| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ... |
 |
HOBBY - HP Photosmart 945 - awaria - co można zrobić ?
jcsjacekj - 15-03-2007, 19:51 Temat postu: HP Photosmart 945 - awaria - co można zrobić ? Piszę tu, bo aparat nie byl używany podczas nurkowania.
Opis zdarzenia :
- minus 10 stopni, ko¶ciół, aparat wykonał prawidłowo 10 zdjęć
- przy kolejnym, jakie¶ terkotanie (jaki¶ mechaniczny hałas, nie słyszałem bo nie ja robiłem zdjęcia), zawiesił się
- próba "resetu", wyjęcie/włożenie baterii (kilkukrotne)
Stan aktualny (niezmienny od czasu awarii, nikt go nie rozbierał/naprawiał) :
- po włożeniu baterii ¶wiec± się diody (ta z boku kontrolna na czerwono, z przodu - chyba to co wspomaga autofocusa - też)
- wy¶wietlacz LCD ¶wieci się na biało
- naciskanie wszysktich przycisków nic nie daje
- obiektyw jest wysunięty i się nie chowa
Aparat pogwarancyjny wykonał (od sierpnia 2006 do lutego 2007) ok 700 zdjęć bezproblemowo.
Autoryzowany serwis HP (Al. Lotników, W-wa) "Po gwarancji nie naprawiamy, koszt rozebrania i diagnozy co najmniej 240zł, a naprawa nie wiadomo czy możliwa i też kilkaset złotych".
Czy znacie jaki¶ dobry serwis (W-wa/Olsztyn) gdzie może podejm± się (w rozs±dnych kosztach) próby naprawy ?
Z góry dzięki !
tOmki - 15-03-2007, 21:05
To "standadrowa" usterka aparatow HP. Oska na ktorej jest kolko zebate sie zlamalo.
O pracy serwisu HP i napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych to wole nie wspominac.
Oddawalem na gwaracji aparat model 835, HP ma taki pantent iz nie musi oddawac aparatu tego ktorego sie wyslalo - po prostu serwis bierze naprawiony model i wysyla go do nas.
Nie wiem jak jest teraz, ale ze mna tak bylo.
FotoMi¶ - 16-03-2007, 08:06
| jcsjacekj napisał/a: | | Czy znacie jaki¶ dobry serwis (W-wa/Olsztyn) gdzie może podejm± się (w rozs±dnych kosztach) próby naprawy ? |
Moje aparaty zwykle naprawia TEN SERWIS - wprawdzie to nie Wawa ale do¶ć blisko.
O ile dobrze pamiętam, kiedy¶ robili również wysyłkowo.
Michał
TOMA52 - 16-03-2007, 10:01
Jacku,
Z tego co wiem aparaty (jak również tańsze drukarki) HP naprawia na zasadzie 'unit replacement' - dostajesz inny, sprawny egzemplarz, co nie znaczy, że nowy - i zwykle jak±¶ gwarancję na niego. Cena za tak± naprawę jest niestety zryczałtowana, co czasem się opłaca, a czasem nie. Twój trafia do fabryki i jest 'refurbishowany' (jesli się oplaca) i po pewnym czasie trafia do innego klienta serwisu. Takie czasy. BTW, rozbuerałem kiedy¶ któr±¶ z moich cyfrówek. Stopień upakowania elektroniki i mechaniki jest taki, że ta procedura przestaje być dziwna. 'Napraw' takich dokonuj± serwisy autoryzowane, ale sprowadza się to to wysyłki aparatu do Centrum Serwisowego HP na Jagiellońskiej. Ja bym sobie odpu¶cił naprawę która zaczyna się od 240 zł za rozebranie - żeby zreperować musieliby mieć takie czę¶ci, jakie uległy uszkodzeniu w Twoim egzemplarzu - np. z innych uszkodzonych aparatów. Nie ma w sprzedaży oficjalnej czę¶ci do takich aparatów. Zadzwoniłem do znajomego serwisu i zapytałem, jaki jest koszt unit-replacement dla 945. Napiszę jak oddzwoni±.
[ Dodano: Pi± 16 Mar, 07 11:11 ]
Oddzwonili. Kup sobie nowy aparat
jcsjacekj - 17-03-2007, 20:11
| TOMA52 napisał/a: | [ Dodano: Pi± 16 Mar, 07 11:11 ]
Oddzwonili. Kup sobie nowy aparat |
Nowy to gdzies 900zł-1100.
Ale ja zapłaciłem 400zł. Ile kosztuje ten unit-repleacment ?
Smok - 18-03-2007, 17:16
| jcsjacekj napisał/a: | | HP Photosmart 945 - awaria - co można zrobić ? |
| jcsjacekj napisał/a: | | Autoryzowany serwis HP (Al. Lotników, W-wa) "Po gwarancji nie naprawiamy, |
Zapytam jakbym nie wiedział. Gdzie pracujesz ? Znajdujesz odpowiedzialnego za serwis i "prosisz o pomoc".
Jest serwis cyfrowych przy Chełmskiej namiar niestety opisowy.
pozdrawiam rc
jcsjacekj - 19-03-2007, 18:42
| Smok napisał/a: | | "Po gwarancji nie naprawiamy, |
A moj jest "po gwarancji".
Dlatego pytam.
| Smok napisał/a: | | Jest serwis cyfrowych przy Chełmskiej namiar niestety opisowy. |
Moze chociaz nazwa ?
Smok - 20-03-2007, 12:47
Serwis z adresem opisowym róg Chełmskiej i Czerniakowskiej dawne kino Czajka. Na 1 piętrze pokój 10? jest naprawa aparatów cyfrowych.
pozdrawiam rc
dzemik - 15-05-2007, 12:51
unit replacement HP 945 - 610 zł netto
http://www.hp.com.pl/files/cennik-ryczalt.pdf
Za tę kwotę dostajesz sprawny aparat i roczn± gwarancję na ewentualne naprawy (oczywi¶cie wymiany).
Ja naprawiałem tak 845 - trzy razy mi wymienali na używany po naprawie , za 4 razem dali nowy . Chyba specjalnie dla mnie wyprodukowali
jcsjacekj - 15-05-2007, 17:19
| dzemik napisał/a: | unit replacement HP 945 - 610 zł netto
http://www.hp.com.pl/files/cennik-ryczalt.pdf
Za tę kwotę dostajesz sprawny aparat i roczn± gwarancję na ewentualne naprawy (oczywi¶cie wymiany).
Ja naprawiałem tak 845 - trzy razy mi wymienali na używany po naprawie , za 4 razem dali nowy . Chyba specjalnie dla mnie wyprodukowali Mr. Green |
Dzieki.
Sprzedalem na Allegro za 250zl. Ktos sobie naprawi/rozbierze.
Zaplacilem za niego 400zl wiec tak strasznie nie stracilem.
Dla mnie aparaty HP to pomylka. Nie nadaja sie na polske. Jesli temp. -5 go zabija, piszecie tutaj ze to typowa awaria to sorry - ale nie nadaje sie dla mnie.
P.S.
Canon EOS 300 (Rebel, analog). Robi rewelacyjne zdjecia, od -10 do +40. Byl w kilku krajach i roznych warunkach (deszcz, piasek). Dalej dziala w 100% na 5 lat temu.
To jest technologia, a nie badziewie co po kilku miesiacach umiera i jest nienaprawialne w rozsadnym koszcie.
ODRADZAM WSZYSTKIM !
|
|