| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Czy można używać powietrza 21% O2 butli o czystosci tlenowej
shiro - 18-02-2008, 00:20 Temat postu: Czy można używać powietrza 21% O2 butli o czystosci tlenowej Czy można używać powietrza 21% O2 do butli o czystosci tlenowej. Dziekuje. Pytanie formuje dlatego, ponieważ mam zamiar nurkowac na nitroxie jak i na powiertrzu 21%O2 generalnie jezeli mam twina o czystosci tlenowej to czy moge pompować powietrze21%o2.
BitPump - 18-02-2008, 00:27
| shiro napisał/a: | | Czy można używać powietrza 21% O2 do butli o czystosci tlenowej. Dziekuje. Pytanie formuje dlatego, ponieważ mam zamiar nurkowac na nitroxie jak i na powiertrzu 21%O2 generalnie jezeli mam twina o czystosci tlenowej to czy moge pompować powietrze21%o2. |
Butla nie musi mieć czystości tlenowej do nitroksów <40% (o ile nitroks nie jest robiony metodą ciśnień parcjalnych).
Jeżeli chcesz mieć czystą tlenowo butlę i nurkować na powietrzu to tym "powietrzem" powinien być EAN21.
~BitPump
Beeker - 18-02-2008, 01:24
| BitPump napisał/a: | | to tym "powietrzem" powinien być EAN21 |
czyli powietrze "czyste tlenowo", inaczej: odpowiednio przefiltrowane.
Arthuro - 18-02-2008, 01:25
| BitPump napisał/a: |
Jeżeli chcesz mieć czystą tlenowo butlę i nurkować na powietrzu to tym "powietrzem" powinien być EAN21.
~BitPump |
... ściślej - czysty tlenowo EAN 21 (może być nawet w cenie powietrza - ale czysty tlenowo)
A.
Beeker - 18-02-2008, 01:32
| Arthuro napisał/a: | | czysty tlenowo EAN 21 (może być nawet w cenie powietrza - ale czysty tlenowo) |
noo właśnie
Arthuro - 18-02-2008, 03:00
| Beeker napisał/a: | | Arthuro napisał/a: | | czysty tlenowo EAN 21 (może być nawet w cenie powietrza - ale czysty tlenowo) |
noo właśnie |
oops napisalo nam sie jednoczesnie
Beeker - 18-02-2008, 03:09
| Arthuro napisał/a: | | oops napisalo nam sie jednoczesnie |
dla mnie to zaszczyt, Sir
$$ - 18-02-2008, 07:18
| Beeker napisał/a: | | czyli powietrze "czyste tlenowo", inaczej: odpowiednio przefiltrowane. | Jest jeszcze powietrze syntetyczne, zmieszane z czystego azotu i tlenu. Spełnia wymogi czystości tlenowej.
pozdrawiam rc
grzegorz - 18-02-2008, 07:44
| $$ napisał/a: | | Jest jeszcze powietrze syntetyczne, zmieszane z czystego azotu i tlenu |
Nie zapomnij podać Shiro adresu,gdzie może to natankować.
Bigas - 18-02-2008, 09:04
Pewnie u Galacha w Odzi
nseal - 18-02-2008, 10:09 Temat postu: Re: Czy można używać powietrza 21% O2 butli o czystosci tlen
| shiro napisał/a: | | generalnie jezeli mam twina o czystosci tlenowej to czy moge pompować powietrze21%o2. |
Koledzy niżej odpowiedzieli, większość poza jednym nawet na temat. Na kursie nitroxowym Ci nie powiedział instruktor co to jest czystość tlenowa i co się z tym wiąże?
Pozdrawiam
Konrad Dubiel - 18-02-2008, 10:13 Temat postu: Re: Czy można używać powietrza 21% O2 butli o czystosci tlen
| shiro napisał/a: | | Czy można używać powietrza 21% O2 do butli o czystosci tlenowej. |
Pewnie, że można.
Tyle, że po napompowaniu butli z jakiejś syfiastej sprężarki czystości tlenowej już nie będzie...
$$ - 18-02-2008, 11:38
| grzegorz napisał/a: | | Nie zapomnij podać Shiro adresu,gdzie może to natankować. | Kiedyś niosłem tam butlę do atestu (80r) tlenową 2l wtedy to był Polgaz, potem właścicielem był Praxair, następnie BOC gazy, teraz Air Products. | Bigas napisał/a: | | Pewnie u Galacha w Odzi | Przetłaczarki posiada, pędzi nitroks (niedługo to potrwa, będzie też inne mikstury sporządzał), lecz syntetycznego powietrza nie.
pozdrawiam rc
Mina - 18-02-2008, 20:31
| shiro napisał/a: | | powietrza 21% O2 |
Bardzo ciekawe Stwierdzenie . cos jak fakt autentyczny.
generalnie:
| Beeker napisał/a: | BitPump napisał/a:
to tym "powietrzem" powinien być EAN21
czyli powietrze "czyste tlenowo", inaczej: odpowiednio przefiltrowane. |
Dokladnie panowie powiedzieli wszystko , od Siebie dodam ze najlepiej Zapytaj pana blendera ktory Bedzie Ci to robil czy ma powietrze kompatybilne tlenowo i tak dalej , nie powinno byc problemu z uzyskaniem odpowiedzi .
Filtr to rzecz Swieta i najlepiej zapytaj sie czy liczy ilosc godzin pracy na danym filtrze etc. powiedz o co Ci chodzi i powinno byc Wszystko w porzadku .
BitPump - 18-02-2008, 22:35
| Mina napisał/a: | | Bardzo ciekawe Stwierdzenie . cos jak fakt autentyczny |
Czyli mówiąc po polsku - pleonazm
W pierwszej chwili też chciałem zwrócić uwagę, że jak powietrze, to wiadomo, że 21%. Ale po chwili uznałem, że autor dobrze napisał. Dobrze w sensie, że napisał tak aby właściwie zrozumieć jego intencje.
Kiedy cały wątek jest o wzbogaconym powietrzu, to użycie sformułowanie powietrze 21% O2 wyraźnie pokazuje "Halo! Teraz mówię o normalnym powietrzu, czyli powietrzu-powietrzu"
A przy okazji - ciekawe ile organizacji rekreacyjnych nie pozwala na używanie "sztucznego" powietrza nurkom (21% tlenu + 79% azotu i nic więcej - sztuczna mieszanka). Np. w PADI używa się powietrza, a po zrobieniu kursu Nitroks dostaje się uprawnienia na EAN od 22 do 40%. Uprawnień na czysty EAN21... nie ma. Dopiero DSAT TEC TRIMIX pozwala na "różne mieszaniny nitroksu i tlenu".
W TDI też definiujemy nitroks jako "zwierający ponad 21% tlenu". Wg. standardów nurek nitroksowy może użyć od EAN22 do EAN40.
~BitPump
$$ - 19-02-2008, 08:14
| BitPump napisał/a: | | nie pozwala na używanie "sztucznego" powietrza nurkom (21% tlenu + 79% azotu i nic więcej - sztuczna mieszanka). | To odpowiedz na proste pytania, Ile procent z instruktorów rozumie jak przestrzeń szkodliwa w sprężarce zmienia szybkość pompowania ? Ilu kursantów umie przetaczać gazy wielobutlowo ? To albo nigdy nie weszło w program szkolenia, albo zostało usunięte na rzecz specjalizacji. Kiedyś bez tych umiejętności nie można było działać samodzielnie.
pozdrawiam rc
Tomek Radomski - 19-02-2008, 10:09
| $$ napisał/a: | | Kiedyś bez tych umiejętności nie można było działać samodzielnie. |
A dziś robisz kurs blendera i jest GIT.
$$ - 19-02-2008, 12:04
| Tomek Radomski napisał/a: | | robisz kurs blendera i jest GIT. | Optymista !!!
pozdrawiam rc
Czorny - 19-02-2008, 12:29
| BitPump napisał/a: | | Np. w PADI używa się powietrza, a po zrobieniu kursu Nitroks dostaje się uprawnienia na EAN od 22 do 40%. Uprawnień na czysty EAN21... nie ma. |
Nie przesadzasz?
Już sama definicja EAN powoduje, że mieszanka 21% O2 nie mieści się w definicji, niezależnie od tego czy naturalna czy sztucznie wymieszana.
Noo... chyba że ironizujesz
BitPump - 19-02-2008, 12:33
| Czorny napisał/a: | | Już sama definicja EAN powoduje, że mieszanka 21% O2 nie mieści się w definicji, niezależnie od tego czy naturalna czy sztucznie wymieszana. |
No właśnie dokładnie o to chodzi, że już sama definicja nie pozwala nurkowi na używanie czystego EAN21 po kursie nitroksowym. A po kursie zwykłym może używać tylko powietrza. A EAN21 powietrzem nie jest.
~BitPump
Czorny - 19-02-2008, 13:15
| BitPump napisał/a: | | A EAN21 powietrzem nie jest. |
Czepiam się tylko literki "E". Co do całej reszty masz oczywiście rację.
To właśnie kwestia definicji: "enriched" znaczy wzbogacony. Przy 21% O2 trudno mówić o jakimkolwiek wzbogaceniu, więc sama nazwa EAN21 jest w zasadzie sprzeczna z logiką
Właściwie nie ma więc czegoś takiego jak "Enriched Air Nitrox 21% O2", a jest tylko Nitrox 21% O2, więc oczywiście masz rację, bo we wszystkich znanych mi organizacjach kurs EANx obejmuje tylko mieszanki wzbogacone
Dla mnie taka sztuczna mieszanina to po prostu powietrze. I poza sprawdzeniem składu przed nurkowaniem nie widzę żadnych powodów, dla których miałaby być inaczej traktowana. Nie miałbym więc żadnych oporów by takowej używać mając jedynie normalny kurs nitroxowy.
Wydaje mi się, że uprawiamy tu jakąś nurkową scholastykę
$$ - 19-02-2008, 14:19
| grzegorz napisał/a: | | Nie zapomnij podać Shiro adresu,gdzie może to natankować. |
http://www.messergroup.co...styk/index.html
Identyfikacja preparatu
Powietrze spre%one
Powietrze syntetyczne
Zastosowanie preparatu
Badania naukowe.
...
2. Skład i informacja o składnikach
Skład: mieszanina 19-21% obj. tlenu w azocie.
pozdrawiam rc
The_PiotREX - 19-02-2008, 14:24
BTW: powietrze atmosferyczen ma ~20.91% tlenu, tak wiec EAN21 jest wzbogacony o 0,09% tlenu. Może ot i nieistotne, może niewymierne popularnymi analziatorami, ale fakt faktem powietrze a EAN21 to nie to samo
grzegorz - 19-02-2008, 19:59
| $$ napisał/a: | Zastosowanie preparatu
Badania naukowe. |
Kolega prosił o rady dotyczace uzyteczności w nurkowaniu
shiro - 20-02-2008, 00:36
Dziekuje za podpowiedzi i odpowiedzi. Otrzymalem satysfakcjonującą odpowiedz i napewno pokieruje sie waszymi sprecyzowanymi radami, życze udanych nurkowań Shiro
|
|