FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Polskie bazy nurkowe w Sharmie

vega1 - 13-11-2007, 17:02
Temat postu: Polskie bazy nurkowe w Sharmie
Witam! Nurkowałem juz w Hurgadzie i okolicach ale pierwszy raz jadę Sharmu. Czy Ktoś zna jakąś godną polecenia bazę z polskojęzyczną kadrą?? Zgóry dzięki za wszelkie podpowiedzi :ping:
robertg - 13-11-2007, 21:47

Ten temat przewijal sie juz pare razy przez forum, ale co tam...

Z polskojezycznych znam Nautice, ktorej nie polecam, chyba ze ktos lubi duzo placic (opinia subiektywna) i Tomka Werbanowskiego z OceanXplorers, z ktorym sam nurkowalem i moge z czystym sumieniem polecic.

Zeby nie bylo watpliwosci - z nautica tez nurkowalem i na obsluge specjalnie nie narzekalem (poza spoznieniami ale to w egipcie normalne), ale ze z Tomkiem obsluga tez byla ok i bylo znacznie taniej - uwazam jego oferte za lepsza. Jakby co to numer do Tomka moge podac na priv.

micklu - 14-11-2007, 09:03

Witam

Jeśli chodzi o Nautice to zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcą
Z tego co mi wiadomo w SSH jest baza Crazy Shark a ceny jak widać: http://www.shark.net.pl/?...ion=cennikegipt

Polecić z czystym sumieniem nie mogę go nie korzystałem z ich usług w SSH natomiast nad J. Białym są Ok.

Natomiast polecam AQUASHARM jest to baza położona w dzielnicy Hadaba naprzeciwko Sharm Holiday oraz bardzo blisko Dreas Vacation
Ceny są umiarkowane (niższe niż w CS) a obsługa polskojęzyczna składa się prze sympatycznej Polki Marty i Słowaka Milana
(przynajmniej ostatnio a byłem u nich 5 razy z czego 2 w tym roku)
Czasem zatrudnia się tam okresowo jeszcze kilkoro polskich DM
http://www.aquasharm.com/

Loony - 18-11-2007, 13:27

Ostatnio byłem na safari z Nauticą ... było świetnie a Piotr Stós rewelacyjny. Ceny ?? tu bez komentarza...... Tomek Werbanowski to , ocena pewnie subiektywna , dla mnie rewelacyjny i konkretny i godny polecenia. Ciekawych nurów życzę !!
Scyzo - 30-11-2007, 19:45

Witam,
W przyszłym tygodniu będę w Sharmie z grupą Rosjan... :zdz: Czy ktoś mi podpowie, która polska baza ma "na wyposażeniu" rosyjskiego/rosyjskojęzycznego przewodnika?

FotoMiś - 30-11-2007, 22:41

Hmm.. Gdybyś się nie upierał przy tym, że baza musi koniecznie być polska (cokolwiek by to miało znaczyć), to poleciłbym Dive Africa. Ma zarówno polsko- jaki rosyjskojęzycznych przewodników. Tych drugich zresztą wyraźnie więcej..

Michał

Scyzo - 02-12-2007, 10:33

Dzięki
kiwigirl - 04-12-2007, 12:40

robertg napisał/a:
Tomka Werbanowskiego z OceanXplorers, z ktorym sam nurkowalem i moge z czystym sumieniem polecic.
podpisuję się wszystkimi łapami !!!
rosomaq - 03-04-2008, 15:21

słyszałem że jakieś nowe polskie centrum nurkowe kroi się sharmie ciekaw jestem czy to plotka jakaś czy ma swoje potwierdzenie ??
Loony - 03-04-2008, 22:38

Myslę, że chodzi tu o rozbudowywanie tak w Sharm jak i w Hurghadzie (połączoną po nieszczęśliwym wypadku Wojtka) - baz "Halabanaha". Są w trakcie rozbudowy obu. Wybieram sie właśnie tam w tym miesiącu, po powrocie bedę miał świeze wieści.
rosomaq - 04-04-2008, 11:05

ok jż nawiązałem kontakt plotka się potwierdziła :) centrum nazywa sie divingpro i znajduje sie tuz obok ras um sid może wybiorę się do nich na weekend majowy pierwszy kontakt bardzo pozytywny znają się na rzeczy mają całkiem niezły sprzęt pod ręką, okazało się że mój znajomy z nimi nurał i tez mówi że wszystko w najlepszym porządku
makdarek - 04-04-2008, 20:19

rosomaq napisał/a:
ok jż nawiązałem kontakt plotka się potwierdziła :) centrum nazywa sie divingpro i znajduje sie tuz obok ras um sid może wybiorę się do nich na weekend majowy pierwszy kontakt bardzo pozytywny znają się na rzeczy mają całkiem niezły sprzęt pod ręką, okazało się że mój znajomy z nimi nurał i tez mówi że wszystko w najlepszym porządku

Przestań spamować ~rast. Wszystkie fora o Egipcie nurkowaniu są pełne Twoich postów.

Czy nie lepiej po prostu zaprosić do nowej bazy?

Skutek chyba będzie lepszy

pozdrawiam

Darek

rosomaq - 04-04-2008, 23:27

Mam wrażenie że chyba zbyt pochopnie mnie oceniasz, nie jestem związany z żadnym centrum, co do wszystkich forum to odwiedzam tylko 3 i związane z nurkowaniem a nie Egiptem i to i tak sporadycznie, fakt faktem generalnie najczęściej poza polską nurkowałem w Egipcie co nie czyni mnie od razu utajnionym agentem nowych centów nurkowych co do nicka rast najpewniej chodzi ci o forum gazety korzystam z niego ja i moja panna więc (która swoją drogą chyba zbierze burę) byc może znalazłem coś co brzmiało podobnie za to proszę cię nie szukaj "układu" tam gdzie go nie ma
makdarek - 05-04-2008, 13:50

rosomaq napisał/a:
Mam wrażenie że chyba zbyt pochopnie mnie oceniasz

Jeżeli się pomyliłem, to przepraszam - jednakże Twoja wypowiedź zbiegła się w czasie z nieelegancką akcją promocyjną tej bazy przez osobe o nicku "~rast":

http://forum.egipt.pl/egi...ngpro&sort=#ftw

pozdrawiam

Darek

rosomaq - 06-04-2008, 01:29

hmmm wydaje się to dziwne sprawdziłem na forum gazety rzeczywiście istnieje (razem z moja panną) pod nickiem yetiikura a nie rast pomyłka wynika z tego że mój prywatny mail to rastegar@ jak już powiedziałem to zdecydowanie nie ja, z divingpro (któremu z resztą przypadkiem wyrobiłem złą markę) miałem tylko kontakt mailowy i nic poza tym mnie z nimi nie łączy, aczkolwiek żeby nie było że wycofuje się za swojej opinii wydają się być sensowni

P.S. aowd robiłem w polsce a o sharmdivers słyszałem tylko że to jeden koleś co to prowadzi coś quasi centro nurkowego

Lancet - 27-04-2009, 17:17

rosomaq napisał/a:
centrum nazywa sie divingpro i znajduje sie tuz obok ras um sid

Proszę o opinie dotyczące tej bazy (ew. propozycje innych baz w sharm)

czarnny7 - 27-04-2009, 21:02

SINAI COLLEGE nurkowałem w 2008 kontakt z Dorotą (Polka), później na nurkach musisz znać angielski. Organizacja ok (choc brak zaplecza na "wymycie" sprzętu) ceny przystępne choć mocno nadrabiają ceną jedzenia na łodzi. Romario super kontaktowy gość i dużo pod woda pokaże.
SINAI DIVE nurkowałem w 2007 brak polskiego kontaktu, ale spokojnie albo po angielsku albo po włosku można się dogadać. Super organizacja dobre zaplecze bazy i własne łodzie gwarantują duży luz i spokój. Nurki ok. Ceny wysokie ale luz na łodzi to kompensuje.
Życze ciekawych nurasów.

tomtom16 - 28-04-2009, 13:48

Jak pisano wczesniej AQUASHARM - polecam . Pozdrowienia dla Marty...
Rok temu w październiku nuraliśmy z Sinai Collage - godni polecenia. Szczególnie dwóch z przewodników Tussa i Tango. Angielskojęzyczni ale na migi potrafią wytłumaczyc wszysko - gwarantuję. Jedzenie na łodzi - bardzo dobre - głównie tam się najadaliśmy bo w hotelu była padaczka. Ale cóż ...... życie.

Spider - 20-05-2009, 01:09

No dobra, to i ja się wypowiem...
W marcu byliśmy z moją lepszą (czyt. ładniejszą) połową w Egipcie nurkować (tak, tak, mam to szczęście, że udało mi się ją zarazić bakcylem i to teraz ona mnie ciągnie pod wodę). Robiliśmy też AOWD.
Wybraliśmy właśnie Divingpro. Wybór nie był przypadkowy - znaliśmy instruktorkę z którą już nurkowaliśmy wcześniej ale pod banderą Nautica. (Aby nie być posądzonym o kryptoreklamę imię/ksywkę pominę milczeniem, ale serdecznie ją pozdrawiam, a w razie czego służę szczegółami na maila)
Serwis OK, niezła obsługa, profesjonalne podejście, zakręceni jak my wszyscy. Atmosfera bardzo bardzo.
Rewelacyjne skrzydełka z kurczaka na łajbie (KFS niech się schowa!).
Co do sprzętu się nie wypowiem bo od nich miałem tylko (aż) automat - standard typowo "bazowy".
Moją ocenę podbija fakt uwiecznienia na fotografiach rekina lamparciego i żółwia oraz delfinów - więc śmiem twierdzić że jak na 5 dni nurkowych to mają chyba jakąś umowę z fauną morza czerwonego ;-p

monsun - 25-08-2009, 12:26

Witam,

bardzo proszę o podzielenie doświadczeniem z stacjonarnego nurkowania z bazami w Sharm:
1. Nautica
2. DIVING PRO

zależy mi aby informacje pochodziły najdalej z czerwca 2009.
Boję się tylko, że jak wybiorę się październiku to znowu zmieni się staff w tych bazach :-)

trochę OT, czy ktoś z was pływał z Sharm na inne wraki niż Thistlegorm czy Jolanda?

Grzegorz_N - 25-08-2009, 13:02

Loony napisał/a:
baz "Halabanaha

A wiecie co znaczy po arabsku HALABANAHA?

Tyle co "wydoić krowę".
Nurałem z nimi i potwierdzam. Doją do bólu.

katiusha - 09-01-2010, 16:15

Robiłam w Nautice OWD i generalnie było spoko. Ewa Szmigielska - bardzo fajna i kompetentna dziewczyna. Mogę polecić z czystym sumieniem. Jeśli chodzi o ceny, to chyba mają raczej przeciętne. Trochę taniej niż w Divingpro. Organizacja ok. Sama baza syfiasta i baseny straszne (dotyczy OWD).
DeDeK - 11-01-2010, 09:49

czy ktos wie jakie sa realne ceny na dzien dzisiejszy w sharmie jesli chodzi o jakies 3 dniowki ewentualnie za jeden dzien ?
katiusha - 11-01-2010, 13:02

3 dni kosztują około 180$, 1 dzień około 70$. Zależy od bazy.
DeDeK - 11-01-2010, 13:18

dzieki bo na stronach widzialem ze niektorzy juz po 80E podaja
pmk - 11-01-2010, 21:08

Ceny są też $140/3 dni i $55/1 dzień - oczywiście cena przy wcześniejszej rezerwacji, bo na miejscu teoretycznie (na tablicy z pricelistą) drożej.
Oczywiście dochodzą dopłaty $10 dziennie za napoje/lunch (oszczędni z talentem do negocjacji mogą dogadać rezygnację z tego dobrowolnie obowiązkowego punktu programu) no i ew. $5 za Ras Mohamed (tutaj jest najciekawiej, bo teoretycznie opłata powinna być stała, a gdzieniegdzie pojawiają się też ceny 8-10 $ lub nawet EUR)

Ceny nurkowania podałem z bazy "polskiej" - żona właściciela jest z PL, jeden z divemasterów uczy się naszego języka. Opinie ma różne (jak każda) ale ja uważam, że jest całkiem OK.

Bero - 12-01-2010, 00:17

ja robilem owd w african divers. nie pamietam jak cenowo, basa ok, divemasterzy z tego co pamietam arabscy aldwoje mowilo po polsku :) kapitalna atmosfera
MichalMi - 15-01-2010, 21:58

Słuchajcie, czy ktoś z Was korzystał ostatnio z usług Divingpro? Wybieram się do Sharmy w czerwcu zrobić OWD, a pozytywne opinie o tej bazie chyba są w przewadze. Jeżeli jestem w błędzie, please o info
pmk - 15-01-2010, 22:27

Znajdź proszę centrum nurkowe Divingpro na liście legalnie działających centrów nurkowych w SSH - dla ułatwienia lista jest tutaj.
Najlepsi są rezydenci biur podróży w Sharmie oferujący nurkowanie z Divingpro - sam osobiście usłyszałem z tego źródła, że Divingpro to (niemalże) jedyna polska baza w Sharm, która działa w pełni oficjalnie i legalnie). Oczywiście o o liście CWDS-u rezydenci nic nie wiedzą...

Divingpro połączył się (co nie przeszkadza mu występować nadal pod własną nazwą) z Sheikh Coast (ta baza działa legalnie) - tak jest napisane na ich stronie. Tylko to znajdź jakąś o tym informację poza stroną divingpro.eu - chociażby na stronie wspomnianego Sheikh Coast - tutaj.

Nie zamierzałem robić antyreklamy tworowi o nazwie Divingpro (bo nie jest to przecież oficjalna i legalna baza nurkowa) ale jak zajrzałem na forum gazeta.pl i zobaczyłem ten zalew reklamowego spamu z ich strony (lub "życzliwego wielbiciela") to napisałem jednak to do o tym myślę.

MichalMi - 15-01-2010, 22:52

No właśnie nie znalazłem, ale może głupie pytanie - co daje bycie na tej liście, skoro szkolą i po ich szkoleniu dostajesz plastik OWD?

Na szybko sprawdziłem wg listy część przewijających się na forum baz i są na niej:
www.aquasharm.com
www.diveafrica.com

zależy nam na dobrej bazie i szkoleniu w języku Polskim (mimo że cała ekipa zna Ang w bardzo przyzwoitym stopniu)

EDIT:
NAUTICA też nie znalazła się na tej liście...

Spider - 16-01-2010, 11:53

Nie wiem jak to jest z listami i legalnymi bazami.
Ja byłem u nich w zeszłym roku z małżowinką - robiliśmy AOWD.
Jak dla nas OK. Było naprawdę nieźle.
Jeśli chcesz więcej info na ten temat to na pw wysłałem Ci nr tel - zadzwon odpowiem i opowiem.

pmk - 16-01-2010, 17:48

Jeśli chodzi o Nauticę to jest na liście - co prawda pod nazwą Spirit Divers link tutaj - jednak wystarczy spojrzeć na listę i już nie ma żadnych wątpliwości o kogo chodzi. Swoją drogą ciekawe od czego wzięła się ta nazwa - bo chyba nie od nurkowego ducha ;)

Co daje bycie na liście CWDS? Nic nie daje. To nie jest jakiś dodatek do nurkowania. Wszystkie bazy, które działają zgodnie z egipskim prawem (muszą spełnić pewne kryteria) automatycznie umieszczane są na tej liście. Wniosek prosty - jeśli bazy nie ma na liście to nie działa w Egipcie legalnie.

katiusha - 02-03-2010, 22:04

W lutym nurkowałam zarówno z DIVINGPRO jak i z NAUTICĄ. Ogólnie polecam bardziej Nauticę ze względu na lepszy klimat na łodzi i super atmosferę. Nie była ona zasługą wyłącznie nauticowskiej kadry, ale tak się złożyło. Jeśli chodzi o finanse, to w Davinpro zapłaciłam prawie 100 $ mniej za dokładnie tę samą usługę, czyli 3 dni na łodzi (2 nurki dziennie). Kadra w Divingpro w porządku. Według mnie mają gorszy sprzęt i więcej problemów organizacyjnych. Jeśli chodzi o OWD, to podobno w Divingpro mają podgrzewany basen, a w Nautice nie!!!!!!!!!!!!!! Obie bazy mają plusy i minusy, ja jednak bardziej polecam NAUTICĘ.

Pozdrawiam