FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ...

JESTEM POCZ¡TKUJ¡CY - skrzyd³o - "podkowa" czy "ko³o" ?

foltyn - 02-05-2008, 00:31
Temat postu: skrzyd³o - "podkowa" czy "ko³o" ?
Szukam skrzyd³a do singla - nurkowanie rekreacja/cieple wody (taki jest plan a co dalej zobaczymy...)
Przeczytalem dzisi±tki postów na forum :rozpacz: na temat skrzyde³ i jestem o niebo m±drzejszy :ping: ale nigdzie nie doszuka³em sie opinii czy dla pocz±tkuj±cego ³atwiejsze jest skrzyd³o w kszta³cie "podkowy" czy tez "owalne - ko³o" Wybaczcie nie wiem jaka jest fachowa terminologia na te dwa typy skrzyd³a.
Poproszê o opiniê który kszta³ jest lepszy/³atwiejszy w obs³udze etc?

Zastanawiam sie pomiêdzy APEKS WTX3 (owal) lub DR RecWing (podkowa) lub Anhinga 16 (ci znowu maj± i owal i podkowê w tym modelu) :co:

Dziêki,
foltyn - OWD, EANx

Beeker - 02-05-2008, 00:45

p³ywam w DR RW - bardzo OK - ¿adnych problemów z opró¿nianiem mimo podkowiastego kszta³tu, ale to jest worek do twina z mo¿liwo¶ci± u¿ywania z singlem, wiêc je¶li nie planujesz twina to kup inny ...

... no i ta gumka ;)

alhanna - 02-05-2008, 01:06

foltyn napisa³/a:
nigdzie nie doszuka³em sie opinii czy dla pocz±tkuj±cego ³atwiejsze jest skrzyd³o w kszta³cie "podkowy" czy tez "owalne - ko³o"

wg mnie oba s± równie ³atwe w obs³udze. To trochê tak jakby zapytaæ siê czy ³atwiej jest siê nauczyæ jazdy na rowerze na "góralu" czy na "crossie" - bardzo podobne, ró¿nice zauwa¿y siê dopiero jak ju¿ sie dobrze je¼dzi i zaczyna szaleæ w terenie.

Przesiadanie siê z jacketu na skrzyd³o jest pewn± nowo¶ci± w ¿yciu nurka, ale obs³ugi obu typów nauczysz siê równie ³atwo i równie szybko. Ja zaczyna³am od "oponki", zdarza³o mi sie nurkowaæ w podkowie - nie powiem, zeby by³o trudniej, by³o po prostu inaczej. Wiêc elementem ³atwo¶ci nauki obs³ugi danego typu worka sie nie przejmuj :))

robertg - 02-05-2008, 01:25

Z singlem nie mialem okazji plywac w "podkowie" - mam "oponke" i jestem z niej zadowolony. Natomiast w twinie plywalem i z takim i z takim workiem... i musze przyznac ze wole "podkowe"...

Teoretycznie latwiej wypuszcza sie powietrze z "oponki" bo mozna go przetoczyc do spluczki i gora i dolem, ale znow plywajac ze stage'm w "podkowie" mozna sobie przetoczyc gaz tak zeby rownowazyl ciezar stage'a. Generalnie w twinie wygodniej mi w podkowie... a w singlu nie mialem okazji sprobowac :)

foltyn - 02-05-2008, 23:51

3 X Dzieki,

robertg napisa³/a:
Teoretycznie latwiej wypuszcza sie powietrze z "oponki"

... tak te¿ sobie pomyslalem ze powietrze ma dwie alternatywne drogi tylko nie do konca to czuje bo jak dla mnie to od do³u jest to chyba mocno przyci¶niête butl±

alhanna napisa³/a:
obs³ugi obu typów nauczysz siê równie ³atwo i równie szybko

... oby!

dzieki,
foltyn

WaldDb - 05-05-2008, 07:59

Jak masz p³ywaæ rekreacyjne to po co Ci skrzyd³o. Kup lepiej jacket ;)
silver111 - 05-05-2008, 08:14

WaldDb napisa³/a:
Jak masz p³ywaæ rekreacyjne to po co Ci skrzyd³o. Kup lepiej jacket

kolega chce pomin±æ b³±d wiêkszo¶ci pocz±tkuj±cych nurków którym wciska siê Jackety. Skoro pyta czy podkowa czy ko³o to oznacza ¿e jacketu w "tradycyjnej" formie nie bierze pod uwagê. I bardzo dobrze. Zaoszczêdzi troszkê pieniêdzy jak bêdzie siê go pozbywa³. A co do
WaldDb napisa³/a:
Jak masz p³ywaæ rekreacyjne to po co Ci skrzyd³o.

Wcale nie trzeba byæ nurkiem technicznym maj±c skrzyde³ko (cokolwiek oznacza okre¶lenie nurek techniczny...). Mo¿na za to mieæ dobry trym pod wod± bez ¿adnych wysi³ków. Mo¿na zapomnieæ o ¶ciskaniu pod pachami przy napompowaniu jacketu. Mo¿na by tak dalej wymieniaæ...

foltyn - 05-05-2008, 11:05

silver111 napisa³/a:
kolega chce pomin±æ b³±d wiêkszo¶ci pocz±tkuj±cych nurków którym wciska siê Jackety

dok³adnie tak - efekt wielu rozmów z nurkuj±cymi kolegami oraz lektury Forum