| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - płetwy
mad_fighter - 02-04-2008, 18:57 Temat postu: płetwy Witam,
co myślicie o tych płetwach?
Tusa FF-9
http://www.youngsport.pl/...foot-p-107.html
Dopiero będę robił kurs CMAS P1 i mam już całe ABC poza pletwami. Dodam, że jeszcze nigdy nie pływałem w płetwach.
Pozdrawiam
Sail - 02-04-2008, 19:19 Temat postu: Płetwy Witam.
Wskazane płetwy są kaloszowe nadają się wyłącznie na basen lub do Egiptu , musisz kupić paskowe zakładane na buty do pianki lub kombinezonu.
Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to owszem jest teraz taka moda ale nie da sie w tym podpłynąć do tyłu a czasami trzeba jak się robi zdjęcia przy rafie ( co by ci robale nie zjadły ).
Pozd. Mirek
Zubi - 03-04-2008, 06:21 Temat postu: Re: Płetwy
| Sail napisał/a: |
Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to owszem jest teraz taka moda ale nie da sie w tym podpłynąć do tyłu a czasami trzeba jak się robi zdjęcia przy rafie ( co by ci robale nie zjadły ).
|
Da się, nawet ostatnio coraz częściej mi wychodzi :]
Szyderca - 03-04-2008, 09:43
wole płetwy pełne nie dzielone a to dlatego że mam pełne uczyłem sie na pełnych a jak dostałem mozliwosć TESTU w Oceanie płetw Mares Raptor to myślałem że zawału dostane pod wodą od ilosci machania. A moje Cressi 2 machniecia i juz kulturalnie.
ewin - 05-04-2008, 22:30
Mi ktoś powiedział ze jak sie dobrze obsługuje sprzet to można z nim zrobić wszystko. Chyba także to sie odnosi do nurkowania.
osobiście nie mam porównania co do pletw dzielonych a nie. Ale spodziewam sie ze dla osób o słabszej kondycji i dla nurkowania rekreacyjnego (bez gonienia DM ) będzie ok, niby w takich mniej sie noga męczy.
I - 05-04-2008, 23:17 Temat postu: Re: Płetwy
| Sail napisał/a: | | Wskazane płetwy są kaloszowe nadają się wyłącznie na basen lub do Egiptu... | Do Egiptu w zasadzie też się nie nadają...
A tak na serio, daliśmy je (niezłych kilka lat temu) znajomej. Bardzo sobie chwali, do zabawy na basenie.
Jednak na dłuższą metę (do nurkowania) najpewniej i tak:
| Sail napisał/a: | | musisz kupić paskowe zakładane na buty | Czyli: i płetwy, i buty...
Nieporównywalnie bardziej uniwersalne i wygodne.
| Sail napisał/a: | | Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to... | Raczej bym się nie przejmował cofaniem się z krewetką na obiektywie...
Natomiast, dla mnie istotne są dwie rzeczy:
1. - gdy potrzebujesz większego "ciągu", dzielone płetwy (jak wszystkie bardzo miękkie) zaczynają zachowywać się jak stare kapcie
2. - dzielone płetwy "wybaczają" więcej błędów, więc będziesz miał mniejszy bodziec do nauczenia się poprawnego pływania. Mimo "rowerkowania", "konikowania", machania na boki i tak będziesz powoli płynął do przodu.
To pozorny zysk, poprawnie używając zwykłych płetw, można więcej i w sumie mniejszym wysiłkiem.
P.
I
mad_fighter - 06-04-2008, 08:21
Witam,
dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Niestety w moim mieście nie ma sklepu nurkowego, więc jestem skazany na zwykły sklep sportowy lub przez internet. Mimo to przejdę się i zobaczę co mają do zaoferowania.
Mam jeszcze jedno pytanko: Co sądzicie o instruktorze Jakub Bacia?
behe - 08-04-2008, 10:37
to z internetu skorzystaj Jest mnostwo sklepow internetowych
gladius - 08-04-2008, 14:27
Jetfiny kup. Powinny starczyć na całą karierę nurkową I nie z paskami, tylko ze sprężynami.
BitPump - 08-04-2008, 14:39
| gladius napisał/a: | Jetfiny kup. Powinny starczyć na całą karierę nurkową |
Na całą mogą nie starczyć. Może nadejść moment zmiany czarnych na zółte
~BitPump
gladius - 08-04-2008, 14:54
| BitPump napisał/a: | | gladius napisał/a: | Jetfiny kup. Powinny starczyć na całą karierę nurkową |
Na całą mogą nie starczyć. Może nadejść moment zmiany czarnych na zółte
~BitPump |
Fakt, ale to chyba jedyna zmiana w przypadku tych płetw
hara-kiri - 08-04-2008, 15:48
| gladius napisał/a: | Jetfiny kup. Powinny starczyć na całą karierę nurkową I nie z paskami, tylko ze sprężynami. |
Czyli raczej używanych nie znajdę?
Bo właśnie takie chcę sobie kupić...
gladius - 08-04-2008, 17:22
| hara-kiri napisał/a: | | gladius napisał/a: | Jetfiny kup. Powinny starczyć na całą karierę nurkową I nie z paskami, tylko ze sprężynami. |
Czyli raczej używanych nie znajdę?
Bo właśnie takie chcę sobie kupić... |
Znajdziesz, czemu nie. Pierwszy lepszy link z allegro http://www.allegro.pl/ite..._fin.html#photo
Najwyżej sprężyny dokupisz.
A, i nie sugeruj się sloganem "oryginalna". Kilka firm robi płetwy typu jet, nie tylko scubapro, choć pewnie scubapro było pierwsze.
hubert68 - 12-04-2008, 20:36
W styczniu kupiłem Scubapro Twinjet Max. Zrobiłem w nich 15 nurkowań na Dominikanie. Polecam! Rewelacja i "dobry kop" i noga się nie męczy!
MIKIBIL - 13-04-2008, 16:24
A może ktos podał by link do jakiegoś dobrego sklepu internetowego
|
|