| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
OPOWIADANIA NURKOWE - Jak było Na Piaście w Opolu
mikewroc - 20-10-2007, 22:56 Temat postu: Jak było Na Piaście w Opolu Zaliczyliśmy wreszcie nurkowanie w kamieniołomie Piast w Opolu. Nie wiem dlaczego nie jest to tak znane miejsce jak np Silesia czy Groszowice....
Zbiornik położony w centrum miasta. Dojazd od ulicy 1-go Maja. Skorzystaliśmy z wjazdu pomiędzy garażami, po 100 metrach drogi zajechaliśmy nad samą wodę. Na pierwszy rzut oka: bardzo czystą... i jak się póżniej okazało nie tylko na pierwszy rzut. Bardzo łagodne zejście. Ciekawe zagłębienie, którym dopływamy do fiata 126p. Dalej pierwsze drzewka i mały las. Po drodze 3 szczupaczki i spory okonek. Widoczność od 3 do 8m, temp. wody 13 st.C Nie znaleźliśmy głebiej jak 12m...ale fajne nurkowanie.
Pozdrowienia dla nurków z Opola którzy moczyli się tam w tym samym czasie!
Marek Majas - 21-10-2007, 12:11
W tym sezonie na "Piaście" rzeczywiście jest najlepsza wizurka. Nie wiem co się stało na "Owicie" ale widoczność spadła do 1-2m, szkoda, bo to piękny akwen
mikewroc - 21-10-2007, 18:48
A może ktoś dysponuje mapką Piasta? Ciekaw jestem co jest oznaczone białą bojką... musiałem zakończyć nura i nie dopłynąłem tam...
Sail - 24-10-2007, 21:50 Temat postu: Dojazd Witaj.
Jeżeli możesz to podaj dokładniejsze namiary na ten zbiornik ( gps ) lub opisz jak dojechać.
Mirek
mikewroc - 24-10-2007, 22:15
Zbiornik leży pomiędzy ulicami 1-go maja , wapiennej i rejtana w opolu. Namiarów GPS nie mam ale... z drogi 94 zjedziesz na 1-go maja, skręć w wapienną . Skręć w lewo pomiędzy garaże i od razu w prawo pomiędzy nimi. Wodę będziesz miał przed sobą. Wystarczy przejechać dróżką wzdłuż ogrodzenia która schodzi nad samą wodę.
Zajrzyj na www.zumi.pl lub jaki kolwiek inny lokalizator internetowy. Na zumi jest w miarę dokładne zdjęcie satelitarne... Powodzenia
grol - 22-07-2009, 10:55
Chcę się wybrać na Piasta 1 sierpnia - ktoś ma aktualne informacje o widoczności?
baba_jaga - 22-07-2009, 20:41
Byłam ostatnio w tamtych okolicach (kamieniołom ovita), ale Piasta pominęłam tym razem. Z tego co mi znajomi wspomnieli, to teren już odkryty został przez 'motorowodniaków', dlatego dla bezpieczeństwa polecam boję, oznaczającą nurka pod wodą.
svenka - 22-07-2009, 20:43
Wizurka raczej słaba tydzień temu było może z 2-3 m
jacekplacek - 24-08-2009, 12:37
| baba_jaga napisał/a: | | Z tego co mi znajomi wspomnieli, to teren już odkryty został przez 'motorowodniaków', dlatego dla bezpieczeństwa polecam boję, oznaczającą nurka pod wodą |
Właśnie słyszałem plotę, jakoby w Groszowicach doszło do kolizji nurka z motorówką.
zbigniewb - 28-08-2009, 10:54
[/quote]Właśnie słyszałem plotę, jakoby w Groszowicach doszło do kolizji nurka z motorówką.[/quote]
25.08 do wody wjechał Opel Kadet. Kierowca utonął.
Ovita ma status plaży miejskiej. Więc jest chroniona przez WOPR. Domek i koparka są oznaczone plastykiem PET. Nurkowanie w okolicy lasu i koparki są szczególnie narażone na kolizje ze skuterem. Informacja dla ratowników o miejscu nurkowania nie zawsze daje oczekiwane efekty.
[ Dodano: 28-08-2009, 14:36 ]
| jacekplacek napisał/a: | | baba_jaga napisał/a: | | Z tego co mi znajomi wspomnieli, to teren już odkryty został przez 'motorowodniaków', dlatego dla bezpieczeństwa polecam boję, oznaczającą nurka pod wodą | Właśnie słyszałem plotę, jakoby w Groszowicach doszło do kolizji nurka z motorówką. |
To nie plotka. Wypadek miał miejsce. Na nieoznakowane nurkowisko wjechał rib. Kursantkę odwieziono do szpitala.
Uwaga generalna. Na Ovicie uważajcie na skutery itp. Szczególnie w weekendy po 1 września.
Po tej dacie nie ma tam woprowców. Używajcie bojki " nurek w wodzie ". Chociaż jestem pewny, że ci od skuterów nie wiedzą co to znaczy.
svenka - 29-10-2009, 07:50
| mikewroc napisał/a: | | A może ktoś dysponuje mapką Piasta? Ciekaw jestem co jest oznaczone białą bojką... musiałem zakończyć nura i nie dopłynąłem tam... |
Białą bojka oznaczone są ruiny domku, najgłębsze miejsce na Piaście 13m.
grol - 07-04-2010, 21:37
Myślę o nurkowaniu w sobotę na Piaście - ktoś wie jakie warunki, szczególnie widoczność?
Iw - 09-04-2010, 17:15
Widoczność całkiem przyzwoita: do 5 metrów. W pewnych miejscach (gdy po wejściu do wody skierujesz się lekko na lewo) na głębokości 5-6 metrów zalega gęsta zawiesina, ale można ją ominąć płynąc nieco na prawo od zejścia. (Sama zawiesina też stanowi całkiem ciekawy widok). Temperatura wody: na powierzchni 9 stopni, przy dnie 4.
|
|