| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - "Tajemnica zatonięcia Andrea Doria" ...
Beeker - 22-11-2007, 23:47 Temat postu: "Tajemnica zatonięcia Andrea Doria" ... ... leci właśnie na Discovery Historia
KasiaK - 22-11-2007, 23:52
...a niedługo, ukaże się o tym książka, w polskiej wersji językowej
DarekS - 22-11-2007, 23:55 Temat postu: Re: "Tajemnica zatonięcia Andrea Doria" ...
| Beeker napisał/a: | | ... leci właśnie na Discovery Historia | ale to tylko N nadaje
Crowley - 22-11-2007, 23:55
właśnie w takich momentach żaluję, że nie mam telewizora... na szczęście nie jest ich wiele;]
Adam Frajtak - 22-11-2007, 23:56
| Crowley napisał/a: | | właśnie w takich momentach żaluję, że nie mam telewizora... na szczęście nie jest ich wiele;] |
jak to nie masz tv co ty mormon jestes jakis czy cóś ?
Crowley - 23-11-2007, 00:00
| Adam Frajtak napisał/a: | | Crowley napisał/a: | | właśnie w takich momentach żaluję, że nie mam telewizora... na szczęście nie jest ich wiele;] |
jak to nie masz tv co ty mormon jestes jakis czy cóś ? |
normlanie;] mam tylko kompa z kartą TV, ale od ostatniego formata nie jest zainstalowana;] nie mam czasu na TV - bieganie, praca, szkoła, nurkowanie, spanie, przyjaciele zajmują mi 99% czasu:). tylko w pracy jak nie mam co robić to sobie oglądam z nudów;]
Adam Frajtak - 23-11-2007, 00:05
| Crowley napisał/a: | | Adam Frajtak napisał/a: | | Crowley napisał/a: | | właśnie w takich momentach żaluję, że nie mam telewizora... na szczęście nie jest ich wiele;] |
jak to nie masz tv co ty mormon jestes jakis czy cóś ? |
normlanie;] mam tylko kompa z kartą TV, ale od ostatniego formata nie jest zainstalowana;] nie mam czasu na TV - bieganie, praca, szkoła, nurkowanie, spanie, przyjaciele zajmują mi 99% czasu:). tylko w pracy jak nie mam co robić to sobie oglądam z nudów;] |
znaczy wszystko w normie
Beeker - 23-11-2007, 00:14
| Crowley napisał/a: | | przyjaciele zajmują mi 99% czasu |
| Adam Frajtak napisał/a: | | znaczy wszystko w normie |
na pewno?
Kula - 23-11-2007, 08:48
właściwie zatonięcie Andrea Doria to żadna tajemnica, za to setki wykonanych na niej nurkowań i to że okrzyknięto ją Mount Everest nurkowania to już inna historia...
teraz zresztą to Mont Everest nabiera innego wydźwięku, w każdym razie ciągle pozostaje No1. na mojej wish list.
duch - 23-11-2007, 09:37
A już w styczniu spotkanie FFF bedzie właśnie o nurkowaniach na Andrea Dorii
O tych nurkowaniach opowie i pokaże Adam Wysoczański.
Zapraszamy
Crowley - 23-11-2007, 09:49
| Beeker napisał/a: | | Crowley napisał/a: | | przyjaciele zajmują mi 99% czasu |
| Adam Frajtak napisał/a: | | znaczy wszystko w normie |
na pewno? |
| Crowley napisał/a: | | bieganie, praca, szkoła, nurkowanie, spanie, przyjaciele zajmują mi 99% czasu:) | chyba nie do końca zrozumiałeś... to wszystko zajmuje mi 99% czasu. a przyjaciele akurat niestety najmniej...
a że nie jestem do końca normalny to słyszę co i rusz;] w końcu kto normalny biega po 100km;]
VooDoo_73 - 23-11-2007, 10:12
normalność normalnością, ale co z tą zagadką? Beeker, może zreferujesz co tam na discovery obejrzałeś?
Marcin
Beeker - 23-11-2007, 10:40
Nieszczególnie ciekawe ani tajemnicze toto było - ckliwa historyjka paru pasażerów plus komputerowe wizualizacje zderzenia ze "Stockholmem" przeplatane przerażonymi minami aktorów odtwarzających role załogi.
Naprawdę fajna była seria zdjęć tonącego powoli statku.
Zagadki, ani tajemnicy raczej żadnej w tym nie było (zresztą oryginalny tytuł filmu "Sinking of Andrea Doria" nawet tego nie sugeruje) - osiołki na obu jednostkach nie umiały prawidłowo zinterpretować wskazań radarów, mgła była solidna, a to nowinka technologiczna była ... Doria zwolniła, ale niedostatecznie - no i bum.
To tak w skrócie - http://www.youtube.com/watch?v=JQk41Y00_eI
| KasiaK napisał/a: | | ukaże się o tym książka |
ta? Out of the Fog: The Sinking of Andrea Doria
[ Dodano: 23-11-2007, 10:44 ]
tu jest kawałek tego wczorajszego: http://www.youtube.com/watch?v=nmSVeTs0syo
Crowley - 23-11-2007, 11:16
parę fotek statku:
coś dziwnie się różnią fotki ale wszystkie były podpisane Andrea Doria
tOmki - 23-11-2007, 11:35
2, 3 i 4 foto to chyba inny statek
bardzo podobny od Andrei byl nastepca: Leonardo da Vinci
Beeker - 23-11-2007, 11:49
Siostrzany statek Dorii to "Cristoforo Columbo". W końcu obaj byli z Genui ...
A "Leonardo" spłonął se spokojnie na kotwicy, a nie skończył z rozbitym nosem.
Ten na fotkach bez nosa, to po prostu "Stockholm" po kolizji z Dorią.
Kula - 23-11-2007, 12:15
Stockholm rozbity ze skasowanym dziobem dopłynął do portu i tam został wyremontowany,
Z ciekawostek podczas zderzenia mała dziewczynka została wyrwana w nocy z koi z z kabiny tourist class i wstrzelona na pokład stockholma
Zainteresowanym katastrofą oraz nurkowaniem na Dori polecam "Saved", 'deep descent', 'fatal depth', 'deep, dark, and dangerous'. Prawdziwe MUST READ dla zainteresowanych nurkowaniem wrakowym. Niestety nic nie wydano z tego po polsku
Pisklak - 23-11-2007, 14:27
| Beeker napisał/a: | | A "Leonardo" spłonął se spokojnie na kotwicy |
Dla ścisłości SS Cristoforo Colombo został zezłomowany na Tajwanie w 1982 roku.
Spłonął natomiast MS Achille Lauro. Miało to miejsce w 1994 roku, w Zatoce Adeńskiej u wybrzeży Somalii, podczas holowania do stoczni remontowej.
Beeker - 23-11-2007, 15:38
| Pisklak napisał/a: | | Dla ścisłości SS Cristoforo Colombo został zezłomowany na Tajwanie w 1982 roku. |
Dla ścisłości, to ja nigdzie nic nie pisałem jak odszedł imiennik Kolumba
A w 1980 spłonął także "Leonardo da Vinci" - podobny do bliźniaczych Dorii i Kolumba, ale sporo nowocześniejszy. Płonął sobie 4 dni stojąc na kotwicy w La Spezia.
zainteresowanym polecam http://www.greatoceanliners.net/
KasiaK - 24-11-2007, 01:18
| Kula napisał/a: |
Zainteresowanym katastrofą oraz nurkowaniem na Dori polecam (...)deep descent', '(...). Prawdziwe MUST READ dla zainteresowanych nurkowaniem wrakowym. Niestety nic nie wydano z tego po polsku |
to się właśnie ukaże, w rodzimym języku
Beeker'ku, w odpowiedzi na Twoje pytanie, również
Beeker - 24-11-2007, 20:33
| KasiaK napisał/a: | to się właśnie ukaże, w rodzimym języku
Beeker'ku, w odpowiedzi na Twoje pytanie, również |
cholerka - to musze się spieszyć ...
... żeby zdążyć przeczytać póki jest jeszcze w oryginale
Mania - 05-12-2007, 20:28
Ciesze sie, ze w przewazajacej mierze dzieki mnie ukaze sie kolejna kultowa ksiazka nurkowa po polsku. I ciesze sie, ze za pieniadze, ktore ja zalatwilam, zawodowi tlumacze maja prace, podobnie jak zawodowi korektorzy (polonisci) oraz osoby przynajmniej dobrze, jak nie swietnie znajace jezyk angielski, moga dokonac korekty.
Jest juz plan nastepnej ksiazki, mam nadzieje, ze sie uda.
Mania
Grzyb - 05-12-2007, 20:53
a kiedy ksiazka sie ukaze?
wlasnie rozwazam kupno ezgemplarza w lenglydzu, ale moge troche poczekac...
WolfEeel - 05-12-2007, 20:54
Gratulacje Maniu, ksiazka jest dobra (ta w wydaniu Angielskim) wieci powinna zainteresowac wiekrzosc nurasow.
Mania - 05-12-2007, 21:16
Grzyb - poczekaj chwile.
Wolfeel - tym razem (ze wzgledu na prace) nie moglam sie zajac ani tlumaczeniem ani korekta (jak to bylo w przypadku Ostatniego Nurkowania). Ale ksiazka zaraz trafi do zawodowych korektorow (ktorzy wiedza jak to sie robi, znaja angielski i znaki korektorskie oraz znaja poprawna polszczyzne), a potem juz tylko szybki sklad po korekcie i do druku
Mania
TOMA52 - 05-12-2007, 22:14
| Mania napisał/a: | | Ciesze sie, ze w przewazajacej mierze dzieki mnie ukaze sie kolejna kultowa ksiazka nurkowa po polsku. I ciesze sie, ze za pieniadze, ktore ja zalatwilam... |
Skromnisia
WolfEeel - 06-12-2007, 05:48
| TOMA52 napisał/a: | Skromnisia |
Falszywa skromnosc jest tylko obluda
Mania - 06-12-2007, 11:03
Nad Ostatnim Nurkowaniem, a takze nad Doria pracuje wiele osob - w tym takze ocn i DarekS. Wiec przede wszystkim im sie naleza gratulacje.
A nie mnie. Ja przy tej ksiazce nic nie robie. Za to kombinuje jak prawie za friko dostac prawa autorskie do nastepnej - rozmowy sie tocza
Mania
|
|