2013, 17:48
Znaki na zwierzątka
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
michmat88 - 19-08-2013, 22:47
Pojawiły się posty że 100 pokazujemy jak "T". Też się uczyłem w takiej konwencji jednak po jakimś czasie będziesz miał w ręku kołowrotka/latarkę czy cokolwiek innego ew. w nocy podświetlając jedną rękę a drugą pokazując jakiś znak. Palce w pion (1-5) i poziom (6-9) pokazywane jedynie jedną ręką są dużo wygodniejsze i w zasadzie szybciej się pokazuje.
adalbert - 20-08-2013, 19:10
| michmat88 napisał/a: | | Palce w pion (1-5) i poziom (6-9) pokazywane jedynie jedną ręką są dużo wygodniejsze i w zasadzie szybciej się pokazuje |
Zgadza się, też zawsze stosuje ta metodę ( zawsze mam latarkę),praktycznie jedyny znak jaki pokazuję dwoma rękami to (do partnera) "wypuszczam bojkę".
pzdro: Adalbert
JacekKG - 20-08-2013, 19:26
| adalbert napisał/a: | | michmat88 napisał/a: | | Palce w pion (1-5) i poziom (6-9) pokazywane jedynie jedną ręką są dużo wygodniejsze i w zasadzie szybciej się pokazuje |
Zgadza się, też zawsze stosuje ta metodę ( zawsze mam latarkę),praktycznie jedyny znak jaki pokazuję dwoma rękami to (do partnera) "wypuszczam bojkę".
pzdro: Adalbert |
Przeciez jedna wystarczy
zdziebeł - 20-08-2013, 19:39
Z pięści wybuch w górę - wypuszczenie bojki. Oczywiście jedną ręką.
Aleksander - 20-08-2013, 20:03
A czy nie prościej będzie dogadać komunikację przed nurkowniem?
karas81 - 21-08-2013, 23:07
A ja tym co patrzą bardziej pod kontem technicznym, proponuje zapoznać się z tym
http://www.google.pl/url?...nkULAzVoqP4dcBg
Ryszard Szwajcer - 23-08-2013, 16:27
Michmat88 lub Adalbert wyjaśnijcie proszę dokładniej jak pokazujecie tą "stówkę" jedną ręką, a jak będziemy dorabiać GIF-y pozostałych znaków, które właśnie jeszcze zbieramy, to po prostu to dorobimy.
Problem mam dość poważny, ponieważ ja mam w jednej ręce palce tylko od 1 do 5 A nie chce pisać do Przyjaciółki, skąd mam wziąć palce 6 do 9
Z góry dzięki i jak tylko wyjaśnicie temat na tyle łopatologicznie, że rozkminimy, to na pewno to dorobimy i niech nam służą
KasiaK - 23-08-2013, 16:41
| Ryszard Szwajcer napisał/a: | Udało się nam troszkę pozbierać do kupy najczęściej spotykane znaki nurkowe i powoli je robimy jako GIF-y.
|
"płyń bliżej/dalej od dna/ściany/rafy" jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe,
"trzymajcie tę głębokość" też niespecjalnie
"uwaga niebezpieczeństwo" - gdyby mi ktoś tak pokazał to bym zrozumiała, że "płyniemy tam i będziemy kogoś tłuc"
"uwaga prąd" jest jak "uwaga niebezpieczeństwo" więc cholera wie:)
bojkę pokazuję inaczej - jedną ręką, szybki ruch dłonią, jak rozkładający się pąk kwiatu, do góry
"stań na dnie/platformie" oraz "klęknij" mnie rozwaliło:)))))))))))))))))))))))))))) w sensie, że nie wyobrażam sobie do czego to potrzebne, ale nie wnikam
ale ogólnie fajnie, pewnie dobra zabawa była przy kręceniu:)
RobikP - 24-08-2013, 00:16
| KasiaK napisał/a: | | ..."stań na dnie/platformie" oraz "klęknij" |
proszę, nie róbcie tego w Zimniku - wizurka i bez tego nie rozpieszcza
adalbert - 25-08-2013, 17:27
| Ryszard Szwajcer napisał/a: | | Michmat88 lub Adalbert wyjaśnijcie proszę dokładniej jak pokazujecie tą "stówkę" jedną ręką, a jak będziemy dorabiać GIF-y pozostałych znaków, które właśnie jeszcze zbieramy, to po prostu to dorobimy. |
1-5 palce w pionie (przed sobą-liczenia tak jak np. znaki PADI) , 6-10 palce/dłoń poziomo ( od siebie na prawo).
Pzdro: Adalbert
Grzegorz_K - 26-08-2013, 11:17
| adalbert napisał/a: | | 6-10 palce/dłoń poziomo ( od siebie na prawo). |
Ściślej 6 - 9
| Ryszard Szwajcer napisał/a: | | wyjaśnijcie proszę dokładniej jak pokazujecie tą "stówkę" jedną ręką, |
1 - palec wskazujący pionowo
0 - koło pokazywane dłonią poprzez złączenie wszystkich palców z kciukiem (strona 29 w materiale zamieszczonym przez karas81)
0 - j.w.
Całość to palec wskazujący pionowo i dwukrotnie pokazane zero.
adalbert - 27-08-2013, 18:33
| Grzegorz_K napisał/a: | | Ściślej 6 - 9 |
Nie, 6-10 .
10 to 5 palców poziomo.
Pzdro:Adalbert
md1974 - 27-08-2013, 20:51
Adalbert, nie. Palcami pokazujesz CYFRY a 10 nie jest już cyfrą więc pokazujemy dwa znaki.
Sprawdź również dokładnie jak ta dłoń dla cyfr 6-9 ma być ułożona (w prawo czy w lewo? która dłoń? prawa czy lewa?).
W tych załączonych materiałach jest to dobrze pokazane - 6-9 dłoń poziomo, zewnętrzną stroną w stronę partnera. Czyli nie od siebie (jak to napisałeś wcześniej) a do siebie wewnętrzną stroną dłoni.
Yavox - 27-08-2013, 21:52
To jak będzie 210 pokazane jedną ręką?
md1974 - 27-08-2013, 21:54
Pokazujesz trzy kolejne cyfry.
Jakbyś miał napisać to też potrzebowałbyś do tego trzeciej ręki?
Yavox - 27-08-2013, 21:58
Czyli co, dwie piątki palcami poziomo i jeden palec w pionie?
lozerka - 27-08-2013, 22:01
a czemu tak? pokazujesz kolejno 2,1,0 dwa w pionie, jeden w pionie i kółeczko.
i ja tez nie znam 10 jako 5 palców w poziomie, a jako jeden w pionie i kółko
md1974 - 27-08-2013, 22:55
| Yavox napisał/a: | | Czyli co, dwie piątki palcami poziomo i jeden palec w pionie? |
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
Zasada jest prosta - wszystko pokazujesz jedną dłonią jako kolejne cyfry, tak jak po kolei piszesz. To chyba normalne?
Nie ma "cyfry" 10 zatem najpierw pokazujesz 1 a potem 0.
Są celowo wprowadzone dwa elementy różniące cyfry od 1-5 i od 6-9 żeby nie było żadnych wątpliwości. Jedne pionowo (palcami do góry) i wewnętrzną stroną dłoni do partnera a drugie poziomo (palcami w bok) i zewnętrzną stroną dłoni do partnera. Dodatkowo jedynka to palec wskazujący a nie kciuk żeby się komuś z wynurzaniem nie pomyliło.
Pokazywanie dwoma rękami ma dwie wady - pokażesz do 99 oraz jak będzie ciemno to nie masz czym przyświecić żeby partner widział co pokazujesz.
RobikP - 28-08-2013, 00:13
| md1974 napisał/a: | | ... jak będzie ciemno to nie masz czym przyświecić żeby partner widział co pokazujesz. |
ja trzymam wtedy latarkę w zębach
Grzegorz_K - 28-08-2013, 11:54
| adalbert napisał/a: | Nie, 6-10 .
10 to 5 palców poziomo. |
md1974 wyjaśnił Ci to precyzyjnie
Dodam jeszcze, że kiedy pierwszy raz poznałem i próbowałem użyć tego systemu pokazywania liczb to było niezłe zamieszanie ale teraz uważam go za najlepszy. Moim zdaniem organizacje nurkowe powinny przejść na ten system znaków już przy szkoleniu OWD.
md1974 - 28-08-2013, 14:13
| RobikP napisał/a: | ja trzymam wtedy latarkę w zębach |
Hida?
RobikP - 28-08-2013, 16:59
| md1974 napisał/a: | | RobikP napisał/a: | ja trzymam wtedy latarkę w zębach |
Hida? |
Hid w zębach wyrywa szczękę - nawet Corega Tabs nie pomoże
|
|