FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Kurs basenowy w Poznaniu

Przemo_C - 02-01-2007, 13:03
Temat postu: Kurs basenowy w Poznaniu
Witam serdecznie.

Namówiłem żonę na kurs nurkowania i chciałbym zorganizować to w następujący sposób: kurs basenowy w Poznaniu, a obowiązkowe, kursowe nurkowania na wodach otwartych w Egipcie lub Chorwacji. Dalsza część pobytu to już wspólne nurkowania.

Mam w związku z tym kilka wątpliwości, czy taki kurs basenowy kończy się jakimś kwitem, który zostanie uznany w jakiejś polskiej bazie za granicą, i druga sprawa czy możecie polecić kogoś z Poznania kto dobrze takie kursy prowadzi?

Khoza - 02-01-2007, 14:13

Taki podział na część basenową i późniejszą kontynuację w wodach otwartych jest (albo przynajmniej powinien być) możliwy w przypadku gdy kurs prowadzony jest przez jednego instruktora/centrum. Osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby instruktor skracał kurs na podstawie mglisttego kwitu o odbyciu części kursu w zupełnie nieznanym mu miejscu przez nieznanego mu ionstruktora.
Jeśli chodzi o instruktorów z Poznania to szczerze polecam Krzyśka Janickiego (instruktor M3 w plus prawie wszystkie specjalizacje w CMAS, dodatkowo PADI i HSA). W drugiej połowie sierpnia organizuje zwykle wyjazd na Chorwację.

Dorota i Wojtek - 02-01-2007, 14:21

Hej!
Przemo_C napisał/a:
czy taki kurs basenowy kończy się jakimś kwitem

Jeżeli byłby to kurs PADI, to część teoretyczno-basenowa kończy się otrzymaniem tzw. "formularza przeniesienia", który należy przekazać instruktorowi przejmującemu kursanta.

To dosyć popularny sposób na podzielenie kursu - wspomniany formularz jest honorowany przez wszystkie bazy i instruktorów PADI na świecie.

:wave:

The_PiotREX - 02-01-2007, 15:34

Też polecam PCN Nautica i dodam że krzys jest takze instruktorem nurkowani technicznego na poziomie TMX. Bezpieczenstwo, mila atmosfera, ogrom wiedzy, ale przede wszytskim pasja. pasja ktora wrecdz promieniuje.
Whiskey - 02-01-2007, 17:54

www.nemo.com.pl - szkolenia godne polecenia i jeszcze lepsze wyjazdy :-D
zielas - 02-01-2007, 20:43

Witaj!
Jak wyżej napisano, w PADI jest możliwość tzw. "przenoszenia" kursu do innego instruktora po zakończeniu części basenowej.
Ja ze swojego doświadczenia polecałbym jednak rozpoczęcie i zakończenie kursu w jednej szkole. Dlaczego? Im więcej czasu spędzisz ze swoim instruktorem, tym lepiej on pozna Ciebie, Twoje umiejętności i potrzeby. Wątek zrozumienia się jest też istotny przy kończeniu kursu np. w jęz. angielskim, kiedy jego znajomość jest umiarkowana lub znikoma...

Co do szkoły w Poznaniu, to polecam (na pewno zarzucony zostanie mi brak obiektywizmu) szkołę Ryśka Masłeka "RICO SUB". Wyszkolił już wielu nurków (w tym mnie), prowadzi kursy z pasją, a organizowane przez niego wyprawy mają unikalną atmosferę.

Z pozdrowieniami...

MZ

jezyk - 23-03-2007, 11:29

Witam,

zapraszam do wspolnej konwersacji na priv lub do mnie na kursik nurkowania z mozliwoscia skonczenia tego w egiptowie