| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FREEDIVING - propozycje w wyborze mokrego skafandru - dla nowicjusza?
Mateusz89 - 17-01-2007, 19:17 Temat postu: propozycje w wyborze mokrego skafandru - dla nowicjusza? Witam!
Jestem nowy na tym forum dopiero co zaczynam przeglądać tematy:). Postanowiłem przeznaczyć część pieniędzy z 18nastych urodzin na skompletowanie sprzętu do free diving-u. Jak narazie mam płetwy, fajke, maske. Teraz chciałbym zakupić w końcu kombinezon i resztę potrzebnych akcesorii - mam w zamiarze dokupić jeszcze balast i rękawice plus jakieś urządzenie do pomiaru głębokości i tu nasuwa mi się pytanie co mi doradzacie ? dodam że mam 184 cm wzrostu i waze 70kg. Z góry pozdrawiam
mysiar - 17-01-2007, 19:46
witaj
zanim ktoś mnie ubiegnie i Cie opier.....
tutaj akurat się toczy rozmowa na temat suchacza
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=11934
popróbuj też funkcję szukaj na forum, wiele ciekawych rzeczy znajdziesz
bskb - 17-01-2007, 19:54
hmm chyba chodziło o mokry...
nie wiem wiele nt. skafandrów do freedivingu - nurkujesz sam, czy masz jakichś znajomych / instruktorów? Może ich się spytaj
na FN jest dział Freediving...
mysiar - 17-01-2007, 20:21
o kurde, umknęło mi to mokry MEA CULPA
skfander to suchy, a mokra to pianka
Łukasz M. - 17-01-2007, 20:24
Polecam zapoznać się z TYM materiałem
martin - 17-01-2007, 20:47
Skafandry do bezdechu sa zupelnie inne niz te do nurkowania w sprzecie. Sa zazwyczaj dwu czesciowe, long john + kurtka. Nie musza byc tak grube jak do nurkowania w sprzecie (5mm wystarcza). Swietne sa skafandry szyte z otwartego neoprenu.
Duzy wybor ma http://www.sporasub.it (popatrz na wetsuits).
jcsjacekj - 17-01-2007, 22:01
| martin napisał/a: | | Swietne sa skafandry szyte z otwartego neoprenu. |
A co to za "otwarty" neopren ?
Inny niż w pianka do nurkowania ze sprzętem ?
martin - 18-01-2007, 08:30
| Cytat: | | Inny niż w pianka do nurkowania ze sprzętem ? |
Przeciez to pisze Przedewszystkim ciensza i mniej krepujaca ruchy.
Otwarty neopren powstaje po przecieciu normalnego neoprenu na pol grubosci. Wtedy jedna strona jest pokryta materialem/gladka, druga (ta od srodka) ma otwarte pory. Po ubraniu pianka bardzo scisle przylega do skory - prawie ze zero wymiany wody.
Gdybys szyl na miare (n.p. w Lodzi) i nie mieli by takiego materialu, nieco gorsza alternatywa jest gladki material od strony wewnetrznej.
jcsjacekj - 18-01-2007, 11:47
| martin napisał/a: | | Przeciez to pisze |
Dzięki.
| martin napisał/a: | | jest gladki material od strony wewnetrznej |
To komercyjnie nazywają czasami "Silver skin" ?
martin - 18-01-2007, 12:49
| Cytat: | | To komercyjnie nazywają czasami "Silver skin" ? |
Jak jest srebrne to tak. Moze wystepowac rowniez w formie czarnej - wtedy na to sie mowi "glatt".
Mateusz89 - 18-01-2007, 15:25
Nurkowałem z osobą starszą doświadczoną a teraz nie wiem czy będzie miała czas więc pewnie sam będę musiał. W tej chwili nie mogę z tą osobą się skontaktować bo przebywa w Grecji. Mam na oku piankę 5 mm bo słyszałem że grubsze są po prostu za cieple na lato macie może jakieś adresy sklepów w Warszawie bo tam będę pewnie kupował ją i fajnie byłoby gdybyście podali mi swoje jakieś typy z linkami ... no i aby cena była dosyć rozsądna do stosunku cena/jakość z góry dzięki i przepraszam za przejęzyczenie w temacie postu
[ Dodano: 18-01-2007, 15:36 ]
a tak przy okazji 'glat' to chyba pianki pokryte dodatkowo warstwą gumy dzięki, której pianka jest bardziej opływowa
martin - 18-01-2007, 16:47
| Mateusz89 napisał/a: | | Mam na oku piankę 5 mm bo słyszałem że grubsze są po prostu za cieple na lato |
5mm to IMHO tez duzo. W nurkowaniu swobodnym nie wchoddzisz pod termokline (lub na bardzo krotko). Grube pianki sa przeszkoda:
1.) maja wieksze zmiany plywalnosci
2.) ograniczaja ruchy
Bledem jest wziecie do freedivingu dlugiego 3mm "tropica". Szukaj sprzetu dedykowanego do freedivingu lub polowu ryb.
| Mateusz89 napisał/a: | | a tak przy okazji 'glat' to chyba pianki pokryte dodatkowo warstwą gumy dzięki, której pianka jest bardziej opływowa |
Nie. Pianki te nie sa pokryte dodakowa warsta gumy, tylko niepokryte materialem. I glatt powinien byc od srodka, wtedy pianka scisle przylega do skory, jest mniejsza wymiana wody, przez co pianka jest cieplejsza.
harah - 19-01-2007, 09:20
Zajrzyj też tu:
http://www.freediving.com...freedivingu.php
Pozdrawiam,
harah
|
|