FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

REBREATHERY - SCR niezawodny ??

Smok - 25-12-2006, 20:19
Temat postu: SCR niezawodny ??
zabierek napisał/a:
Tobie nie musze tlumaczyc, ze jesli ktos zna slabe punkty RB80, najbardziej niezawodnego RB na swiecie

Znalazłem takie zdanie z którym z wielką chęcią , podyskutuję.
Zdecydowanie więcej roboczo godzin jest wykonanych na FGG niż RB80.

pozdrawiam rc

zabierek - 25-12-2006, 20:59

No tak :) Oczywiscie zwrociles uwage na usmieszek podkreslajacy moj stosunek do zaj...ebistosci tego rozwiazania ... :)

Cala koncepcja jak wiesz RB80 i innych RB tego typu bazuje na pewnym zalozeniu, ze przy kazdym cyklu oddechowym wymieniana jest 1/8 -1/10 pojemnosci worka. Tak sie w istocie dzieje, jesli przeplyw gazu pomiedzy workami jest jednokierunkowy :) czyli ze dziala check pomiedzy nimi. Jesli on nie dziala prawidlowo, cala koncepcja idze sie je...ć.

Takie wypadki byly, na EDO - klon RB (jesli mozna tak wogoel powiedziec, poniewaz RB jest klonem pewnego czeskiego rozwiazania wdrozonego (czy opatentowanieg nie wiem) duzo wczesniej :) ). Zmiana stosunki wymiany z 1/8 na 1/10 nie zmienia wiele.

Pewnosc siebie konstruktorow RB80 pozwala im zaniechac mozliwosci pomiaru O2 (nie ma gniazda w glowicy itd.) co w przypadku przyciecia tego zaworu jest makabryczne w skutkach. Nie jest rowniez fajna mozliwosc przyciecia sie mozliwosci ruchu workow oddechowych jesli dostanie sie cos miedzy nie a obudowe RB. Slowem, jesli rozsadny nurek przeanalizuje mozliwosci wystapienia sytuacji podbramkowej na RB80 i CCR, to ten drugi o dobrej konstrukcji glowicy (czyli wykluczamy Buddy) jest zdecydowanie bardziej bezpieczny.

Smok - 25-12-2006, 21:39

RB 80 rozwinięcie francuzkiego DC 55. Moje zdanie . To piękna konstrukcja kompaktowa do zastosowań POWIERZCHNIOWYCH !!! Umieszczenie miecha(ów) nad DUPĄ użytkownika zapewnia małe opory oddechowe w pozycji prawie pływackiej. Dawkowanie świeżego czynnika oddechowego proporcjonalnie jest proste i naj gorsze pod względem ekonomiki SCR. Mogę jeszcze więcej .

pozdrawiam rc

zabierek - 25-12-2006, 22:04

W pozycji plywackiej, a nie w oplywowej pozycji poziomej. Ale to mniejsza wada, w CCR tez lepiej plywa sie z troche zlozonymi nogami. Duza wada do zastosowan podwodnych to znaczny i srednio przewidywalny drop tlenowy, koniecznosc zabierania premiksow deco i ten zaworek ...
Smok - 25-12-2006, 22:08

zabierek napisał/a:
koniecznosc zabierania premiksow deco i ten zaworek ...

To akurat łatwo obejść ale pierniczę zgłaszanie tego rozwiązania zupełnie nie daje się rozmawiać z H i Tym z Nieniec.

pozdrawiam rc

zabierek - 25-12-2006, 22:51

premiksy deco tak, mozna zastosowac Twoje rozwiazanie :) Co do zaworka, oczywiscie mozna zrobic zawor kaskadowy lub inne zabezpieczenia, ale jesli mowimy o RB80 to nie ma tam zadnego z tych elementow... Dla nurkowan jakie wykonujemy typowo, RB80 czy zadne inne mutacje tego typu nie daja korzysci operacyjnych wartych ryzyka. Jesli mam zabrac na plecy 80kg i z boku 3 stage, to nie widze specjalnej roznicy (oprocz lekkiej korzysci termicznej) w zabieraniu 2x18 czy 2x20
Smok - 26-12-2006, 14:18

zabierek napisał/a:
RB80 czy zadne inne mutacje tego typu nie daja korzysci operacyjnych wartych ryzyka

Będzie publiczna prezentacja produktu INTERSPIRO. O względnie stałym ciśnienu cząstkowym tlenu. Krąg odbiorców wojsko.
W temacie SCR składany z części zostawiłem adres opisu patentowego, prostego Samo Mieszającego Systemu, wymaga tylko dyszy do tlenu i oporu laminarnego do gazu inertnego, ma też poprawione własności przy wynużaniu, czysto mechanicznie .

pozdrawiam rc

[ Dodano: 08-01-2007, 20:01 ]
scaner napisał/a:
jak najwiecej za i przeciw RB80? I Jak to się ma do Megalodona

Na początek SCR chroni skład atmosfery poprzez nadmiar i nie posiada elektroniki w swojej strukturze. CCR ma elektronikę (zamknięcie pętli sprzężenia zwrotnego) która dostosowuje ilość tlenu do potrzeb, bo ma informację o ciśnieniu cząstkowym tlenu.
Osobiście nie przepadam za RB80 i niemiecką kopią, bo na dużych głębokościach jest to naj bardziej rozrzutny system dawkowania gazów. Ma wadę wszystkich SCR na małych głębokościach stają się hipoksyczne, ale tutaj ta wada jest pogłębiona w porównaniu do pozostałych typów SCR. Z SCR ja bym radził zdobyć ACSC, DCSC i prosto można je przerobić na stałe ciśnienie cząstkowe tlenu. CCR to ciągle prototypy ciągle raczkują, nawet jeśli się biorą za problem bogate firmy DIVEX.

pozdrawiam rc

TomekR - 19-03-2007, 22:38

Na poczatku marca ,zginela w Szwajcarii(jezioro w Alpach), instruktorka (OC) podczas nurkowania na AH-1 (RB 80 clone). Podobno pomylila mieszanki.
T

Smok - 20-03-2007, 08:24

Żal mi każdego kto zginął pod wodą.

Dobrych wiadomości nie przynosisz. Zwłaszcza że można zrobić w tej rodzinie stałe ppO2, wie o tym Matias Pfister (niemiecki klon RB80) a ci z H nawet nie chcą wiedzieć.

pozdrawiam rc

TomekR - 20-03-2007, 19:26

Smok napisał/a:
(niemiecki klon RB80)

AH-1 PSCR to tez niemiecka konstrukcja bodaj German Diving Systems, ale nawet nie wiem czy oni jeszcze istnieja. Podobno, zaznaczam podobno, za gleboko 'wpiela' do systemu cczysty O2 zamiast 50%.
pzdr
T

martin - 20-03-2007, 19:47

TomekR napisał/a:
AH-1 PSCR to tez niemiecka konstrukcja

BTW: RB80 zreszta tez jest "niemiecki". Literki RB sa akronimem od Reinhold Buchalny.

http://www.waldbrenner.de/db8us/rbtrain0604.htm

Smok - 20-03-2007, 20:52

TomekR napisał/a:
za gleboko 'wpiela' do systemu cczysty O2 zamiast 50%.

Przypuszczałem że hipoksja ją zabiła, a wynika że hiperoksja.

pozdrawiam rc

TomekR - 20-03-2007, 22:27

Smok napisał/a:
Przypuszczałem ....., a wynika że.....

Jak napisalem: podobno! Jak na razie wiadomosc nie potwierdzona.
martin dzieki za info o genezie RB80.
pzdr
T

Smok - 21-03-2007, 08:36

Smok napisał/a:
RB 80 rozwinięcie francuzkiego DC 55
Wysłany: 25-12-2006, 21:39

To tylko inna wersja.

pozdrawiam rc

kubik - 01-07-2007, 15:14

zabierek napisał/a:
Tak sie w istocie dzieje, jesli przeplyw gazu pomiedzy workami jest jednokierunkowy :) czyli ze dziala check pomiedzy nimi. Jesli on nie dziala prawidlowo, cala koncepcja idze sie je...ć.

Żaba, to podobnie jak pójdzie w buraki któryś z zaworów w ustniku... Tyle, że w klonach masz 3 takie SPoFy.
zabierek napisał/a:
Takie wypadki byly, na EDO - klon RB [cut] Pewnosc siebie konstruktorow RB80 pozwala im zaniechac mozliwosci pomiaru O2 (nie ma gniazda w glowicy itd.) co w przypadku przyciecia tego zaworu jest makabryczne w skutkach.

Na szczęście chłopaki z CH o tym pomyśleli :)
Smok napisał/a:
RB 80 rozwinięcie francuzkiego DC 55. Moje zdanie . To piękna konstrukcja kompaktowa do zastosowań POWIERZCHNIOWYCH !!!

Oj nie przesadzaj... 2 lata temu miałem EDO-04, który konstrukcyjnie jest bardzo podobny do RB80. Parę 80tek, 122 i 125m to chyba jednak kawałek od powierzchni? A wiem jeszcze o kilku nurkowaniach kolegów poniżej 100ki. Da się.
Smok napisał/a:
Umieszczenie miecha(ów) nad DUPĄ użytkownika zapewnia małe opory oddechowe w pozycji prawie pływackiej.

Generalnie ta konstrukcja nie jest najlepsza jeśli chodzi o opory oddechowe. Żeby jako tako się z tego oddychało, wymusza bardzo określoną pozycję w wodzie, a i tak pozostaje daleko w tyle w kwestii komfortu oddychania za BI, czy jeszcze lepszym w tym względzie Mentesie.
Smok napisał/a:
Dawkowanie świeżego czynnika oddechowego proporcjonalnie jest proste i naj gorsze pod względem ekonomiki SCR.

No niestety. Szczególnie widać to na głębszej wodzie. Choć i tak oszczędność w gazach (i EURO :) ) w porównaniu z OC jest bardzo atrakcyjna.

Robert Klein - 02-07-2007, 10:21

kubik napisał/a:
zabierek napisał/a:
Takie wypadki byly, na EDO - klon RB [cut] Pewnosc siebie konstruktorow RB80 pozwala im zaniechac mozliwosci pomiaru O2 (nie ma gniazda w glowicy itd.) co w przypadku przyciecia tego zaworu jest makabryczne w skutkach.

Na szczęście chłopaki z CH o tym pomyśleli Smile

No w RB 80 też jest - dokładnie taki sam port jak w EDO, a użycie czujnika PPO2 polecane przez producenta. Nawet na zdjeciach na stronie Halcyona RB 80 występuje z Oxygaugem. .

Robert Klein

kubik - 02-07-2007, 11:21

Być może. Ja w szczegółach mogę się wypowiadać tylko o EDO.