FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HOBBY - Corallus Caninus

Adam Frajtak - 15-11-2007, 20:09
Temat postu: Corallus Caninus
Witam
Gdyby ktoś podzielał moje hobby to już za 3 tygodnie nadarzy sie wyjątkowa okazja będę przywozil 2 corallusy caninusy amazon zaimportowane dla mnie z tego co już wiadomo nie jest to niestety para ( taki urok tego hobby) więc będę miał na zbyciu jednego z nich bo to są samce cena 1400 EUR /szt ( naturalnie będą posiadac komplet dokumentacji) Corallus Caninus

Stypa - 15-11-2007, 21:11

Ja swoją "przygodę" z branżą zoologiczną zakończyłem 7 lat temu i wtedy, jak pamiętam, węże były na metry, tzn. około 100 - 200 PLN za metr. 1400 EUR za Pana Emeralda może porazić. A tak zupełnie już serio, to czemu te Twoje tak drogo wyszły; rynkowa cena zdaje się być o połowę niższa.

Pozdrawiam,
Stypa

Adam Frajtak - 15-11-2007, 21:14

Stypa napisał/a:
Ja swoją "przygodę" z branżą zoologiczną zakończyłem 7 lat temu i wtedy, jak pamiętam, węże były na metry, tzn. około 100 - 200 PLN za metr. 1400 EUR za Pana Emeralda może porazić. A tak zupełnie już serio, to czemu te Twoje tak drogo wyszły; rynkowa cena zdaje się być o połowę niższa.

Pozdrawiam,
Stypa

Rynkowa cena to od 800 EUR do 12 000 EUR te moje to coś w granicach 6000 EUR jak bedę już zielone czyli za ok 1,5 roku

Stypa - 15-11-2007, 21:17

Skąd takie rozbieżności?
Adam Frajtak - 15-11-2007, 21:34

Stypa napisał/a:
Skąd takie rozbieżności?

Rodzaj populacji dostepnosc niepowtarzalnosc wzoru ( w przypadku bcc od 100 zl to 100 000 $ )
trudnosci rozmnazania urody rodzicow renomy hodowcy itd itd
Ceny o ktorych wspomniales to ceny za kundelki natomiast w przypadku wezy czystych rasowo taka jak moja morelia viridis aru czy corallus caninus o mieszancach praktycznie mowy byc nie moze

zobacz ostatnią giełdę giełda węzyki ktore chodza w zoologicznych po 50 zl normalnie nie z chowu wsobnego ponizej 1000 Eurasow nie schodza
Jak dobrze popatrzysz to na tych fotkach znjadziesz ceny i po 15 000 Eurasów

Stypa - 16-11-2007, 09:48

I stała sie jasność :-)
Zatem powodzenia w hodowli i znalezieniu partnerki (dla gada rzecz jasna).
J.

gladius - 16-11-2007, 10:53

Acha... to ty kupujesz te małe, puchate stworzenia w sklepach zoologicznych.
Adam Frajtak - 16-11-2007, 16:16

gladius napisał/a:

myszy i szczury ewentualnie gesi kaczki psy koty chomiki kroliki wszystko czym sie karmi weze nie moga pochodzic z zoologicznych bo moga byc zarobaczone. karmi sie tylko z pewnego zrodla karmowka kazdy ma swoje sprawdzone zrodlo Topowa karmowka to mastomys i szczur gambinus ok 3 kg wagi

gladius - 16-11-2007, 17:01

Adam Frajtak napisał/a:
gladius napisał/a:

myszy i szczury ewentualnie gesi kaczki psy koty chomiki kroliki wszystko czym sie karmi weze nie moga pochodzic z zoologicznych bo moga byc zarobaczone. karmi sie tylko z pewnego zrodla karmowka kazdy ma swoje sprawdzone zrodlo Topowa karmowka to mastomys i szczur gambinus ok 3 kg wagi

A politykami się nie da?

Adam Frajtak - 16-11-2007, 17:03

gladius napisał/a:

A politykami się nie da?

To są wartościowe węże byle czym nie można

Chemol - 18-11-2007, 20:19

Co ile czasu trzeba takiego węża karmić???
Adam Frajtak - 18-11-2007, 20:48

Chemol napisał/a:
Co ile czasu trzeba takiego węża karmić???

Nie ma reguły ale co 7- 10 dni najpierw oseskami szczurka poźniej bieguskami myszek. Jak podrośnie to co raz większą karmówką i co raz rzadziej. Okresy niejedzenia 1 miesiąc nie są powodem do niepokoju zdarzają się pytony ktore nie jedzą po 2 i 3 miesiące. W każdym razie węże są zwierzątkami kompletnie nie absorubującymi właściciela. Przed wyjazdem na 3- 4 tygodniowy urlop wystarczy nasączyć mech ( potrafi wchłonąć ogromne ilości wody) na podłożu uzupełnić basen i możesz jechać. Często nie karmi się tydzień przed wyjazdem wtedy masz gwarancję że wąż będzie miał czysto w czasie Twojej nieobecności. Trzeba jednak pamiętać że węże drzewne mają pewną wredną cechę najpierw atakują później myślą a im bardziej głodne tym chętniej polują :-) Moja Morelia Vidis próbuje przynajmniej raz w tygdniu sprawdzić mój reflex

[ Dodano: 18-11-2007, 21:59 ]
Ofeta już nieaktualna dziś na giełdzie terra w Rybniku corallusek znalazł zaliczkodawcę tak więc ma już swojego właściciela

[ Dodano: 19-11-2007, 06:43 ]
Najedzony łagodny jak baranek

michel_397_Olecko - 23-11-2007, 14:27

Boa pisogłowe sa bardzo delikatnymi gadami powiedział bym ze sa bardziej wymagajoncę od niektórych M.v .Wiem co mowie ...Jeśli chodzi o karmienie powinno być one prowadzone systematycznie i notowane (prowadzona dokumentacja)Twoje węże na pewno Benda z odłowu jestem tego pewny 99% jeśli nie stworzysz i odpowiednich warunków maja małe szanse na przeżycie bo mogą zaprotestować głodówka!!!

( naturalnie będą posiadac komplet dokumentacji) co do dokumentacji nie jestem pewien !!Jeśli zwierzęta pochodzą z odłowu niema szans na dokumenty .A JESLEI POCHODZA Z

LEGALNEGO Źródła Cites jak najbardziej dostaniesz!!

Większość Coralus .C pochodzi z odłowu !! a nie SA kupywane z prywatnych hodowli może niedługo doczekamy się pierwszych młodych u Szreka  bo posiada on śliczna parkę

Uwagi
Gatunek ciężki w hodowli ze względu na wysokie wymagania środowiskowe i naturalną delikatność. "forum tcp"

gladius - 23-11-2007, 17:26

michel_397_Olecko napisał/a:
Boa pisogłowe

JAKIE???

Adam Frajtak - 23-11-2007, 18:27

Benda z odłowu jestem tego pewny 99% jeśli nie stworzysz i odpowiednich warunków maja małe szanse na przeżycie bo mogą zaprotestować głodówka!!!

Gdybys z taka dokladnoscia zaplanowal nurkowanie to wlasnie stracilbys zycie. Coralluski sa z hodowli mojego przyjaciela i bylem przy ich narodzinach. Napisalem zaimportowane dla mnie wiec powinienes rozumiec bo w koncu piszesz ze wiesz co mowisz ze umowa kupna sprzedazy i papiery beda na mnie i to ja bede rejestrowal w UM dopiero wtedy moge odsprzedac jednego z nich ... ale co ja ci bede tlumacztl w koncu wiesz co piszesz

[ Dodano: 23-11-2007, 18:29 ]
gladius napisał/a:
Boa pisogłowe

JAKIE???

Pewnie chodzilo o psioglowe to taka potoczna nazwa corallusa caninusa to cos jak w swiecie nurkowym pytanie " na ile starcza taka butla z tlenem? " :-) [stream][/stream]

michel_397_Olecko - 24-11-2007, 00:52

Życzę powodzenia w hodowli /a co do C.c przekonasz sie dopiero sam jaki jest to wymagający gad jak będziesz miał go u siebie w terra !!Powodzenia
PS.w końcu nie jest to P.m

mugł byś sie nam pochwalic od kogo masz te młode

Adam Frajtak - 25-11-2007, 11:21

mugł byś sie nam pochwalic od kogo masz te młode

klik

a tu próbka tego co moze zjesć pytonek :-)

michel_397_Olecko - 25-11-2007, 18:22

Widziałem tez ten posat na tcp:)ale ja jestem fanem p.m