FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Kontorlowanie badań nurków przez bosmanów portów

pajakt - 21-06-2007, 11:34
Temat postu: Kontorlowanie badań nurków przez bosmanów portów
W poście o prawnym wymogu posiadania badań przez nurków:
http://forum-nuras.com/vi...p=119124#119124
poruszony został temat kontrolowania tych badań, nurom płynącym na wraki, przez bosmanów portów.
Było dużo narzekania. Dlatego, bez większej wiary w sukces, napisałem do UM w Gdyni. Cieszę się bardzo, że odpowiedź przyszła i że przyszła szybko. Zaprzeczając tym samym (chociaż w części) opini, że żyjemy w państwie bezprawia. Potwierdzając natomiast opinie tych, którzy twierdzą, że rozpasanie urzędników bierze się z naszej bierności.
Dla osób zainteresowanych zamieszczam to pismo. Może się przydać :)

mysiar - 21-06-2007, 11:59

no gratulacje Tomek rozwiania mitu,
teraz to nie wypada nic innego jak tylko wydrukowac sobie ten list i wozić ze soba

pajakt - 21-06-2007, 12:01

Po to zamieściłem, a dumny jestem, że niech mnie chudy byk!!! :20:
Mania - 21-06-2007, 12:30

I masz z czego. gratulejszyn :)
Mania

Łukasz M. - 21-06-2007, 12:33

Ciekawe cóż teraz na, to wszyscy nadgorliwcy.
styx - 21-06-2007, 12:37

no to brawo, gratulacje. Byle tylko nie powodowało to zarzucenia robienia sobie badań lekarskich i noszenia zamiast nich tego skanu ;)
Grzyb - 21-06-2007, 12:41

pajakt napisał/a:
dumny jestem, że niech mnie chudy byk!!! :20:

:v:

KasiaK - 21-06-2007, 12:58

no i stała się jasność :)

dzieki :)

orzech - 21-06-2007, 15:20

Gratuluję!

Nie spodziewałem się, że to pójdzie tak szybko.
Teraz przydałby się przycisk "pomógł"
o.

pajakt - 21-06-2007, 17:03

Cytat:
no to brawo, gratulacje. Byle tylko nie powodowało to zarzucenia robienia sobie badań lekarskich i noszenia zamiast nich tego skanu

Ludzie kombinowali (a już zwłaszcza nasza nacja!!) i będą kombinować. Niezależnie od wszystkiego zawsze znajdzie się ktoś "cwańszy" od reszty. Nie ma rady.

Beeker - 21-06-2007, 17:33

pajakt, szacunek! :spoko:
normalny - 21-06-2007, 22:50

Dlaczego się tak cieszycie?
Przecież z drugiego akapitu wynika że taki obowiązek ma organizator, czyli w większości przypadków właściciel łajby.

P.S. Pewnie bosmani portów mogą kontrolować organizatorów płetwonurkowania czy sprawdzili je u płetownurków. :22:

pajakt - 22-06-2007, 16:09

normalny napisał/a:
z drugiego akapitu wynika że taki obowiązek ma organizator

Czytałeś rozporządzenie? Organizator odpowiada za bezpieczeństwo nurkowania. Rozporządzenie nie precyzuje w jaki sposób. Jeśli chodzi o zagadnienie zdrowia nurków wystarczającym dokumentem jest oświadczenie nurkujących. Autorem rozporządzenia jest Minister Sportu, więc interpretacja UM nie jest wiążąca (tak uważam). Natomiast zdanie:

normalny napisał/a:
Pewnie bosmani portów mogą kontrolować organizatorów płetwonurkowania czy sprawdzili je u płetownurków.

mimo urzędniczego rozpasania, w naszym kraju, bliższe jest rzeczywistości Kafki niż naszej.