FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Nurkowanie Jaskiniowe na Dolnym Slasku

majki - 17-02-2008, 20:28
Temat postu: Nurkowanie Jaskiniowe na Dolnym Slasku
Dawno, dawno temu, w czasach kiedy słynny dziś DIR był w powijakach nawet w pewnym kraju za oceanem pierwszy raz pojechałem na Dolny Śląsk. Nie nurkowałem jeszcze wtedy ale byłem zapalonym grotołazem. Dostawałem wypieków na samą myśl o wydrążonych w skale dziurach. To nic, że dostępu do większości obiektów broniły przeróżne pułapki. Jakże ważne były te chwilę spędzone w zatęchłej atmosferze starych kopalń.
Już wtedy z westchnieniem bezradności witałem miejsca, gdzie woda zamykała dostęp do dalszych partii.
Tak to się zaczęło.
Na Dolny Śląsk wróciłem po wielu latach jako dorosły nurek. Wiele obiektów zostało wydzierżawionych i oddanych do użytku turystycznego. Ale te najciekawsze na szczęście pozostały. No i te nowe. Nie odkryte.
Zacząłem odkrywać je na nowo i z jeszcze większym zachwytem odbierałem każdy metr, który kiedyś nie był mi dany. Dawna miłość, dawna pasja wróciła. Przyjaciele, którym pokazałem te miejsca również zapałali Wielką Miłością.
Z pełną świadomością mogę powiedzieć, że to moje miejsce na ziemi. Moje i moich przyjaciół.

Zarowno podzielajacych nasze fascynacje jak i ciekawych "innego" zapraszam do lektury i ogladania filmow i fotek z naszej wyprawy.

http://cave-diving.pl/xdi...yczen_2008.html

PS. Jak zawsze w imieniu calej grupy osoby zainteresowane wspolpraca zachecam do kontaktu.

jaros4 - 17-02-2008, 23:25

w koncu na fn relacja warta zapoznania "od deski do deski". pewnie kupe roboty z tym bylo.fotografie niezwykle sugestywne,a do tego niezle sie czyta. :pa:
Jaga19 - 18-02-2008, 10:34

Relacja wciągnęła mnie na maxa:-)

Pozdrawiam

Adamus - 18-02-2008, 11:51

Z jaskiniowymi nurkowaniami mam mało do czynienia (klaustrofobiczne klimaty, nie bardzo mnie pociągają). Niemniej z zaciekawieniem i radochą przeczytałem Waszą relację. Okraszona zajefajnymi zdjątkami, daje mi podstawy do myślenia, że "nie taki diabeł straszny" :-)

Gratulacje! Za nury, za chęci, za wytrwałość i aktywność!

Pozdro!
A.

ps. kolejna fajna relacja ... tak trzymać!

Mina - 18-02-2008, 15:21

Dobre Dobre Chlopacy :D Cisnac Tak Dalej i nie obracac sie za Siebie. RSPCT

Pozdro Dla Ekipy X-Divers

Dorota i Wojtek - 18-02-2008, 15:34

majki napisał/a:
Zacząłem odkrywać je na nowo i z jeszcze większym zachwytem odbierałem każdy metr, który kiedyś nie był mi dany. Dawna miłość, dawna pasja wróciła. Przyjaciele, którym pokazałem te miejsca również zapałali Wielką Miłością.
Z pełną świadomością mogę powiedzieć, że to moje miejsce na ziemi. Moje i moich przyjaciół.

Ładnie...

Gratuluję konsekwencji w działaniu i dziękuję za udostępnienie materiałów.

Pozdrawiam,
Wojtek

mateuszwarszawa - 03-03-2008, 20:15

Przepraszam za zwłoke w odpowiedzi.
W imieniu XDivers, to ja dziekuje za możliwość zaprezentowania na Waszych stronach informacji o naszych działaniach! :-)
Do miłego zaobaczenia! Gdziekolwiek, kiedykolwiek! Wszedzie w końcu jest fajnie jeśli tylko się chce... :-)
Pozdrawiam
Mateusz Nawrot