FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Nie wiem co wybrać IANTD czy CMAS

Kelo - 15-04-2008, 21:28
Temat postu: Nie wiem co wybrać IANTD czy CMAS
Stoję przed wyborem albo będę robił kurs w CMAS na P2 albo na drugi stopień nitroxowy IANTD. Jeśli chodzi o instruktorów to w CMAS będę robił u naprawdę dobrego instruktora a natomiast INTD u mojego starego instruktora. Powiem szczerze je jest on nie powiem dobry, ale sztywno trzyma się wymagań programowych i nic poza tym, poza tym mam do niego zaufanie pod wodą.

Drugie pytanie, czym się różnią wymagania programowe na drugi stopień INTD od CMAS

KasiaK - 15-04-2008, 21:38
Temat postu: Re: Nie wiem co wybrać IANTD czy CMAS
Kelo napisał/a:
Stoję przed wyborem albo będę robił kurs w CMAS na P2 albo na drugi stopień nitroxowy IANTD.

nie bardzo da się to porównać

Kelo napisał/a:
Jeśli chodzi o instruktorów to w CMAS będę robił u naprawdę dobrego instruktora a natomiast INTD u mojego starego instruktora. Powiem szczerze je jest on nie powiem dobry, ale sztywno trzyma się wymagań programowych i nic poza tym,

dobrze i nie dobrze :) zależy jak spojrzysz :)

Kelo napisał/a:

poza tym mam do niego zaufanie pod wodą.

to podstawa

Kelo napisał/a:

Drugie pytanie, czym się różnią wymagania programowe na drugi stopień INTD od CMAS

leniuszku, porównaj ze stron :)

Andrzej Minorczyk - 15-04-2008, 21:39

Kelo napisał/a:
czym się różnią wymagania programowe na drugi stopień INTD od CMAS

Jak znasz standardy cmas to porównaj do IANTD

Wybor instruktora i drogi nurkowej to nie latwa sprawa nie warto sie spieszyc warto natomiast nurkowac.

Cerberiusz - 15-04-2008, 21:41

Kelo, Czy ten instruktor z CMAS będzie wychodził z dodatkowymi informacjami ?
Bo jeśli możesz się więcej nauczyć, to moim zdaniem wybór jest prosty.

BitPump - 15-04-2008, 22:06

Kelo napisał/a:
Stoję przed wyborem albo będę robił kurs w CMAS na P2 albo na drugi stopień nitroxowy IANTD.

Chyba nie masz wyboru... Aby robić Adv. Nitrox w IANTD musisz mieć DEEP DIVERa, aby robić DEEP DIVERa musisz mieć AOWD, czyli... P1 to za mało.

Jest furtka w postaci "przekonania instruktora, że się umie", ale nie wiem, czy uda Ci się przekonać instruktora, że potrafisz na AOWD i na DEEP bez tych papierów.

Ja swojego Adv. Nitrox w IANTD (u Pawła Poręby) zrobiłem w okolicy setnego nurkowania i chyba był to dobry moment.

~BitPump

Andrzej Minorczyk - 15-04-2008, 22:27

BitPump napisał/a:
Ja swojego Adv. Nitrox w IANTD (u Pawła Poręby) zrobiłem w okolicy setnego nurkowania i chyba był to dobry moment.

B. Wymagania wstępne
1. Kandydat musi mieć licencję IANTD EANx Diver oraz Deep Diver i posiadać minimum 25
zalogowanych nurkowań lub wystarczające doświadczenie w nurkowaniu, pozwalające przekonać
instruktora, że uczestnik kursu ma możliwości i wiedzę do kontynuowania szkolenia na tym poziomie

Ten kurs mozna robic jako drugi po OWND schemat

meerec - 16-04-2008, 00:22

Ja zrobiłem P2 i uważam że to bardzo ciekawy kurs, dużo wind ale również dużo fajnych i ciekawych ćwiczeń.
Jakiś czas później zacząłem nurkować z ekipą nurków z IANTD co poskutkowało kursem Adv. Eanx. w tej federacji i jestem bardzo zadowolony z takiego rozwoju wydarzeń. Nie, żebym mówił że to jedyna słuszna droga ale ten kurs otwiera oczy na wiele nowych, wcześniej niespotykanych zagadnień a zarazem to już mały kroczek stronę nurkowania technicznego...

nuras5 - 18-04-2008, 11:50

Pozwoliłem sobie podzielić ten temat -cd. jest w dziale CMAS/PADI/SSI/IANTD