| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Fajka i dwumetrowy wąż.
Kelo - 06-04-2008, 16:14 Temat postu: Fajka i dwumetrowy wąż. Co zrobić fajką gdzie ja przypinać, gdy ma się długi wąż. Nie chce kupować fajki takiej zginanej może ktoś już opracował jakiś dość ciekawy system mocowania jej do skrzydła albo gdzieś indziej
Mania - 06-04-2008, 16:26
Wiekszsosc nurkow majacych hogarthianowska konfiguracje sprzetu nie ma problemu z zamocowaniem fajki, bo po prsotu nie uzywa fajki.
Mania
BitPump - 06-04-2008, 17:27
| Kelo napisał/a: | | Co zrobić fajką gdzie ja przypinać, gdy ma się długi wąż. |
Do kieszeni. Albo zostawić w domu, w szufladzie.
~BitPump
jacekplacek - 06-04-2008, 18:02
| Mania napisał/a: | | bo po prostu nie uzywa fajki |
No właśnie. Spotkałem się nie dawno ze stwierdzeniem, że fajka jest niezbędna w nurkowaniu przy wysokiej fali. Jest to jedyne w miarę uzasadnienie jej posiadania. Trochę nie rozumiem, jak ma pomóc przy załamującej się fali, ale nigdy nie byłem w takich warunkach. Ja to bardziej taki koparkowy jestem...
piotrek_n - 06-04-2008, 18:06
| jacekplacek napisał/a: | | Mania napisał/a: | | bo po prostu nie uzywa fajki |
No właśnie. Spotkałem się nie dawno ze stwierdzeniem, że fajka jest niezbędna w nurkowaniu przy wysokiej fali. Jest to jedyne w miarę uzasadnienie jej posiadania. Trochę nie rozumiem, jak ma pomóc przy załamującej się fali, ale nigdy nie byłem w takich warunkach. Ja to bardziej taki koparkowy jestem... |
tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu
Kelo - 06-04-2008, 18:39
Tak ale jak się nie ma suchacza i dodatkowo jak się nie chce jej pakować do kieszeni to może macie jakiś pomysł jak to sęsownie zamocować np. do uprzęży?? Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna.
Mania - 06-04-2008, 19:07
Nie ma madrego pomyslu, bo po prostu bedzie przeszkadzac przy podawaniu dlugiego weza w sytuacji OOG
Mania
PS. Nie mam fajki i nawet przy duzych falach nie jest potrzebna - oddychasz z automatu i tyle.
majki - 06-04-2008, 20:11
| Kelo napisał/a: | | ...Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna. |
Tez uwazam, ze fajka jest przydatna...
... na kursie owd...
Wywal to dziadostwo, nie bedziesz sobie niepotrzebnie zawracal glowy
Cerberiusz - 06-04-2008, 20:34
Czyli mam rozumieć, że na kurs mam zakupić sobie najtańszą fajkę, bo później i tak będzie w szufladzie zakurzona leżeć
majki - 06-04-2008, 20:39
| Cerberiusz napisał/a: | Czyli mam rozumieć, że na kurs mam zakupić sobie najtańszą fajkę, bo później i tak będzie w szufladzie zakurzona leżeć |
Dokladnie tak
Cerberiusz - 06-04-2008, 20:40
Dzięki majki.
dzinks - 06-04-2008, 20:40
| Kelo napisał/a: | | Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna. |
Możesz to rozwinąć?
Beeker - 06-04-2008, 21:06
| Cerberiusz napisał/a: | | na kurs mam zakupić sobie najtańszą fajkę, bo później i tak będzie w szufladzie zakurzona leżeć |
Mimo, że od mojego pierwszego kursu już trochę minęło, to fajka jest przydatna ...
... mojej 10 letniej córci do snorklowania
waldo - 06-04-2008, 21:20
| Kelo napisał/a: | | Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna. |
Ja też tak uważam - fajka jest wręcz niezbędna do tego, żeby .... przeszkadzała
TomS - 06-04-2008, 22:10
Stosowanie fajek doustnie wywołuje raka i choroby serca, może też być przyczyną bezpłodności a przynajmniej śmierci; szkodzi też Twojemu otoczeniu i jest zakazane w miejscach publicznych oraz nieetyczne w przestrzeniach zamkniętych.
A! I fajki śmierdzą.
Mania - 06-04-2008, 22:16
| TomS napisał/a: | Stosowanie fajek doustnie wywołuje raka i choroby serca, może też być przyczyną bezpłodności a przynajmniej śmierci; szkodzi też Twojemu otoczeniu i jest zakazane w miejscach publicznych oraz nieetyczne w przestrzeniach zamkniętych.
A! I fajki śmierdzą. |
Wisisz mi klawiature - opryskalam ja piwem ze smiechu
BitPump - 06-04-2008, 22:25
| Cerberiusz napisał/a: | Czyli mam rozumieć, że na kurs mam zakupić sobie najtańszą fajkę, bo później i tak będzie w szufladzie zakurzona leżeć |
A jaki Ty kurs robisz, że masz mieć długi wąż i fajkę?
~BitPump
Cerberiusz - 06-04-2008, 22:54
Podstawowy będę robił. Ale tak się wszyscy rozpisali na temat "niepotrzebności" fajki, że przyszedł moment zastanowienia: nie dać się namówić sprzedawcy i jakiejś droższej nie dać sobie wcisnąć. Po prostu chciałem się upewnić.
BitPump - 06-04-2008, 23:06
| Cerberiusz napisał/a: | | Podstawowy będę robił. Ale tak się wszyscy rozpisali na temat "niepotrzebności" fajki, że przyszedł moment zastanowienia: nie dać się namówić sprzedawcy i jakiejś droższej nie dać sobie wcisnąć. Po prostu chciałem się upewnić. |
Skoro instruktor już na podstawowym kursie daje Ci długi wąż, to zapewne wyrzuci Ci fajkę. Uzgodnij to z nim zanim zrobisz zakup.
A może kurs robisz w organizacji, gdzie na kursie podstawowym zamiast długiego węża masz mieć fajkę?
~BitPump
jaros4 - 06-04-2008, 23:54
choc raz w jednym sie z Mania zgadzam, Ona nie ma fajki i jest Jej zbedna.natomiast tytol tego tematu jest wprost rewelacyjny.mnie sie kojazy ze wczesna era wideo,jesli wiecie co mam na mysli
hara-kiri - 07-04-2008, 01:02
| Kelo napisał/a: | | Tak ale jak się nie ma suchacza i dodatkowo jak się nie chce jej pakować do kieszeni to może macie jakiś pomysł jak to sęsownie zamocować np. do uprzęży?? Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna. |
Hi Kelo,
ja to świeżak jestem, ale z lektury książki pana Jablonskiego wynika, że fajka rzeczywiście raczej przeszkadza. Z drugiej strony pan JJ zaleca nurkowanie z dwoma backupowymi latarkami mocowanymi na taśmie uprzęży. Może więc, o ile w najbliższym czasie nie będziesz eksplorował ciemnych, ciasnych i ciągnących się kilometrami jaskiń, a posiadanie przy sobie fajki uważasz za wskazane, spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...?
O, to może i ja się podłączę z pytaniem. Nie mam suchara i na razie będę pływał w skafandrze mokrym, który nie posiada na udach kieszeni. Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką?
Będę pływał w skrzydle z pojedynczą butlą. Chciałbym zachować najprostszą konfigurację DIR'ową.
Łukasz M. - 07-04-2008, 01:09
| hara-kiri napisał/a: | | spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...? |
Koniecznie trzeba przywiązać karabinek, pytanie tylko, gdzie kupić DIR fajkę z oczkiem, do wiązania karabinków?
hara-kiri - 07-04-2008, 01:23
| Łukasz Mączka napisał/a: | | hara-kiri napisał/a: | | spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...? |
Koniecznie trzeba przywiązać karabinek, pytanie tylko, gdzie kupić DIR fajkę z oczkiem, do wiązania karabinków? |
myślałem o wsunięciu fajki pod gumki na taśmie
waldo - 07-04-2008, 01:38
| hara-kiri napisał/a: | | Nie mam suchara i na razie będę pływał w skafandrze mokrym, który nie posiada na udach kieszeni. Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką? |
Do tego celu służą kieszenie mocowane do uda i pasa biodrowego lub wygodniejsze w użyciu DIRgaloty.
hara-kiri - 07-04-2008, 01:46
| waldo napisał/a: | | Do tego celu służą kieszenie mocowane do uda i pasa biodrowego lub wygodniejsze w użyciu DIRgaloty. |
Dziękuję:) A mógłbym prosić o więcej info n/t DIRgalotów? Może jakieś foto, producent, etc. ?
waldo - 07-04-2008, 01:55
http://divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1150
http://divetrek.com.pl/fo...highlight=#9092
hara-kiri - 07-04-2008, 02:13
Dzięki Waldo:) Niedawno zarejestrowałem się na forum DiW, ale jeszcze nie przekopałem większości tematów:)
snupi - 07-04-2008, 02:14
witam
kup sobie dobrą fajkę - przyda Ci się podczas pływania nad rafą
w nurkowaniu fajka przeszkadza i możesz ją olać - naucz się pokonywać fale bez fajki (polecane) pokonywanie jakiegoś dystansy na powierzchni odbywa się w większości na plecach (łatwiej i wygodniej) więc fajka jest bez użyteczna
| jacekplacek napisał/a: | | Spotkałem się nie dawno ze stwierdzeniem, że fajka jest niezbędna w nurkowaniu przy wysokiej fali. Jest to jedyne w miarę uzasadnienie jej posiadania. Trochę nie rozumiem | i nie staraj sie tego zrozumieć (gupota)
| piotrek_n napisał/a: | tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu | a co jak nie ma powietrza ??
| Beeker napisał/a: | | Mimo, że od mojego pierwszego kursu już trochę minęło, to fajka jest przydatna ... | do bzykania (-:
| BitPump napisał/a: | A jaki Ty kurs robisz, że masz mieć długi wąż i fajkę?
| nie mam pojęcia jakie ma znaczenie długi wąż i fajka ale pewno brak umiejetności odwinięcia węża
nigdy nie przypuszczałem że nie można nurać z długim wężem i fajką | BitPump napisał/a: | | Skoro instruktor już na podstawowym kursie daje Ci długi wąż, to zapewne wyrzuci Ci fajkę. | myślałem że dlugi wąż to udogodnienie w niektórych sytuacjach a fajka służy do oddychania na powierzchni leżąc na brzuszku - mam nadzieje że następnym razem jak bedę nurał na z długim węzem to nikt mi nie zabierze i wyrzuci mojej fajeczki (-;
gorcio - 07-04-2008, 08:40
Wszyscy sie juz wypowiedzieli na temat fajka czy nie, a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia. Znany jest przypadek, gdzie doswiadczony nurek, z paroma tysiacami nurkowan (rowniez w extremalnych warunkach), mial maly problem na Spitsbergenie (albo na Grenlandii, nie pamietam dokladnie). Skonczylo sie wszystko dobrze, ale ubezpieczyciel federacyjny odmowil pokrycia kosztow leczenia, gdyz z raportu z wypadku wyniklo, ze nie mial obowiazkowego wyposazenia (fajki). Nurek ten pokryl koszta sam (stosunkowo niewielkie) i juz nie jest czlonkiem tej federacji, gdyz zdenerwowal sie okrutnie. Stad tez olalem ubezpieczyciela federacyjnego i kupilem inne ubezpieczenie
dzinks - 07-04-2008, 08:41
| hara-kiri napisał/a: | | Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką? |
Jeszcze możesz podczepić do tylnego D-ringu na pasie krocznym.
BitPump - 07-04-2008, 09:42
| snupi napisał/a: | piotrek_n napisał/a:
tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu
a co jak nie ma powietrza ?? |
To wraca na kurs nauczyć się planować nurkowania (gospodarka gazami) i pływać na plecach.
~BitPump
jacekplacek - 11-04-2008, 13:31
| gorcio napisał/a: | | a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia. |
Możesz podać jaka i gdzie taki wymóg?
[ Dodano: 11-04-2008, 13:33 ]
| BitPump napisał/a: | snupi napisał/a:
piotrek_n napisał/a:
a co jak nie ma powietrza ??
To wraca na kurs nauczyć się planować nurkowania (gospodarka gazami) i pływać na plecach. |
Nie zawsze zależy to od planowania. Na powierzchni poj. butli też jest ograniczona.
BitPump - 11-04-2008, 14:02
| jacekplacek napisał/a: | gorcio napisał/a:
a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia.
Możesz podać jaka i gdzie taki wymóg? |
Np. SDI i PADI - na kursach kursant ma mieć fajkę.
| jacekplacek napisał/a: | BitPump napisał/a:
To wraca na kurs nauczyć się planować nurkowania (gospodarka gazami) i pływać na plecach.
Nie zawsze zależy to od planowania. Na powierzchni poj. butli też jest ograniczona. |
Dobry Panie! Gospodarka gazami dotyczy także przemieszczania się po powierzchni, a nie tylko pod wodą.
Moim zdaniem nurkowanie zaczyna się od pobudki rano i kończy zapaleniem wieczornej shishy.
Nawet właściwe śniadanie jest częścią planu nurkowego!
Nurkowania techniczne zaczynają się jeszcze wcześniej.
Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś przy zdrowych zmysłach jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki, nie ma gazu w butli i nie umie płynąć na plecach.
Gospodarka gazami to całościowe myślenie o bezpiecznym powrocie do domu, a nie na wynurzeniu się do powierzchni.
~BitPump
gorcio - 11-04-2008, 17:36
| jacekplacek napisał/a: |
Możesz podać jaka i gdzie taki wymóg?
|
Belgijski CMAS (LIFRAS) tego wymaga. Ich flamandzka odmiana, NELOS, rowniez.
Nie tylko na kurs, ale i do zwyklych nurkow.
maciekusa - 11-04-2008, 19:53
Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś przy zdrowych zmysłach jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki.
no, szczegolnie jak ktos duzo pali.
Arecki - 11-04-2008, 21:07
| maciekusa napisał/a: | | no, szczegolnie jak ktos duzo pali. |
Widzialem goscia ktory w karnistrze latarki chowal fajki i zapalniczke szczegolnie jak robil travers pomiedzy jaskiniami i do samochodu mial daleko
Moze to jest sposob na trapiace autora pytanie
Łukasz M. - 11-04-2008, 21:40
| maciekusa napisał/a: | | jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki. |
Fajka daje złudne wrażenie, że możemy śmiało oddychać, mając fajkę w ustach, szczególnie przy dużej fali, mamy całkiem dużą szansę na zaciągnięcie sporej ilości wody
maciekusa - 11-04-2008, 21:50
| Łukasz Mączka napisał/a: | | maciekusa napisał/a: | | jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki. |
Fajka daje złudne wrażenie, że możemy śmiało oddychać, mając fajkę w ustach, szczególnie przy dużej fali, mamy całkiem dużą szansę na zaciągnięcie sporej ilości wody |
Dokladnie a czlowiek nie wielblad pic musi.
Kelo - 12-04-2008, 07:17
A jak się ma sprawa przy nurach podlodowych
BitPump - 12-04-2008, 07:40
| Kelo napisał/a: | | A jak się ma sprawa przy nurach podlodowych |
Wierzysz, że jak się komuś skończy gaz w butli to uda mu się oddychać przez fajkę będąc pod lodem? Tak, jeśli będzie w przeręblu. Ale będąc w przeręblu bez gazu to ja bym po prostu wyszedł z wody.
Ewentualne przewiercenia cienkiego lodu (były takie próby) mają szansę powodzenia, ale trzeba mieć sporo gazu na akcję.
~BitPump
maciekusa - 12-04-2008, 18:33
| Kelo napisał/a: | | A jak się ma sprawa przy nurach podlodowych |
Niewierze !
|
|