FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Barodontalgia czyli ból zębów w przestworzach

lukaszz - 31-12-2007, 12:02
Temat postu: Barodontalgia czyli ból zębów w przestworzach
Witam, podaję link do artykułu o barodontalgii:
http://dentonet.pl/?s=2&s...84&a=4&pID=4743

Barodontalgia – czyli ból zębów w przestworzach
Czy zdarzyło Ci się w czasie lotu samolotem odczuwać ból zęba, który ustąpił po wylądowaniu?

Jeśli tak to doświadczyłeś zjawiska zwanego aerodontalgią, lub barodontalgią, która pojawia się nie tylko u pilotów i podróżujących samolotami, ale i wśród nurków.

Barodontalgia definiowana jest jako ból zęba pojawiający się przy zmianie ciśnienia w otoczeniu.

Może dotykać ludzi z nieujawnionym do tej pory zapaleniem miazgi, zapaleniem zatok, z próchnicą pierwotną i wtórną, pacjentów będących w trakcie leczenia endodontycznego, z torbielami lub ropniami przyzębnymi.

Przyczyn upatruje się w przekrwieniu miazgi, bąbelkach gazu zamkniętych w kanałach zębowych w czasie leczenia kanałowego lub w kanalikach zębinowych, które podrażniają nocyceptory zakończeń nerwowych.

Ta ostatnia zdaje się być o tyle najprawdopodobniejsza, że 73 % wszelkich bólów w obrębie twarzoczaszki w samolocie spowodowane jest zębami, a ponad 60% z nich ujawnia się w zębach wypełnionych zachowawczo i nie wykazujących żadnej z innych wymienionych przypadłości.

Zamknięte w czasie wypełniania ubytku pęcherzyki powietrza w kanalikach zębinowych, mogą nie tylko powodować nadwrażliwość pozabiegową, ale i przyczyniać się do bolesności w czasie zmian ciśnienia.

A to ostatnie tłumaczymy prawem Boyle`a-Mariotta, które mówi, że w stałej temperaturze objętość gazu zmienia się odwrotnie proporcjonalnie do zmiany ciśnienia otaczającego. Tak też przy nurkowaniu, ciśnienie słupa wody nad nurkiem rośnie a objętość gazu w kanalikach zębinowych maleje.

W czasie wznoszenia się, ciśnienie słupa powietrza nad nami maleje, a gaz w twardych tkankach zęba lub zatokach rośnie - innymi słowy się rozpręża. Problem pogłębia się w sytuacji gdy tkanki zęba lub ściany zatoki nie mogą zrekompensować owych zmian objętościowych.

Badania naukowców dowodzą, że niekiedy ból ten osiąga tak silne natężenie, że może zaburzać pracę i percepcję u pilotów. Stąd też kandydaci na pilotów przechodzą wnikliwe badania dentystyczne a przyjmowani do szkół lotniczych są jedynie ci z najzdrowszym uzębieniem. (adakr)

na podstawie: Journal of the Canadian Dental Association

Mania - 31-12-2007, 14:25

Wszystko sie zgadza, tylko wedlug mojego dentysty (a facet wie co mowi) wspolczesne techniki plombowania w zasadzie wykluczaja zamkniecie w zebach pecherzyka powietrza....
Mania

waterman - 02-01-2008, 11:13

Mania napisał/a:
tylko wedlug mojego dentysty (a facet wie co mowi)

chyba, że kolega ma zaprzyjaźnionego jakiegoś taniego felczera.

$$ - 02-01-2008, 11:52

Mania napisał/a:
wspolczesne techniki plombowania w zasadzie wykluczaja zamkniecie w zebach pecherzyka powietrza....
Miałem zdjęcie zęba leczonego zachowawczo z pięknymi pęcherzykami w kanałach nerwowych 2 szt. Na szczęście nie dawały efektów bólowych.

pozdrawiam rc

Mania - 02-01-2008, 12:48

$$ napisał/a:
Miałem zdjęcie zęba leczonego zachowawczo z pięknymi pęcherzykami w kanałach nerwowych 2 szt

To zmien dentyste na naprawde dobrego. Tyle ze to byloby rownie naprawde drogo, a to nie w Twoim stylu, prawda?

Mania

waterman - 02-01-2008, 12:54

Mania napisał/a:
Tyle ze to byloby rownie naprawde drogo

iiiiii tam na kase tez dobrze robia

martin - 02-01-2008, 13:02

waterman napisał/a:
iiiiii tam na kase tez dobrze robia

Moja robi. Tyle ze trza doplacic za materialy - na kase tylko amalgamat dostaniesz.

Mania - 02-01-2008, 14:14

waterman napisał/a:
na kase tez dobrze robia

Nie wiem. do dentysty, ze wzgledu na swoje problemy, wole chodzic prywatnie.
:D

Mania

waterman - 02-01-2008, 14:19

to współczuję serdecznie, wiem jak to boli
Mania - 02-01-2008, 14:56

waterman napisał/a:
wiem jak to boli

Teraz to juz nie boli. Ale chyba jednak nie wiesz jak moze bolec.
:D :D :D

I zycze ci bys sie nigdy nie dowiedzial.

Mania

Dany - 02-01-2008, 15:15

Nie żałujcie kasy na dobrego prywatnego dentystę i dobre wypełnienie. Miałem takie zajeb... bóle przy zanurzaniu (zbyt szybkim) i nie polecam tego bólu najgorszemu wrogowi. Więc leczcie ząbki.... :o) :!!:
waterman - 02-01-2008, 21:21

Mania napisał/a:
I zycze ci bys sie nigdy nie dowiedzial

tak zyczę sobie bardzo

Nul - 04-01-2008, 17:47

Dany napisał/a:
Więc leczcie ząbki.... :o) :!!:

Faktem jest, że odkąd się taplam, odwiedzam dentystę regularnie, kontrolnie. A dawniej... bywało różnie...
Nie ma to jak dobra motywacja :)

N.