FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

REBREATHERY - Mieszanie wapna nie stosować

$$ - 13-01-2008, 19:09
Temat postu: Mieszanie wapna nie stosować
W ostatnim czasie słyszę po raz kolejny stwierdzenie mieszanie wapna.

Bez zrozumienia jak to działa stosowanie skrajnie złych rozwiązań jest letalne (śmiertelnie skuteczne).
Pochłaniacz linowy to taka rura wypełniona Ca(OH)2 z domieszką NaOH, wchodzi z jednej strony mieszanina oddechowa z CO2, wychodzi oczyszczona z CO2, ponieważ szybkość wiązania jest skończona to powstaje obszar w którym zachodzi reakcja, jeśli czynnik oddechowy przepływa szybciej, ta strefa jest szersza.
Powoli przesuwa się do końca złoża, gdy osiągnie to pochłaniacz przepuszcza część nie związanego CO2, na początku niewiele potem coraz więcej.
Co z tego wynika dla (niebezpiecznych oszczędności) warstwy z wejścia pochłaniacza są całkowicie zużyte, nadają się do utylizacji. Warstwy blisko końca mogą być mało zużyte,
te mogą stanowić uzupełnienie wypełnienia (NAPRAWDĘ NIE ZALECANE). Mieszanie starego wapna z nowym jest jedną z głupszych strategii, jeszcze głupszą jest zasypanie starego wapna na koniec złoża lub nie wymienienie wcale.

Jedyną strategią posiadającą elementy racjonalności jest zasypanie wapna używanego ale z końca pochłaniacza na początek nowego złoża.
Czyli na koniec pochłaniacza bezwarunkowo zasypujemy nowe wapno, a brakującą część uzupełniamy zużytym częściowo ale tylko z końca gdzie miało szansę się nie zużyć.
Jest to złe postępowanie!!!
Bo nie ma kłopotu z kupnem wapna Molecular, czy Dwory SA, czy Draeger.
Jak w prosty sposób sprawdzić czy wapno jest zużyte, wlać kwasu mocniejszego niż kwas węglowy, wystarczy ocet ze spożywczego.
Nowe wapno zalane nie wydziela bąbli CO2, zużyte owszem, nie ma możliwości nie zauważenia różnicy, patrz załącznik.

Dla tych którzy to sprawdzą wyjdzie jeszcze jeden element, różniący wapno zużyte od nowego.

pozdrawiam Ryszard Czarnecki

Mania - 13-01-2008, 19:12

Generalnie wapna przesypywac nie wolno. Najprosciej, jeszcze przed uplywem terminu jego uzytkowania, podanego przez producenta, po prostu wymienic. Cale wapno.

Zabawy z wapnem sa baaardzo ryzykowne.

Mania

$$ - 13-01-2008, 19:21

Mania napisał/a:
Generalnie wapna przesypywac nie wolno.
W całej rozciągłości się zgadzam. Jak już pisałem jestem w obozie "Wymienić po każdym użyciu".
Mania napisał/a:
podanego przez producenta, po prostu wymienic.

Sięgnij do książki "Prace Podwodne" praca zbiorowa z lat 70, dowiesz się jak się postępuje gdy trzeba użyć przeterminowane.

pozdrawiam rc

Mania - 13-01-2008, 19:45

smoku
ale tu wlasnie lezy roznica miedzy nami. Jesli musialabym uzyc przeterminowanego wapna to nie nurkuje. I tyle.

Bo przeterminowego wapna stosowac nie wolno. Niezaleznie od okolicznosci.

Mania

wiesiek01 - 13-01-2008, 19:55

Mania napisał/a:
Bo przeterminowego wapna stosowac nie wolno.

szczególnie tego
$$ napisał/a:
z lat 70

$$ - 13-01-2008, 20:55

Mania napisał/a:
ale tu wlasnie lezy roznica miedzy nami. Jesli musialabym uzyc przeterminowanego wapna to nie nurkuje. I tyle.
Różnica leży gdzie indziej. Wiedzieć gdzie są granice naprawdę nie przekraczalne, gdzie są granice prawne, gdzie techniczne. Natomiast wybór należy do człowieka, poinformowanego i świadomego.

pozdrawiam rc

Mania - 13-01-2008, 21:03

Poinformowany i swiadomy czlowiek rezygnuje z nurkowania, jesli musialby mieszac wapno. I idzie na browar.
:D

Mania

$$ - 13-01-2008, 21:22

Mania napisał/a:
jesli musialby mieszac wapno.
Mieszają wapno ludzie z filmu umieszczonego w temacie pobliskim, świadomie układać umieją nieliczni.
Rozumieć dlaczego ten sposób postępowania jest zły mogą wszyscy, chyba że wolą ruskie "nielizia".
MM popełnił błąd letalny, bo wywnioskował długi ochronny czas działania z US Army normy dotyczącej poziomu CO2, bez zrozumienia jak działa pochłaniacz wyliczył dużo dłuższy czas działania.
W książce R Kłosa nie ma modelu zużycia złoża wapna sodowanego, widziałem szkic modelu w innej publikacji.

Praktyka nie zastępuje edukacji.

pozdrawiam rc

styx - 13-01-2008, 21:45

$$ napisał/a:

Praktyka nie zastępuje edukacji.

pozdrawiam rc

Potrafi zastąpić z powodzeniem, czasem tylko nie wybacza błędów. Natomiast edukacja nie zastąpi praktyki, bo życie szybko weryfikuje teoretyków.

Mania - 13-01-2008, 22:10

Seba, to ladne, co napisales

Mania

styx - 13-01-2008, 22:59

Mania napisał/a:
Seba, to ladne, co napisales

Mania

a tak siedzę w planet przy flaszce to mnie filozoficzne mysli nachodzą ;)

;)

ocn - 14-01-2008, 02:17

:) Niestety muszę przyznać rację $$ w sprawie "przeterminowanego" absorbentu.
Zajrzałem do przytoczonej publikacji, gdzie znalazłem prostą i oficjalną procedurę analizy masy absorbentu na zdolność pochłaniania CO2.

To, że otwarte opakowanie z absorbentem ma jeszcze gwarancje nie oznacza, że ma zagwarantowaną zdolność pochłanianiaCO2

Czy wykonując deco robicie to według prostego komputera i zgodnie z oficjalnymi tabelami?
Czy robicie to świadomie w inny sposób rozumiejąc wasze postepowanie i w oparciu o nowsze teorie dekompresji.
A może idziecie na piwo zamiast nurkować?

Nie musicie mi odpowiadać. To było retoryczne pytanie praktyka :P

Mania - 14-01-2008, 11:00

ocn napisał/a:
To było retoryczne pytanie praktyka

A od kiedy nurkujesz na CCRach?
:D

Mania

$$ - 14-01-2008, 11:20

Mania napisał/a:
A od kiedy nurkujesz na CCRach?
Od piątku, w czasach w których do połówki poza stówą potrzeba było 3zł. (żart).
styx napisał/a:
Natomiast edukacja nie zastąpi praktyki, bo życie szybko weryfikuje teoretyków.
Tak ? Przecież to wektory bazowe Przestrzeni EEE (na polski, sprzęt, edukacja, doświadczenie). jak chcesz praktyką zastąpić pozostałe elementy ?
Jeśli to umiesz zrobić, Nobla w Matematyce z Przestrzeni Wektorowych, masz jak w banku.

pozdrawiam rc

grzegorz - 14-01-2008, 13:14

$$ napisał/a:

Mieszają wapno ludzie z filmu ,

umieszczonego w temacie pobliskim,

świadomie układać umieją nieliczni,

rozumieć dlaczego ten sposób postępowania jest zły

mogą wszyscy,

No i pokazał swój ukryty kolejny talent do rapowania :!!:

jcsjacekj - 14-01-2008, 18:30

Czyli co - ludzie kupuja wapno, ladnie zapakowane i powinni przed wlozeniem do reba aby byc na 150% pewni zrobic test np. "octowy" czy wapno bedzie pochlaniac CO2 ?
$$ - 14-01-2008, 18:54

Cytat:
i powinni przed wlozeniem do reba aby byc na 150% pewni zrobic test np. "octowy" czy wapno bedzie pochlaniac CO2
Przy otwarciu pierwszym nie ma problemu gwarancja producenta, przy kolejnych zaczynają się problemy, dlatego wymyślono proste sprawdzenie, odważyć określoną ilość zalać kwasem i zmierzyć ilość CO2 która się wydobędzie z wapna, o tyle jest zmniejszona zdolność pochłaniania. Jest to opisane w "Pracach Podwodnych" dawno temu, bo zamknięte obiegi są starsze (1879) niż otwarte wymuszone CG (1940), lub w podobnym wieku jeśli uwzględnimy RD (1860).

Natomiast tą metodą można dla własnego kształcenia sprawdzić po nurkowaniu zachowanie się wapna z początku i końca złoża, to nie boli i drogie nie jest.
A wiedza jak powszechnie wiadomo, na plaster do d... się przyda. (żart)

pozdrawiam rc

Andrzej Minorczyk - 15-01-2008, 09:48

$$ napisał/a:
zmierzyć ilość CO2 która się wydobędzie z wapna

Jak na fiolke z ta mieszanina nalozyc condoma ??
Pozniej obliczyc obietosc i cisnienie w baloniku??

$$ - 15-01-2008, 10:19

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Jak na fiolke z ta mieszanina nalozyc condoma ??
Pozniej obliczyc obietosc i cisnienie w baloniku??
Widzisz możesz znaleźć rozwiązania ze swojego świata, ale chemicy stosowali gumową rurkę korek z przelotem i odwróconą kolbę wcześniej wypełnioną wodą wprowadzenie rurki pod wodą CO2 zbiera się w kolbie, możesz zastosować menzurkę, wtedy masz odczyt objętości.

pozdrawiam rc

Andrzej Minorczyk - 15-01-2008, 14:55

$$ ok. Jednak jak sam napisales to
$$ napisał/a:
chemicy stosowali

Ja mam na mysli sposob ktory pozwoli mi to zrobic w kazdych warunkach nie koniecznie labolatoryjnych.

$$ - 15-01-2008, 16:31

Do zdjęcia wziąłem butelkę szklaną, wapno sodowane ma gęstość 0,9g/cm3 więc 11cm3 waży około 10g może związać 1,3-1,4l CO2. Wężyk w aptece od kroplówek, dziurka w korku przecisnąć, flaszka PET 1,5l, możesz zastosować podobne rozwiązanie jak to które służy do wpuszczania powietrza do kroplówki, rurka z flaszki wetknięta głębiej a ta druga płycej i do góry butelki, powstający CO2 w reakcyjnej wypycha wodę z pułapki wodnej.
Duża pułapka jest potrzebna do zabawy ze zużytym wapnem, do oceny nowego wystarczy kilkukrotnie mniejsza.

Było spokojnie teraz zdemoluję poglądy na świat niektórych osób.
Polskie wapno sodowane w blaszanych puszkach w torbach foliowych zamkniętych gumką recepturką ma większą trwałość niż Draegersorb. Informację tą mam od 2003r z Gdyni Oksywia, od człowieka (dr. inż. hab) który pisał Polską normę dla wapna sodowanego.

pozdrawiam rc

$$ - 15-01-2008, 22:11

grzegorz napisał/a:
Jak dla mnie to polska mysl techniczna to mit
Akurat Komandor dr inż hab Ryszard Kłos jest chemikiem i doskonałym analitykiem, więc do jego opinii przywiązuję dużą uwagę. Książka którą napisał "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" stała się fundamentem mojego zgłoszenia. Jako bardzo bezczelny gość powiedziałem "że gdyby nie wiedział dla kogo ją napisał, to napisał ją dla mnie". Nie ma w niej wiele o rodzinie SCR CMR, lecz ta publikacja pozwoliła na stworzenie modelu i rozwinięcie żeby uzyskać stałe ppO2 w SCR P-377789. Patrząc na twoją stopkę " Stopień: Adv EanX IANTD" wygląda że udźwigniesz dyskusję o tego typu konstrukcjach. Ponieważ jest na świecie kilku konstruktorów którzy zajmują się tego typu konstrukcjami, to spokojny jestem że dasz radę po tak stanowczym stwierdzeniu.
Proste opisy do systemów SCR ze zliczaniem wentylacji znajdziesz, tu.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=14890

pozdrawiam rc