| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
TESTY - Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine
Adam Frajtak - 12-02-2007, 17:00 Temat postu: Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine Hi
Miałem napisać coś na temat diody Gralmarine GL1 LED 30W W prawdzie test podwodny przeprowadziłem już dwa tygodnie temu na koparkach to jakoś nie było łatwo to wszystko podsumować bo najczęściej interesuje nas nurków czas świecenia lampki a tu jak na złość wszelkie pomiary zawodziły bo w zasadzie to lampka nie przestaje świecić. Ostatecznie mogę napisać że 3 h świeci na 6 diodach z „pełną parą” później teoretycznie powinna świecić nieco słabiej i można przyjąć że tak jest choć różnica jest pomijalna. Po 3,5h+ pracy przełączyłem lampkę na tryb 50% mocy czyli na 3 diody ja nazwałem to trybem awaryjnym bo w prawdzie światło jest wyraźne i w pełni funkcjonalne to jednak nie można go traktować jako trybu podstawowego ale na pewno wystarczy do oświetlenia drogi powrotnej w sytuacji awaryjnej. W trybie awaryjnym lampka świeciła wyraźnie przez kolejne 2,5 godziny w końcu świecącą już słabym światłem lampkę wyłączyłem po kolejnej godzinie zaprzestałem pomiarów. Moim zdaniem test długości czasu pracy Led zaliczył na szóstkę. Lampka daje silne jasne światło dobrze skupione w prawdzie nie jest to HID ale różnica jest niewielka a dla mnie pomijalna biorąc pod uwagę że większość nurkowań robię solo to aspekt komunikacji jest dla mnie całkowicie pomijalny oczekiwania co do powera światła też lampka zaliczyła. Ostatnim ważnym dla mnie aspektem była niezawodność. Trudno coś powiedzieć po tak krótkim czasie użytkowania ale diody z powodu swojej naturalnej wytrzymałości mechanicznej znalazły się w kręgu mojego zainteresowania dodatkowo rodzaj obudowy jaką Gralmarine stosuje precyzja wykonania i użyte materiały budzą moje zaufanie. Na koniec mojego Leda przekazałem z bólem serca Damass(owi) jako następnemu zarażonemu chęcią posiadania tej lampki na testy Damass zaczął od rozebrania na części wiadomo nie jego to co się będzie szczypał
Damass - 12-02-2007, 17:12 Temat postu: Re: Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine
| scaner napisał/a: | Damass zaczął od rozebrania na części wiadomo nie jego to co się będzie szczypał |
Tak tak rozkręciłem i pogrzebałem sobie wewnątrz a co
prawda jest taka, że tam nie ma co zepsuć, ponieważ cała elektronika znajduje się w palniku.
Ponieważ do niedawna byłem posiadaczem latarki produkcji Gralmarine w którego skład wchodził
pojemnik na akumulator model GPM 14080 14,4V 8Ah z palnikiem GL1
(latarka została jak by w rodzinie, ponieważ nowym szczęśliwym posiadaczem latarki został użytkownik tego forum, którego pozdrawiam)
Oto zestaw, który dostałem od Adama na testy.
Wielkości pojemnika nie brałem pod uwagę, ponieważ jest spora różnica w pojemności pakietu tak, więc i gabaryty różne.
Oto zmiany, które zostały zastosowane w nowym pojemniku:
Pierwszą podstawową zaletą jest zmiana mocowania latarki z twardych kanciastych uchwytów na miękką szlufkę na dwóch opaskach zaciskowych, co pozwala w większych pojemnikach na dowolne ustawienie wysokości mocowania latarki.
Kolejna ważna sprawa to możliwość samodzielnego rozkręcenia pojemnika bez stosowania dodatkowych narzędzi,
umożliwia to zastosowany korek z Delrinu, który z łatwością można odkręcić.
Na poniższym zdjęciu widzimy ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa,
który został przeniesiony z górnej pokrywy na spodnią część pojemnika.
Po odkręceniu dolnego korka i wyjęciu gumowej podkładki,
Możemy swobodnie wyjąć cały pakiet na zewnątrz, mamy teraz dostęp do bezpiecznika.
Zmiany, które zaszły w palniku:
Różnica wielkości samego palnika oraz nowy typ włącznika.
Zmiana kabla na grubszy, co wiąże się z powiększeniem nakrętek oraz przelotek usztywniających.
Całość jest teraz bardziej masywna, a kabel mniej narażony na przypadkowe złamania.
Samo gniazdo pozostało identyczne tak, więc wszystkie końcówki są kompatybilne.
Czas na testy porównawcze świateł.
Porównanie dwóch palników na niebieskim tle widać, że halogen jeszcze sobie radzi.
Niestety na białym tle widać różnicę w barwie światłą na korzyść diody.
Połowa mocy 3 Ledy
Cała moc 6 Ledów
~koniu - 12-02-2007, 21:08
Damass niezly tescik.... dzieki za pozdrowienia latareczka mimo ze blado wypada przy diodach na poczatek mi wystarczy i jestem z niej bardzo zadowolony. Kiedys znowu odkupie od ciebie LED'a...mam nadzieje ze bede mial mozliwość pierwokupu
Pozdrawiam.
Adam Frajtak - 15-02-2007, 13:35
Jest jeszcze jedna ważna dla mnie cecha leda. W przypadku uszkodzenia lub awarii jednej z diód lampka nie przestaje świecić tak jak w przypadku hida ponieważ w lampce są dwie gałęzie po 3 diody i w takiej sytuacji druga gałąź pracuje normalnie.
ogrod - 15-02-2007, 15:25
| scaner napisał/a: | | Jest jeszcze jedna ważna dla mnie cecha leda. W przypadku uszkodzenia lub awarii jednej z diód lampka nie przestaje świecić tak jak w przypadku hida ponieważ w lampce są dwie gałęzie po 3 diody i w takiej sytuacji druga gałąź pracuje normalnie. |
Tak zgadza się. Posiadam ten zestawik od 1,5 miesiąca i juz mi sie udało (niestety )stracoć 3 diody( trzy pozostałe nadal świeciły). Odesłałem do grala i usterkę usunięto. Okazało się, żę puścił lut i po prostu przestały świecić. Całość solidnie wykonana, no i stosunek jakośći do ceny. Polecam
wiesiek01 - 15-02-2007, 16:10
| ogrod napisał/a: | | Okazało się, żę puścił lut i po prostu przestały świecić. Całość solidnie wykonana |
Jeśli puszcza lut to gdzie tu solidność wykonania ?
ogrod - 15-02-2007, 17:53
| wiesiek01 napisał/a: | | Jeśli puszcza lut to gdzie tu solidność wykonania ? |
No tak, zapomniałem dodać; poza jednym małym drobnym lutem, całośc solidnie wykonana
Damass - 16-02-2007, 01:49
| wiesiek01 napisał/a: | Jeśli puszcza lut to gdzie tu solidność wykonania ? |
Nic nigdy ci nie spadło?
Jeśli odpowiedź brzmi „NIE” - gratuluję jesteś szczęśliwcem!
Niestety mi kilka razy, pomimo że dbam o swój sprzęt.
Pierwsza rzecz, o której zapominamy wysyłając latarkę do serwisu jest wspomnieć,
że spadła nam głowica niechcący i od tego momentu nie działa.
Rzadko przychodzi nam do głowy, że od wkładania (poprzedniego) kabla za pasek.
Kabel mógł się złamać, wewnątrz co mówimy wysyłając? - po prostu „Nie działa”
To, że puści lut w jednej z kilkudziesięciu latarek to nie dowód, że są nie solidne.
Wolę taką „nie solidną” przynajmniej jest sucha.
PawelW - 28-02-2007, 00:18
Nie dawno kupiłem w/w latare i pierwsze wrażenie dobrze wykonana solidna bardzo, jak to mój kolega powiedział podobna do VR3 , wrażenia z pod wody bardzo pozytywne polecam wszystkim którzy chcą się zaopatrzyć w latere z kanistrem , ja używam jeszcze innych latarek z kanistrami ale led 30W mnie przkonał czasem świecenia , czesto zdarza mnie sie wyłazic z wody tylko na backupie , nawet kiedyś drogę powrotną do jasności oświecał mnie tylko komputer
Adam Frajtak - 28-02-2007, 17:54
| PawelW napisał/a: | Nie dawno kupiłem w/w latare i pierwsze wrażenie dobrze wykonana solidna bardzo, jak to mój kolega powiedział podobna do VR3 |
No to już wiem co mnie kręci w designie wyrobów Bartka
grzegorz - 18-03-2007, 18:52
Kupiłem tĹĄ latarkę jakie trzy tygodnie temu,ale dopiero teraz mogłem ja przetestować.Jestem super zadowolony.W porównaniu do halogena 50w jest duzo lepsza , nawet w zapylonej wodzie.Próbowałem ja zdefragmentować przedwczoraj,Âwieciła przez 24 godziny na pełnych szeÂciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała.Mam nadzieję, ze cały czas bedzie bezawaryjna.
pozdro, Grzegorz
Łukasz M. - 18-03-2007, 18:55
| grzegorz napisał/a: | | Próbowałem ja zdefragmentować przedwczoraj,�wieciła przez 24 godziny na pełnych sze�ciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała |
Jaki masz akumulator ? Taki, jak w opisywanym wcześniej egzemplarzu, czy może jeszcze coś innego ?
Adam Frajtak - 18-03-2007, 21:58
| grzegorz napisał/a: | Swieciła przez 24 godziny na pełnych sze�ciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała.
pozdro, Grzegorz |
No właśnie ja też miałem taki problem bo nie potrafiłem określić właściwie jak długo ta lampka świeci bo ona w zasadzie nie gaśnie
Moralesso - 25-03-2007, 16:29
Witam NURASY-))
Mam to cudenko dosyc krótko ale...naprawde jest super!! polecam kazdemu!!
Swiatełko jest naprawde bomba i ta jakosc do ceny... nie mowiac o czasie swiecenia!!
Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!!
Pozdrowionka! !!
mysiar - 28-03-2007, 19:41
przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
czy posiadacze takowego komplety LED 30W + 14V 4.5Ah moga napisac cene jaka uiścili za to cudo ?
Adam Frajtak - 28-03-2007, 21:00
| mysiar napisał/a: | przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
czy posiadacze takowego komplety LED 30W + 14V 4.5Ah moga napisac cene jaka uiścili za to cudo ? |
Ten aku jest bezcenny i to jest limitowana edycja trzeba osobiście zgłosić się do Bartka i pocztą wysłać przydział z GS oraz lojalkę że nie wykorzystasz technologii Bartka do produkcji anty tarczy amerykańskiej tarczy antyrakietowej
mysiar - 28-03-2007, 22:06
| scaner napisał/a: | | mysiar napisał/a: | przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
czy posiadacze takowego komplety LED 30W + 14V 4.5Ah moga napisac cene jaka uiścili za to cudo ? |
Ten aku jest bezcenny i to jest limitowana edycja trzeba osobiście zgłosić się do Bartka i pocztą wysłać przydział z GS oraz lojalkę że nie wykorzystasz technologii Bartka do produkcji anty tarczy amerykańskiej tarczy antyrakietowej |
OK, a teraz proszę o poważną odpowiedź
Adam Frajtak - 28-03-2007, 22:17
| mysiar napisał/a: | | scaner napisał/a: | | mysiar napisał/a: | przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
Ten aku jest bezcenny i to jest limitowana edycja trzeba osobiście zgłosić się do Bartka i pocztą wysłać przydział z GS oraz lojalkę że nie wykorzystasz technologii Bartka do produkcji anty tarczy amerykańskiej tarczy antyrakietowej |
OK, a teraz proszę o poważną odpowiedź |
no fakt w cenniku nie ma hmmmm ... Wyślij maila do Bartka ja w tej chwili nie pamiętam jakie ceny były w rozbiciu na poszczególne elementy
Damass - 28-03-2007, 22:19
| mysiar napisał/a: | | przejrzalem strone gralmarine |
Chyba jednak nie dość dokładnie.
| mysiar napisał/a: | OK, a teraz proszę o poważną odpowiedź |
Proponuję wykonać telefon do Bartka Gryndy to chyba najprostsze rozwiązanie nie sądzisz...
Olaff - 07-11-2011, 10:54
witam,
nosze sie z zamiarem zakupu Gralmarine GL1 30W i mam jedno pytanko.
Czy istnieje mozliwosc zmiany katu swiecenia w tej latarce na wiekszy - poprzez dokrecenie jakiejs soczewki itp ... ?
Bartłomiej Grynda - 07-11-2011, 16:53
Szerszy kąt świecenia (ale poniżej 18stopni) i znacznie więcej światła niż GL1 ma reflektor GL7. Do GL1(ale również do GL7) mogę zamontować optykę np. 50 stopni. Czy to ma być do oświetlenia wideo?
Bartłomiej Grynda
GRALmarine.
Nuroslaw - 14-11-2011, 09:58
| Moralesso napisał/a: | Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!! |
tzn. co, tańsza ?
Bo przecież nie porównałes 20W latarki z allegro z 30W Bartka tylko pod względem świecenia.
GerardM - 14-11-2011, 20:02
| Nuroslaw napisał/a: | | Moralesso napisał/a: | Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!! |
tzn. co, tańsza ?
Bo przecież nie porównałes 20W latarki z allegro z 30W Bartka tylko pod względem świecenia. |
Spójrz na daty. Gościa nie ma już nawet na FN. Nie odpowie
Olaff - 22-11-2011, 09:18
| Bartłomiej Grynda napisał/a: | Szerszy kąt świecenia (ale poniżej 18stopni) i znacznie więcej światła niż GL1 ma reflektor GL7. Do GL1(ale również do GL7) mogę zamontować optykę np. 50 stopni. Czy to ma być do oświetlenia wideo?
Bartłomiej Grynda |
Dziekuje za odzew, pani Patrycja wszystko mi juz wytlumaczyla. Pozdrawiam
leszek-82 - 17-03-2012, 21:26
Mam pytanie do posiadaczy owej latarki. Od niedawna też jestem jej właścicielem i chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją.
md1974 - 17-03-2012, 22:16
| leszek-82 napisał/a: | | Mam pytanie do posiadaczy owej latarki. Od niedawna też jestem jej właścicielem i chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją. |
Nie próbowałem ale musi się nagrzewać.
Ledy się grzeją. W dokumentacjach do ledów mocy jest opisane ile ciepła może się wydzielić i jak zrobić do tego odpowiedni radiator odprowadzenie tego ciepła.
W latarkach pod wodę jest to stosunkowo mały problem bo wystarczy wytransmitować to ciepło na obudowę, resztę zrobi woda nawet jak ma ponad 20 st.
leszek-82 - 18-03-2012, 10:58
Dziękuję za odpowiedź. To teraz mam jeszcze jedno pytanie czy świecąc tą latarką na po wierzchni można ją uszkodzić?
jacekvw - 18-03-2012, 16:33
Jak sie zrobi goraca to tak.
Ale wiekszym problemem sa akumulatory, a szczegolnie ich niefachowe laczenie
JacekKG - 18-03-2012, 18:10
| jacekvw napisał/a: | Jak sie zrobi goraca to tak.
Ale wiekszym problemem sa akumulatory, a szczegolnie ich niefachowe laczenie |
Potwierdzam -
Wiec temat z slabymi akumulatorami nie jest pojedynczy, mi tez sie trafilo i kolegom.
Generalnie po rozebraniu latarki to co ukazalo sie mym slepiom, wolalo o placz i rozpacz.
Zwykle paluszki polutowane za pomoca cyny, laczenia z drutu miedzianego pomiedzy nimi, wszystko owiniete tasma do pakowania, zgroza i totalne nieznanie tematu laczenia ogniw.
Dzialalo jakies pol roku potem zaczelo slabnac, ale mysle ze moze niedoladowana, lub mi sie zdaje, ale raz drugi , trzeci ....
Wkoncu po 9-10 miesiacach od kupna zrobilem pomiary i wyszlo ze baterie oddaja 1,5A zamiast 3A.
Wiec szybko na reklamacje, nie martwie sie sie bo mial byc rok a tu skucha, nagle sie okazuje ze gwarancja miala byc , ale jednak nie ma, bo cos tam i wogle sie nie da , ze to moja wina i takie tam, przeladowane, ale przeciez ori ladowarka dolaczona do kompletu - to co ona tez zla?
No i sobie wkoncu kupilem fajny pakiecik w firmie BTO , z zabezpieczeniem i porzadna ladowarka -wszystko wyglada bardzo profesjonalnie.
A gral marine mowie zdecydowane nie.
Ps kupilem kupilem pare backup LightForMe - swietnie wykonane, moge polecic
beroduar - 19-03-2012, 21:03
| JacekKG napisał/a: | | A gral marine mowie zdecydowane nie. |
Czy powiedziałeś to Bartkowi Gryndzie?
Nie sądzę, że należy się obrażać na producenta, nawet jeśli się za mocno ceni.
Producent powinien wiedzieć, że nie jesteś usatysfakcjonowany i mieć możliwość poprawy swoich produktów.
Wiele osób dostało (ja też) bezinteresowne porady od Bartka, więc myślę, że zamiast się najeżać, jest duża szansa aby sprawę załatwić satysfakcjonująco dla klienta i producenta.
Żeby nie było, że mam w tym jakiś interes - nie mam i nie planuję zakupu oświetlenia z grala.
JacekKG - 19-03-2012, 22:38
Dla klijenta satysfakcjonujaca jest wymiana towaru na taki bez wad, wad produkcyjnych zwiazanych z nieodpowiedńia technika laczenia ogniw.
A producent sie wypina i mowi ze gwarancji nie ma, mimo ze wczesniej takiej udzielil.
Czy moja wina jest to ze oszczedzali na kosztach produkcji? A potem chcieli zebym kupil u nich drugi akumulator bo ten ktory jest jeszcze na gwarancji sie zepsul.
Nie dziekuje. Firma BTO robi to profesjonalnie, i ich polecam.
PanHavranek - 19-03-2012, 22:50
JacekKG - jak ktoś w pierwszym poście natychmiast po rejstracji zaczyna mieszać z błotem jedną firmę , wychwalając inną - to dla mnie jakoś dziwnie zaczyna to pachnieć
Było już w historii forum kilka takich debiutów ...
jacekvw - 19-03-2012, 22:59
Po to jest forum zeby zabierac w nim glos, wyrazac opinie, dlatego zostalo stworzone.
Ja tez jestem niezadowolony z obslugi gwarancyjnej gral'a tak samo jak moj imiennik.
Mogli odrazu powiedziec ze nie ma gwarancji i temat bylby jasny.
Kiedys duzo bylo slychac o kiepskim azonie, teraz o gralu , swiat sie zmienia.
md1974 - 20-03-2012, 09:12
Jacki, możecie powiedzieć kiedy kupowaliście te wasze wadliwe Grale ? Jak rozumiem sprawa dotyczy wyłącznie problemów z akumulatorami.
Interesuje mnie to o tyle, że posiadam Grala od roku i nie mam z nim jak do tej pory żadnych problemów (nie licząc przygniecenia głowicy twinem - co zresztą firma rozwiązała za drobne pieniądze) i tak się zastanawiam czy mam się czym martwić.
PanHavranek - 20-03-2012, 09:54
md1974 jak Cię to uspokoi to mój egzemplarz działa bez zarzutu od 5 lat.
Dziwna jakaś ta krucjata Jacków - bo każdy kto miał do czynienia z Bartkiem, a jest nas tu wielu- może potwierdzić ,że to wyjątkowo skory do pomocy człowiek i wszelkie problemy z latarkami były rozwiązywane błyskawicznie .
leszek-82 Nie wolno na powierzchni używać tej latarki - używanie jej na powierzchni powoduje charakterystyczne uszkodzenia nie podlegające gwarancji.
Nie mam udziałów w firmie Bartka , nie jestem jego rodziną - jestem zadowolonym
z produktów Bartka ich wieloletnim użytkownikiem.
jacekvw - 20-03-2012, 09:55
ta sama seria co ty okolo 1,5 roku
te stare dzialaja, uzywali wtedy lepszych aku , a potem ciecie kosztow i wszlo jak wyszlo
chyba kwestia przejecia firmy przez córke
md1974 - 20-03-2012, 10:03
| PanHavranek napisał/a: | jak Cię to uspokoi to mój egzemplarz działa bez zarzutu od 5 lat.
Dziwna jakaś ta krucjata Jacków - bo każdy kto miał do czynienia z Bartkiem, a jest nas tu wielu- może potwierdzić ,że to wyjątkowo skory do pomocy człowiek i wszelkie problemy z latarkami były rozwiązywane błyskawicznie . |
No właśnie po dokładnym zbadaniu tego co siedzi w moim kanistrze z akumulatorami jestem wyjątkowo spokojny. Podobnie nie obserwowałem problemów z obsługą klienta zarówno przy zakupie jak i naprawie czy innych sprawach w jakich kontaktowałem się z firmą.
Dlatego czytając to co pisze Jacekvw czuję się jakbym czytał informacje na temat innej firmy.
Jacek, jak dla mnie to wygląda na wyjątkowego pecha.
JacekKG - 20-03-2012, 18:49
Gwarancja mojej konczy sie w tym miesiacu, ale co z tego jak musialem naprawiac na swoj koszt
leszek-82 - 20-03-2012, 21:09
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Mam nadzieje, że mojej latarce po testach na powierzchni nic nie będzie. Nadal świeci więc chyba nic nie uszkodziłem. W sprawie zasilania ceny kanistrów z akumulatorami troszkę mnie odstraszyły więc skorzystałem z rad znajomych do latarki dokupiłem złączkę i podłączyłem ją pod akumulator żelowy 5 ah. Pracę rozpoczyna przy napięciu 13,20 V i po świeceniu około 3 godzin pełnym światłem akumulator rozładowuje się 10 V. Mam nadzieję, że czegoś w symbolach miar nie po kręciłem bo w sprawach elektrycznych jestem laikiem. Akumulator idealnie mieści się do kieszeni jack-etu. Teraz tylko muszę zobaczyć jak w praktyce wszystko się sprawdzi.
jacekplacek - 20-03-2012, 21:10
| leszek-82 napisał/a: | | chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją. |
| leszek-82 napisał/a: | | To teraz mam jeszcze jedno pytanie czy świecąc tą latarką na po wierzchni można ją uszkodzić? |
Spaliłem tak kiedyś Azona: była jeszcze bez zabezpieczeń. Obecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
Jak macie coś chłopaki do Bartka, nie lepiej Mu to powiedzieć?
| JacekKG napisał/a: | | Firma BTO robi to profesjonalnie, i ich polecam. |
Podeślij link do latarki którą polecasz.
leszek-82 - 20-03-2012, 21:19
Ja nic do Bartka nie mam. Z latarki jestem bardzo zadowolony. Zrobiona solidnie. Wiedząc o dłuższych terminach realizacji zamówiłem wczesnej. Po za tym na rękodzieło zawsze trzeba trochę poczekać.
fwj - 21-03-2012, 11:02
| jacekplacek napisał/a: |
| JacekKG napisał/a: | | Firma BTO robi to profesjonalnie, i ich polecam. |
Podeślij link do latarki którą polecasz. |
BTO to chyba pakiety robi...
jacekplacek - 21-03-2012, 16:27
W kazdym razie polecacz zamilkł. A tak ładnie mu szło
PanHavranek - 21-03-2012, 16:27
Wygląda na to , że autor kampanii przeciw Bartkowi i Gralmarine
znany nam tu w dwóch bytach jako jacekvw i JacekKG
po weryfikacji przez Administratora Forum schował głowę w piasek ...
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=28168
leszek-82 - 21-03-2012, 17:15
jacekplacekObecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
To znaczy, że nie da się ich przegrzać. Na czym to polega?
JacekKG - 21-03-2012, 18:25
Nie zamilkl
Nie mowie ze latarki sa zle. Swieca dobrze. Zle sa pakiety akumulatorow, i ich sposob laczenia, oraz wypiecie sie na gwarancje podczas pierwszego roku urzytkowania, a zeby bylo wiadomo kiedy pakiet byl produkowany umieszczana jest pod nim data produkcji.
Dla tych co sa zdańia ze pakiety robione przez gral marine sa dobre niech rozbiora karnisteri zrobia zdjecia jak wyglada to od srodka, a ja zrobie zdjecie pakietu z firmy BTO.
Nie jestem tez powiazany z zadnym producentem latarek, tak jak niektorzy tu np z santi i je zachwalaja jak by to byl niewiadomo jaki produkt
maran - 21-03-2012, 18:52
| JacekKG napisał/a: | | Dla tych co sa zdańia ze pakiety robione przez gral marine sa dobre niech rozbiora karnisteri zrobia zdjecia jak wyglada to od srodka, a ja zrobie zdjecie pakietu z firmy BTO. |
Nie wiem czy jest tak dalej to sprzedawane, ale w moim aku grala 11Ah Li-ion siedzi w środku pakiet BTO.
Aku jest z maja 2011.
jacekplacek - 21-03-2012, 19:02
| leszek-82 napisał/a: | jacekplacekObecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
To znaczy, że nie da się ich przegrzać. Na czym to polega? |
Wyłącza się.
fwj - 21-03-2012, 21:20
| jacekplacek napisał/a: | | leszek-82 napisał/a: | jacekplacekObecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
To znaczy, że nie da się ich przegrzać. Na czym to polega? |
Wyłącza się. |
Generalnie to w latarce (głowicy) jest czujnik temperatury. Jak zorganizowany, to pewnie zależy od producenta. Teoretycznie wystarczy mierzyć napięcie LEDa, przy stałym prądzie - jest zależne od temperatury złącza (LEDa). W przypadku wzrostu temperatury można zmniejszyć prąd lub wyłączyć.
md1974 - 21-03-2012, 22:23
| fwj napisał/a: | | Jak zorganizowany, to pewnie zależy od producenta. Teoretycznie wystarczy mierzyć napięcie LEDa, przy stałym prądzie - jest zależne od temperatury złącza (LEDa). W przypadku wzrostu temperatury można zmniejszyć prąd lub wyłączyć. |
Teoretycznie tak, praktycznie absolutnie nie bo:
1. tam nie ma prądu stałego,
2. zmiana prądu w locie dla leda to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało właśnie ze względu na pkt. 1,
3. teoretycznie można byłoby to zrobić ale to niepotrzebne rozbudowywanie elektroniki i wprowadzanie wielu punktów awarii,
4. jedyne sensowne rozwiązanie to wyłączenie wszystkiego po przekroczeniu temperatury na czujniku ewentualnie regulacja prądu szczytowego (w niektórych sterownikach możliwa) w funkcji temperatury - na pewno nie na bazie pomiaru napięć na złączu.
fwj - 22-03-2012, 10:39
| md1974 napisał/a: |
1. tam nie ma prądu stałego, |
No i co z tego? Prostownik i filtr na 2 elementach da radę.
2. zmiana prądu w locie dla leda to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało właśnie ze względu na pkt. 1, |
No tak, PWM to kosmiczna technologia.
3. teoretycznie można byłoby to zrobić ale to niepotrzebne rozbudowywanie elektroniki i wprowadzanie wielu punktów awarii,
|
Bez komentarza.
4. jedyne sensowne rozwiązanie to wyłączenie wszystkiego po przekroczeniu temperatury na czujniku ewentualnie regulacja prądu szczytowego (w niektórych sterownikach możliwa) w funkcji temperatury - na pewno nie na bazie pomiaru napięć na złączu. |
Patrz komentarz do pkt 2.
Weź pod uwagę, że nie interesuje nas chwilowa wartość prądu czy napięcia, a wartości średnie. W zasadzie to dioda miga, tyle że z częstotliwością pojedynczych kHz do nawet pojedynczych MHz (zależnie od sterownika i komponentów).
md1974 - 22-03-2012, 19:56
| fwj napisał/a: |
Bez komentarza.
|
Po tym co napisałeś na PW - pozostaje mi tylko odpisać:
BEZ KOMENTARZA - postaraj się o precyzyjną wiedzę zamiast czegoś zasłyszanego na forach internetowych to zrozumiesz o czym pisałem.
Dla mnie EOT.
fwj - 22-03-2012, 20:05
Hmmm, napisałem ci w pw, że temat nadaje się do przeniesienia na elektrodę - rozumiem, że to straszliwe i niedopuszczalne. Fakt, komentarz tu zbędny.
|
|