FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Jak się przekrosować do LOK-u?

kijanek - 19-07-2003, 20:32
Temat postu: Jak się przekrosować do LOK-u?
Mam pytanko - poważne i nie zadawane w celu wywołania wojny między federacjami, co zaznaczam na wstępie - potrzebuję się przekrosować (tzw. crossover) z PADI (Rescue) na LOK (najchętniej na tzw. wyższy stopień nurkowy). Podobno jest teraz jakiś taki program uzupelniania różnic po którym można dostać certyfikat (podobno w formacie A4) zgodny z najnowszym rozporządzeniem.
ocn - 20-07-2003, 20:53

Jezeli masz AOWD i Rescue to mozesz isc na kurs na wyższy stopień nurkowy LOK.
Kurs taki organizowany jest centralnie raz czy 2 razy w roku.
Postaram sie jeszcze to sprawdzic dokładniej.
Czy oto ci chodziło?
Czemu wybierasz drogę pod prąd.
Czy możesz naswietlić bardziej swój problem.

OCN

kijanek - 20-07-2003, 22:25

Jest w Polsce kilka instytucji, które zachęcają pracowników do uzyskiwania dodatkowych uprawnień sportowo-sprawnościowych w nurkowaniu, ływaniu, ratownictwie, skokach ze spadochronem, sportach motorowodnych itp. (ba, nawet płacą specjalne dodatki za ich posiadanie)Od wejścia w życie rozporządzenia instytucje te (przynajmniej ta, z którą jestem związany) przestały uznawać uprawnienia zarówno CMASowskie, jaki i wydawane przez PADI - twierdzą, że jedyne "legalne" certyfikaty wydaje LOK. A poza tym czuję przez skórę, że całkiem niedługo ktoś jeszcze gorzej zamiesza z przepisami nurkowymi i wolę być przygotowany i mieć papiery zarówno "zagraniczne" jak i "krajowe".
ocn - 20-07-2003, 23:32

OK. Rozumiem
Stary - 23-11-2003, 16:36

A można w tych instytucjach dostać jeszcze pracę?
Szczerze zainteresowany...

bann - 26-11-2003, 14:33

wlasnie, zdradz cos wiecej, co to za piekne instytucje (kasa nie smierdzi...)
mariusz wydro - 17-03-2004, 19:37

Czemu wybierasz drogę pod

możesz to wyjaśnić?
jestem instruktorem LOK od kilku lat. jestem rownież instruktorem CMAS-u. ale szkolę praktycznie tylko w LOK. niegdzie nie spotkałem sie z jakimiś problemammi, a tym bardziej teraz jak wydali plastiki. nie jest to federacja najlepsza ale PADI czy SSI też mozna bardzo wiele zarzucić.
podejrzewam że teraz zrobisz mi wykład o "wyższości swiąt bozego narodzenia..." :???:
mariusz
instruktor LOK
instruktor CMAS**