FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Kursy Jaskiniowe - Pytanie

Kula - 16-11-2006, 23:00
Temat postu: Kursy Jaskiniowe - Pytanie
Witam Wszystkich

Mam pytanoko dotyczące szkolenia w Nurkowaniu Jaskiniowym. Jakie federacje oprócz CMAS maja w swojej ofercie nurkowanie jaskiniowe ? Gdzie można poczytać, zobaczyć opis szkolenia, kto prowadzi ? EW. Kogo polecacie.

Dzieki i pozdrawiam

martin - 16-11-2006, 23:30

Kula napisał/a:
Jakie federacje oprócz CMAS maja w swojej ofercie nurkowanie jaskiniowe ?

Z najbardziej znanych to chyba GUE.

Potem kazda inna szanujaca sie organizacja "techniczna".

MTBiker - 16-11-2006, 23:41
Temat postu: Re: Kursy Jaskiniowe - Pytanie
Kula napisał/a:
Witam Wszystkich

Mam pytanoko dotyczące szkolenia w Nurkowaniu Jaskiniowym. Jakie federacje oprócz CMAS maja w swojej ofercie nurkowanie jaskiniowe ? Gdzie można poczytać, zobaczyć opis szkolenia, kto prowadzi ? EW. Kogo polecacie.

Dzieki i pozdrawiam

Witaj

Najpopularniejsze i najszerzej honorowane organizacje wydajace kwity jaskiniowe to IANTD, NSS-CDS, NACD.

Szkoli takze CMAS, TDI i GUE oraz pomniejsze organizacje narodowe takie jak niemieckie PADT czy chocby australijskie CDAA.

W polsce dziala PNJ PZA - http://www.pnj.sgw.wroc.pl ale do tej pory nie wydawala certyfikatow

Pzdr
Lukasz Lechowicz
--- www.stajniakleina.pl ---

kamyk - 17-11-2006, 05:55

Z tego co mi wiadmo, najlepsza dla cibie droga w tym momencie bedzie zrobienie kursu GUE Cave, wiem iz mozna je robic we Francji.

Wysztko znajdziesz na www.gue.com

Acz kolwiek wiem ze ktos z forum robil kursy na Florydzie, wiec musisz poszukac postow.

Pozdro,
kamyk

Mieto - 17-11-2006, 09:07

Co do CMASu to tu masz linka, tam znajdziesz telefon więc najprościej chwycić za tel i się najprościej wypytać osoby która to prowadzi:

http://www.kdp.pttk.pl/in...nu=kalendarz_sz

Prowadzi to Krzysztof Starnawski którego nie muszę chyba polecać i z tego co mi wiadomo nie musisz wyjeżdżać z kraju.

Khoza - 17-11-2006, 09:26

Z tego co się orientuję to u Starnawskiego "intro to cave" (czy jakoś tak) prowadzone jest w Polsce, ale na pełnego "cave divera" jedzie się do Francji.
Janusz_Lew - 19-11-2006, 02:00

kamyk napisał/a:
Acz kolwiek wiem ze ktos z forum robil kursy na Florydzie, wiec musisz poszukac postow.

Zobacz w tym wątku.

kurek - 20-11-2006, 13:05

Witam.
Proponuję zgłosić się do Robetra Kleina, właśnie zdobył uprawnienia Technical Cave Diving Instructor' a IANTD. Polecam szkoleniowo. Szczegóły u Roberta.

Jarek