FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Specjalizacje, a P3...

Dorota i Wojtek - 07-06-2003, 16:21
Temat postu: Specjalizacje, a P3...
Pytanie kierujemy generalnie do instruktorów CMAS:
czy kursy specjalizacyjne zrobione w innych niż CMAS organizacjach mogą się liczyć do "zrobienia" P3 ?

:wave:

pitt - 07-06-2003, 17:12
Temat postu: info
Cześć w dziale zaproszenia post szkolenie P3 znajdziecie krótkie info w tejs sprawie nie wiem gdzie jest opublikowanie porozumienie.
może zobj lub tom01 będą wiedzieć spróbójcie na priw. :lol:

Radegast - 07-06-2003, 17:38

Samo porozumienie jest de facto jedynie orientacyjnym porównaniem stopni w obu oragnizacjach. Co więcej nie obliguje instruktorów do honorowania posiadanych przez studenta stopni z drugiej organizacji w przypadku transferu.

:arrow: Tu był temat poruszony: http://forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=1312
:arrow: A tu jest dokument porozumienia (strona CMAS): http://www.cmas2000.org/d...doc2.asp?id=309

Dorota i Wojtek - 07-06-2003, 19:29

Treść porozumienia niewiele tu wnosi - nasze pytanie nie bez powodu kierowaliśmy do instruktorów CMAS.

Aby nie komplikować bardziej sprawy zapytamy inaczej:

Nurek P2 ma wymaganą ilość nurkowań i dodatkowych specjalizacji aby przystąpić do kursu P3. Jedną ze specjalizacji (wrakową, nitrox itp.) zrobił w innej niż CMAS organizacji. Czy nurek może u Ciebie rozpocząć kurs P3?

O odpowiedź prosimy instruktora CMAS.

Dorota i Wojtek - 12-06-2003, 21:49

Spotkaliśmy się z opinią, że generalnie zależy to od instruktora, ale Ci nie chcą sami podejmować takich decyzji !?
Wysłaliśmy zapytanie do KDP i... nic...

Latem spotkamy się z wieloma znajomymi z najprzeróżniejszych organizacji nurkowych - niektórzy z nich chcieliby zrobić z nami kursy specjalizacyjne. Organizacja w której się szkolą, nie ma dla nas większego znaczenia - nie chcemy natomiast narażać nikogo na niepotrzebne koszty - "zrobiłem kurs, a nikt nie chce mi go uznać". W takiej sytuacji wolimy kursu nie robić.

W dalszym ciągu nie wiemy co odpowiedzieć naszym przyjaciołom szkolącym się w CMAS'sie.

Jeszcze raz prosimy o pomoc...

Dorota i Wojtek - 21-06-2003, 17:31

... no i wyjaśniło się: do P3 liczą się wyłącznie specjalizacje zrobione w ramach szkolenia KDP CMAS...

ed - 25-06-2003, 22:13

No to jest ping pong. Dzwonilem do KDP i powieziano mi ze w sumie to nie ma problemow tylko musza zobaczyc papiery, by miec pewnosc ze kurs sie rzeczywiscie odbyl. A na sam koniec pan powiedzial mi ze to i tak zalezy od instruktora.

Mam podobny problem dlatego czekam na dalsze odpowiedzi instruktorow.

pozdrowienia

ed

ukusek - 03-09-2003, 18:42

Oto mail jaki otrzymałem z zarządu głównego KDP/CMAS występując z zapytaniem czy jest możliwe zaliczenia kursu wrakowego zrobionego w Egipcie do P3 w Polsce. Jako że jest to nieaoutoryzowana odpowiedź dlatego usunąłem elementy identyfikujace autora :-D

Niestety nie.
Stopień KDP/CMAS WM1 jest jest tzw.stopniem narodowym ( nie ma odpowiednika w CMAS i w innych organizacjach) i szkolenie, przez wzgląd na bezpieczeństwo, prowadzone jest według autorskiego programu KDP opracowanego dla warunków Morza Bałtyckiego tzn.mała i zmienna przezroczystość, brak światła naturalnego, prądy, nieoznakowane sieci, polskie przepisy porządkowe, itp - a więc dla nurkowań znacznie trudniejszych od wykonywanych w Egipcie. Poza tym programy szkoleń innych organizacji w zakresie nurkowań wrakowych (jeżeli są) znacznie się różnią między sobą , a ich realizacja szczególnie w centrach w Egipcie jest " bardzo zróżnicowana i dowolna".

Czyli przepadają nawet stopnie zrobione w egipskim CMAS !!

Dorota i Wojtek - 04-09-2003, 12:27

Chcieliśmy wnieść małą poprawkę - do naszych powyższych wypowiedzi:
użyliśmy w nich kilkakrotnie zamiennie CMAS i KDP CMAS - jak się okazuje nie do końca taka wymiana jest właściwa...

Mieliśmy ostatnio spotkanie na morzu z grupą nurków z Francji i Niemiec (duża wyprawa klubowa CMAS) - okazało się, że ich instruktorzy i oni sami, nie mieli żadnych wątpliwości co do "zaliczeń" specjalizacji przy podnoszeniu kwalifikacji do stopnia CMAS***.

Ich zdaniem każdy dobrze poprowadzony trening wpływa na podnoszenie kwalifikacji nurka - ewentualne rozbierzności programowe określili jako rzecz "całkowicie drugoplanową", szczgóły szkolenia można ustalić na poziomie instruktorów prowadzących, ale nie powinno to rzutować na decyzję kursanta o chęci wzięcia udziału w takim czy innym szkoleniu .

Nikt na trzech łodziach (grupa ok 60 nurków) nie miał wątpliwości co do tego, że nie ma na świecie organizacji mającej "wyłączność" na szkolenie nurków. Każdy z nas ma pełne prawo wyboru co do tego gdzie i jak chce się szkolić...

Organizacja w organizacji - to naszym zdaniem trochę dziwna sytuacja...

MaciejKa - 04-09-2003, 13:06

ukusek napisał/a:
Czyli przepadają nawet stopnie zrobione w egipskim CMAS !!

Akurat WM1 jest faktycznie do[ specyficznym szkoleniem - robilem specjalizacje wrakowa PADI (w Polsce) i WM1 i musze stwierdzic, ze to faktycznie dwa zupelnie rozne i nieporownywalne szkolenia. Ciekawe, co szanowne KDP odpowiedzialoby na pytanie o kurs nitroksowy lub nurkowania w suchych skafandrach?

Pozdr,
MaciejKa

Kuba - 04-09-2003, 13:25

a moglbys opisac te roznice miedzy WM1 a PADI?
albo nawet zamiescic caly opis kursu WM1 (cwiczenia i umiejetnosci zdobywane)
Kuba

bd* - 04-09-2003, 13:51

Stara zasada , że jezeli nie wiadomo o co chodzi , to na pewno chodzi o pieniadze .
W Polsce pieniądz niekrórym przesłania swiat .
I zawsze scenariusz jest taki sam niezależnie od organizacji i tematu .
Zapłać za coś jeszcze i to tylko dla swojego dobrda .
Jestem przekonany że można walczyć tą samą bronią .
Scenarjusz widzę taki na przykład :
" Mam stpopień nurkowy taki a taki i potrzebny staż , chciałbym zgodnie z ducham porozumienia uczetniczyć w kursie ( lepiej działa zapłacić za kurs ) na sopień taki a taki czy w Waszym Centrum jest to możliwe ? I czy mam wystarczjące kwalifikacje ?
Niewiele cenrtów odmówi , już to przetestowałem .
Nawet Ci najbardziej zagorzali przeciwnicy innych organizacji miękną .

martin - 04-09-2003, 14:02

Dorota i Wojtek napisał/a:
Mieliśmy ostatnio spotkanie na morzu z grupą nurków z Francji i Niemiec (duża wyprawa klubowa CMAS) - okazało się, że ich instruktorzy i oni sami, nie mieli żadnych wątpliwości co do "zaliczeń" specjalizacji przy podnoszeniu kwalifikacji do stopnia CMAS***.

VDST-CMAS ustosunkowalo sie do tego:
http://www.web-konkret.de...valenzliste.pdf

http://www.web-konkret.de...mschreibung.PDF

http://www.web-konkret.de...wnload/DTSA.pdf

Jesli chodzi o KDP: w osobnym watku dowiedzielismy sie wlasnie, ze "wolnosc Tomku w swoim domku" i kursy nie sa normalizowane: kazdy instruktor robi co chce :(

Zboj - 04-09-2003, 18:24

martin napisał/a:
Jesli chodzi o KDP: w osobnym watku dowiedzielismy sie wlasnie, ze "wolnosc Tomku w swoim domku" i kursy nie sa normalizowane: kazdy instruktor robi co chce :(

Jeśli zajrzysz ponownie do tego wątku to okaże się iż tak nie jest ;)

A że niektórzy instruktorzy nie przestrzegają programu - to już inna historia.

MARO - 06-09-2003, 00:15

Specjalizacje PADI nie są uznawane w CMAS.

Marek "maro" Staszczyk
PADI - MSDT
CMAS - M2

P.S. Nawet moje specjalizacje Instruktorskie PADI nie są uznawane w CMAS. Musiałem robić raz jeszcze. A EFR jest uznawany tylko jeżeli był zrobiony przez KOMH. Tzw "atofizjologia. Z tego co wiem na świecie ta specjalizacja jest zarezerwowana dla ośrodków medycyny hiberbarycznej.
pozdrawiam