FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - uprawnienia

olo25 - 31-07-2007, 22:45
Temat postu: uprawnienia
Witam. Mam pytanie właśnie zrobiłem OWD (PADI), a w mojej lekturce (nie podręczniku na kurs) wyczytałem że podobno jak się zrobi kurs w egipcie to w polsce się ma ograniczone uprawnienia. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to prawda?? Za odpowiedzi będę wdzięczny :lol:
Mania - 31-07-2007, 22:47

Nie prawda. Poza baza strugalskiego, oczywiscie.
Ale tam inne prawa maja tez nurkowie PADI, ktorzy zrobili kurs w Polsce
Mania

bulgard88 - 31-07-2007, 22:49

Ja o niczym takim nie słyszałem.
Jest jeden problem: Polskie wody są dużo cięższe do nurkowania niż przejrzysta woda w Egipcie. U nas jest widocznosc 4-10m w porywach 12 a w egipcie 10x lepsza. To jak ktos nauczył się w Egipcie może być przerażony polskimi wodami ale uprawnienia sa takie same na całym świecie. Oczywiście niektórzy mogą bacznie na Ciebie patrzeć jak jesteś początkujący w polskich wodach, bo jest zupełnie inaczej.

KasiaK - 31-07-2007, 23:04

bulgard88 napisał/a:
. U nas jest widocznosc 4-10m w porywach 12

albo taka, ze musisz szturchnac partnera, zebys zauwazyl ze kolo Ciebie jest

Beeker - 01-08-2007, 00:09

Nurkuj i juz.
Najwyzej za reke partnura zlapiesz jak wizura bedzie "do szyby" :)

bulgard88 - 01-08-2007, 04:45

KasiaK napisał/a:
bulgard88 napisał/a:
. U nas jest widocznosc 4-10m w porywach 12

albo taka, ze musisz szturchnac partnera, zebys zauwazyl ze kolo Ciebie jest

fakt, zapomniałem ze w tamtym tygodniu nurkowałem z partnurkiem i musiałem się związać bo nic nie było widać :D

silver111 - 01-08-2007, 07:59

bulgard88 napisał/a:
związać
?!?
dis - 01-08-2007, 09:07

Witam!

Z tego co wiem to PADI mowi ze powinno sie nurkowac w warunkach takich samych badz lepszych niz te w ktorych robiles kurs. Teoretycznie jest taki program PADI jak Discover Local Diving czyli zapoznanie sie z nowym srodowiskiem podwodnym ale nie slyszalem zeby ktos robil ten program PADIowski zeby nurkowac w Polsce jezeli zrobil kurs w Egipcie. Warto jednak zapytac kogos oplywanego w wodach Polskich jak to wyglada u nas podwoda a najlepiej pierwszy raz pojsc z kims takim podwode.

pozdrawiam
Szymon Abramowski

Tomasz-Szeryf - 01-08-2007, 09:07

silver111 napisał/a:
?!?

Wtedy nurkowanie idzie jak po sznurku!

silver111 - 01-08-2007, 09:09

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Wtedy nurkowanie idzie jak po sznurku!

dosłownie. Razem do góry albo do dna.

BitPump - 01-08-2007, 11:25

dis napisał/a:

Z tego co wiem to PADI mowi ze powinno sie nurkowac w warunkach takich samych badz lepszych niz te w ktorych robiles kurs. Teoretycznie jest taki program PADI jak Discover Local Diving czyli zapoznanie sie z nowym srodowiskiem podwodnym ale nie slyszalem zeby ktos robil ten program PADIowski zeby nurkowac w Polsce jezeli zrobil kurs w Egipcie. Warto jednak zapytac kogos oplywanego w wodach Polskich jak to wyglada u nas podwoda a najlepiej pierwszy raz pojsc z kims takim podwode.

DLD może zrobić DM, AI i instruktor. To prawda, że mało kto to robi.
Ja powtarzam, że jeśli ktoś się nie czuje pewnie po kursie w Egipcie to ja zawsze z nim z chęcią (oczywiście za darmo) zanurkuję. Często nurkuję z początkującymi/niedoświadczonymi. Ale widzę, że oni bardzo często boją się/wstydzą się poprosić o nurkowanie z kimś z wyższym stopniem.

Jak ktoś chętny to zawsze zrobimy dwa nurkowania, gdzie zobaczą, że mało co widać i poczują niską temperaturę.

Teraz często mam sytuację, że jadę sobie nad jeziorko (Białe k/Gostynina, Narty czy inne) i jak nikt nie chce ze mną nurkować to wchodzę sobie sam. A jakby ktoś chciał się czegoś ode mnie nauczyć - to by mógł :)

Ja sam na początku mojej kariery nurkowej poszedłem pod wodę z Rescue Diverem i miałem psychicznego stresa, że mu rozwalam nurkowanko. :-)
Po nurkowaniu powiedział mi "Dobrze, dobrze. Ale w Polsce jak nurkujesz to musisz mieć dwa automaty, bo ludzie mogą nie chcieć z Tobą nurkować".

~BitPump

Gizmoon - 01-08-2007, 16:08

olo25 napisał/a:
podobno jak się zrobi kurs w egipcie to w polsce się ma ograniczone uprawnienia

Tak.Do nurkowań basenowych :lol: