| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - rada dla poczatkującego
Maggie24 - 03-10-2007, 19:41 Temat postu: rada dla poczatkującego Cześć chciałabym prosić o radę gdzie najlepiej znaleść bądz pozanć nurkujacych ludzi. Jakis czas temu zrobiłam w Egipcie razem z chłopakiem kurs OWD - mi nurkowanie sie strasznie spodobało, jemu niesttey nie dodatkowo wsród znajomych nie mam nikogo kto nurkuje więc zastanwiam się co powinanm zrobić-czy doradzacie zapisanie sie do jakiegos klibu nurkowego? dodam że myslałam o jakims zorganizowanym wyjeżdzie na nurkowanie ale troche sie boje że wszyscy tam jadący ludzie bedą stasznie doswiadczeni i bedę sie czuć troszeczke nieswojo. Nie chciałabym przez takie głupstwo zrezygnować z nurkowania ale na prawdę nie wiem co mam w takij sytuacji zrobić...
Andrzej Minorczyk - 03-10-2007, 20:19
A to niedobry chlopak
Pewnie ktos Cie przygarnie
Mania - 03-10-2007, 20:20
Maggie
jak pobedziesz tutaj troche to zobaczysz ilu bedziesz miala znajomych na nurkowanie. A jak zostawisz chlopaka co nie chce nurkowac to bedzie jeszcze wiecej chetnych do nurkowania z toba
Witaj na Forum
Mania
grzegorz - 03-10-2007, 20:36
| Maggie24 napisał/a: | | więc zastanwiam się co powinanm zrobić-czy doradzacie zapisanie sie do jakiegos klibu nurkowego? |
Tak,tak do klibu,do klibu,tam wszystkich poznasz
gladius - 03-10-2007, 20:40
Ale w sumie po co ich poznawać? Są przeraźliwie nudni, gadają tylko o nurkowaniu, jeżdżą jak te głupie po jakiś bajorach i w ogóle
Sonny - 03-10-2007, 22:35
Czemu nie ma takich postów z 3Miasta ??
A co do szukania partnura to spoko - na pewno ktoś Cię weźmie pod wodę
Beeker - 03-10-2007, 23:27
W Lublinie sprawa jest prosta - pukasz do "Paskud" w czwartek wieczorem ... i juz - w sobote lub w niedziele jestes w wodzie w towarzystwie milego i przystojnego kolegi z Klubu.
W DC to pewnie nie jest takie proste (pelna komercha), ale rzeczywiscie, jak sie TU pokrecisz troche, to pewnie poznasz kogos normalnego.
jcsjacekj - 03-10-2007, 23:56
Czesc Maggie.
Samo pojawienie sie na tym forum to juz dobry kierunek.
Czesto pojawiaja sie jakies pol-prywtane wypadu nurkowo na piwo.
2 razy w roku jest zlot Forum-Nuras - w/g mnie bardzo fajna impreza.
Freak Frogmen Friends organizuja co jakis czas spotkania w Abbysie - tez dobra okazja do poznaniu "zboczonych" tym hobby.
Maggie24 - 04-10-2007, 21:38
Dziekuje wszystkim za rady -mam nadzieję że z czasem uda mi się poznać jakiś fajnych nurkujących ludzi. A czy ktoś może zna jakiś fajny klub nurkowy (tym razem udało mi sie napisać to poprawnie) w Warszawie gdzie może się zgłosić samotna nurkująca kobieta ?
Mam jeszcze pytanie kiedy kończy się sezon nurkowy w Polsce? Czy wtedy wyjeżdzacie za granicę czy raczej czekacie z niecierpliwością na jego ropoczęcie?
VooDoo_73 - 04-10-2007, 21:53
sezon nigdy się nie kończy Maggie
PawelW - 04-10-2007, 22:04
| Maggie24 napisał/a: | | Mam jeszcze pytanie kiedy kończy się sezon nurkowy w Polsce? Czy wtedy wyjeżdzacie za granicę czy raczej czekacie z niecierpliwością na jego ropoczęcie? |
a kurs nurkowania podlodowego
w egipcie raczej nie da sie ale za jedno nurkowanie podlodowe zaliczyc mozna 100 nurów
wielki(mały;)błękit - 04-10-2007, 22:21
Widzę, że nie jestem sama
Mam pytanie: czy znacie jakieś kluby w okolicy podlasia?
Jak "narazie" jestem całkowitym żółtodzibem w nurkowaniu ale mam nadzieje, że wkrótce się to zmieni:)
Kilka dni temu wróciłam z Egiptu- nie zrobiłam niestety kursu bo zabrakło mi czasu- za krótki pobyt:( Jedynie dwa dni nurkowania. Mam zamiar wrócić do Egiptu jeszcze w tym miesiącu lub następnym i zrobić kurs podst. i jak się uda to również i wyższy Tyle, że sama tam jadę... co będzie to będzie
Więc Maggie jak masz ochotę się przyłączyć to zapraszam Nie wiem czy jest to możliwe żeby po 4 "zejściach- tak się mówi? hihi żeby aż tak zwarjować na punkcie nurkowania
Zibi72 - 05-10-2007, 08:52
| Mania napisał/a: | Maggie
jak pobedziesz tutaj troche to zobaczysz ilu bedziesz miala znajomych na nurkowanie. A jak zostawisz chlopaka co nie chce nurkowac to bedzie jeszcze wiecej chetnych do nurkowania z toba
Witaj na Forum
Mania |
Maniu zgadzam się z Tobą w 100% nie w 300% .
Maggie może masz jakeś zdjęcie... .
Maggie24 - 05-10-2007, 11:18
Co do nurkowania podlodowego to chyba sobie na razie odpuszczę -jestem zdecydowanie stworzeniem ciepłolubnym.
Co do zdjęcia to pewnie jakieś się znajdzie
A może ktoś z was wybiera sie obecnie na jakiś wyjazd nurkowy?
duch - 05-10-2007, 12:48
Zapraszamy - ogłoszenia o wyjazdach zawsze są na stronie.
freak FROGMEN friends - www.frogmen.pl
Wyjazdy niekomercyjne a atmosfera zawsze klubowo team-owa
Maggie24 - 06-10-2007, 16:33
Kurcze trcohę sie spóźniłam ostatni wyjazd na stronie którą podałeś był na 5-6 pażdziernika
Łukasz M. - 08-10-2007, 13:32
| Maggie24 napisał/a: | urcze trcohę sie spóźniłam ostatni wyjazd na stronie którą podałeś był na 5-6 pażdziernika |
Chłopaki pewnie zorganizują kolejny
PS. Gdzie, to foto
waterman - 08-10-2007, 14:07
| Maggie24 napisał/a: | | Nie chciałabym przez takie głupstwo zrezygnować z nurkowania ale na prawdę nie wiem co mam w takij sytuacji zrobić. |
daj znać na prv kiedy chesz jechać coś wymyślimy. W tym tygodniu chyba Kraków, w wickend moze Kulka, albo inne
madziaaaaaa - 08-10-2007, 17:34
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | Widzę, że nie jestem sama
Mam pytanie: czy znacie jakieś kluby w okolicy podlasia?
Jak "narazie" jestem całkowitym żółtodzibem w nurkowaniu ale mam nadzieje, że wkrótce się to zmieni:)
Kilka dni temu wróciłam z Egiptu- nie zrobiłam niestety kursu bo zabrakło mi czasu- za krótki pobyt:( Jedynie dwa dni nurkowania. Mam zamiar wrócić do Egiptu jeszcze w tym miesiącu lub następnym i zrobić kurs podst. i jak się uda to również i wyższy Tyle, że sama tam jadę... co będzie to będzie
Więc Maggie jak masz ochotę się przyłączyć to zapraszam Nie wiem czy jest to możliwe żeby po 4 "zejściach- tak się mówi? hihi żeby aż tak zwarjować na punkcie nurkowania |
Wreszcie ktos z Białegostoku Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac
wielki(mały;)błękit - 08-10-2007, 20:23
świetnie Mam nadzieje, że u mnie na Egiptowie się nie zakończy... i jak wrócę to z chęcią spróbuję u nas w Polsce.
Mam prośbę: jakie "inne" stronki polecacie dla żółtodziobów? Chciałabym jeszcze"łyknąć wiedzy" przed wyjazdem- a wyjazd 15.10
wiesiek01 - 08-10-2007, 20:53
Poczytaj tu
wielki(mały;)błękit - 08-10-2007, 20:54
Dziękuję
Właśnie ją "studiuję"
wiesiek01 - 09-10-2007, 09:04
W Hurghadzie może to się przyda ? Mapki raf.
piotrm - 09-10-2007, 09:24
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Mam pytanie: czy znacie jakieś kluby w okolicy podlasia? |
http://www.pletwonurek.com/
http://skalar-nurkowanie.webpark.pl/index.html
http://www.amfora.tkb.pl
Pozdrawiam
wielki(mały;)błękit - 09-10-2007, 15:43
Wielkie DZIęKI!!! Widzę, że można na Was liczyć!
Orientujecie się czy jest różnica w cenach za maskę (Polska a Egipt)?
Przeczytałam temat "maska panoramiczna a..." - jest w czym wybierać. Co sądzicie
o kupnie (dla żółtodzioba:) maski Frammless? Może jakieś rady?
duch - 09-10-2007, 22:52
Jak już to Framles II - dużo lepsza, a nawet bardzo dobra.
Zapraszamy na spotaknie o nurkowaniach technicznych - info w dziale zaproszenia i na stronach FFF
PawelW - 09-10-2007, 22:55
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Frammless? Może jakieś rady? |
jesli scubapro to tak nawet cena jest ok jak na scubapro 140 PLNtylko oryginał
Sonny - 09-10-2007, 23:05
A czemu tylko oryginał ?
Te od Scubatech itp. tez wydają sie spoko...
PawelW - 09-10-2007, 23:21
| Sonny napisał/a: | | Te od Scubatech itp. tez wydają sie spoko... |
niz żartuj wogółe ostatnio wężyk od skubatech HP manomertu ugotowałby mnie na 40m jak mi poporostu bybuchł ... a fakt jest ze scubatech jest tańszy o 20 zł wiec nie warto ...
i po co podruby kupować
wielki(mały;)błękit - 09-10-2007, 23:49
Dzięki,
w takim razie Scubapro Framless II-
jeszcze jedno: Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart
Dzielona czy niedzielona?
wiesiek01 - 10-10-2007, 08:12
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Jeszcze jedno: Jaki .... |
A może by tak opcja szukaj TU ? Było wiele razy na ten temat.....
nuras5 - 10-10-2007, 09:26
Wiesiu01 -spoko - to jest dział dla początkujących [na forum i w nurkowaniu ] - mają prawo powielać te same pytania i nie znać wszystkich opcji forum.
wiesiek01 - 10-10-2007, 09:32
| nuras5 napisał/a: | | to jest dział dla początkujących |
OK ale najpierw może trochę własnego trudu w odnalezienie odpowiedzi na nurtujące pytania ?
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? |
Czarny.
wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 11:16
| nuras5 napisał/a: | | Wiesiu01 -spoko - to jest dział dla początkujących [na forum i w nurkowaniu ] - mają prawo powielać te same pytania i nie znać wszystkich opcji forum. |
Dzięki za zrozumienie. Poprostu nie ściemniam co do wartości, ilości mojej wiedzy- stąd moje (zakładam dla Was) banalne, podstawowe pytania. Nie wiem- więc pytam... inaczej "kto pyta nie błądzi...'' hehe
A co do "opcji forum" to nie jestem aż taką blondynką...widzę kwadracik z lupą i napisem "szukaj" hehe
kiwigirl - 10-10-2007, 11:18
| PawelW napisał/a: | | jesli scubapro to ... tylko oryginał |
| Sonny napisał/a: | | Te od Scubatech itp. tez wydają sie spoko... |
| PawelW napisał/a: | | niz żartuj w ogółe ... po co podruby kupować |
eeeee yyyyyyy to ja jako totalny żółtodziób zapytam...
a) to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ? ja rozumiem t-shirty i majtki dive now work later z Egiptowa, ale np. maski - tez sie podrabia ?
b) scubatech sprzedaje podróbki scubapro ? ja myśłałam ze to dystrybutor na polskę po prostu... ???
[ Dodano: 10-10-2007, 11:22 ]
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? | z "doświadczenia" innego żółtodzioba... niby czarny lepszy, jest miększy lepiej sie układa - fakt sprawdziłam na sobie bo dostałam taką maskę do wypróbowania i choć kurde w jednej z naszych starych masek już silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć i mieć wygląd powiedzmy... "nieświeży" to ja kurcze... w czarnej czuję sie jak koń z klapkami na oczach.
wiec mimo ewidentnych zalet czarnego - spróbuj popływać w jednej i drugiej i zobacz co ci bardziej pasuje.
wiesiek01 - 10-10-2007, 11:34
| kiwigirl napisał/a: | | niby czarny lepszy, jest miększy lepiej sie układa |
To nie o to chodzi.
| kiwigirl napisał/a: | | spróbuj popływać |
Trzeba ponurkować. Kup z czarnym silikonem i nie dlatego, że | kiwigirl napisał/a: | | silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć i mieć wygląd powiedzmy... "nieświeży" |
train - 10-10-2007, 11:38
| kiwigirl napisał/a: | | to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ? |
To spytam retorycznie, a dlaczego mialy by nie istnieć?
Co do Egiptu instruktor zdecydowanie odradzał zakupy w tamtejszych sklepach nurkowych.
Polecał (jeśli już musze) to w "pewnej" bazie nurkowej lub w sklepie nurkowym który widziałem w El Gouna (Hurghada).
wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 11:51
To spytam retorycznie, a dlaczego mialy by nie istnieć?
Co do Egiptu instruktor zdecydowanie odradzał zakupy w tamtejszych sklepach nurkowych.
Polecał (jeśli już musze) to w "pewnej" bazie nurkowej lub w sklepie nurkowym który widziałem w El Gouna (Hurghada).[/quote]
Poproszę o namiary- "pewnej" bazy i sklepu.
train - 10-10-2007, 12:47
Na pewno Colona jeśli prowadzi sprzedaż. Ja nuralem z Easy Divers. Do El Gouny jest trochę daleko ale warto przynajmniej obejrzeć jak to wszystko wygląda. Osobiście jednak radzę zakup w Polsce.
kiwigirl - 10-10-2007, 15:41
| train napisał/a: | | To spytam retorycznie, a dlaczego mialy by nie istnieć? | yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?) | train napisał/a: | | Co do Egiptu instruktor zdecydowanie odradzał zakupy w tamtejszych sklepach nurkowych. | nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt, części itp. pokazał konkretne sklepy, nie mam powodu nie ufać w takiej sytuacji ze coś jest nie tak.
sądze ze podstawowa różnica jest to czy się kupuje w sklepie nurkowym dla nurków (de facto niczym - moze poza wiekszym wyborem? - sie nie różniącym od tych w PL) czy "nurkowym" dla plażowiczów, który sprzedaje zestawy ABC maresa za 50 pln i tshirty "byłem w Egipcie" i piramidy "pozłacane" i ... no właśnie
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Poproszę o namiary- "pewnej" bazy i sklepu. | jeśli pytasz poważnie to w Sharm - w pół drogi miedzy Naama bay a Old Market jest Scuba-tec (sklep i wypożyczalnia), w centrum handlowym Tiran jest firmowy sklep TUSY oraz na górze beyond limits (różne marki, sklep tej sieci jest tez w Naama Bay) a na samym old market zaraz po lewej gdy wejdziesz główną bramą i miniesz parking jest sklep nurkowy który sprzedaje różne marki. do tych sklepów zabrał nas instruktor, pokazał co w którym warto mierzyć / kupic.
[ Dodano: 10-10-2007, 15:45 ]
| wiesiek01 napisał/a: | | To nie o to chodzi. | to o co ?
| wiesiek01 napisał/a: | | Trzeba ponurkować. Kup z czarnym silikonem i nie dlatego, że silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć | Wiesiu, wlaśnie nurałam cały tydz. w masce z czarnym silikonem, poza faktyczną jego inną "fakturą" w dotyku do skóry czyli tez chyba ciut lepszym przyleganiu (choć akurat ta maska konkretnie nie była dla mnie najwygodniejsza) nie widziałam różnicy. a niestety "miekkość" ta była na tyle niewiele większa, ze nie rekompensuje moich osobistych "ale" co po samopoczucia "konia z klapkami"
wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 16:12
[/quote] jeśli pytasz poważnie to w Sharm - w
Dzięki, ale niestety nie będę w Sharm tylko Hurghada i okolice. A pytałam -poważnie.
Pozdrawiam
Tak na marginesie- w jakiej masce nurkowałaś- chodzi mi o czarny silikon i "klapki.."
train - 10-10-2007, 17:14
| kiwigirl napisał/a: | | yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?) |
Troszkę pozwolę sobie się z Tobą niezgodzić. Na freediving nie potrzeba czegoś specjalnego do oglądania raf ale trafić się może ktoś kto napali się na nurkowanie będąc dopiero na miejscu i nie mający o tym bladego pojęcia. Jak trafi do niewłaściwego człowieka który powie jedynie że do kursu potrzebne jest ABC to skąd ma taki człek wiedzieć co ma kupić i gdzie.
Na potwierdzenie dodam że znajomi jutro wybierają się do Egiptu i przy okazji pomyśleli żeby zrobić sobie pełny kurs. Odradziłem bo:
- powinni byli wcześniej o tym pomyśleć (czytaj: omówić chociaż co mają kupić i gdzie oraz gdzie się szkolić);
- jadą po raz pierwszy do kraju arabskiego, tylko na tydzień, a chcą jeszcze pozwiedzać a to już trochę IMHO za ambitne robić obie rzeczy na raz;
- trafić mogą na "niewłaściwą" osobę która wmówi im że to będzie proste i łatwe;
| Cytat: | | nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt |
I chwała mu za to.
alhanna - 10-10-2007, 17:16
Hej,
mam ten sam model maski w wersji z czrnym i przezroczystym silikonem. Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:) na codzien plywam w tej z przezroczyctym silikonem, a ta z czarnym wkladam w kieszen jako zapasowa w razie gdyby ta pierwsza pod woda zaczela szwankowac. BTW. nie ma nic zlego w rozowym silikonie maski (choc takiej jeszcze nie widzialam:)
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske, lub sa tez takie nakladki ktore zastepuja ten pasek calkowicie (i wtedy sie ja mocuje na paski z rzepem) - duuuza wygoda w zakladaniu tego na glowe, szczegolnie gdy sie nurkuje bez kaptura np. cwiczenia na basenie lub w Egipcie.
Mina - 10-10-2007, 21:12
| alhanna napisał/a: | | Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:) |
hmm Ciekawe spostrzezenie ...
nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura , chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem".
ja plywam w micromask i sobie chwale , ma ona Czarny silikon i nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p
PawelW - 10-10-2007, 21:20
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart
Dzielona czy niedzielona? |
czarna oczywiście , niedzielona ...
[ Dodano: 10-10-2007, 21:24 ]
| alhanna napisał/a: | | Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske |
tez tak uważałem do momentu jak na abilli przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska , wiec od tamtej pory opaski juz nigdy nie użyje ... 4'C w pysk z nienacka nie było miodzio
nuras5 - 11-10-2007, 07:41
Wg niezłego pomysłu Tomka - ciąg dalszy wylądował w Hyde Parku - można
PawelW - 11-10-2007, 21:48
a to od tego są mondratorzy ??
duch - 11-10-2007, 22:40
Dobra dobra dość pitolenia.
Weź kup sobie ScubaTecha Framless II - czarny silikon - jak nie masz wady wzroku proponuję niedzieloną szybę.
Bardzo dobra maska i nie widzę celu w przepłacaniu.
Bardzo dobra bo:
1. Hartowana szyba
2. Mała pojemność powietrzna - łatwo przedmuchać
3. Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową
4. Czarny lepszy bo się nie mechaci - tzn nie zrobi się za chwilę żółty i sraczkowaty i nie wkurza refleksami świetlnymi
5. Bardzo szerokie pole widzenia
6. Uchwyty paska mocowane do silikonu co pozwala na złożenie maski na płask - i np włożenie do kieszeni.
Powinno wystarczyć.
Co do wężyków - to każde puszczają - po pewnym czasie jedne dłuższym drugie krótszym - nawet mercedesy się psują wystarczy zajrzeć do serwisu.
Mnie padały węże DR, H, P i ST również
nuras5 - 12-10-2007, 08:45
| PawelW napisał/a: | | a to od tego są mondratorzy ?? |
Tak, od tego są moderatorzy.
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 11:50
| duch napisał/a: | | Dobra dobra dość pitolenia. |
Dzięki Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo?
"Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową"
-to może wstawię sobie powiększające szybki -;)
Pozdrawiam
nseal - 12-10-2007, 12:39
| madziaaaaaa napisał/a: | | wielki(mały;)błękit napisał/a: | Widzę, że nie jestem sama
|
Wreszcie ktos z Białegostoku Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac |
Odezwijcie się na priv, dostaniecie namiary, żaden problem.
[ Dodano: 12-10-2007, 13:42 ]
| wielki(mały;)błękit napisał/a: |
Dzięki Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo?
|
Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.
PawelW - 12-10-2007, 12:50
| nuras5 napisał/a: | | Tak, od tego są moderatorzy. |
aha ,
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 13:57
| nseal napisał/a: |
Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić. |
Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę". Wiem, że na forum jest poruszonych wiele kwestii co do masek, ale jak dla "żółtodzioba" i początkującego ( w moim przypadku to chyba jeszcze niżej- bo jak narazie jest wielki zapał ale wiedzy 0:)) to wciąż za mało. Poza tym, skoro Sami (doświadczeni) poruszacie ten temat- to znaczy tyle- "temat rzeka"
Dodam, że jestem osobą u której uczucia, emocję widoczne są na twarzy -moja mimika(jak już się przekonałam) jest nadto i zdecydowanie jeszcze bardziej rozbudowana w trakcie nurkowania...buzka o taka: I jak zrozumiałam z waszych wypowiedzi- trzeba brać to pod uwagę. (?)
Beeker - 12-10-2007, 14:07
Jak buźka szczupła i uśmiechająca to (IMHO)
- nieśmiertelny Technisub Look
- Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki.
Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin
tylko czarna rzecz jasna
Nul - 12-10-2007, 14:09
No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą
Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze!
Nul
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:20
| Beeker napisał/a: |
Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin
tylko czarna rzecz jasna |
Oczywiście że, czarna!
"Liquid Skin" - o matko- co to jest?
kiwigirl - 12-10-2007, 14:21
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | buzka o taka: | tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:24
| Nul napisał/a: | No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą
Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze!
Nul |
A tak rośmieszają...tylko, że na samą myśl o nurkowaniu (a to już i dopiero we wtorek:)) moja buzka szczerzy ząbki
kiwigirl - 12-10-2007, 14:24
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | "Liquid Skin" - o matko- co to jest? | lepsiejszy silikon... ze niby lepiej sie układa... na sucho niewielka róznica, nie wiem jak pod wodą.
komentarz pewnego instruktora do mojego pytania czy warto wygladał tak:
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:27
| kiwigirl napisał/a: | | wielki(mały;)błękit napisał/a: | buzka o taka: | tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje |
Hehe, już to przeszłam... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli
kiwigirl - 12-10-2007, 14:30
ja ze słodyczy wolę jednak słone paluszki niż słoną wodę
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:33
| kiwigirl napisał/a: | | wielki(mały;)błękit napisał/a: | | "Liquid Skin" - o matko- co to jest? | lepsiejszy silikon... ze niby lepiej sie układa... na sucho niewielka róznica, nie wiem jak pod wodą.
komentarz pewnego instruktora do mojego pytania czy warto wygladał tak: |
E..to sobie odpuszczę takie "bajery"....jak narazie wystarczy mi z "udogodnień" dobra maska- a nie pływać w masce za około 40 zł- która jest totalnym... hm...- nie dobrą maską
nseal - 12-10-2007, 14:36
Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę". |
Hej,
Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk.
Technisub Ventura - też spoko, look fajniejszy.
Cressi Big Eyes - duże pole widzenia, ale nie na każdej twarzy się uszczelnia.
Pewnie kupa innych, ale w tych wymienionych pływałem, więc innych nie mogę z czystym sercem polecić. Jak masz watpliwosci i masz kupowac przez net, kup Look'a. Jest jak wino - tani i dobry.
Powodzenia w wyborze
tomek Sienicki - 12-10-2007, 14:48
| Cytat: | | ... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli |
A jak Ty wolisz ?
--
tS
kiwigirl - 12-10-2007, 15:10
| nseal napisał/a: | | Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk. ... kup Look'a. Jest jak wino - tani i dobry. | to sobie kurde za męza wziełam niestandardowego paszczaka i do tego kurde konesera... LOOK za diabła mu nie pasował... (a wszyscy ją polecali jak pytał o opcje ze szkłami korekcyjnymi)
duch - 12-10-2007, 15:58
| Beeker napisał/a: | | Mares X-Vision |
| nseal napisał/a: | | Cressi Big Eyes |
Również polecam powyższe.
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 16:19
| tomek Sienicki napisał/a: |
A jak Ty wolisz ?
tS |
A można tylko po kilku nurkowanich stwierdzić co się woli?
Jak dla mnie- trudno jest - nie-uśmiechać się nurkując- ale to chyba normalka u początkujących. (?)
Poza tym, wiadra wody nie wypiję więc raczej łatwiej wypluć
[ Dodano: 12-10-2007, 16:27 ]
| nseal napisał/a: | [
Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk.
Technisub Ventura - też spoko, look fajniejszy.
Cressi Big Eyes - duże pole widzenia, ale nie na każdej twarzy się uszczelnia.
Powodzenia w wyborze |
Dzięki Wam wszystkim! Zanotowałam "za" i "przeciw" -na miejscu w Egiptowie przymierzę, może wypróbuję - i z tych kilku wybiorę coś dla siebie
Pozdrawiam
waterman - 12-10-2007, 16:59
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | Hehe, już to przeszłam... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli |
jeeeeeeju !!!! | Beeker napisał/a: | Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki. |
polecam dobra maseczka
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 17:11
| waterman napisał/a: |
jeeeeeeju !!! |
dlaczego jeeju?
nseal - 12-10-2007, 17:24
dlaczego jeeju? |
Podpuszczają Cię... jest coś takiego jak "erotoman gawędziarz"
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 17:36
| nseal napisał/a: |
Podpuszczają Cię... jest coś takiego jak "erotoman gawędziarz" |
Wiem, wiem ...
w każdym razie ja miałam na myśli- WODę!, słoną wodę, połykaną lub wypluwaną - w trakcie nurkowania
nuras5 - 13-10-2007, 10:12
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | -na miejscu w Egiptowie przymierzę, może wypróbuję - i z tych kilku wybiorę coś dla siebie |
Proponowałbym jednak kupić i wypróbować w kraju - nowe maski lubią parować- i w Egiptowie szkoda czasu na walkę z tym zjawiskiem. Lepiej przygotować maseczkę tutaj.
wielki(mały;)błękit - 13-10-2007, 10:48
| nuras5 napisał/a: |
Proponowałbym jednak kupić i wypróbować w kraju - nowe maski lubią parować- i w Egiptowie szkoda czasu na walkę z tym zjawiskiem. Lepiej przygotować maseczkę tutaj. |
-Z kupieniem w kraju już nie zdążę..:(
A co do przygotowania maseczki- to masz na myśli a) odpowiedni wybór i "posiadanie"
b) odpowiednie przygotowanie - tzn. zrobić "cosik" z maską żeby nie parowała (?)
vt0101 - 13-10-2007, 11:54
| Sonny napisał/a: | | Czemu nie ma takich postów z 3Miasta ?? |
Bo tu wszyscy od razu zaawansowani )
nseal - 13-10-2007, 12:35
-Z kupieniem w kraju już nie zdążę..:( |
Eeee tam, pociagiem jedziesz? To dojedziesz na centralny w Wawie 2h wczesniejszym pociągiem, łapiesz tramwaj, najbliżej będzie do Crejzi Szarka, kupujesz machę, możesz sobie od razu wyszczotkować ją od wewnętrznej strony pastą do zębów, w Egiptowie w hotelu wypłuczesz i powinno być ok. Pociągi z Bstoku masz co 2h, więc nie widzę problemu. Zwłaszcza jak jedziesz z kims kto Ci przypilnuje szpeju.
Jak się chce, to nie ma problemu...
Autem? Analogicznie, można pod drodze kupić.
nuras5 - 14-10-2007, 09:24
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | zrobić "cosik" z maską żeby nie parowała (?) |
Dokładnie tak - poszukaj na forum - były podane różne sposoby.
Jeśli nie zdążysz w kraju, przygotuj się do operacji na miejscu.
Na szybko:
1/całonocna kąpiel maski w Ludwiku
2/j.w. tylko w Coca-coli [ znany odrdzewiacz ]
3/ opalanie- ale na tym trochę trzeba się znać, żeby nie spalić silikonu.
Dalej użyj opcji "szukaj"
wielki(mały;)błękit - 14-10-2007, 12:17
Nie zostaje mi nic innego jak "operacja" już w Egiptowie- z kupieniem u nas już nie zdążę.
Dzięki za rady ,
więcej pytać nie będę- skorzystam TYLKO z opcji"szukaj"...bo widzę, że kolejne pytania żółtodziobów są nie mile widziane...
"Kto pyta ten nie błądzi- zamieniam na "kto nie pyta ten sam szuka":)
Choć z własnego doświadczenia wiem, że inaczej jest tylko "czytać"a co innego jeszcze zapytać, dopytać itd. (fakt, że owe doświadczenie jest w innej dziedzinie sportu)
Zgodzę się, że człowiek uczy się na swoich błędach- ale czy nie warto tą ilość zminimalizować?
Pozdrawiam
Adam Frajtak - 14-10-2007, 22:19
| kiwigirl napisał/a: |
a) to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ? ja rozumiem t-shirty i majtki dive now work later z Egiptowa, ale np. maski - tez sie podrabia ? |
Nie chodzi o podróbki w sensie dresów adidasa ze stadionu w Wawie. Mowa o produktach wzorowanych na klasykach gatunku Np maska scubapro frameless czy płetwy jetfin $. Takie płetwy czy maski często kosztują kilka razy mniej niż pierwowzór Np maska scubarpo frameless kosztuje 400-600 PLN a alternatywna maska ok 150 pln. JetFiny to wydatek od 500 do 700 pln płetwy wzorowane na $ 250-490 pln
Sonny - 14-10-2007, 23:05
| Adam Frajtak napisał/a: | | ... |
Cholera, a gdzie dobry stary Scaner ? Teraz juz nie bedzie tak samo...
Adam Frajtak - 15-10-2007, 06:04
| Sonny napisał/a: |
Cholera, a gdzie dobry stary Scaner ? Teraz juz nie bedzie tak samo... |
spox damy radę
ps. Będziesz na Trójmiejskiej Konferencji Technicznej?
nuras5 - 15-10-2007, 10:04
| wielki(mały;)błękit napisał/a: | | bo widzę, że kolejne pytania żółtodziobów są nie mile widziane. |
Błędny wniosek - zaproponowałem Ci opcję szukaj - bo tam znajdziesz szersze opisy wielu sposobów - po co szeroko opisywać to samo co już jest łatwo dostępne - wpiszesz nazwę którąkolwiek podaną i już trafisz.
Jeśli będziesz miała pytania do któregoś ze sposobów- proszę bardzo.
kiwigirl - 15-10-2007, 13:44
| Adam Frajtak napisał/a: | | Mowa o produktach wzorowanych na klasykach gatunku Np maska scubapro frameless czy płetwy jetfin $. Takie płetwy czy maski często kosztują kilka razy mniej niż pierwowzór Np maska scubarpo frameless kosztuje 400-600 PLN a alternatywna maska ok 150 pln. | hmmmm ale jeśłi jest to maska / płetwy tylko wzorowane to chyba występują pod inną nazwa - wiec wiemy ze kupujemy coś innego ? dla mnie podróbka to coś co wygląda (prawie) identycznie jak oryginał i... "chodzi' pod tą samą nazwą / logo. TAKIE podróbki tez są w nurkowaniu ?
a co do matrixów (i innych prawdziwków) donoszę zainteresowanym, ze nowa ama oraz geograf w w-wie sprzedają maseczki w cenach zgodnych z cennikiem sugerowanym przez technikę podwodną
cieszy to o tyle, że maski owe w sklepach internetowych (które z reguły sa tańsze niż te w realu) kosztują ok 200pln + przesyłka
Adam Frajtak - 15-10-2007, 13:50
| kiwigirl napisał/a: | | TAKIE podróbki tez są w nurkowaniu ? |
nie spotkalem sie z tym
train - 15-10-2007, 16:11
kiwigirl Matrix-y chodziły w przedziale 169-179 (i zwykle są właśnie zamawiane z Techniki podwodnej), a te za 200 zł to nie przypadkiem zestaw (maska + fajka)?
kiwigirl - 15-10-2007, 17:00
a no nie, jak wrzucilam w googla maska matrix to mi powyskakiwało sporo przedział 190-210pln plus przesyłka, a jak wynalazlam za 159 czy 169 plnów to (j.w.) wystąpiły watpliwości co do oryginalności owej maski.
dlatego też tak cieszy mnie ze w sklepie "za rogiem" można ją kupić za 169 pln
alhanna - 15-10-2007, 17:25
| Mina napisał/a: | | nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura |
| Mina napisał/a: | | chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem" |
nie, mam ScubaTecha Framless II
| Mina napisał/a: | | nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p |
ja też ciemniej nie widzę, ze wzrokiem nie mam problemów:) ja stwierdzam fakt, że w masce z czarnym silikonem jest nieco ciemniej. Oczywiście bez dramatów, da radę odróżnić dzień od nocy:)
Proponuję zrobić 100 nurkowań w masce z przezroczystym silikonem, a potem założyć tą z czarnym - na pewno zauważysz różnicę.
| PawelW napisał/a: | | przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska |
zaczepiłeś neoprenem, czy podważony został cały pasek? Może pasek miałeś za luzno założony?
| PawelW napisał/a: | | 4'C w pysk z nienacka nie było miodzio |
zimna woda w twarz i oczy - milion małych igieł prosto w twarz - nie należy to do miłych sytuacji. A ile razy wyrywałeś sobie włosy gumą z paska od maski?
Nie twierdzę, że neoprenowe paski do masek są świetne dla każdego. To jest rada posiadaczki długich wlosów dla innej dziewczyny (i długowłosych panów;) Nie każdy nurkuje na Abilli
PawelW - 15-10-2007, 22:05
| alhanna napisał/a: | | zaczepiłeś neoprenem, czy podważony został cały pasek? Może pasek miałeś za luzno założony? |
nie sądze ze nie miałem luzno założonej maszki , wierz mi że tak nie było
| alhanna napisał/a: | | Nie każdy nurkuje na Abilli |
tak masz racje i niekogo nie namawam skoro nie chce , ale zawsze można miec kaptur na głowie nurkuja na abilli , a w tropikach hmmm może masz racje , też mi sie tak wydawało jak zakładałem ją na pasek ... ale dziś wole pare wyrwaych włosów niż problem "brak maski na 42 m"
ja nie nrzucam tylko opowiadam co i jak w sensie neoprenowej nakładki ...
Scyzo - 20-10-2007, 19:44
Ja mam neopren na pasku i 2 razy "zgubiłem" maskę skacząc do wody z łódki "na plecy" - trzymała się na face tylko siłą dociskających palców
styx - 20-10-2007, 19:59
| PawelW napisał/a: | | [... problem "brak maski na 42 m" |
a jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m ? Z racji pewnego doświadczenia jakie chyba wedle stopnia w profilu masz powinno to być jedynie ciekawym wydarzeniem a nie "problemem"
Beeker - 20-10-2007, 20:09
| Scyzo napisał/a: | | Ja mam neopren na pasku i 2 razy "zgubiłem" maskę skacząc do wody z łódki "na plecy" - trzymała się na face tylko siłą dociskających palców |
Noszsz... traumatyczne doświadczenie to musiało być ... współczuję.
Ja to bym już chyba nigdy z łódki nie skoczył jakby mi się tak zadziało.
[ Dodano: 20-10-2007, 20:10 ]
| styx napisał/a: | | jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m | jak u nas to temperatura ...
Scyzo - 20-10-2007, 20:46
| Beeker napisał/a: | [Noszsz... traumatyczne doświadczenie to musiało być ... współczuję.
Ja to bym już chyba nigdy z łódki nie skoczył jakby mi się tak zadziało.
|
Od tego dramatycznego zdarzenia, skacząc do tyłu zamykam oczy... do przodu też
styx - 20-10-2007, 21:13
| Beeker napisał/a: |
| styx napisał/a: | | jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m | jak u nas to temperatura ... |
ja tam panie dzieju myślę że to psychologia...
|
|