FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zestawik

fxd - 25-06-2008, 20:33
Temat postu: Zestawik
Jestem na maxa zielony .. w sprawach sprzetu .. bylem w sklepie ..
sprzedawca poradzil mi zakup czegos takiego ..
1.
MARES VOLO RACE
http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html
2.Maska
tu mam maly problem wybralem Poseidona koszt kolo 145 zl ..
sprzedawca doradzal taka o malej pojemnosci cos w tej cenie..
3. Fajka
Z tego co wyczytalem na forum speedo moze byc a cena jest przystepna..
chyba ze kupie MARES - HYDREX SUPERDRY FLEX
http://www.allegro.pl/ite...hark_gubin.html
tylko nie wiem czy jest sens,, sprzedawca zachwalal ale wiadomo jak to sprzedawcy ;-)

Na forum poszukuje bardziej praktycznej rady ;-)

Bede sobie nurkowal.. w Bulgari i Chorwacji..
Jak narazie nie zamierzam robic kursu ani nurkowac ze sprzetem ..
Chodzi mi o taki mini zestawik dla amatora ..
Czy to ABC jest wystarczajace .. jak dla mnie..??

Jesli sie wciagne napewno ten sprzet odloze do szafy i kupie cos bardziej profi...

5k18a - 25-06-2008, 20:51

Do snurkowania całkiem przyzwoity zestaw. Chociaż ja bym w życiu nie wydał takiej kasy na rurkę. Od lat snurkowałem i w zupełności wystarczała mi najprostsza rurka za 30zł bez żadnych bajerów, a przy nurkowaniu ze sprzętem to całkowicie sobie ją odpuściłem. Co do maski, to jestem zadowolony z Triborda, dałem za nią 50zł w Decathlonie. Próbowałem kilka innych modeli od "high endowych" po najprostsze i ta jakoś najbardziej mi podpasowała.
martin - 25-06-2008, 21:01

fxd napisał/a:
esli sie wciagne napewno ten sprzet odloze do szafy i kupie cos bardziej profi...

Zle podejscie. ABC bedzie Ci ciagle potrzebne. Pletwy kupil bym mniej udziwnione -> ktoregos Maresa Avanti.

Maska ma pasowac. Do nurkowania na bezdechu wybierz jakas dedykowana do
"spearfishing". Rurka tania i bez wodotryskow.

fxd - 25-06-2008, 21:13

http://allegro.pl/item385...lka_gratis.html takie stykna..?
te pierwsze wydaja sie bardziej miekkie ..
sprzedawca zachwalal zolte drozsze ;-)
co do rurki nie jestem zdecydowany ...
a na maske chce wydac ok 145 .. mysle ,, ze warto ...

dziekuje za szybka odowiedz ;-)

5k18a - 25-06-2008, 21:29

Pletwy będą OK prawdopodobnie tak jak te pierwsze. Pływałem w Avanti i mi pasowały, ja wolę bardziej sztywne płetwy. Co do maski to kasa nie ma tu specjalnie znaczenia, tylko dopasowanie. Co z tego, że wydasz te 140 zł jak maska nie będzie ci dobrze leżała. Dlatego lepiej jest kupować taki sprzęt w sklepie i na miejscu sprawdzić chociaż czy dobrze się zasysa. Jeżeli chodzi o rurkę, to poważnie odpuść sobie wodotryski takie jak wszelkiej maści zaworki. To są bajery do zawyżania ceny zwykłej plastikowej rurki.
fxd - 25-06-2008, 21:54

a tutaj znalazlem z maska i fajka Maresa Avanti za 180
http://allegro.pl/item376...enomen_40_.html i jak cos to mam maske .. i tak kupie pewnie inna ale bede mial 2 ;-) a noz widelec bedzie dobrze pasowala ;-)

dobry ten zestaw ??- chodzi mi o plety wczesniej same pletwy znalazlem za 170 z tu za 180 mam pletwy + jakas tam maska + rurka ..??

martin - 25-06-2008, 22:19

Porownujesz Avanti HP z Tre - to nie ta sama pletwa.
fxd - 25-06-2008, 22:28

a tak nie zauwazylem ...

moze ktos sprostuje czym sie roznia..?? HP od TRE..???
i jak sie Wam widzi ten zestaw?

Dodam ze na stronie "international" maresa jest tylko Volo i Tre .. a Hp nie ma ..

martin - 25-06-2008, 23:10

Iloscia "rowkow". HP jest starszym typem, troszke krotszym i wezszym od tre i tylko z dwoma rowkami. IIRC nie jest juz produkowana - co nie oznacze ze jest zla pletwa.

Ewolucja tej pletwy to HP -> Tre -> Quatro -> Excel -> Superchannel

fxd - 25-06-2008, 23:18

Tak samo idzie zwariowac maska w zestawie ..
MAres KONA http://allegro.pl/item382..._z_torunia.html 115zl...
Ceny Samych MAres HP nie znalazlem ...

Ajjj metlik mam juz w glowie ...
Niby tutaj mamy ,, 179 i jak maska przypasuje to wydam tylko 179 zl ...
jesli nie to 179 za Mares HP + jakies 140 za maske .... fajke odpuszczam narazie..
mamy 310 zl ..

i tu jest pytanie ryzykowac i kupic taki zestawik .. czy odrazu wybrac MArec Tre + maska zakup w sklepie... TRE 170+ maska .. wychodzi na to samo jesli w pierwszym wariancie .. maska sie nie sprawdzi ..
ale jesli KONA podpasuje pod moje glowe to wydam tylko 179 ahhh ta ekonomia.. ;-)

A wlasnie z gory dziekuje .. wszystkim za informacje i porady ;-)
Zaraz smigam w trase bede mial cala noc na przemyslenie sprawy ;-)

A moze inaczej czy jako amatro odczuje roznice miedzy Mares HP a MARES TRe ..??
Jesli nie to kupuje zestawik za 179 zl ... i ew. dokupie maske gdyby nie pasowala..
Jesli roznica bedzie duza .. to wybiore TRe..
Tylko ja nie mam pojecia .. w czym moze tkwic roznica na co patrzec ..
Ogolnie dla mnir to jest pletwa i to jest pletwa.. dlatego moze i moje pytania na forum sa "glupawe" banalne ... ...
Ale chyba wiece jak czlowiek nie ma o czyms zadnego pojecia.. a chce kupic w miare dobrze ;-) hehe

martin - 26-06-2008, 07:06

fxd napisał/a:
A moze inaczej czy jako amatro odczuje roznice miedzy Mares HP a MARES TRe ..??

Nie.

hubert68 - 26-06-2008, 07:09

Maskę kupujesz TYLKO po przymierzeniu konkretnego modelu, taką, jaka najlepiej "przysysa" Ci się do twarzy (niekoniecznie w tym sklepie, w którym mierzyłeś :hihi-: ). Ja prawie 10 lat wcześniej, zanim zacząłem nurkować kupiłem do pływania z fajką Technisub Look i nadal używam tej. Płetwy najlepiej pożycz kilka różnych modeli i popływaj. Potem wybierz. Jeżeli kupisz kalosze, to kup na tyle duże, byś mógł założyć skarpety neoprenowe, inaczej płetwy będą tylko na basen. Jeżeli paskowe, to musisz kupić także buty neoprenowe. Niegłupim pomysłem będzie też szybka wymiana pasków na sprężyny.
DeDeK - 26-06-2008, 08:16

szczerze jesli potrzebujesz zestaw ABC tylko do snurkowania kup sobie np

pletwy w cenie okolo 70 zl moze byc allegro - jesli bedziesz chcial potem jeszcze nurkowac to i tak zmienisz na paskowe a szkoda kasy

maske wybierz dobra i tylko w sklepie przymierz zobacz jak sie przysysa i czy CI sie podoba

rurke najzwyklejsza moze miec oslone przeciwrozbryzgowa na gorze i np jakis zawor do wydmuchania wody wodotryski tez sie nie sprawdzaja :ping:

Moann - 26-06-2008, 09:21

fxd napisał/a:
Tak samo idzie zwariowac maska w zestawie ..
MAres KONA http://allegro.pl/item382..._z_torunia.html 115zl...
Ceny Samych MAres HP nie znalazlem ...

z tego co sie orientuje KONA to dosc waska maska - wiec naprawde lepiej przymierzyc - pletwy tez bo rozmiarowka jest różna - najpierw przymierzyc w normalnym sklepie a potem ewentualnie na allegro kupic w nizszej cenie :hihi-:

fxd - 26-06-2008, 20:42

Maska pasuje .. przynajmniej tak mi sie zdaje ...
po docisnieciu czasami odpadnie czasami nie :P ;-)
przetestuje na basenie...

Pletwy sa ok .. bardzo miekka guma przy stopie ogolnie pierwsze wrazenie jestem na tak..
Rurka-fajka .. bez udziwnien .. zawor spustowy i oslona przeciwrozbryzgowa .....

Jesli maska sie nie sprawdzi na basenie .. to kupie cos innego w sklepie.. .

A co do pletw.. to ja widzialem najwieksza rozmarowke .. 46-47 .... kaloszowe..
WIec nie ma bata zeby moja noga weszla do tych pletw z butem czy jakas gruba skarpeta:D ;-)