| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - zestaw tlenowy wersja techniczna ;-)
mikewroc - 16-11-2007, 22:21 Temat postu: zestaw tlenowy wersja techniczna ;-) Witam. Zamieszczam temat w tym dziale by uniknąc głupich komentarzy.
O odpowiedzi proszę jedynie osoby znające się na rzeczy, czyli budowie i
zasadzie działania.Po przeglądaniu tematów dotyczących różnic pomiędzy tlenem
medycznym i technicznym, zdecydowałem sie na używanie tego drugiego do
zestawu tlenowego. Nową butlę 10kg z tlenem tech. można kupić za ponad
150zł. Reduktor techniczny z możliwością ustawienia przepływu 0-30 l/
min za 80zł. , maseczkę za 15zł... Zastanawiam się jedynie czy można
zastosować taki reduktor.Jest to alternatywa co do nowego, medycznego
reduktora za 600 -700 zł. Natomiast stare poszpitalne reduktory
(120-130zł) mają za słaby wydatek(0-13litrów/min) i delikatną
konstrukcję... Pomijam całkowiie prawną stronę, oraz konsekwencje
podania takiego tlenu osobom trzecim. Ma to być jedynie do osobistego
użytku. Za takim rozwiązaniem przemawia cena zestawu (ok.260zł) i
koszty i łatwość nabijania butli Proszę o komentarze i zapraszam
do dyskusji! ps. archiwum sprawdzone
martin - 17-11-2007, 09:21
Zamiast kombinowac z niewiadomo czym, poszukaj na ebay'u zestawow z bundeswehr'y - przewijaja sie komplety po 100 Euro.
piotrkw - 17-11-2007, 09:37
| martin napisał/a: | | Zamiast kombinowac z niewiadomo czym, |
Jak najbardziej popieram i jednocześnie odradzam tego typu samoróbki. Równie dobrze można by spróbować zbudować we własnym zakresie np . defibrylator i..... najlepiej wypróbować go na sobie.
Pozdrawiam Piotr
Mam nadzieję że moja wypowiedź nie zostanie uznana jako "głupi komentarz" . wynika ona z tego, że uważam iż w tych sprawach nie ma miejsca dla "Adama Słodowego".Używajmy profesjonalnego sprzętu.( rozumiem że nieraz drogi ale chodzi o życie!!!)
mikewroc - 17-11-2007, 09:55
| piotrkw napisał/a: | | odradzam tego typu samoróbki. | przedstaw zatem różnice w budowie - parametry tachniczne, różnice w zastosowanych materiałach reduktorów do gazów technicznych (tlenowy) i medycznego (wersja bez nawilżacza) i te parametry , które dyskwalifikują takowy do użycia w razie "W"
martin, o zestawach od zachodnich sąsiadów wiem, archiwum przeszukane, ale dzięki!
[ Dodano: 17-11-2007, 10:09 ]
Wiadomo , że lepiej nie kombinować, ale jeśli już ktoś jest pewien, że czegoś robić nie należy to chyba zna powody , a nie ma wrażenie że się nie powinno...
piotrkw - 17-11-2007, 10:11
| mikewroc napisał/a: | | przedstaw zatem różnice w budowie |
Nie rozumiesz, nie oto tu chodzi. Chciałbyś aby w szpitalu na Oiomie podłączono bliską Ci osobę do butli spawalniczej z tlenem i takim reduktorem z maseczką na gumce?
I wspominasz że to na własny użytek. Ale jak partner wyciągnie Cię nieprzytomnego na powierzchnię ( czego z całego serca nie życzę !!!) to ON poda Tobie tlen techniczny a nie Ty będąc nieprzytomny. I jeżeli co by Ci się stało i sprawa trafiłaby do prokuratora to nie będzie tłumaczenia że to na własny użytek. Czarny scenariusz ale takie jest życie.
Pozdrawiam Piotr
mikewroc - 17-11-2007, 10:43
| piotrkw napisał/a: | | Chciałbyś aby w szpitalu na Oiomie podłączono bliską Ci osobę do butli spawalniczej z tlenem |
w szpitalu nie, ale nad wodą raczej mając do wyboru taki zestaw , lub bierne oczekiwanie na karetkę wybrałbym użycie zestawu. Z moich ustaleń wynika , że w tlen techniczny jest bardziej czysty od medycznego (proszę mnie poprawić jeśli się mylę:informacja uzyskana w punktach napełniania i internecie). Dużo osób (podobno) robi mieszanki również na technicznym, ale pewnie publicznie się nikt nie przyzna
Skoro mamy nową flaszkę (oczywiście czystość tlenowa) nowiusieńki reduktor (również czyściutki i tlen podany z odpowiednim wydatkiem co , pomijając fakt ,że jest to czyn niezgodny z prawem staje na przeszkodzie.
Co do opisanej czarnej sytuacji zawsze można coś "ściemnić" Jeśli jestem przytomny mogę poprosić sam o taki tlen, partner zawsze może powiedzieć ze byłem przytomny i poprosiłem o tlen, po czym straciłem przytomność... Jeśli pomagamy komuś możemy powiadomić go że jest to tlen techniczny i można go zastosować na jego żądanie itp , itd.
Skoro sprawa ma się tylko wokół legalności to napiszcie tak. Jeśli nie to proszę o argumenty. Swoją drogą tlen medyczny jest lekiem, tak? A kto może podać lek? LEKARZ coż zawsze pojawią się jakieś problemy jeśli wypadek zakończy się tragicznie.
pozdrawiam
[ Dodano: 17-11-2007, 10:47 ]
Zapraszam również do pisania na priv: mikewroc@o2.pl
[ Dodano: 17-11-2007, 15:00 ]
| martin napisał/a: | | zestawow z bundeswehr'y - przewijaja sie komplety po 100 Euro. | z przesyłką to tak wyjdzie ok500 zł i to przeważnie flaszka nie ma legalizacji już... Zapewniają wydatek do 12-13 litrów na minutę ...czy to nie za mało? DAN zaleca 25l/min
więc robi się kwota ponad 500zł... fakt:fajna skrzyneczka to nie lepiej już dołożyć stówkę i kupić zupełnie nowiutki reduktorek z większym wydatkiem z 600 zł? hmm
piotrkw - 17-11-2007, 15:14
| mikewroc napisał/a: | Dużo osób (podobno) robi mieszanki również na technicznym, ale pewnie publicznie się nikt nie przyzna |
Nn.no....
| mikewroc napisał/a: | | Co do opisanej czarnej sytuacji zawsze można coś "ściemnić" |
W takim razie "róbta co chceta" ja nie mam nic więcej do dodania
Pozdrawiam Piotr
mikewroc - 17-11-2007, 15:25
| piotrkw napisał/a: | | W takim razie "róbta co chceta" ja nie mam nic więcej do dodania |
mimo to dziękuję za wzięcie udziału w dyskusji
pozdrawiam Michał
[ Dodano: 17-11-2007, 15:33 ]
Wzasadzie to najbardziej nurtuje mnie pytanie jakie są przeciwskazania do zastosowania technicznego reduktora tlenowego takiego jak np. ten:
JanW - 17-11-2007, 17:02
W sekcji OSP używamy zestwu zamówionego indywidualnie na nasze potrzeby czyli butla 10l, lub 5l, reduktor z przepływomierzem 0-30 l/min, jednorazowe maski , worek samorozprężalny silikonowy, przezroczysty ze specjalnym zaworem pozwalającym na bezpieczną resuscytację, resuscytator w opakowaniu typu serduszko tj. maska z nadmuchiwanym brzegiem , zaworem jednodrogowym i ustnikiem. Skrzynkę na graty zrobiliśmy sami.
Andrzej Minorczyk - 18-11-2007, 20:54
piotrkw jaka butle tlenowa wozisz ze soba na nurkowania?
Jaki reduktor(staly przeplyw czy "na żadanie") i jakie masz przeszkolenie w pomocy przedmedycznej wspomaganej tlenem????
Tak z ciekawosci pytam...
[ Dodano: 18-11-2007, 20:59 ]
| mikewroc napisał/a: | | Wzasadzie to najbardziej nurtuje mnie pytanie jakie są przeciwskazania do zastosowania technicznego reduktora tlenowego takiego jak np. ten |
Nie jestes w stanie "na oko"okreslic jaki masz w danej chwili przeplyw.
Reduktor techniczny ma za zadanie utrzymac dane zredukowane cisnienie przed np palnikiem.
Oczywiscie da rade ustawic przeplyw jaki jest potrzebny metoda prob i bledow...
piotrkw - 19-11-2007, 21:35
[quote="Andrzej Minorczyk"]
Odpowiem bo wypada , mam w domu nurka , lekarza zajmującego się tymi sprawami na co dzień , czyli po prostu moja drugą połowę . Z dosyć długim stażem i nie tylko teoretycznym.
Pozdrawiam Piotr
Andrzej Minorczyk - 21-11-2007, 14:15
| piotrkw napisał/a: | | Odpowiem bo wypada , mam w domu nurka , lekarza zajmującego się tymi sprawami na co dzień , czyli po prostu moja drugą połowę . Z dosyć długim stażem i nie tylko teoretycznym |
Skoro tak, to jestes swietnie zorientowany w temacie. Wiesz czym rozni sie tlen techniczny od medycznego i że lepiej uzywac technicznego niz wogole go nie uzywac.
piotrkw - 21-11-2007, 14:50
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | że lepiej uzywac technicznego niz wogole go nie uzywac. |
Tak , ale zdajesz sobie chyba sprawę że nie o to w tym chodzi. To tak jakby z założenia rozpatrywać czy jeżdzić na "łysych" oponach, czy kupić może używane z dwu milimetrowym bieżnikiem. Będą na pewno lepsze, i mogą uratować życie. Natomiast każdy fachowiec od motoryzacji powie Tobie , żeby kupić nowe, bo wtedy masz pewność i jest to zgodne ze zdrowym rozsądkiem i przepisami. Ktoś powie, że są po to by je łamać ale to już jego decyzje.
Pozdrawiam Piotr
orzech - 21-11-2007, 15:03
w jaki sposób, będąc osobą prywatną, certyfikowanym płetwonurkiem, wejść w posiadanie sprężonego tlenu medycznego?
Interesuje mnie legalna procedura, krok po kroku.
o.
Beeker - 21-11-2007, 15:07
W tym wątku na Forum DiW co nieco napisał na temat niejaki MIDZIK
TomM - 21-11-2007, 17:53
| orzech napisał/a: | | w jaki sposób, będąc osobą prywatną, certyfikowanym płetwonurkiem |
W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości. Tlen medyczny jest lekiem i podlega ograniczeniu obrotu. W najprostszym rozumieniu - ma służyć leczeniu i/lub celom ratowniczym. Będąc osoba prawna możesz podpisać umowę z dostawcą oświadczając pisemnie, że zakupiony tlen medyczny będzie służył celom ratowniczym. Osoba fizyczna musi w tym celu być podmiotem leczenia.
Opisana przez Midzika procedura jest tez obejściem opartym na przesłance, że certyfikowany ratownik będzie stosował tlen medyczny do ratowania.
Praktycznie nie ma możliwości, aby osoba fizyczna lub prawna mogła legalnie nabyć tlen medyczny do sporządzania mieszanin dla celów nurkowych...
orzech - 21-11-2007, 19:01
| TomM napisał/a: | | W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości |
Rozumiem, że w świetle powyższego wszystkie bajędy o legalności, poszanowaniu prawa itd. możemy już sobie darować.
Więc pytanie mam takie: czym na prawdę różni się tlen techniczny od tlenu medycznego?
Interesuje mnie możliwie najszerszy aspekt, bo to, że leci z tej samej rury już słyszałem.
Czy ktoś ma potwierdzone informacje np. na temat wpływu na zdrowie człowieka substancji, którymi traktowane są wewnątrz butle techniczne itd.
Przy okazji - pytanie do lekarzy - jakie są "cywilne" wskazania do przepisania pacjentowi tlenu do leczenia domowego?
o.
TomM - 21-11-2007, 19:20
| orzech napisał/a: | | Więc pytanie mam takie: czym na prawdę różni się tlen techniczny od tlenu medycznego? |
Tlen - niczym. Różnice są dwie. Jedna to butle. Te sygnowane "tlen medyczny" są teoretycznie traktowane inaczej i inaczej napełniane (teoretycznie przy każdym napełnieniu maja wykręcany i serwisowany zawór oraz napełniane są podciśnieniowo - nie ma mozliwości aby pozostawała jakas zawartośc resztkowa. Oczywiście teoretycznie).
Różnica druga to plomba i atest producenta (a tym samym odpowiedzialność). Każda legalnie nabyta butla z tlenem medycznym ma atest producenta zaweierający datę napełnienia, informacje (kodowane) kto napełniał, podpisany certyfikat o zgodności zawartości z norma dostawcy. To niby nic nie znaczy, ale napełniając butle np. komercyjnie - zaczyna to miec znaczenie w razie dochodzenia obejmującego analizę zawartości butli nurkowych np. po wypadku.
| orzech napisał/a: | | substancji, którymi traktowane są wewnątrz butle techniczne |
To złożony problem. Ale wyobraź sobie, że poprzedni użytkownik przetaczał do tej butli np. argon (oczywiście całkowicie nielegalnie), a następnie zwrócił ja do dystrybutora, a ten dopełnił tylko zawartość... Napewniej tak się nie stanie, nie wiem, czy norma dystrybutora obejmuje analizę zawartości i ewentualnie spuszczenie do zera gazu z butli przed napełnieniem. Butle z tlenem medycznym sa napełniane podciśnieniowo - dystrybutor deklaruje 99,9% tlenu w butli, a więc trzeba z niej usunąć powietrze przed napełnieniem tlenem aby osiągnąć takie jego stężenie przy ciśnieniu 150 bar.
| orzech napisał/a: | | wskazania do przepisania pacjentowi tlenu do leczenia domowego? |
Ogólnie każda niewydolność oddechowa o charakterze przewlekłym. A więc stan po wycięciu płuca lub segmentu, POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc), niektóre wady wrodzone płuc, serca. Ostatnio co prawda mozna nabyć lub wypożyczyć koncentratory tlenu (na dłuższą metę tańsze w eksploatacji niż tlen w butlach). Na recepcie lekarza nie musi być rozpoznania, wystarczy, że przepisze tlenoterapię bierną... Jeszcze jedna sprawa - maksymalna objętośc butli którą można otrzymać do leczenia domowego tlenem to 20 l.
Andrzej Minorczyk - 21-11-2007, 21:50
| TomM napisał/a: | | W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości |
Tomku o ile sie nie myle a rozmawialem w czerwcu z firma, majac jakikolwiek papier pozwalajacy ci pracowac z tlenem medycznym dostaniesz go bez problemu.
Majac ratownika tlenowego w DAN powinienes bez problemu dostac tlen medyczny.
Rozmowa - rozmowa ale nie wyprobowalem w praktyce...
| piotrkw napisał/a: | | Tak , ale zdajesz sobie chyba sprawę że nie o to w tym chodzi |
Zdaje. Generalnie taka dyskusja zaprowadzi nas do nikad. Od razu poruszylbym watek czy aby pan "napelniacz" robi wszystko zgodnie ze sztuką itd. | piotrkw napisał/a: | | Natomiast każdy fachowiec od motoryzacji powie Tobie , żeby kupić nowe, bo |
Hehe moze i powie , generalnie wysokosc bierznika stanowi prawo wiec nie trzeba kombinowac masz lyse -przy kontroli tracisz dowod rej.
Lepszy przyklad oponiarski to czy zmieniac na zimowe...
TomM - 21-11-2007, 21:58
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Tomku o ile sie nie myle a rozmawialem w czerwcu z firma, majac jakikolwiek papier pozwalajacy ci pracowac z tlenem medycznym dostaniesz go bez problemu. |
Nie do końca tak jest. Dla celów ratowniczych legalnie tlen medyczny uzyska osoba prawna, np. klub nurkowy, szkoła nurkowania itp. podmiot prowadzący działalność gospodarczą lub stowarzyszenie wyższej użyteczności, o ile oświadczy na piśmie, że pozyskuje tlen medyczny dla celów ratowniczych. A więc sporządzanie z tak uzyskanego tlenu nitroksów jest nielegalne.
To, czy podpisujący umowę jest ratownikiem O2 DAN nie ma znaczenia - w polskim stanie prawnym taka osoba (Oxygen provider) nie nabywa żadnych uprawnień jako osoba fizyczna z punktu widzenia obrotu lekami.
Dystrybutorowi tlenu zależy na jego sprzedaży, więc oczywiście każda furtka która umożliwia realizację sprzedaży jest do wykorzystania.
Ale formalnie osoba fizyczna może być co najwyżej pacjentem do domowego leczenia tlenem z ograniczeniem pojemności do 20 l.
waldo - 21-11-2007, 21:59
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Majac ratownika tlenowego w DAN powinienes bez problemu dostac tlen medyczny. |
Tak, ale tylko w butli o pojemności do 20 litrów.
Andrzej Minorczyk - 21-11-2007, 22:01
Fajna dyskusja nikt nie moze a kazdy ma
Moze ktos podpowie jak to robi
orzech - 21-11-2007, 22:13
A jaka jest praktyka? Czy mając receptę na tlen można przyjść do firmy handlującej gazami z własną flachą tlenową i oni ją napełnią? Czy raczej flacha jest na wymianę?
o.
TomM - 21-11-2007, 22:14
Jestem skłonny przyjąć, że wszystkie podmioty sporządzające nitroksy czynią to w zasadzie nielegalnie. Niezaleznie czy stosują tlen medyczny czy techniczny, nie ma formalnie możliwości przetaczania tlenu do mniejszych zbiorników (przepisy Dozoru Technicznego) np. w klubie nurkowym czy w podobnym miejscu, w każdym razie poza punktem napełniania butli (dystrybutorem).
Tak więc sporządzenie nitroksu parcjalnie jest zawsze nielegalne - przepisy zabraniają przetaczania tlenu do innych zbiorników bez wyjątków.
Chyba teoretycznie - w pełni legalnie - należałoby zamówic u dystrybutora gazów mieszankę o okreslonej zawartości tlenu (np. 50%), czy mieszanke innych, dowolnych gazów (np. helu tlenu i azotu), producent sporządziłby odpowiednie normy branżowe i sprzedawałby nam takie gazy przez sieć dystrybutorów (jak np. hel balonowy stanowiący mieszanine helu z tlenem o zawartości 2-20% tlenu wg zamówienia).
Najbardziej legalne wydaje się sporządzanie nitroksów metodą ciągłego mieszania z tlenu technicznego - chociaż jako żywo sprężanie nitroksu kompresorem powietrznym nie jest ujęte przepisami Dozoru Technicznego.
Szczególnie nielegalne jest sporządzanie nitroksu z tlenu medycznego, który jest lekiem i ma służyć leczeniu/ratowaniu. W takim przypadku nie tylko łamiemy przepisy postępowania z gazami sprężonymi, ale także prawo farmaceutyczne.
Nielegalne jest także zabieranie tlenu medycznego dla celów czysto ratowniczych w innych zbiornikach niz otrzymane od dystrybutora. Jak podpiszemy umowę jako osoba prawna na tlen medyczny (dla celów ratowiczych) w butlach po 50 l, a na nurkowisko zabieramy butle np. 7 l czy 10 l - to została ona napełniona nielegalnie z pogwałceniem przepisów - w razie dochodzenia i ustalania jaki gaz podano poszkodowanemu - w zasadzie atest butli tlenowej pobranej od dystrybutora nie dotyczy zastosowanej butli która została napełniona nielegalnie.
W zasadzie powinniśmy pobierać od dystrybutora tlen medyczny w butlach np. 10 l i tych butli uzywac do celów zabezpieczenia nurkowania i ratowniczych - wtedy wszystko jest legalnie.
A tlen się... hmm... załatwia.
Przez parę lat stosowałem wyłącznie medyczny (z plombami i atestami) pozyskiwany i legalnie (jako osoba fizyczna) i mniej legalnie. Ostatnio stosuję techniczny pozyskiwany pokątnie, tylko znaczniej taniej i 200 bar a nie 150.
[ Dodano: 21-11-2007, 22:19 ]
| orzech napisał/a: | | firmy handlującej gazami z własną flachą tlenową i oni ją napełnią? Czy raczej flacha jest na wymianę? |
Niezależnie od rodzaju gazu i formy umowy są dwie możliwości:
- butla jest własnością dystrybutora i jest wyraźnie oznakowana zgodnie z przepisami m.in nazwą właściciela i takie butle wymieniasz puste na pełne, ale musisz dzierżawić butlę, co kosztuje ok. 1 PLN dziennie brutto za 1 sztukę.
- Możesz oddać do napełnienia własne butle, ale muszą być w pełni legalne, czyli legalizowane, malowane zgodnie z aktualnymi przepisami i oznakowane nazwą właściciela (np. nazwiskiem). Jest to tzw. "super usługa" i napełnianie butli z zewnątrz jest ekstra płatne ok. 30 PLN brutto od butli, więc wychodzi to na jedno z dzierżawieniem.
Oczywiście legalnie.
Można też dojśc do porozumienia z dystrybutorem (nielegalnie) i korzystać z butli dystrybutora bez umowy dzierżawy, rachunków, faktur i umów, ale raczej na własne potrzeby, bo komercyjne stosowanie tak pozyskanych gazów na dłuższą mete grozi problemami.
Poniżej algorytm legalnego pozyskiwania tlenu medycznego dla celów domowej terapii tlenem:
1. Posiadamy receptę na tlenoterapie bierną domową
2. Idziemy do przedstawicielstwa wybranego producenta gazów, które prowadzi gazy medyczne
3. Idziemy do działu handlowego z receptą, wyłuszczamy sprawę
4. Podpisujemy umowę na żadana liczbe butli o pojemności co najwyżej 20 l oraz umowę na ich dzierżawę, ewentualnie umowę na transport do miejsca zamieszkania. Niektóre firmy (Messer) żądaja wpłaty kaucji za butle, inne (Linde) nie maja tego wymogu
5. Jeśli wybieramy wariant z własnym transportem i jesteśmy juz klientem firmy (mamy umowę) - pobieramy z magazynu nasze butle
6. Wyjeżdżając z siedziby firmy idziemy do kasy i płacimy za gazy
7. Sprawdzaja nam "na bramie" co wywozimy i czy się zgadzaja faktury
8. Raz w miesiącu otrzymamy fakturę na dzierżawę
9. Możemy butle wymieniac na pełne z dowolna częstotliwością
Cena za tlen medyczny dla osoby fizycznej do celów tlenoterapii biernej domowej jest dość słona. W Linde Gazy 3,2 m3 tlenu medycznego (20 l butla wg przedstawionego algorytmu) kosztuje brutto 73 PLN plus dzierżawa butli.
PS. Ja płacę obecnie 40 PLN za 10 m3 tlenu technicznego (200 bar) i nie płacę żadnej dzierżawy - stąd zrezygnowałem z "legalnego" na rzecz "załatwianego"
bimbaj - 21-11-2007, 23:38
mikewroc
poszedlem do zakladu zajmujacego sie gazami tech. i tam wymienilem swoja 7l flaszke powietrzna na 5l tlenowa,z atestem.nastepnie nabylem uzywany reduktor z regulacja wydajnosci (do 0-20l/min chyba),po czym wymienilem oring na teflonowy i od tej pory woze "zestaw" ze soba.Wszelkiego rodzaju dywagacje czy cos jest zgodne,czy niezgodne z przepisami mam gdzies.Jesli (odpukac) partner bedzie mial wypadek nurkowy,to i tak sie moga przyczepic do wszystkiego,nawet do tego,ze nie jadl sniadania,albo jadl za pozno.
lepiej miec,niz nie miec!
Pozdro
ps.mozna jeszcze formalnie wymienic sie z partnerami oswiadczeniami,ze nurkuje sie n wlasne ryzyko oraz ,ze partner podal tlen na wyrazne zadanie,a wlasciwie to nie podal,bo sam sobie go zaaplikowalem....
hajstra - 22-11-2007, 08:09
| TomM napisał/a: | | nie ma formalnie możliwości przetaczania tlenu do mniejszych zbiorników (przepisy Dozoru Technicznego) np. w klubie nurkowym czy w podobnym miejscu, w każdym razie poza punktem napełniania butli (dystrybutorem). |
Jest taka możliwość, przetłaczarka SP1 i napełniznie butli w straży i pogotowiu. U R Gałacha także.
pozdrawiam
VooDoo_73 - 22-11-2007, 09:09
Witamy z powrotem Smoka!
M.
styx - 22-11-2007, 09:16
hmm...nie żeby mnie to w jakikolwiek sposób obchodziło ale na większości for czy innych "communities" omijanie blokad poprzez zakładanie nowego konta jest hm. nietaktem
orzech - 22-11-2007, 10:15
dzięki, TomM za wyczerpującą odpowiedź.
W świetle tego, co napisałeś, jedyną wartą rozważenia kwestią jet jeszcze zawartość zestawu ratunkowego. Być może zajdzie potrzeba podania tlenu nieprzytomnemu partnurowi (zakładam, że jeśli jest przytomny, to weźmie sobie sam).
I wtedy będą 2 opcje:
- w zestawie mam tlen medyczny - czyli podam lekarstwo bez odp. uprawnień
- w zestawie mam tlen techniczny - podam człowiekowi gaz nie dopuszczony do tego celu.
Ciekawe jak będzie wyglądała kwalifikacja prawna w przypadku jeśli partnur jednak "nie da rady"?
Opcja - czy jest w Polsce dostępny inny tlen - np. lotniczy (martin często wspomina o nim)?
Taki, który ma dopuszczenie "spożywcze", a nie jest jednocześnie lekarstwem.
o.
martin - 22-11-2007, 11:21
| orzech napisał/a: | | Taki, który ma dopuszczenie "spożywcze", a nie jest jednocześnie lekarstwem. |
Masz na mysli cos takiego?
http://www.linde-spezialg...db_biogon_o.pdf
http://www.airliquide.de/...se/aligal3.html
orzech - 22-11-2007, 11:41
prawdopodobnie o coś takiego.
2 linki, które przysłałeś są po niemiecku, który to język mam opanowany w sposób <eufemizm> bardzo podstawowy </eufemizm>.
Chodziło mi o gaz będący tlenem powyżej 99%, mający dopuszczenie do użytku wewnętrznego przez ludzi i nie będący jednocześnie lekarstwem.
Wiem, że to przecież na jedno wychodzi i skoro tlen prawnie jest lekarstwem to pod każdą postacią, ale dość już długo żyję w kraju, gdzie znane są przypadki sprzedaży "mieszalników do pasz" w sklepach budowlanych.
Na uwagi, że to przecież zwykłe betoniarki odpowiadano - tak, ale na mieszalniki do pasz jest niższy VAT
o.
martin - 22-11-2007, 11:51
| orzech napisał/a: | | 2 linki, które przysłałeś są po niemiecku |
Niestety polskie stronki Linde jak i Air Liquide sa mniej wypasione niz niemieckie i na szybko nie potrafilem znalesc tych informacji. Najlepiej zadzwon bezposrednio do Linde / AL i popytaj o kondycje.
W ofercie mojego dystrybutora jest jeszcze "nitral 100" - to jest O2 do nurkowania. Pojemnik 50l/300 bar, niestety nie widzialem go jeszcze na zywo.
Ja uzywam O2 techn., przedewszystkim dlatego ze jest dostepny odreki i w flachach 300 bar.
Czy to ze O2 med jest dostepny na recepte jest informacja sprawdzona? Aspiryna tez jest lekarstwem, ale mozna dostac ja bez recepty. Przynajmniej w niemczech/austrii jest mozliwe kupno O2 bez recepty, na recepte jest po prostu tanszy (sponsorowany przez kase chorych).
TOMA52 - 22-11-2007, 11:59
| Cytat: | | Czy to ze O2 med jest dostepny na recepte jest informacja sprawdzona? |
W Linde powiedzieli, że nie chodzi o receptę tylko o zaświadczenie lekarza ze wskazaniem tlenoterapii w domu.
orzech - 22-11-2007, 12:33
martin: nie spieszy się ze specyfikacjami, angielski też może być.
To nawet nie jest aż tak bardzo istotne.
Co do używania telnu do własnych potrzeb - TomM naświetlił sprawę wystarczająco - co to kogo obchodzi z jak wysokiego mostu sobie skoczę.
Myślałem, że przy okazji wątku uda się jakoś zebrać konkretne informacje na temat sytuacji, którą kiedyś hipotetycznie przedstawił Janek Werbiński na sekcie - jest wypadek, nieprzytomny nurek na brzegu, karetka za 20 minut a ty masz tlen techniczny w bagażniku.
Podajesz, poszkodowany jednak "nie daje rady", trafiasz na prokuratora z aspiracjami i masz problemy na kilka lat zagwarantowane (nawet jeśli nie skończy się to żadnym wyrokiem dla ciebie to i tak sporo zdrowia zmarnowane).
Ja nawet nie wiem, czy powyższa sytuacja jest realna. Ale ponieważ nie wydaje się niemożliwa, to jaka jest optymalna droga postępowania w takim przypadku?
o.
martin - 22-11-2007, 12:52
| orzech napisał/a: | | Ale ponieważ nie wydaje się niemożliwa, to jaka jest optymalna droga postępowania w takim przypadku? |
Chcesz miec zabezpieczona dupe? Robisz "DAN oxygen prowider", kupujesz taki fajowy zestawik http://www.watersafetyshop.com/10026x.html i liczysz ze wyglada to na tyle profesjonalnie, ze prokurator nie bedzie sie czepial.
Realnie: jako osoba bedaca na miejscu wypadku, jestes zobowiazany udzielic na tyle pomocy, na ile jestes w stanie. Ostatecznie sam musisz ocenic, czy podejmujesz ryzyko podania technicznego O2. Jesli jako laik oceniasz, ze podanie poszkodowanemu mieszanki ktora miales przygotowana dla siebie zwieksza jego szanse przezycia, to ja podajesz. W razie czego prokurato musi Ci udowodnic, ze twoja mieszanka wyrzadzila szkode - a to jest realnie rzecz biorac reczej niemozliwe.
TomM - 22-11-2007, 12:54
| TOMA52 napisał/a: | | nie chodzi o receptę tylko o zaświadczenie lekarza ze wskazaniem tlenoterapii w domu. |
No właśnie. Nie ma konieczności, aby używać druku NFZ, może być na kartce, ale zazwyczaj jest to recepta (jak zwolnienie z WFu do szkoły).
[ Dodano: 22-11-2007, 13:05 ]
| orzech napisał/a: | | jest wypadek, nieprzytomny nurek na brzegu, karetka za 20 minut a ty masz tlen |
Moim zdaniem nie ma co demonizowac sytuacji. jest człowiek potrzebujący pomocy, a ty masz obowiązek jej udzielić - w dodatku jako nurek znasz ogólne zasady jej udzielania i masz tlen. Więc podajesz.
Kilka razy widziałem wypadek nurkowy i raz uczestniczyłem w takim zdarzeniu. W kazdym przypadku pierwsze na miejscu zdarzenia były służby medyczne i przejmowały poszkodowanego sprawnie, szybko i bez żadnych pytań. Jedno z tych zdarzeń skończyło się niepomyślnie, ale zgon stwierdzono poza miejscem wypadku, więc żadne władze na miejscu nie prowadziły postępowania.
I w sumie to jest jedyna problematyczna sytuacja: jest wypadek, postępujesz zgodnie ze sztuką - wzywasz pomoc kwalifikowaną zabezpieczasz poszkodowanego, podajesz tlen. Przyjeżdża pomoc kwalifikowana i nie chce zabrać, a nawet ratować pacjenta - z punktu stwierdza zgon. Wtedy mamy problem... Na miejsce muszą przyjechać władze i zaczyna się kołomyja.
jeśli tylko pomoc kwalifikowana pacjenta zabierze, a nawet tylko przejmie - jestesmy jako ratownicy całkowicie bezpieczni i nikt nam nic nie zrobi. Jeśli nawet pacjent umrze w czasie gdy pomoc kwalifikowana będzie dokonywała czynności ratowniczych - nawet wtedy nie jestesmy stroną w sprawie. Gorzej, jak udzielaliśmy pomocy przedlekarskiej, a osoba uprawniona przybyła na ratunek stwierdza zgon przed podjęciem czynności.
Ale każda obsada karetki podejmie czynności ratownicze zdejmując z nas "odium" chyba że sprawa naprawde ma szczeólny charakter: np. poszkodowany nie ma głowy, albo jest starym topielcem, czy ma plamy opadowe - w każdym razie zaistnieje okoliczność w której lekarz z karetki nie podejmie czynności - wtedy mamy problem.
Nie demonizowałbym sprawy "legalności" tlenu, reduktora itp. W przytłaczającej większości przypadków karetka/śmigłowiec przejmie gładko pacjenta bez pytań i nic więcej nie będzie się działo. Tylko nikt nam za tlen nie zwróci.... (Oczywiście to żart)
PS. Jeden kolo wciąż mi wisi 14 euro za ratowanie jego dupy, chociaż skończyło się nadspodziewanie dobrze, ale tak to już jest...
waldo - 22-11-2007, 18:59
| TomM napisał/a: | | PS. Jeden kolo wciąż mi wisi 14 euro za ratowanie jego dupy, chociaż skończyło się nadspodziewanie dobrze, ale tak to już jest... |
Niestety, ten kolo ma chyba wszystko i wszystkich w dupie
martin - 22-11-2007, 20:33
| TomM napisał/a: | | Tylko nikt nam za tlen nie zwróci.... |
I to chyba jest wystarczajacym argumentem do stosowania taniego, technicznego
SCNR
waldo - 22-11-2007, 21:00
| orzech napisał/a: | | Chodziło mi o gaz będący tlenem powyżej 99%, mający dopuszczenie do użytku wewnętrznego przez ludzi i nie będący jednocześnie lekarstwem. |
AirLiquide ma w swojej ofercie tlen spożywczy (Aligal3) : http://www.poland.airliqu...%20sprezony.pdf
Linde ma w cenniku tlen lotniczy, ale lokalny destrybutor nigdy nie miał go w sprzedaży.
Andrzej Minorczyk - 23-11-2007, 20:03
| TomM napisał/a: | | Jeden kolo wciąż mi wisi 14 euro za ratowanie jego dupy, chociaż skończyło się nadspodziewanie dobrze |
Znaczy lekcja z ratownictwa odrobiona.
Najlepiej aby tego tlenu nie uzywac do ratowania dup...
TomS - 26-11-2007, 00:15
Eeee... lepiej ratować Dupę kolesia niż jego samego bo po pierwsze to "po rycersku" a po drugie prawie na pewno jest ładniejsza.
mikewroc - 26-11-2007, 18:08
Z tego co się dowiedziałem: Jeśli nie jesteś lekarzem , ratownikiem medycznym itp. i udzielasz pomocy wg. posiadanej przez Ciebie wiedzy w każdy sposób który wg. Ciebie przyniesie korzyść poszkodowanemu , to nawet w razie śmierci poszkodowanego jesteś zwolniony z odpowiedzialności karnej.
|
|