| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
Zboj - 08-06-2003, 22:18 Temat postu: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS Heja,
19 maja 2003 KDP zmienilo uprawnienia i tak:
P1 (P*)
Płetwonurek KDP/CMAS* ma prawo nurkować:
do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS,
do głębokości 10 m z bojką - samodzielnie lub w parze, pod nadzorem osoby z kwalifikacjami płetwonurka.
P2 (P**)
Płetwonurek KDP/CMAS** ma prawo nurkować:
do głębokości 20 m w parze z osobą o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS* (P1)",
do głębokości 30 m w parze z osobą pełnoletnią o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS** (P2)”,
do głębokości 40 m z osobą o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS.
P3 (P***)
nurkowanie do głębokości 50 m,
kierowanie pod wodą zespołem płetwonurków posiadających stopnie KDP/CMAS* (P1), KDP/CMAS** (P2), KDP/CMAS*** (P3) w zakresie właściwych dla tych stopni głębokości.
pitt - 09-06-2003, 10:51
i bardzo dobrze
wodzu - 09-06-2003, 13:58
Howgh!
Większe możliwości - większa odpowiedzialność!
Generalnie jestem ZA
GrzegorzWS - 10-06-2003, 23:33
A co konkretnie sie zmienilo i dlaczego? Jak argumentuje zmianę KDP/CMAS?
maretzky - 11-06-2003, 00:18
| GrzegorzWS napisał/a: | | A co konkretnie sie zmienilo i dlaczego? Jak argumentuje zmianę KDP/CMAS? |
W skrócie to P1 i P2 dostali troche głębiej i troche wiecej mozliwosci nurkowania we wlasnym towarzystwie. A P3 dalej moze tylko 50... Lipa... ;(
nuras5 - 11-06-2003, 08:26
P*** może 50 bo .... ustawa , ale kto by się nią przejmował
lobster - 11-06-2003, 09:07
A tak z ciekawosci, zmienili tez programy kursow, czy to najczystszy marketing w akcji? No bo przeciez nurkowie im znienacka nie zmadrzeli z dnia na dzien sami z siebie, nie? Napisali gdzies dlaczego zmienili?
Czepiam sie, co?
nuras5 - 11-06-2003, 09:45
Akcja markietingowa -program kursu był tak wyśróbowany, że i wcześniej mogli tak pływać- tyle że teraz szefostwo postanowiło być bardziej konkurencyjne w stosunku do innych
Nie darmo CMAS-owców porównywali do komandosów
GrzegorzWS - 13-06-2003, 21:14
No tak... ciekawe czym się PADI teraz "odszczeknie"... wszak to znacznie mocniej marketingowo zorientowana firma...
maretzky - 13-06-2003, 21:40
| GrzegorzWS napisał/a: | | No tak... ciekawe czym się PADI teraz "odszczeknie"... wszak to znacznie mocniej marketingowo zorientowana firma... |
Bedziesz mial napisane WIELKIMI CYFRAMI ze
OWD moze do 25
AOWD do 45
Divemaster do 55
a malutkimi literkami po kazdej liczbie bedzie napisane "yd"
Lobster pewnie szybko skojarzy bo tankuje w galonach a flaszki mierzy w cuftach
lobster - 13-06-2003, 22:12
PADI CMAS diver...
Aisa - 17-06-2003, 09:53
| maretzky napisał/a: |
Bedziesz mial napisane WIELKIMI CYFRAMI ze
OWD moze do 25
AOWD do 45
Divemaster do 55
a malutkimi literkami po kazdej liczbie bedzie napisane "yd"
|
Czyzby przez Twoj zart przemawiala ukryta zazdosc o cos ?
I jak juz rozwinela sie dyskusja PADI vs CMAS wytlumacz mi jedno - kolezanka szkolaca sie w CMAS robila cwiczenie - zanurkowac na x m i ubrac sie pod woda w sprzet. W jakie sytuacji awaryjnej bedzie Ci potrzebna taka umiejetnosc ?
Tu powiem, ze zestresowali ja tak, ze juz wiecej nie chce nawet wchodzic do wody... czy to oznacza ze owa dziewczynka nie nadaje sie do nurkowania ?
maretzky - 17-06-2003, 12:04
| Aisa napisał/a: | | Czyzby przez Twoj zart przemawiala ukryta zazdosc o cos? |
Alez oczywiscie, Diabełku. Ale jako ze to zazdrosc ukryta to nie moge powiedziec czego dotyczy ;P
| Cytat: | | I jak juz rozwinela sie dyskusja PADI vs CMAS |
No to już ją zwijam...
| Cytat: | | wytlumacz mi jedno - kolezanka szkolaca sie w CMAS robila cwiczenie - zanurkowac na x m i ubrac sie pod woda w sprzet. W jakie sytuacji awaryjnej bedzie Ci potrzebna taka umiejetnosc ? |
To nie ma nic wspólnego z sytuacją awaryjną. Cwiczenie polega na wykonaniu na zatrzymanym oddechu na głębokosci kilku metrow pewnych czynnosci wymagajacych troszke sprawnosci fizycznej. Rownie dobrze mogloby to dotyczyc pozbierania i poukladania np kilku kafli w slupek ale to chyba jest zupelnie niezwiazane z nurkowaniem. Za to bardzo dobrze pozwala uzyskac jasnosc co do tego czy ktos sie czuje pod woda na bezdechu w miare swobodnie czy nie. Jezeli kolezanka nie jest w stanie wykonac tego cwiczenia to tylko JEJ SAMEJ uswiadomic powinno ze troche warto popracowac nad kondycja i juz.
W PADI cwiczy sie cos co sie nazywa pivot. W normalnym nurkowaniu unikasz przeciez opierania sie czymkolwiek o dno wiec moznaby uznac ze cwiczenie jest bez sensu. Ale taki swiezy nurek musi pocwiczyc zmiane plywalnosci oddechem i latwiej mu to robic z podparciem. Z tym bezdechem jest podobnie. Jakby tej kolezance kazali od razu cwiczyc na 15m zdjecie maski, doplyniecie kilkunastu metrow na wyplutym ustniku do partnera ktory jeszcze przez chwile udaje ze nie wie o co chodzi (klasyczne cwiczenie IANTD na symulacje OOA) to gwarantuje ze kolezanka by sie albo utopila albo miala gleboki uraz do wody...
| Cytat: | | Tu powiem, ze zestresowali ja tak, ze juz wiecej nie chce nawet wchodzic do wody... czy to oznacza ze owa dziewczynka nie nadaje sie do nurkowania ? |
Jezeli ja zestresowali to nie do konca chyba szkolili ja prawidlowo. Na pewno warto sprobowac jeszcze raz ale nie na zasadzie wszystko na sile. Daj mi znac na priv jezeli uznasz ze moge jej pomoc.
Maciek Ziomek - 17-06-2003, 12:23
BTW
Bedziecie w okolicach Krakowa w dlugi weekend??
My chcemy zaliczyc i koparki i zakrzowek:))
Pozdrawiam
Maciek
Aisa - 17-06-2003, 12:46
| maretzky napisał/a: |
To nie ma nic wspólnego z sytuacją awaryjną. Cwiczenie polega na wykonaniu na zatrzymanym oddechu na głębokosci kilku metrow pewnych czynnosci wymagajacych troszke sprawnosci fizycznej. Rownie dobrze mogloby to dotyczyc pozbierania i poukladania np kilku kafli w slupek ale to chyba jest zupelnie niezwiazane z nurkowaniem. Za to bardzo dobrze pozwala uzyskac jasnosc co do tego czy ktos sie czuje pod woda na bezdechu w miare swobodnie czy nie. Jezeli kolezanka nie jest w stanie wykonac tego cwiczenia to tylko JEJ SAMEJ uswiadomic powinno ze troche warto popracowac nad kondycja i juz.
|
Nie dala rady za komandosami - byla jedyna kobieta i zostawala lekko w tyle.
Ale ubranie sie w sprzet pod woda jest o wiele trudniejsze od "zwyklego" nurkowania na bezdechu. Rozumiem potrzebe sprawdzenia swojej kondycji i mozliwosci bezdechowych nurkowan ale sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny. Coz, jestem z PADi
maretzky - 17-06-2003, 17:11
| Maciek Ziomek napisał/a: | | Bedziecie w okolicach Krakowa w dlugi weekend??My chcemy zaliczyc i koparki i zakrzowek:)) |
No to wszystko wskazuje na to ze sie zobaczymy. My mamy podobny plan jak poprzednio. Zakrzowek + kopary w nocy w czwartek. W piatek Hermanice albo znowu Zakrzowek.
| Aisa napisał/a: | | sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny. |
Moze byc inny zestaw czynnosci. Mozesz np skrecac plyte z twinem majac na poczatku nawet obejmy oddzielnie. Na kilka rat powinno dac sie zrobic. A ubieranie to mniej wiecej tak jak zdjecie sprzetu w trudnych warunkach - iedy nie masz innej mozliwosci np przy wplataniu w sieci bez mozliwosci wyciecia a wiesz ze mozesz w miare bezpiecznie wyplynac zrzucajac graty.
| Cytat: | Coz, jestem z PADi |
No widzisz - wiedzialem ze są powody zebym troche polubil tą federacje
lobster - 17-06-2003, 17:47
| Aisa napisał/a: | | ale sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny. |
PADI dajwmajster musi sie wymienic calym sprzetem z kolega pod woda. Mniej wiecej ta sama idea - w praktyce nigdy tego nie bedziesz robic, ale treser widzi, ze czujesz sie komfortowo pod woda i ze sprzetem.
Dmuchanie maski na kolanach tez jest prawde mowiac rzadko spotykane w praktyce. Szczegolnie kiedy dno jest 100m nizej
GrzegorzWS - 17-06-2003, 23:18
lobster - jestem pewien ze jest kilka praktycznych zastosowań dla ćwiczenia wymiany sprzętem pod wodą - czy ktoś może podać choćby jedno z nich?
Co powiecie na takie zastosowanie: długie nieprzewidziane głębokie deco, gdy partner w ten sposób "znosi" na dół pełną butle?
lobster - 18-06-2003, 01:41
| GrzegorzWS napisał/a: | | Co powiecie na takie zastosowanie: długie nieprzewidziane głębokie deco, gdy partner w ten sposób "znosi" na dół pełną butle? |
Delikatnie mowiac nie .
Na deco przyniosa ci stage.
maretzky - 18-06-2003, 08:00
| GrzegorzWS napisał/a: | | Co powiecie na takie zastosowanie: długie nieprzewidziane głębokie deco, gdy partner w ten sposób "znosi" na dół pełną butle? |
Oprócz tego co zauważył lobster, deco zazwyczaj bywa płytkie (w stosunku do nurkowania). Ale dobrym przykładem wydaje mi się mogą byc nurkowania jaskiniowe gdzie niejednokrotnie trzeba wybrac - albo sie rozdziac i przepchac bez sprzetu a graty odddzielnie albo nie obejrzec tego co jest za tą dziurą... Uprzedzam - nie nurkuję w jaskiniach (jeszcze ) wiec jezeli sie myle niech mnie skorygują jaskiniowcy z doswiadczeniem
Aisa - 18-06-2003, 09:26
| lobster napisał/a: |
PADI dajwmajster musi sie wymienic calym sprzetem z kolega pod woda. Mniej wiecej ta sama idea - w praktyce nigdy tego nie bedziesz robic, ale treser widzi, ze czujesz sie komfortowo pod woda i ze sprzetem.
|
probowalam ta jakze "pozyteczna" czynnosc wykonac na basenie. Mialam tylko klopoty z wymiana sprzetu przy zdjetej masce - z partnurem wyrywalismy sobie sprzet nie widzac co drugi robi
a zastosowanie jest proste - jak potrzebujesz lepszy sprzet - patrzysz jakis nur ma jacket o ktorym marzysz, pokazujesz mu, ze robicie cwiczenie wymiany sprzetu pod woda a potem w tempie odplywasz w blizej nieokreslona dal
Maciek Ziomek - 18-06-2003, 09:39
Witajcie,
Tak w kwestii formalnej, Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda czy zdejmowanie go (abstrachujac od tego ze zeczywiscie podane cwiczenie z kursu na P* jest na bezdech i opanowanie pod woda) co prawda wedlug mojego skromnego zdania takie zabawy powinno sie robic po AOWD a nie na podstawowym kursie
Co do przykladow zastosowania to slyszalem jak dwoch technicznych po glebokim nurku siedzialo sobie na deco na jakies podwodnej lasze piachu i wymienialo sie sprzetem zeby po pierwsze to pocwiczyc a po drugie zabic nude
Kolejnym stopniem zaawansowania moze byc wymiana na pianki
nuras5 - 18-06-2003, 14:26
| Maciek Ziomek napisał/a: | Kolejnym stopniem zaawansowania moze byc wymiana na pianki |
A dalej wymiana pod wodą suchaczy
lobster - 18-06-2003, 16:35
| nuras5 napisał/a: | | Maciek Ziomek napisał/a: | Kolejnym stopniem zaawansowania moze byc wymiana na pianki |
A dalej wymiana pod wodą suchaczy |
wymiana pogladow politycznych
maretzky - 18-06-2003, 21:51
| Maciek Ziomek napisał/a: | | Tak w kwestii formalnej |
Poseł jaki czy co?
| Cytat: | | Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda |
Własnie. To cwiczonko daje ci kilka waznych "skillsów" (tu uklon językowy w strone Diabełka):
- samodzielnosc w sytuacji ktora wymaga wygramolenia sie ze sprzetu
- opanowanie bezdechu w trakcie wykonywania czynnosci innych niz machanie konczynami
- swiadomosc wlasnych mozliwosci w w/w zakresie
- swiadomosc niedoskonalosci konfiguracji sprzetu i koniecznosc jego odpowiedniego skorygowania
k278 - 19-06-2003, 01:01
JA szkoliłęm się w PADi i na OWD też miałem zakładanie sprzętu na bezdechu i podwodną przebieralnię. Wcale tego nie żałuję - fajnie było, a kto wie może kiedyś się przyda.
mozna jeszce się wymienić na skarpetki - chociaż to chyba nie ta bajka
kubik - 19-06-2003, 01:36
| lobster napisał/a: | wymiana pogladow politycznych | A ja proponuję "tradycyjną wymianę koszulek" rodem z jednej dość znanej komedii
pzdr
kubik
kubik - 19-06-2003, 01:42
| maretzky napisał/a: | | deco zazwyczaj bywa płytkie (w stosunku do nurkowania) | Chyba, że robiłeś nurkowanie saturowane ale to już zupełnie inna bajeczka
pzdr
kubik
Dorota i Wojtek - 19-06-2003, 19:32 Temat postu: Re: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
| Zboj napisał/a: |
19 maja 2003 KDP zmienilo uprawnienia... |
Czy ktoś może podać nam tzw. "podstawę prawną" dotyczącą tych zmian?
Spotkaliśmy się dzisiaj z naszymi gośćmi, którzy dopiero co zrobili P1.
Zadali nam całą masę pytań dotyczących nadzoru nad ich nurkowaniem i możliwości wpisywania i potwierdzania nurkowań stażowych.
Powołując się na temat tego postu powiedzieliśmy co w nim przeczytaliśmy - goście na to, że instruktor 3 dni temu jasno i wyraźnie wyjaśnił im z kim mogą nurkować: może to być Instruktor CMAS lub P3.
Nie byli pewni czy mogą nurkować pod naszą opieką - zadzwonili więc do instruktora, który stwierdził żeby bardzo uważali bo powini nurkować wyłącznie w towarzystwie instr. CMAS ew P3, a podane zmiany to "ktoś sobie wymyślił i lepiej żeby podał podstawę prawną..." ???
Mimo, że kilka razy zwracaliśy się do KDP z różnymi pytaniami - nikt nam nigdy nie odpowiedział...
W powyższej sprawie raczej nie będziemy pisać - więc może jakoś pomożecie?
Czy któryś z instruktorów, mógłby odpowiedzieć, w jaki sposób KDP informuje instruktorów o wszelkich zmianach czy nowelizacjach? Po jakim czasie tego typu informacje docierają do odbiorców?
nuras5 - 19-06-2003, 21:47
Podstawą prawną jest uchwała KDP.
Zajrzyjcie na stronę
http://www.kdp-pttk.org.p...ty&menu=biezace
bd* - 19-06-2003, 23:23
Trochę chyba demonizujecie sprawę zaliczania nurkowań stażowych .
Zrobiłem taki eksperyment ;- zostawiłem w swoim rejestrze nurkowań potwierdzone nurkowania stażowe przez instruktorów PADI a wyjałem te potwierdzone przez instruktorów CMAS i z takim rejestrem zadełem pytanie ( w miescu gdzie prowadzone jest szkolenie na wyższe stopnie CMAS i wiem że lekceważa stopnie podstawowe PADI szcególnie OWD ) czy mając takie potwierdzenia mogę zdawać na stopień wyzszy CMAS . Usłyszałem że nie ma żadnego problemu .
Jeżeli miało by byś inaczej , to po co by było porozumienie .
Najgorszym wrogiem porozumienia jest ludzka pazerność
Tak z jednej jak i z drugiej strony
Dorota i Wojtek - 21-06-2003, 06:25
I wszystko jasne... - przynajmniej tak się nam wydaje...
nuras 5 - dzięki
Zboj - 22-06-2003, 21:36 Temat postu: Re: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
| Dorota i Wojtek napisał/a: | Powołując się na temat tego postu powiedzieliśmy co w nim przeczytaliśmy - goście na to, że instruktor 3 dni temu jasno i wyraźnie wyjaśnił im z kim mogą nurkować: może to być Instruktor CMAS lub P3.
Nie byli pewni czy mogą nurkować pod naszą opieką - zadzwonili więc do instruktora, który stwierdził żeby bardzo uważali bo powini nurkować wyłącznie w towarzystwie instr. CMAS ew P3, a podane zmiany to "ktoś sobie wymyślił i lepiej żeby podał podstawę prawną..." ???
|
Największym problemem KDP wydaje się być nie odświerzanie przez instruktorów wiedzy. A że rozporządzenie nowe, to pewnie większość nie wie o nim ... i tyle.
Tommy222 - 23-06-2003, 11:46
Ja sie ciesze z tej zmiany cop prawda juz pare razy na własna reke nurkowałem na 30 z p2 nawet przy akceptacji ze strony instruktora. Co do zdejmowania sprzetu pod woda moze sie zdarzyc tak ze nop butla sie zaczepi miedzy skałami i trzeba bedzie ja zdjac i wyopłynac bez niej a moze nawet na innym sprzecie. Jedyny przykład praktycznie zastosowanego tego cwiczenia (sprzet oczywiscie klubowy)
Maciek Ziomek - 23-06-2003, 11:50
Witam
| maretzky napisał/a: | | Maciek Ziomek napisał/a: | | Tak w kwestii formalnej |
Poseł jaki czy co?
hmmm, marzenia... tak chyba szybciutko mozna by zarobic na baze nurkowa np na Mauritiusie...
| Cytat: | | Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda |
Własnie. To cwiczonko daje ci kilka waznych "skillsów" (tu uklon językowy w strone Diabełka):
- samodzielnosc w sytuacji ktora wymaga wygramolenia sie ze sprzetu
- opanowanie bezdechu w trakcie wykonywania czynnosci innych niz machanie konczynami
- swiadomosc wlasnych mozliwosci w w/w zakresie
- swiadomosc niedoskonalosci konfiguracji sprzetu i koniecznosc jego odpowiedniego skorygowania |
OK ja sie z tym zgadzam ale poco to przy OWD??
maretzky - 23-06-2003, 23:59
| Maciek Ziomek napisał/a: | | OK ja sie z tym zgadzam ale poco to przy OWD?? |
Hehe - po nic, Maciejku. I dlatego cwicza to w CMASie na P1 a nie w PADI na OWD... ;P
k278 - 24-06-2003, 00:24
| maretzky napisał/a: | | Hehe - po nic, Maciejku. I dlatego cwicza to w CMASie na P1 a nie w PADI na OWD... ;P |
A ja jeszcze raz powtórzę że ja również miałem to ćwiczenie w PADI i to na OWD
maretzky - 24-06-2003, 00:37
| k278 napisał/a: | | A ja jeszcze raz powtórzę że ja również miałem to ćwiczenie w PADI i to na OWD |
No to potwierdzasz regule ze jak masz dobrego instruktora to plamki na plastiku schodza na dalszy plan...
kubik - 24-06-2003, 00:44
Nawet jak plamki mają kształt niebieskich gwiazdek...
pzdr
kubik
Maciek Ziomek - 24-06-2003, 10:19
Witam,
Wydaje mi sie ze takie cwiczenia powinny byc ale kiedy to juz zalezy od tego jak dany kursant daje sobie rade, jezeli czuje sie jak ryba w wodzie od samego poczatku to dlaczego nie jezeli troche gorzej to mysle ze instruktor powinien zdecydowac o nadprogramowych cwiczeniach
Czyli...pewnie ze plastik nie wazny tylko instruktor:)
nautilusik - 17-09-2003, 22:09 Temat postu: zmiana uprawnień dla nurków Czy zmiany te są podyktowane wejściem w zycie nowego Rozporządzenia Rady Ministrów. i jak sie ma do niego szkolenie w PADI, CMAS i innych organizacjach czy ktoś moze mi to wyjaśnic
nautilusik - 17-09-2003, 22:14 Temat postu: Re: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
| Dorota i Wojtek napisał/a: | | Zboj napisał/a: |
19 maja 2003 KDP zmienilo uprawnienia... |
Czy ktoś może podać nam tzw. "podstawę prawną" dotyczącą tych zmian?
Spotkaliśmy się dzisiaj z naszymi gośćmi, którzy dopiero co zrobili P1.
Zadali nam całą masę pytań dotyczących nadzoru nad ich nurkowaniem i możliwości wpisywania i potwierdzania nurkowań stażowych.
Powołując się na temat tego postu powiedzieliśmy co w nim przeczytaliśmy - goście na to, że instruktor 3 dni temu jasno i wyraźnie wyjaśnił im z kim mogą nurkować: może to być Instruktor CMAS lub P3.
Mimo, że kilka razy zwracaliśy się do KDP z różnymi pytaniami - nikt nam nigdy nie odpowiedział...
W powyższej sprawie raczej nie będziemy pisać - więc może jakoś pomożecie?
Czy któryś z instruktorów, mógłby odpowiedzieć, w jaki sposób KDP informuje instruktorów o wszelkich zmianach czy nowelizacjach? Po jakim czasie tego typu informacje docierają do odbiorców? |
Zboj - 20-09-2003, 19:33
Witam,
Zmiany nie mają nic wspólnego z ustawą, dotyczą tyklo KDP/CMAS i mają za zadanie bardziej skomercjalizować uprawnienia na poszczególnych stopniach, tak by w Polsce PADI nie było zbyt atrakcyjne w porównaniu do CMAS
nautilusik - 20-09-2003, 21:41 Temat postu: zmiana uprawnień dla nurków A to może i dobrze bo nurkowanie chcąc niechcąc stało sie już bardzo zkomercjalizowane.
Ja osobiście wolałbym aby było mniej komercyjne a bardziej towarzyskie.
Szkoda dawnych pieknych czasów kiedy nurkować mozna była wszędzie i to za darmochę. Niestety to już chyba bezpowrotna przeszłość.
A swoją drogą jak CMAS I PADI maja sie do polskich rozporządzeń ???
|
|