FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Własne centrum nurkowe

piotr32 - 26-07-2007, 22:30
Temat postu: Własne centrum nurkowe
Witam, niedawno ukończyłęm kurs Rescue i rozpoczynam robić Divemastera, z myślą że będę dalej kontynuować poszerzanie swoich kwalifikacji płetwonurkowych i pewnego dnia osiągnę stopień instruktora. W przyszłości (mam nadzieję już niedalekiej) chciałbym pracować jako instruktor płetwonurkowania i otworzyć własne centrum nurkowe by szkolić płetwonurków, organizować wyjazdy nurkowe w różne ciekawe miejsca. Ponieważ jak na razie nie za bardzo wiem jak się zabrać do zorganizowania takiego centrum prosze, jeżeli ktoś z Was ma takie doświadczenie o poradę w tej kwestii :
- jakie muszę mieć kwalifikacje żeby otworzyć takie centrum,
- czy centrum w mieście 35000 mieszkańców ma szanse na powodzenie ?
- od czego rozpocząć i jak zorganizowac takie centrum ?
- jakie uprawnienia muszę mieć żeby móc zabierać grupę płetwonurków za granicę ?

Pozdrawiam
Piotr

Nuakszot - 26-07-2007, 23:03

Czy myślisz, że osoby mające w tym doświadczenie, doradzą ci jak skutecznie zmniejszyć ich obroty?!

Tylko pozazdrościć optymizmu :22:

[ Dodano: 26-07-2007, 23:07 ]
A zapomniałem dodać, około rok temu na TVN w programie "Firma" (tak to się chyba nazywa, już nie pamiętam) było właśnie o zakładaniu centrum nurkowego. Wnioski raczej zachęcały do otwarcia innej działalności gospodarczej. W każdy razie może będzie jakaś powtórka albo może ten odcinek gdzieś krązy w sieci, spróbuj poszukać.

Wesołek - 27-07-2007, 00:03

Jak podałeś 35000 mieszkańców i jak się domyślam nie masz ciekawego akwenu (z atrakcjami ) to masz marną szansę na otwarcie centum. Podstawowa sprawa (nurkowie ) czymś musisz ich przyciągąć, jeśli nie masz pomysłów to odpuść sobie ten pomysł. Było już wielu co tak myślało jak ty, ale po roku zwijali manatki. Ważne jest miejce i ilość osób chętnych na wyjazdy. A tak z innej beczki to do odważych świat należy wiec życzę ci powodzenia w realizacji swoich planów.
Pozdrawiam Ryniu

Andrzej Minorczyk - 27-07-2007, 08:31

Nuakszot napisał/a:
A zapomniałem dodać, około rok temu na TVN w programie "Firma" (tak to się chyba nazywa, już nie pamiętam) było właśnie o zakładaniu centrum nurkowego.

To bylo celowo zrobione aby nie robic konkurencji, smiac mi sie chcialo z wnioskow prowadzacego i asow ktorzy sie wypowiadali ze to slabe pieniadze a jednak dalej sa w tym interesie.

piotr32 napisał/a:
Witam, niedawno ukończyłęm kurs Rescue i rozpoczynam robić Divemastera, z myślą że będę dalej kontynuować poszerzanie swoich kwalifikacji płetwonurkowych i pewnego dnia osiągnę stopień instruktora

Proponuje Ci zmienic troszke podejscie. Jeszcze w twoim profilu widnieje AOWD a juz masz Rescue , jeszcze nie zaczales robic DM a planujesz otwierac centrum i byc instruktorem.

A ile masz zrobionych nurkowan niekursowych?

Z moich naprawde bacznych obserwacji wynika ze to ciezki kawalek chleba. Jest duza konkurencja, wiec musisz oferowac "cos lepszego" niz "inni". Szkolisz sie w Padi i widac jak wpoili Ci instruktorzy-marketingowcy ,że to latwe, wszystko sie da zrobic szybko lecz niekoniecznie tanio, abys robil te kolejne kursy.

Jest jeszcze jedna droga - masz kaprys byc instruktorem i nim zostajesz :) , utrzymujesz sie nie z nurkowania a dorabiasz sobie jak nadarzy sie okazja.

Powodzenia

marekhtk - 27-07-2007, 09:03

Cześć
Więc tak spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie:
Przede wszystkim musisz być instruktorem nurkowania bo bez tego ani rusz
Mile widziane było by by zrobił sobie kurs instruktora sportu i rekreacji ruchowej ( kurs ten zrobisz na AWF)
do w/w kursu mile widziane było by byś zrobił specjalizację o profilu nurkowanie
Jak będziesz miał wszystkie te dokumenty to musisz się udać do referatu działalności gospodarczej urzędu miasta bądź gminy i założyć działalność gospodarczą ( musisz mieć NIP,REGON, Zaświadczenie o wpisie do działalności gospodarczej )
Jeśli o działalność gospodarczą to poniżej podam Ci kilka kodów które na pewno ułatwią Ci załatwienie działalności:

PKWiU 92 " Usługi zwiĹĄzane z kulturĹĄ ,rekreacjĹĄ i sportem "
PKWiU 80.42.20-00.00 " Usługi w zakresie pozostałych form kształcenia"
PKWiU 92.62.13-00.00" Usługi związane ze sportem gdzie indziej nie sklasyfikowane"
PKWiU 80.42.20-00.00"Usługi w zakresie pozostałych form kształcenia"
PKD 92"Działalność związana z kulturą , rekreacją i sportem "
PKD 80.42.B"Kształcenie ustawiczne dorosłych i pozostałe formy kształcenia gdzie indziej nie sklasyfikowane"
PKD 92.62.Z "Działalność zwiĹĄzana ze sportem pozostała"

Jak będziesz miał wszystkie dokumenty no to oczywiście musisz pomyśleć o sprzęcie bop bez tego ani rusz, mile widziany w prawdziwym centrum jest sklep w którym Twoi kursanci będą mogli się zaopatrzyć w swój własny sprzęt do nurkowania.
Jeśli chodzi o samo centrum to z tego co się orientuję to musisz jeszcze odprowadzić opłatę za przynależność do federacji w jakiej będziesz szkolił.
W razie jakichkolwiek pytań pisz postaram się Ci pomóc.

Kula - 27-07-2007, 09:59

Witaj

Jak już będziesz miał Instruktora i działalność, to musisz mieć sklep i miejsce gdzie będziesz miał sprężarkownie i sprzętownie, do tego kilka kompletów sprzętu dla kursantów,
Jeżeli nie masz miejsca bezpośrednio nad akwenem no to dochodzi kwestia transportu sprzętu nad akweny i baseny, do tego warto by pomyśleć o wyjazdach zagranicznych w momencie gdy w polsce zima plucha i zawierucha więc biura podróży, umowy itp.

Biznes nurkowy jest niezwykle ciekawy ale obawiam się że nie jest jakoś super dochodowy jeżeli nie jesteś sławnym nurkiem, nie masz super umowy z producentami sprzętu, nie masz dostępu do jakiegoś wyjątkowego akwenu lub nie masz jakiegoś sposobu na zapewnienie sobie stałych klientów. Biznes taki wymaga dużych nakładów finansowych na początku (sprężarka, sprzęt, miejsce) i dosyć długiego czasu na zwrot inwestycji z powodu sezonowości tego typu działa.

Ale NAPEWNO to jest przygoda życia

waterman - 27-07-2007, 10:11

Stary nie daj się
Jeśli masz wizje i pasję to rób to co planujesz w naszym kochanym kraju nikt ci nie pomoze, no może najbliższa rodzina.
Nie daleko twojego miasta jest fajne jeziorko i spory osrodek wypoczynkowy.
Jak juz zrobisz swoje kwity możesz się dogadać z włascicielem
powodzenia

marekhtk - 27-07-2007, 15:55

Dokładnie trzeba spróbować !!!
Niema rzeczy niemożliwych są tylko rzeczy trudne!

gladius - 27-07-2007, 18:44

W TVN akurat wypowiadali się ludzie z Nautica, chyba AŻ TAK cienko nie przędą ;)
Shaggy - 28-07-2007, 15:47

No nurkowienie to kiepski biznes, a szczegolnie o tym moze powiedziec jeden z instruktorow PADI jezdzacy po Szczecinie Hummer :22:
PawelW - 29-07-2007, 08:10

Shaggy napisał/a:
No nurkowienie to kiepski biznes, a szczegolnie o tym moze powiedziec jeden z instruktorow PADI jezdzacy po Szczecinie Hummer

bo nie ma to jak dobry marketing :-D :-D :-D

Adam Frajtak - 29-07-2007, 11:32
Temat postu: Re: Własne centrum nurkowe
piotr32 napisał/a:
Witam, niedawno ukończyłęm kurs Rescue i rozpoczynam robić Divemastera, z myślą że będę dalej kontynuować poszerzanie swoich kwalifikacji płetwonurkowych i pewnego dnia osiągnę stopień instruktora.
Piotr

Zrob sobie kurs instruktora CCR najlepsi nurkowie w RP mowia ze to przyszlosc wiec biznes powinien ci sie dobrze krecic - Powodzenia !!

Mania - 30-07-2007, 09:41

Shaggy napisał/a:
jezdzacy po Szczecinie Hummer

Tak gwoli wyjasnienia - Taki zwykly Hummer kosztuje 30 000 USD (w USA), czyli mniej niz moja honda. Dodajac do tego koszty transportu wyjdzie pewnie tyle samo co moja Honda, wiec zaden to wielki cymes.
:mrgreen:

Mania

styx - 30-07-2007, 09:49

nono Maniu...ładną masz hondę....a gdzie toto parkuje ? :P ~~
Andrzej Minorczyk - 30-07-2007, 10:07

Shaggy napisał/a:
No nurkowienie to kiepski biznes, a szczegolnie o tym moze powiedziec jeden z instruktorow PADI jezdzacy po Szczecinie Hummer

Moze w totka wygral...
Czy chodzi o CD Pana Witka ...?

Mania - 30-07-2007, 11:20

styx napisał/a:
ładną masz hondę

Zwykla accord kombi....
ale niezle daje. Ostatnio pathfinder wymiekl...nie byl w stanie jechac tak, jak my

Mania

gladius - 30-07-2007, 11:48

Hummer to badziewie. Strasznie się psują, co pokażą w TV Hummera, to się pali.
TomM - 30-07-2007, 12:24

Mania napisał/a:
ale niezle daje.

Właśnie wróciliśmy z weekendu w Chorwacji. Moją "wanną" zabraliśmy we dwójkę 19 butli i troszkę innego sprzętu. Kombi rulez :mrgreen:

Shaggy - 30-07-2007, 19:07

Nurofen napisał/a:
Shaggy napisał/a:

Moze w totka wygral...
Czy chodzi o CD Pana Witka ...?

No ba :-D

Mania napisał/a:
Shaggy napisał/a:
jezdzacy po Szczecinie Hummer

Tak gwoli wyjasnienia - Taki zwykly Hummer kosztuje 30 000 USD (w USA), czyli mniej niz moja honda. Dodajac do tego koszty transportu wyjdzie pewnie tyle samo co moja Honda, wiec zaden to wielki cymes.

Mania

No dla mnie nawet te 60.000 USD to wielka kasa i za ta cene podjerzewam ze znalazla bys ale uszkodzonego :22:

Mania - 30-07-2007, 21:43

Ale jakie 60 K USD?

30.000 dolarow, a nie 60 000.... Dwa razy mniej.

Mania

Shaggy - 30-07-2007, 22:16

Mania napisał/a:
Ale jakie 60 K USD?

Mania

No moze troche przesadzilem ale transport tez kosztuje i to dosc sporo (w kontenerze ).

Mania - 30-07-2007, 22:28

e tam...wcale nie tak duzo. Moja Honda plynela z Japonii....
Naprawde transport nie kosztuje drugie tyle co samochod - bo wtedy nikt by nie sprowadzal samochodow

Mania

waterman - 30-07-2007, 23:53

Mania napisał/a:
Ale jakie 60 K USD?

bardzo mocno używane można kupić za 30 tysi, nowe top to wydatek 150 tys

Mania - 31-07-2007, 00:00

O rany...
waterman - napisalam na poczatku, ze funkiel nowka w USA kosztuje 30 tysiecy USD (wiem, bo z ciekawosci sprawdzilam to w zeszlym roku tankujac tuz obok salonu Hummera :D ). PLus koszt transportu do Polski. Wychodzi wiec mniej wiecej cena mojej hondy.
Chcialam tylko pokazac, ze Hummer to nie jest taki wielki cymes, jak sie niektorym wydaje.
Mania

waterman - 31-07-2007, 00:22

juz kiedyś o tym pisaliśmy, a to jest watek o centrum nurkowym, a nie o samochodach.
ale aby było "golono" to nie znalazłem tańszego niż 32 tysie, a i tak był niedostępny.
Sprzedawca powiedział, że nigdy nie miał w tej cenie mimo iż jest w katalogu.
No ale Ty widziałaś to wiesz

mysiar - 31-07-2007, 07:11

Shaggy napisał/a:
No moze troche przesadzilem ale transport tez kosztuje i to dosc sporo (w kontenerze ).

koszt transportu kontenera statkiem to wydatek rzedu 2000 - 3000 USD

Mania - 31-07-2007, 09:39

waterman napisał/a:
Sprzedawca powiedział, że nigdy nie miał w tej cenie mimo iż jest w katalogu

Rozumiem, ze rozmawiales ze sprzedawca w USA?
Bo ja tez wyraznie powiedzialam - w USA. Nie w Polsce. Dlatego do tego dochodzil koszt sprowadzenia takiego samochodu, kupionego w USA do Polski. No i clo. A i tak wychodzi taniej niz kupowanie w Polsce.
Wejdz sobie na hummer.com, wybierz USA i sprawdz cene H3.

Ale to prawda - koniec off topicu.

Mania

PRETORIANIN - 31-07-2007, 10:02

wlasnie maly problem H3 a kto tym jezdzi heheheh :mrgreen: spojrz na ceny H2 dobrze wypozsazonego plus clo akcyza transport .Wyjdzie cena 3 Twoich autek :mrgreen:
Mania - 31-07-2007, 11:33

PRETORIANIN napisał/a:
wlasnie maly problem H3 a kto tym jezdzi

A moze byscie czytali posty dokladnie? Napisalam:

Mania napisał/a:
Taki zwykly Hummer kosztuje 30 000 USD (w USA)

Mania

Chopin - 31-07-2007, 13:02

hej to nie tak - koszt transportu auta to 500usd, cenę podaję się zaniżoną i wtedy płaci mniejszą akcyzę i cło (odprawia się auto w Bremie np). Wiem o czym mówię, bo jeźdzę autkiem ściąganym z usa.

Koszty całej zabawy są naprawdę niewielkie jeśli się za tym pochodzi, ale sporo z tym zachodu. Napewno też da się załatwić jakiś szwindelek na nowe auto - w sensie, że nie można jego wartości zaniżyć rażąco, ale np. dealership może wpisać, że to auto demo było.

Grzyb - 31-07-2007, 13:10

Chopin napisał/a:
cenę podaję się zaniżoną i wtedy płaci mniejszą akcyzę

Chopin napisał/a:
Napewno też da się załatwić jakiś szwindelek na nowe auto

kruwa :muu: , moglbys chociaz symulowac, ze to nie jest dla ciebie taki naturalne i oczywiste rozwiazanie.

Zibi72 - 31-07-2007, 15:36

Hehe cały czas tak samo 4 do 5 odpowiedzi na temat a potem blebleble .
Proponuję zmienić temat " Czy Honda Mani jest lepsza od Hummera Witka?":) i które auto jest bardziej cymes . ;-)
Osobiście dla mnie... the winner is Lada NIVA. :mrgreen:

Wracając do tematu jak zdobędziesz doświadczenie nurkowe a nie same kursy i certyfikaty(one umożliwią tobie zdobycie tego doświadczenia), to możesz się zastanowić nad rozpoczęciem działalności w tym interesie.
Powodzenia ...ale pamiętaj że może w przyszłości będziesz szkolił nurków i to od poziomu w jaki sposób ich wyszkolisz będzie zależało ich życie... bo jeszcze się taki nie narodził co ma skrzela;).