FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Skrzydło czy Jacket

Kelo - 23-01-2008, 18:35
Temat postu: Skrzydło czy Jacket
Mam skończony kurs OWD i nadszedł czas a kupno swego sprzętu. Poradźcie mi co mam kupić skrzydło czy jacket. Powiedzcie jakie są plusy i minusy jacketu i skrzydła.
The_PiotREX - 23-01-2008, 18:40

Olek, ja Cie prosze Ty czytaj historię forum: było o tym juz z 15 razy...
Nul - 23-01-2008, 18:47

Dobra, nie będę powtarzać tego, co rzeczywiscie w paru miejscach jest wypisane, powtórzę opis mojego przypadku: po pierwszym nurze w skrzydle nie miałam najmniejszego zamiaru wracać do jacketu. I tak juz zostało...
Pozdrawiam, zyczę owocnych poszukiwań i udanych decyzji :)
Nul

nuras5 - 23-01-2008, 18:56

Cytat:
Olek, ja Cie prosze Ty czytaj historię forum: było o tym juz z 15 razy...

Ok. powtórzę po raz kolejny -to dział utworzony po to, żeby powtarzać pytania- odpowiedzi typu "użyj opcji szukaj; to już było; idź na kurs" w tym dziale są niemile widziane. Nikt nie ma obowiązku odpowiadać.

Kelo - jaki na początku kupisz sprzęt- tylko od Ciebie zależy. Zawsze radzimy- pożycz i wypróbuj -lepszy będzie ten, w którym lepiej Ci się pływa. Każdy ma swoje plusy i minusy.
Popływaj w skrzydle i ADV. sam zdecydujesz.

BitPump - 23-01-2008, 19:04

Nul napisał/a:
po pierwszym nurze w skrzydle nie miałam najmniejszego zamiaru wracać do jacketu

Po pierwszych nurach w skrzydle (ok - to było pseudoskrzydło) myślałem - co mnie podkusiło!
Teraz nurkuję w płycie z uprzężą, itd., ale na nurka z jedną butelką z chęcią zakładam rekreacyjny jacket.

(Co nie zmienia faktu, że zamiast jednej 15-l wolę mieć na plecach 2x7 i wtedy płyta/uprząż).

~BitPump

Andrzej Minorczyk - 23-01-2008, 19:46

Kelo, do jakiej/jakich butli?
Konrad Dubiel - 24-01-2008, 09:39

Skrzydło nie ma minusów.
Minusy może mieć natomiast noszak do butli/uprząż.

nuras5 - 24-01-2008, 09:59

Konrad Dubiel napisał/a:
Skrzydło nie ma minusów.

Dość radykalne stwierdzenie, biorąc pod uwagę ilość, różnorodność kształtu, wielkości itd różnych skrzydeł.

Konrad Dubiel - 24-01-2008, 11:40

Tzn. dobrze dobrane do butli skrzydło nie będzie gorsze od jacketu.
Teraz ok?

nuras5 - 24-01-2008, 11:54

OK, :ping: ,ale i nie musi też być lepsze,ok ?
gladius - 24-01-2008, 11:56

Konrad Dubiel napisał/a:
Tzn. dobrze dobrane do butli skrzydło nie będzie gorsze od jacketu.
Teraz ok?

Zależy chyba, do jakich celów. Może fotografowie się wypowiedzą, podobno przy robieniu zdjęć lepszy jest zwykły jacket.
Ja ostatnio pierwszy raz nurkowałem ze skrzydłem zamiast jacketu i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowanie lepiej trzyma się trym, skrzydło nie krępuje ruchów tak jak jacket. Niemniej jednak warto zrobić jedno-dwa nurkowania sprawdzające, żeby przyzwyczaić się po przesiadce.

Nul - 24-01-2008, 12:33

BitPump napisał/a:

Po pierwszych nurach w skrzydle (ok - to było pseudoskrzydło) myślałem - co mnie podkusiło!

Ha, to mieliśmy różne odczucia w tym względzie - zawsze powtarzam, że nudno by było, gdyby wszyscy byli jednakowi :)
Ja potem kiedyś jeszcze na basenie musiałam wejść w jacket - owszem, już po prawie 200 nurach w skrzydle - i muszę przyznać, ze było mi niewygodnie, jakoś tak "dużo wszystkiego z przodu" :) Do singla mam inne skrzydło, ale też skrzydło.
Pozdrawiam skrzydlatych i dżaketowych,
Nul

Konrad Dubiel - 24-01-2008, 12:48

Nie słyszałem nigdy żeby ktoś był niezadowolony po przesiadce z jacketu na skrzydło.
Jedyny na siłę wymyślany mankament skrzydła to to, że nie utrzymuje na powierzchni
nieprzytomnego nurka pionowo z głową nad wodą. Ale skrzydło to nie sprzęt ratowniczy.

robertg - 24-01-2008, 12:55
Temat postu: Re: Skrzydło czy Jacket
Kelo napisał/a:
Mam skończony kurs OWD i nadszedł czas a kupno swego sprzętu. Poradźcie mi co mam kupić skrzydło czy jacket. Powiedzcie jakie są plusy i minusy jacketu i skrzydła.

Mialem taki sam problem jakis czas temu... Po doglebnej analizie tematu zostalem wlascicielem skrzydla :) i nigdy nie zamienie go chocby na najwygodniejszy i najladniejszy jacket...

koniu - 24-01-2008, 13:33

Przed zakupem próbowałem jednego i drugiego. I moja opinia jest taka : jeśli masz za dużo pieniędzy to możesz kupić jacket. Uwierz mi, że przyjdzie taki dzień, że zmienisz sprzęt na skrzydło, daje on więcej możliwości i swobody. Jeśli zamierzasz nurkować sporadycznie – jacket MOŻE spełni Twoje oczekiwania…. :beer3: