FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Komary, a nurkowanie

BitPump - 02-10-2007, 13:13
Temat postu: Komary, a nurkowanie
Zaobserwowałem - już po raz kolejny - na wyjeździe, że przed nurkowaniami komary mnie atakują, a po serii nurkowań - omijają. Wieczorem, po nurkowaniach komary krążą wokół mnie, ale żaden nie dziabnie.

Nie wiem, czy nie lubią zapachu suchacza ponurkowego (nie dziwiłbym im się), czy też powód jest jakiś inny.

Daleki jestem od uznania insektów, za możliwe detektory DCSu, ale...

~BitPump

Mania - 02-10-2007, 13:18

BitPump napisał/a:
czy nie lubią zapachu suchacza ponurkowego

A myslales zeby po nurkowaniu sie umyc? to bylby najlepszy sprawdzian czy lubia czy nie zapach suchacza ponurkowego.....
:D :D :D

Mania

BitPump - 02-10-2007, 13:22

Mania napisał/a:
A myslales zeby po nurkowaniu sie umyc? to bylby najlepszy sprawdzian czy lubia czy nie zapach suchacza ponurkowego.....

Ciekawa - odważna i nowatorska koncepcja. Wobec tego moja ciekawość zostanie zaspokojona dopiero na Święto Kupały, a to prawie jeszcze cały rok :P

~BitPump

TURBISS - 02-10-2007, 13:34

BitPump napisał/a:
Daleki jestem od uznania insektów, za możliwe detektory DCSu, ale...

Właściwie właściwie --- jeśli komary używają echolokacji (a używają?) to może jak taka pani krwawa komar( bo kiedyś słyszałem że panowie komar są łagodni i tylko pyłek z kwiatków---to tak samo jak u ludzi my faceci same wzory cnót i łagodności) podleci i włączy własne echolokacyjne USG dopplerowskie i zobaczy te wielkie bąble azotu to daje dyla

czyli mam propozycje na eksperyment dla kolegi należy nałapać komarów wpuścić do nie przezroczystego (aby próba była podwójnie zaślepiona) namiotu następnie wejść tam :
1) po odbyciu prawidłowej dekompresji
2) po opuszczeniu np wszystkich deepstpów
3) bez nurkowania

następnie po każdym wyjściu policzyć liczbę bąbli -i po np.sześćdziesięciokrotnym powtórzeniu doświadczenia ----materiał na doktorat gotowy jak nic

Mania - 02-10-2007, 13:39

BitPump napisał/a:
a to prawie jeszcze cały rok

A Boze Narodzenie? Nic, zadnej kapieli?
Kiedys to bylo jednak 2 razy w roku - Wigilia i Wielkanoc. Ot, tradycja jednak upada
:P :P :P

Mania

BitPump - 02-10-2007, 13:44

TURBISS napisał/a:
czyli mam propozycje na eksperyment dla kolegi należy nałapać komarów wpuścić do nie przezroczystego (aby próba była podwójnie zaślepiona) namiotu następnie wejść tam :
1) po odbyciu prawidłowej dekompresji
2) po opuszczeniu np wszystkich deepstpów
3) bez nurkowania

Próba może nie wyjść. Trzeba zmienić kolejność:
a) bez nurkowania,
b) po prawidłowym deko,
c) po świecy z 56m.

Jest to chyba oczywiste, w innym razie mogłaby być wymagana zmiana naukowca w trakcie procesu badawczego ;-)

Mania napisał/a:
A Boze Narodzenie? Nic, zadnej kapieli?

Na koniec roku lecę na Synaj. Przecież nie będę się kąpał, gdy cały dzień siedzę i tak w wodzie! :P

~BitPump

TURBISS - 02-10-2007, 14:10

BitPump napisał/a:
Próba może nie wyjść. Trzeba zmienić kolejność:
a) bez nurkowania,
b) po prawidłowym deko,
c) po świecy z 56m.

Jest to chyba oczywiste, w innym razie mogłaby być wymagana zmiana naukowca w trakcie procesu badawczego ;-)

z nie ukrywaną zawiścią :ping: muszę przyznać że zaproponowana przez ciebie kolejność jest znacznie lepsza od mojej

tylko jak powtórzyć sześćdziesiąt razy spławika z 56 metrów to jeszcze do 40 nurkowania może jeszcze jakiś kawałek płuca sie ostanie tylko czym oddychać potem
a ilość bąbli gazowych umożliwi zaoszczędzenie podczas zimowej zmiany opon nowe kółka można azotem napompować samym oddechem :papa:

Mania - 02-10-2007, 15:09

BitPump napisał/a:
Na koniec roku lecę na Synaj. Przecież nie będę się kąpał, gdy cały dzień siedzę i tak w wodzie!

No tak...kazda wymowka jest dobra. Ale tam przynajmniej bedzie mniej komarow

A do kiedy moj telefon jest wazny?

Mania

BitPump - 02-10-2007, 16:43

Mania napisał/a:
A do kiedy moj telefon jest wazny?

Nie wiem... Podejrzewam 3 miesiące + 3 miesiące, czyli do końca lipca + awaryjne... czyli, że niby zapewne do końca paździochnika.

Czyli ktoś musi przedłużyć... Może już czas, abyś sobie zanurała w Sharmie. Znam taką jedną bazę z instruktorem polskojęzycznym... ;P

Ja mogę dopiero na koniec roku...

~BitPump

Mania - 02-10-2007, 17:01

To jak znam zycie podrzuce Ci telefon znowu.....

CMOK

Mania

piotrm - 03-10-2007, 14:33

TURBISS napisał/a:
jeśli komary używają echolokacji

Raczej podczerwieni. Ale moze nie lubia krwi z azotem. Taki pecherzyk moglby mu klujke rozerwac, albo cos innego...

Pozdrawiam

martin - 03-10-2007, 14:42

piotrm napisał/a:
Raczej podczerwieni.

Wechu. A nurek po paru godzinach w suchaczu/ocieplaczu nie przypomina niczym potencjalnej ofiary.

Nul - 03-10-2007, 15:11

Czytałam ostatnio o hitach wśród nowych perfum, podobno serio - zapachy typu ser stilton czy rozgrzany plastik... Jeszcze trochę, a doczekamy się rozchwytywanych perfum o nucie suchacz po x-godzinnym nurku... a jeszcze posikanym... :hihi-:
to troszkę OT, ale jakoś jak zwykle zjechało...

Nul

BitPump - 03-10-2007, 16:23

Mania napisał/a:
To jak znam zycie podrzuce Ci telefon znowu.....

To nie rezerwować Ci terminu u Janka? ;P

Jakaś promocja jest czy coś takiego...

~BitPump

Mania - 03-10-2007, 20:18

BitPump napisał/a:
To nie rezerwować Ci terminu u Janka? ;P

Hmm..jakby tu ci powiedziec - nie chce mi sie dralowac z Tiran do domu po powierzchni

wiec jak moge prosic to nie rezerwuj....

Mania