FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Opłaty za ładowanie butli

GStrzelec - 17-02-2008, 22:19
Temat postu: Opłaty za ładowanie butli
Nigdzie na stronach centrów nurkowych nie mogę znaleźć informacji jak pobierana jest opłata za ładowanie butli. Podana jest jedynie informacja o cenie za litr gazu np 1,50zł/l
Czy opłata ta pobierana jest w zależności od pojemności butli czyli np przy butli 12 l wynosi 12x1,5 = 18 zł i butla ładowana jest do ciśnienia nominalnego, czy np przy ładowaniu do ciśnienia 230 bar przy pojemności 12 l jest to 12x230x1,5 co daje nam astronomiczna sume?
Przepraszam jeżeli pytanie jest głupie, ale nigdy sam nie oddawałem butli do nabicia :)

TomM - 17-02-2008, 22:24

Jeśli cena jest podana za "litr" to nalezy rozumiec za litr pojemności butli. Czyli za 12 l butle zapłacisz 12*1,5 = 18 PLN. Niezależnie ile w tej butli powietrza było. Notomiast do jakiego cisnienia zostanie napełniona, to insza inszość. Teoretycznie do 200 bar. W praktyce centra ładują do 220 na gorąco, a ile z tego zostanie zależy od różnicy temperatur wg praw gazowych. Im wiekszą wydajność ma sprężarka tym bardziej butla się rozgrzeje, w zimnej wodzie zazwyczaj z tych 200 robi się 185 bar.
GStrzelec - 17-02-2008, 22:33

Dzięki, tak wlaśnie myslałem ale nie byłem pewny a uważam, że zawsze warto zapytać bardziej doświadczonych.
BitPump - 17-02-2008, 23:16

TomM napisał/a:
W praktyce centra ładują do 220 na gorąco,

Jacek z Crazy Sharka wprowadził u siebie w bazie wannę z wodą, do której wstawia twina do bicia. U p. Stefana (Warszawa) też jest beczka z wodą, ale twin się nie mieści :(

~BitPump

Haw - 17-02-2008, 23:35

TomM napisał/a:
Teoretycznie do 200 bar. W praktyce centra ładują do 220 na gorąco,
dodam, ze zalezy to rowniez od cisnienia roboczego butli. wiekszosc ma 200 bar, ale trafiaja sie tez 150 i 232 i 300, i inne pewnie rez :) . 150 do 200 bar oczywiscie nie nabija. z 300 slyszalem, ze tez podobno jest problem - malo kto posiada taka sprezarke.
BitPump - 17-02-2008, 23:59

Haw napisał/a:
z 300 slyszalem, ze tez podobno jest problem - malo kto posiada taka sprezarke.

Straż pożarna używa z reguły sprężarek 300 barowych.

~BitPump

Konrad Dubiel - 18-02-2008, 10:18
Temat postu: Re: Opłaty za ładowanie butli
GStrzelec napisał/a:
Nigdzie na stronach centrów nurkowych nie mogę znaleźć informacji jak pobierana jest opłata za ładowanie butli. Podana jest jedynie informacja o cenie za litr gazu np 1,50zł/l

Musisz dowiedzieć się w bazie. Zwykle dla powietrza litr oznacza litr pojemności butli, a dla innych gazów (hel, tlen, argon) to litr objętości gazu przy ciśnieniu 1 bar.
Ale za powietrze też zdarzyło mi się płacić od litra nabitego 'gazu'.

martin - 19-02-2008, 10:16

BitPump napisał/a:
wprowadził u siebie w bazie wannę z wodą

Taki marketingowy pic na wode :)

pranxter - 25-02-2008, 15:16

Spróbuj znalezc klub nurkowy w okolicy albo dogadaj się ze strażakami. Można nabić butlę takiej niż w sklepach nurkowych czy bazach (nawet ok 10zł / 15l i taniej, np za 2 piwa:))
Kurierex - 05-03-2008, 13:13

pranxter napisał/a:
Spróbuj znaleźć klub nurkowy w okolicy albo dogadaj się ze strażakami. Można nabić butlę takiej niż w sklepach nurkowych czy bazach (nawet ok 10zł / 15l i taniej, np za 2 piwa:))

Z doświadczenia mogę dodać że jeśli chodzi o nabijanie u strażaków do 300 bar, to raczej należy szukać PSP (Państwowa Straż Pożarna) Od jakiegoś czasu te jednostki są "przezbrojone" na aparaty oddechowe wyposażone w butle 6l/300 bar, jak i sprężarki o takim ciśnieniu roboczym, a poprzednie 200 barowe w wielu przypadkach trafiły do OSP (Ochotnicza Straż Pożarna)

jacekplacek - 12-03-2008, 23:00

A jak wygląda z "suchością" powietrza u strażaków? Też o to dbają, albo tak sobie?
martin - 13-03-2008, 09:44

jacekplacek napisał/a:
Też o to dbają, albo tak sobie?

Maja wyznaczone interwale, jak czesto musza servisowac filtry, sprezarki etc. Pewniejsze niz w przypadkowych bazach.

Kurierex - 13-03-2008, 18:29

jacekplacek napisał/a:
A jak wygląda z "suchością" powietrza u strażaków? Też o to dbają, albo tak sobie?

Generalnie całkiem nieźle. Zmiana sprzętu na 300 ata wymusiła niejako zakup nowych urządzeń, więc i bardziej zaawansowanych technicznie. Po za tym, tym powietrzem oddychają strażacy pracujący w ciężkich warunkach, to i są żywotnie zainteresowani aby oddychać dobrym powietrzem.

jaros4 - 13-03-2008, 22:22

psp. maja najlepszy sprzet,serwisowany i kontrolowany regularnie.natomiast bicie butli w niektorych bazach to czysta zenada. :pad:
jacekplacek - 13-03-2008, 23:54

Kurierex napisał/a:
Po za tym, tym powietrzem oddychają strażacy pracujący w ciężkich warunkach, to i są żywotnie zainteresowani aby oddychać dobrym powietrzem.

To, że czyste, nie miałem wątpliwości. Chodziło mi wyłącznie o suchość. Tak jakoś mi się kojarzy, że pracują w ciepełku i nie całkiem im musi na tym zależeć:) Dzięki:)

martin - 14-03-2008, 08:55

jacekplacek napisał/a:
Chodziło mi wyłącznie o suchość.

Jeden zestaw filtrow odpowiedzialny jest za odrzucenie kondensatu oleju i wody. Wiec albo masz czyste i suche albo trimix (powietrze, woda, olej).

Bogus - 17-03-2008, 15:44

jaros4 napisał/a:
psp. maja najlepszy sprzet,serwisowany i kontrolowany regularnie.natomiast bicie butli w niektorych bazach to czysta zenada. :pad:

O tak - niektóre zapewniają smarowanie pokaźna ilością oleju ;)

Nabijał ktoś w PSP w okolicach Warszawy?
Może ścieżki są już przetarte…

lkulos - 16-04-2008, 15:24

martin napisał/a:
albo trimix (powietrze, woda, olej).

:aaa: :aaa: :aaa: :aaa:

Bogus - 18-04-2008, 11:05

lkulos napisał/a:
martin napisał/a:
albo trimix (powietrze, woda, olej).

:aaa: :aaa: :aaa: :aaa:

jaki jest zalecany skład procentowy ;)

Hubert Mazurek - 19-04-2008, 11:53

Bogus napisał/a:
Nabijał ktoś w PSP w okolicach Warszawy?
Może ścieżki są już przetarte…

hi hi, zabawnie to brzmi, sorry...
W PSP nurkowie nabijają butle od kilkunastu lat, a raczej od kilkudziesięciu. Kiedyś nie było centrów nurkowych nad jeziorami i SP była jedyną alternatywą :)
Weź książkę telefoniczną znajdż adres najbliższej PSP, idź, porozmawiaj i już prawie wróciłeś do korzeni :)

Zibi72 - 19-04-2008, 18:24

martin napisał/a:
Wiec albo masz czyste i suche albo trimix (powietrze, woda, olej).

Raz nurkowalem na takiej mieszance jeszcze dodam ze chyba butla troche byla leżakowana (jak wino w winnicy)...takiego kapcia w gebie i zlego samopoczucia w zyciu nie mialem .Nurkowalem na pozyczonej butli.

Miły Maciej - 19-04-2008, 19:03

Zibi72 napisał/a:
takiego kapcia w gebie i zlego samopoczucia w zyciu nie mialem

Podejrzewam że sprężarka na koparach mogła by tu śmiało konkurować :)
(jak raz tam przylożyłem to do Częstochowy się z kumplem nie odzywaliśmy a każdy blady jak ściana)

hubert68 - 19-04-2008, 20:11

Miły Maciej napisał/a:
Podejrzewam że sprężarka na koparach mogła by tu śmiało konkurować
(jak raz tam przylożyłem to do Częstochowy się z kumplem nie odzywaliśmy a każdy blady jak ściana)

Dawno? Wybieram się na koparki i myślałem wziąść butlę na miejscu - trochę mnie przestraszyłeś.

Miły Maciej - 20-04-2008, 20:30

Taka sytuację miałem (nie tylko ja) w zeszłym roku - mam nadzieję że coś z tym zrobili.
hubert68 - 20-04-2008, 21:24

Miły Maciej napisał/a:
Taka sytuację miałem (nie tylko ja) w zeszłym roku - mam nadzieję że coś z tym zrobili.

A mają tam własne bule? Można pożyczyć?

Miły Maciej - 21-04-2008, 13:36

Nie pamiętam Hubert bo zawsze brałem swoją ale raczej tak.
hubert68 - 21-04-2008, 13:44

Miły Maciej napisał/a:
Nie pamiętam Hubert bo zawsze brałem swoją ale raczej tak.

Dzięki.