FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Najbliższa baza w Makadi

Bezimienna - 15-03-2008, 15:45
Temat postu: Najbliższa baza w Makadi
W lipcu lecę do Egiptu do Makadi. Wie ktoś może gdzie jest tam najbliższa, godna polecenia baza nurkowa?
Pozdrawiam.

ASIGM - 20-03-2008, 21:34

To polska baza nurkowa http://www.sevadivers.com/ podobno świetna obsługa ja wybieram się w maju do nich to dam znać :pa:
Bezimienna - 25-03-2008, 21:00

Ok. Dzięki. Będę czekała na opinię.
ASIGM - 26-03-2008, 18:40

Jeśli poczytasz forum to już były opinie na temat tej bazy nurkowej :ok2:
Bezimienna - 26-03-2008, 19:24

A masz może jakieś linki....?
Beeker - 26-03-2008, 22:54

Cytat:
Życzę tyle samo zanurzeń co wynurzeń...

a nie odwrotnie? :mrgreen:

ASIGM - 27-03-2008, 06:46

Bezimienna napisał/a:
A masz może jakieś linki....?

Oj oj leniuszek? :beee:

Bezimienna - 27-03-2008, 14:52

Beeker napisał/a:
Cytat:
Życzę tyle samo zanurzeń co wynurzeń...

a nie odwrotnie?

A jest jakaś większa różnica? No bo mi się zdaje, że najpierw trzeba się zanurzyć a dopiero potem myśleś o wynurzeniu....
ASIGM napisał/a:
Oj oj leniuszek?

...

Beeker - 27-03-2008, 15:40

Bezimienna napisał/a:
A jest jakaś większa różnica?

Jest.
Jak się zanurzysz to możesz się wynurzyć (i tego sobie życzymy).
Nie da się wynurzyć nie zanurzając, więc nie musimy sobie życzyć odpowiedniej liczby zanurzeń.

Liczba wykonanych zanurzeń jest równa liczbie wynurzeń, bo zanurzenie poprzedza wynurzenie, ale liczba wynurzeń może być mniejsza od liczby zanurzeń (o 1). I tego nie życzymy.

Czego i Tobie życzę.

Pozdrawiam
P.

P.S. ale za$$moczyłem ...

gladius - 27-03-2008, 16:05

Beeker napisał/a:
Bezimienna napisał/a:
A jest jakaś większa różnica?

Jest.
Nie da się wynurzyć nie zanurzając, więc nie musimy sobie życzyć odpowiedniej liczby zanurzeń.

Liczba wykonanych zanurzeń jest równa liczbie wynurzeń, bo zanurzenie poprzedza wynurzenie, ale liczba wynurzeń może być mniejsza od liczby zanurzeń (o 1). I tego nie życzymy.

Czego i Tobie życzę.

Pozdrawiam
P.

P.S. ale za$$moczyłem ...

Masz rację, ale warto jeszcze sprecyzować, o jakie wynurzenia nam chodzi, bo wynurzenie się np. z 50m w 30 sekund nie jest takim wynurzeniem, jakiego byśmy sobie życzyli.

Beeker - 27-03-2008, 16:12

gladius napisał/a:
warto jeszcze sprecyzować, o jakie wynurzenia

Jak dotąd wynurzenia o wynurzeniach były snute wyłącznie w oparciu o kryteria ilościowe. :mrgreen:

Masz rację - o jakościowym dużo dłużej by można ...

Bezimienna - 28-03-2008, 14:28

Beeker napisał/a:
Jest.

Pełna logika...

Beeker - 28-03-2008, 15:17

Cytat:
(teraz jest ok?)

jeszcze tylko "wynurzeń" zamiast "wynurzń" i bedzie glanc :mrgreen:

ASIGM - 16-05-2008, 08:57

Bezimienna napisał/a:
Ok. Dzięki. Będę czekała na opinię.

Byłem nurkowałem z bazą SEVA wszystko super ok polecam ;OK;

hubert68 - 23-05-2008, 07:47

Właśnie wróciłem z Egiptowa. Nurkowałem, nie pierwszy raz z Seva. W dalszym ciągu jest to baza godna polecenia. Może znajdziesz lepsze ale za dużo wyższe pieniądze, i może znajdziesz tańsze ale o wiele, wiele gorszej jakości. No i nie znajdziesz szefa bazy, który jest w połowie Arabem, w połowie Polakiem. A to ma duże zalety.
Tylko Bezimienna w lipcu w Egiptowie to się ugotujesz... :!!: Potrzebny Ci będzie :wiatr:

cwb - 23-05-2008, 11:10

w makadi to kolega nurkwował z aquarius'em - bardzo dobra baza ale droga

natomiast my właśnie dziś wrócililiśmy z egiptu gdzie nurkowaliśmy z seva :P
osobiście polecam. tanio fajnie i bez problemów

Bezimienna - 23-05-2008, 17:42

hubert68 napisał/a:
w lipcu w Egiptowie to się ugotujesz...

Tego się boję...
cwb napisał/a:
z aquarius'em

A to jest polska baza?

hubert68 - 24-05-2008, 08:27

cwb napisał/a:
natomiast my właśnie dziś wrócililiśmy z egiptu gdzie nurkowaliśmy z seva

No to się chyba spotkaliśmy? 16-21 pływałem z Sevą. Byłeś na Sun Shine (ta zbudowana na safari) czy na tej starszej łodzi-nazwy nie pamiętam?

cwb - 25-05-2008, 13:44

Bezimienna napisał/a:
hubert68 napisał/a:
w lipcu w Egiptowie to się ugotujesz...

Tego się boję...
cwb napisał/a:
z aquarius'em

A to jest polska baza?

z tego co kojarzę to niemiecka

hubert68 to z pewnością musieliśmy się spotkać. łódkę Sun Shine okupowaliśmy przez pięć dni od 17 do 21 (razem z nocnym :d ). podpowiem, że należałem do 6-cio osobowej grupy z legnicy. a łajba dla mnie super. chociaż nie posiadam znaczego doświadczenia do porównania, poonieważ była to moja pierwsza wycieczka nurkowa poza granicami polski, jendak z czystym sumieniem polecam.

ps. żeby było łatwiej skojarzyć czy mógłbym poprosić o jedną fotkę z wyprawy w celach przypomnieniowych :d (adres cwb2@op.pl ) dziękuję i pozdrawiam
fajnie spotkać kogoś z kim się pływało :P

hubert68 - 25-05-2008, 18:18

cwb napisał/a:
hubert68 to z pewnością musieliśmy się spotkać. łódkę Sun Shine okupowaliśmy przez pięć dni od 17 do 21 (razem z nocnym ). podpowiem, że należałem do 6-cio osobowej grupy z legnicy

Ja byłem na tej drugiej. Sun Shine stała koło nas więc nazwa rzucała się w oczy. Poza tym we wrześniu wybieram się na safari, właśnie na niej. A byłem w ok. 20 osobowej grupie z Divera z Łodzi. Pływałem w grupie 6 osób + instruktor + ew. przewodnik, bo to był mój kurs na P2 (dokończenie w kraju). Może czasem widziałeś grupkę koło łódek z bojką (Pamelką)? To byliśmy my. Fotki postaram się przesłać ale nie dzisiaj.

nuras79 - 26-05-2008, 14:59

Również pływałem z Seva , wszystko dobrze. Polecam, naprawde warto , nawet muza polska :)
Bedo - 04-06-2008, 18:25

Pływaliśmy z Subaqua ( http://195.170.100.137/kunden/20/index.php ). Baza jest na terenie Sunrise Makadi przy granicy z Meridien
Jak to u niemców: organizacyjnie b. solidnie, porównywalnie z Coloną.
Ceny: hmm - niemieckie ...
Pierwszy raz skorzystałem z przyhotelowej bazy i nie żałuje. Do bazy miałem minutę spacerku i zaoszczędziłem sobie transferów.