FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Efedryna podczas nurkowania

golbut - 31-12-2007, 20:15
Temat postu: Efedryna podczas nurkowania
Czesc. Chcialbym rozpoczac swoja przygode z nurkowaniem lecz mam klika watpliwosci ktore mnie drecza. Najwazniejsza to taka ze mam krzywa przegrode nosowa. Podczas stanu spoczynku prawa przegroda jest zazwyczaj slabu udrozniona(czasami calkowicie zapchana jak bym mial katar) jednak podczas aktywnosci fizycznej np. bieganie moge spokojnie wciagac powietrze nosem i prawa komora staje sie wtedy "odetkana". Pomyslalem ze moze niewielka dawka efedryny mogla by pomoc podczas nurkowania. Dzilania efedryny to miedzy innymi "efedryna zwiększa przepływ krwi przez serce, polepsza skurcze mięśni, podnosi poziom cukru we krwi i ułatwia oddychanie". Pozostale
-podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi (skurcz naczyń oporowych) - stosowana w leczeniu niedociśnienia
-zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego
-przyśpieszenie akcji serca
-rozszerzenie oskrzeli (rozkurcz mięśni gładkich oskrzeli)
-pobudzające ośrodkowy układ nerwowy
-zwiększenie przepływu krwi przez tętnice wieńcowe, mózgowe i zaopatrujące mięśnie prążkowane
-zmniejszenie przepływu przez tętnice trzewne oraz zaopatrujące skórę

mikewroc - 31-12-2007, 22:04

a nie prościej wyprostować przegrodę?
MARKUS5 - 31-12-2007, 23:04

ale to kosztuje i całkiem nie mało
mikewroc - 31-12-2007, 23:17

można zrobić na kasę chorych, ale nie polecam. Ile kosztuje napiszę w styczniu bo mnie czeka właśnie taki zabieg...
squbel - 01-01-2008, 00:07

Dlaczego krzywa przegroda ma byc przeciwwskazaniem do nurkowania? Jesli nie masz problemu z zatokami, sama niedroznosc po jednej stronie nie powinna sprawiac klopotow przy zanurzaniu/wynurzaniu. Cisnienie w masce spokojnie wyrownasz z jedna drozna dziurka.
Co do efedryny to w podreczniku OWD jest napisane ze uzywanie lekarstw anemizujacych sluzowke moze spowodowac klopty z wyrownywaniem cisnienia w uszach podczas wynurzania. Jesli bowiem lek przestanie dzialac (zmniejszy sie jego stezenie we krwi) w trakcie nurkowania, to moze sie okazac ze sluzowka w trabce eustachiusza bez wspomagnia efedryny/pseudoefedryny jest napuchnieta i blokuje przewod laczacy ucho srodkowe z gardlem.
Pozdrawiam

bann - 01-01-2008, 10:14

golbut napisał/a:
Dzilania efedryny to miedzy innymi

podwyzszone ryzyko ataku toksycznosci tlenowej przy cisnieniach parcjalnych O2 "uznawanych" za graniczne bezpieczne

boozy - 01-01-2008, 13:09

ja robie zabieg na kase chorych :)
Rafal oPALUCH - 01-01-2008, 16:04

Efedryna, jest to lek który stosowało się w leczeniu astmy.
Musisz pamiętać ze Efedryna jest pochodną amfetaminy i daje podobne efekty.
Efedryna podnosi aktywność centralnego układu nerwowego, podnosi również temperaturę ciała a co z tym idzie w parze przyspiesza metabolizm. Efedryna może powodować rożne skutki uboczne takie jak drgawki, zawroty głowy, poczucie niepokoju itp. Więc Sam chyba widzisz że jak masz zamiar brać efedrynę i nurkować to robisz to na własne życzenie, a konsekwencje tego mogą być rożne. Żeby brać efedrynę Musisz mieć zdrowe serce mam nadzieję że Jesteś tego Świadomy?

squbel - 01-01-2008, 17:54

Nie no juz nie straszcie sercem! Nie wiem od jakich glebokosci nurkowan "tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?
Pseudoefedryna (ktora ma podobne dzialanie udrazniajace nos) dostepna jest powszechnie chociazby w preparatach typu Gripex i jako lek OTC nie wymaga recepty. Mysle ze w takich dawkach jak i dawkach laryngologicznych nie byla by niebezpieczna w rekreacyjnym nurkowaniu. Problemem niestety moze byc "zatkanie" ucha gdy lek przestaje dzialac i problem z wyrownywaniem opisany powyzej.

wiesiek01 - 01-01-2008, 19:20

squbel napisał/a:
"tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?

Chodzi....

Mateusz - 01-01-2008, 19:34

Ja nie rozumiem "krzywa przegroda" moim zdanie to nie jest problem ja nurkuję od ponad 3 lat i żadnych problemów przy zanurzaniu/wynurzaniu nie mam a też mam krzywą przegrodę
Mania - 01-01-2008, 19:41

Tez mam krzywa przegrode i podobne objawy - czyli taki lekki "katar" w zasadzie caly czas. I jakos mi nie przeszkadza w nurkowaniu.

Mania

dzinks - 01-01-2008, 20:25

Ja nie doradzę, jaki lek jest dobry jaki zły, bo proponuję Ci kontakt z dr. Krzyżakiem. Jest zarejestrowany na forum. Powinien pomóc Ci odpowiedzieć na ww pytanie.

Tu masz LINK

squbel - 01-01-2008, 20:49

Wiesiek01:

Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow z powietrzem?

Stanowisko lekarza ze strony http://www.scubamed.com/divmed.htm (wiarygodnosc zrodla pozostawiam samodzielnej ocenie)

Decongestants and Antihistamines

Probably the most common drug that divers use is some form of decongestant. Ear equalization is the most common problem we all have when diving. If allergies or a cold have been present, the upper airways, the Eustachian tube and sinus openings may be swollen. A decongestant, cautiously used, can make a dive trip successful by preventing ear or sinus squeeze. These medications often contain several drugs which have differing actions on the membranes of the nose and throat. They usually contain an antihistamine, and a drug from the adrenaline family. Both types of drug shrink the swollen membranes of the nose and throat, and allow better ear and sinus clearing while diving. The antihistamines can cause sedation, and patients are usually advised to avoid driving a car while taking these drugs, because of the risk of falling asleep at the wheel, or losing proper judgment and reflexes. Similar concerns are present when diving. Sedation can blunt judgment, and mistakes which compromise safety are more likely. As with the tranquilizers, there may be an additive effect with nitrogen, and narcosis may be more severe.

The adrenaline family of drugs may cause an increase in heart rate, and elevated blood pressure, but these effects are usually mild and produce no problem with diving.

Gosc nie wspomina o nowych lekach antyhistaminowych ktore w bardzo niskim stopniu penetruja do CUN i rzadko wywoluja sennosc.

waldo - 01-01-2008, 21:01

squbel napisał/a:
Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow z powietrzem?

Nurkowania rekreacyjne to również, a ostatnio coraz częściej, nitrox i np. przy EAN36 graniczną głębokością (PPO2 1.4) jest 28 metrów.
Nurkowania rekreacyjne to coraz częściej AEAN, gdzie graniczna (PPO2 = 1.5) głębokość to 20 metrów.

wiesiek01 - 01-01-2008, 21:31

squbel napisał/a:
Wiesiek01:

Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow ...

Tak i Waldo odpowiedział. Poczytaj coś na temat "Enriched Air Diving" a jeszcze lepiej zrób kurs.

squbel - 01-01-2008, 21:53

No a ja zamiast kursow nurkowania polecam czytanie ze zrozumieniem.
Jak w cytacie stalo pytalem o _powietrze_. Nie sadze ze golbut chce rozpoczynac swoja przygode z nurkowaniem od nurow z Nitroxem.

Ale zgadzam sie ze przy nurkowaniu rekreacyjnym ze wzbogacana mieszanka kestia toksycznosci zaczyna grac role.

waldo - 01-01-2008, 22:19

squbel napisał/a:
No a ja zamiast kursow nurkowania polecam czytanie ze zrozumieniem.

Czytałem ze zrozumieniem, ale nie widziałem konieczności cytowania z różnych Twoich postów.

Tak więc dla jasności cytuję :

squbel napisał/a:
Nie wiem od jakich glebokosci nurkowan "tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?

Pflezzz - 01-01-2008, 23:36

Polecam prostowanie przegrody dla samego komfortu oddychania. Katar jak ręką odjął. Przez jakiś czas miałem problem z drożnością kanału nosowo-łzowego,
kłucie w kąciku oka, trochę jeszcze zapalenia spojówek, ale po pól roku wszystko wróciło do normy.

TURBISS - 02-01-2008, 07:42

squbel napisał/a:
Dlaczego krzywa przegroda ma byc przeciwwskazaniem do nurkowania? Jesli nie masz problemu z zatokami, sama niedroznosc po jednej stronie nie powinna sprawiac klopotow przy zanurzaniu/wynurzaniu. Cisnienie w masce spokojnie wyrownasz z jedna drozna dziurka.

Mania napisał/a:
Tez mam krzywa przegrode i podobne objawy - czyli taki lekki "katar" w zasadzie caly czas. I jakos mi nie przeszkadza w nurkowaniu.

Problem z skrzywieniami przegrody jest taki ze strasznie trudno cokolwiek generalizować niektóre skrzywienia mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania zależy to od stopnia obturacji przewodów nosowych jakie to skrzywienie powoduje
Skrzywienie przegrody może powodować (lub nasilać ) przewlekły nieżyt błony śluzowej nosa ---który też może być względnym przeciwwskazaniem do nurkowania

mikewroc napisał/a:
można zrobić na kasę chorych, ale nie polecam.

czy mozesz powiedzieć dlaczego z jakiego powodu nie polecasz ??????

squbel napisał/a:
he antihistamines can cause sedation, and patients are usually advised to avoid driving a car while taking these drugs, because of the risk of falling asleep at the wheel, or losing proper judgment and reflexes.

nie mam bladego pojęcia z którego roku jest ta wypowiedź ale obecnie używana generacja leków p/histaminowych nie daje sedacji a niektóre preparaty mają dopuszczenie FDA do stosowania przez pilotów lecz niestety oczekiwany anemizujący wpływ na śluzówkę rzadko jest obserwowany

i jesszzcze na koniec ephedryna jest lekiem obecnie bardzo rzadko stosowanym właściwie stosowany jest Peudoephedrini hydrochloridium jako lek objawowy łagodzący katar --- lecz jest spora grupa osób która nie toleruje tego preparatu

filipzkonopii - 09-01-2008, 16:05

Krzywą przegrodę nosową posiada znaczna część naszej populacji.

Tak naprawdę poza bardzo znacznymi skrzywieniami trudno ocenić czy drożność zatok przynosowych jest upośledzona czy też nie.

Najlepszym sprawdzianem jest zanurzenie - przy niedrożnych kanalikach łączących jamę nosa z zatokami bardzo szybko pojawia się ból - i to dopiero jest bezwzględnym p/wsk do nurkowania ( po wykluczeniu obrzęku wynikającego z inf. bądź alergii)

Stosowanie środków anemizujących błonę śluzową jest ryzykowne. Nadużywanie np ciągłe stosowanie przez okres >5 dni może spowodować nieodwracalne zmiany w nabłonku migawkowym pokrywającym błony śłuzowe. A ten oddaje nam nieocenione usługi pracując na okrągło i usuwając wydzielinę z dróg oddechowych ( zatoki przynosowe jako część układu oddechowego pokryte są również tym nabłonkiem ). Rzęski przesuwają wydzielinę dokładnie w stronę ujścia. Po zniszczeniu tego nabłonka niestety nie odbudowuje się on w takiej samej postaci lecz jako nabł. płaski.

Preparatem który szczególnie predysponuje do uszkodzenia nabł. jest oxymetazolina. Zawierają ją popularne krople do nosa.

TURBISS - 10-01-2008, 09:08

filipzkonopii napisał/a:
Najlepszym sprawdzianem jest zanurzenie - przy niedrożnych kanalikach łączących jamę nosa z zatokami bardzo szybko pojawia się ból - i to dopiero jest bezwzględnym p/wsk do nurkowania

:bee; a jak dojdzie do urazu ciśnieniowego zatok to już będziemy mieli oczywistą oczywistość :bee;

litości --- próba biologiczna jest zawsze" najlepszym sposobem "
--- ale w medycynie "bardzo bardzo naturalnej "

sposobem znacznie bezpieczniejszym dla zdrowia i życia jest:---
wykonanie tomografii komputerowej zatok z oceną kompleksów ujściowych

Mania - 10-01-2008, 09:51

TURBISS napisał/a:
próba biologiczna jest zawsze" najlepszym sposobem "
--- ale w medycynie "bardzo bardzo naturalnej

ROTFL

Powiedzialabym, ze zasadniczo naturalnej - z elementem eliminacji jednostek
:D

Mania

squbel - 10-01-2008, 17:34

Mania: uraz cisnieniowy zatok nie ma nic wspolnego z eliminacja jednostek.

Turbiss: Ja bym tam najpierw oczekiwal objawow zanim skierowalbym kogos na CT zatok.
Na pewno izolowane skrzywienie przegrody nie jest wskazaniem do takiego badania.

Reasumujac - krzywa przegroda to norma, jesli nie ma objawow zwiazanych z zatokami, najpierw probowalbym nurkowania bez zadnych medykamentow (przerwanego w razie pojawienia sie bolu). Tomografia zatok ma sens przed decyzja o chirurgicznej interwencji (antrostomia).

Mania - 10-01-2008, 17:40

squbel napisał/a:
uraz cisnieniowy zatok nie ma nic wspolnego z eliminacja jednostek

wiem...jakbys popatrzyl blizej to byl po pierwsze zart, po drugie moja wyobraznia - nie wiedzialam, ze wszystko trzeba literalnie pisac - poszla dalej w kierunku biologicznych prob...

Mania

agrest - 10-01-2008, 18:32

squbel napisał/a:
Ja bym tam najpierw oczekiwal objawow zanim skierowalbym kogos na CT zatok

Jakich np?

filipzkonopii - 10-01-2008, 18:33

Cytat:
sposobem znacznie bezpieczniejszym dla zdrowia i życia jest:---
wykonanie tomografii komputerowej zatok z oceną kompleksów ujściowych

Szanowny kolego Turbiss, na pewno jest to doskonałe rozwiązanie. Najlepiej oczywiście zrobić badanie wielorzędowym TK oraz zamówić rekonstrukcję 3D. Powinno to dać całkiem jasną odpowiedź czy można nurkować. Do tego należy dodać badania biochemiczne, wydolnościowe, testy psychologiczne, kardiologiczne jak np echo przezprzełykowe w celu wykluczenia PFO i parę innych. To nam ułatwi kwalifikację medyczną do nurkowania ;-) Pytanie kto za to zapłaci?

BTW - na uraz ciśnieniowy trzeba sobie trochę zapracować. Normalny człowiek jak go boli to odpuszcza. Ale są tacy co bez wyrównywania ciśnienia schodzą w dół robią sobie kuku ( kilka znanych mi osobiście przypadków perforacji błony bębenkowej). Z zatokami jest podobnie.

Z autopsji wiem za to co się dzieje jak wyrównujesz ciśnienie mimo nie w pełni drożnych kanalików ( w moim przypadku zatoki czołowej) i później się wynurzasz. Po prostu błlona śluzowa działa jak wentyl i po wzroście ciśń w zatoce nagle czujesz jak kanalik puszcza i tak wiele razy w zależności od głębokości z jakiej wychdzisz :-) Oczywiście przy niekontrolowanym wynurzeniu może być gorzej. Generalnie piszę o tym nie po to aby zachęcać do takich praktyk ( ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!) ale w kwestii wymiany doświadczeń ;-)

Zrobiłem sobie Tk zatok i dowiedziałem się tego co już wcześniej było mi wiadome, mam zwężone ujście zatoki czołowej lewej. I nie zmieniło to nic w moim życiu :-) Nadal sobie nurkuję i od czasu do czasu "wentyl" daje o sobie znać. Wyprostowanie przegrody moim zdaniem ( a mam podstawy aby w kwestiach medycznych takowe mieć) niewiele by zmieniło z uwagi na umiejscowienie zwężenia.
Pozdr

TURBISS - 11-01-2008, 08:00

squbel napisał/a:
Turbiss: Ja bym tam najpierw oczekiwal objawow zanim skierowalbym kogos na CT zatok.

kolego to chyba zrozumiałe że badania wykonujemy osobom które mają problemy rynologiczne i piszemy cały czas o osobach " z dolegliwościami"

squbel napisał/a:
Reasumujac - krzywa przegroda to norma,
:ping:
jest to dość rewolucyjne stwierdzenie ---cóż trzeba będzie zmienić podręczniki do laryngologii a i jakieś tam z anatomii prawidłowej człowieka --- ale może wreszcie nadszedł czas na nowe podejście ---- :ping:

filipzkonopii napisał/a:
Wyprostowanie przegrody moim zdaniem ( a mam podstawy aby w kwestiach medycznych takowe mieć) niewiele by zmieniło z uwagi na umiejscowienie zwężenia.
a kolega nie zauważył że nos i noso-gardło stanowi jedność swoistą jedność anatomiczno czynnościową i kazdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie i przynajmniej IMHO jakiekolwiek generalizowanie jest niebezpieczne

jejku ludzie co wyście się tak czepneli tego skrzywienia :z krzywą przegrodą można i nie można nurkować zależy od "indywidualnego przypadku" ---- ale zawsze jeśli ma sie "problemy" z oddychaniem przez nosem trzeba to zbadać --- a nie pchać się do wody i czekać co będzie dalej

squbel - 11-01-2008, 11:06

TURBISS: No prosze sie mnie za slowka nie czepiac :D

Piszac "krzywa przegroda jest norma" mam na mysli anatomiczny brak symetrii, a nie kliniczne skrzywienie przegrody, do stwierdzenia ktorego wymagana jest obecnosc objawow zwiazanych z dewiacja. 80% ludzi ma asymetryczna przegrode, pewnie ze 30% ma zwiazane z tym symptomy.

http://www.entnet.org/hea...ated-septum.cfm podaje:

Cytat:
Estimates are that 80 percent of all nasal septums are off-center, a condition that is generally not noticed. A "deviated septum" occurs when the septum is severely shifted away from the midline. The most common symptom from a badly deviated or crooked septum is difficulty breathing through the nose. The symptoms are usually worse on one side, and sometimes actually occur on the side opposite the bend. In some cases the crooked septum can interfere with the drainage of the sinuses, resulting in repeated sinus infections.

Krzywa przegroda nie powinna spowodowac zadnych problemow w trakcie nurkowania o ile nie blokuje ujscia zatoki szczekowej, lub tez nie jest ona przyczyna chronicznego zapalenia blon sluzowych (spuchnieta sluzowka moze blokowac trabke Eustachiusza lub ujscie zatoki szczekowej).
Objawy beda obecne przed nurkowaniem: "przytykajace sie" ucho, bol zatoki szczekowej (+/- czolowej), uczucie cisnienia w zatoce szczekowej (+/- czolowej), ropna wydzielina z nosa lub sciekajaca do gardla, nawracjace zapalenie zatok szczekowych(+/- czolowych).

W takim wypadku dobre rezultaty przynosi chirurgia. Prostowanie przegrody powiazane z poszerzeniem ujscia zatoki szczekowej rozwiazuje wiekszosc problemow (czesto poprawia rowniez symptomy zwiazane z zatokami czolowymi, ktore drenuja sie do szczekowych).
W przypadku filipazkonopii pomoc moze endoskopowa operacja zatok czolowych. Tyle ze to zabieg obarczony wiekszym ryzykiem i nie wiem czy opisane problemy sa wystarczajacym wskazaniem.

$$ - 11-01-2008, 11:15

TURBISS napisał/a:
to chyba zrozumiałe że badania wykonujemy osobom które mają problemy
squbel napisał/a:
No prosze sie mnie za slowka nie czepiac
Mam osobistą prośbę piszcie więcej, używając zawodowego języka (tłumacząc pozostałym, jeśli nie rozumieją) po to żeby forum nie było płytką (merytorycznie) sadzawką.

pozdrawiam rc

nuras5 - 11-01-2008, 13:53

$$ napisał/a:
Mam osobistą prośbę piszcie więcej, używając zawodowego języka (tłumacząc pozostałym, jeśli nie rozumieją) po to żeby forum nie było płytką (merytorycznie) sadzawką.

Używanie zawodowego slangu nie zmienia merytoryki wypowiedzi- jedynie utrudnia zrozumienie osobom postronnym.
Bardzo dobrze że piszą zrozumiale - co niektórym innym też by się przydało.

TURBISS - 11-01-2008, 13:58

squbel napisał/a:
TURBISS: No prosze sie mnie za slowka nie czepiac :D

niby fakt ale niestety wchodzimy na tory nazewnictwa anatomicznego i tego co jest uznawane za normę -- ale myślę ze przenieśmy tę dyskusje na priv bo pewnie to reszty ni w ząb nie interesuję

squbel napisał/a:
rzywa przegroda nie powinna spowodowac zadnych problemow w trakcie nurkowania o ile nie blokuje ujscia zatoki szczekowej,

bardzo trudno mi wyobrazić sobie jak miało by wygladac skrzywienie które blokuje kompleks ujsciowy zatoki szczękowej ????????????????? jak to miało by wygladać ??????

squbel napisał/a:
lub tez nie jest ona przyczyna chronicznego zapalenia blon sluzowych

tu pełna zgoda tak wałaśnie jest

squbel napisał/a:
W takim wypadku dobre rezultaty przynosi chirurgia. Prostowanie przegrody powiazane z poszerzeniem ujscia zatoki szczekowej rozwiazuje wiekszosc problemow

tu znowu zgoda

squbel napisał/a:
zatokami czolowymi, ktore drenuja sie do szczekowych).

litości kolego sprawdź a potem coś napisz ZATOKA CZOłOWA NIE DRENUJE SIę DO ZATOKI SZCZęKOWEJ

plis nie traktuj mojego postu personalnie gdyż bardzo sie ciesze że na FN są ludziska z którymi mozna pogadać na sprawy nurkowo--medyczne
pozdrawiam

Mania - 11-01-2008, 14:41

squbel napisał/a:
W takim wypadku dobre rezultaty przynosi chirurgia. Prostowanie przegrody powiazane z poszerzeniem ujscia zatoki szczekowej rozwiazuje wiekszosc problemow

A mozna przy okazji poprawic sobie nos? Bo podobno to nie przynosi oczekiwanych rezultatow?

Mania
PS. Tak tylko - chcialam troche humoru wprowadzic....

TURBISS - 11-01-2008, 15:06

Mania napisał/a:
A mozna przy okazji poprawic sobie nos?

:ping: myslę jestem przekonany że nasza ukochana moderatorka ma tak śliczny nosek który może służyć jako wzór dla chirurgów plastycznych ----- :ping: :ping:

a tak na serio to septolastka czyli zabieg który obejmuje korekcje samej przegrody nosa -- to oddzielny zabieg , można go połączyć z drugim zabiegiem korekcji kształtu nosa i wykonać je jedno-czasowo .

pozdrawiam

Mania - 11-01-2008, 15:38

TURBISS napisał/a:
ma tak śliczny nosek
E tam, nos mam jak kartofel, ale juz sie przyzwyczailam. Tak strasznie nie sterczy.

Mania

squbel - 11-01-2008, 15:59

Rzeczywiscie, zatoka czolowa nie drenuje sie do szczekowej, jedynie otwieraja sie/uchodza one w tym samym miejscu. Nie zmienia to faktu, ze antrostomia i plukanie zatok szczekowych przynosi czesto ulge w rejonie zatok czolowych. Przeklamanie wyniklo z bezkrytycznej wiary w slowa autorytetu (ktory to wykonuje wspomniane wyzej zabiegi codziennie). Byc moze przyczyne tej zaleznosci starano sie mi wytlumaczyc zbyt obrazowo. Mea culpa - moglem sprawdzic.

Cytat:
bardzo trudno mi wyobrazić sobie jak miało by wygladac skrzywienie które blokuje kompleks ujsciowy zatoki szczękowej ????????????????? jak to miało by wygladać ??????

Jak wiesz obie zatoki uchodza pod malzowina nosowa srodkowa. Duze skrzywienie przegrody nosowej powoduje czesto przerost malzowiny po stronie przeciwnej i nieprawidlowy ksztalt po stronie skrzywienia. Taka scisnieta malzowina moze wlasnie zamykac ujscie zatoki szczekowej.

Deviated nasal septum on a coronal high-resolution CT scan

(zrodlo eMedicine)

TURBISS - 11-01-2008, 23:22

squbel napisał/a:
Jak wiesz obie zatoki uchodza pod malzowina nosowa srodkowa.

tak teraz twoje stwierdzenia są zgodne z stanem anatomii człowieka

squbel napisał/a:
Przeklamanie wyniklo z bezkrytycznej wiary w slowa autorytetu (ktory to wykonuje wspomniane wyzej zabiegi codziennie). Byc moze przyczyne tej zaleznosci starano sie mi wytlumaczyc zbyt obrazowo. Mea culpa - moglem sprawdzic.
---
kolego duży szacuneczek wzbudziłeś swym stwierdzeniem naprawdę wielki szacunek -- na tej liście zwykle nikt nie umie stwierdzić ze pomylił sie co jest sprawa ludzką

squbel napisał/a:
Duze skrzywienie przegrody nosowej powoduje czesto przerost malzowiny po stronie przeciwnej i nieprawidlowy ksztalt po stronie skrzywienia.

w 100% masz racje ale bezpośrednią przyczyną jest zdeformowanie w obrębie kompleksu ujściowo-przewodowego z powodu ucisku może też to być blokada z powodu przerostu śluzówki w tym regionie ---- czyli skrzywienie przegrody nie blokuje ujścia zatoki (o co pytałem ) tylko generuje zmiany w obrębie struktur bocznej ściany nosa które mogą upośledzać drożność --- jeśli też tak myślałeś to hyle czoła

możemy założyć sytuacje że na skutek przewlekłego procesu zapalnego i ucisku dochodzi do zaniku struktury małżowiny nosowej środkowej i skrzywiona przegroda faktycznie uciska na okolice hiatus semilunaris niestety tak zaniedbane przypadki też sie zdarzają

squbel - 12-01-2008, 00:22

TURBISS napisał/a:
czyli skrzywienie przegrody nie blokuje ujścia zatoki (o co pytałem ) tylko generuje zmiany w obrębie struktur bocznej ściany nosa które mogą upośledzać drożność

Mysle ze opisujemy ta sama szklanke z woda. Ja patrze przyczynowo, Ty anatomicznie.
Generalnie sie zgadzamy :)

Teraz nalezaloby to ladnie zebrac zeby czytajace watek osoby nie czuly sie zagubione i mialy jasny poglad na sprawe, ale jestem juz zbyt zmeczony zeby to rozsadnie skomponowac. Jestem tez przekonany, ze kazdy z uczestnikow tej dyskusji napisalby pewnie troszke inne podsumowanie :D (kladac nacisk na rozne zagadnienia)