| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Jacket poszukiwny
brux - 09-07-2008, 22:38 Temat postu: Jacket poszukiwny Hejka!
Stoję przed dylematem co mam kupić jeśli chodzi o jacket do nurów typowo rekreacyjnych. Budżet max. 1500 zł. Moim typem jest SEAC ICARO TECH lub TUSA BCJ-6900. Chętnie poznam opinie użytkowników, proszę o ew. alternatywę.
gladius - 09-07-2008, 23:20
Czemu nie skrzydło?
brux - 09-07-2008, 23:25
1) Nie ma kasy, niestety za dużo.
2) Jestem mocno początkujacy, nury tylko rekraacyjnie i tak pozostanie
3) Jacket typu skrzydło wydaje mi się wygodniejsze niż klasyczny worek + płyta
robertg - 09-07-2008, 23:28
| brux napisał/a: | | 1) Nie ma kasy, niestety za dużo. |
Z uzywanym workiem spokojnie da sie zmiescic w budzecie.
| brux napisał/a: | 2) Jestem mocno początkujacy, nury tylko rekraacyjnie i tak pozostanie |
To nic nie zmienia - skrzydlo to po prostu inny jacket, a nie jak twierdza niektorzy "sprzet techniczny".
| brux napisał/a: | | 3) Jacket typu skrzydło wydaje mi się wygodniejsze niż klasyczny worek + płyta |
Tez mi tak mowili, szczegolnie sprzedawcy w sklepach nurkowych... Sprobuj sam - inaczej bedziesz bazowal tylko na "wydaje mi sie" albo "tak mowia". Ja twierdze ze jest wrecz odwrotnie.
Sebastian Szczesniak - 09-07-2008, 23:49
i do jacketu nie założysz twina, a do skrzydła 1 butlę tak:)
trzesiek - 10-07-2008, 00:04
Do SeacSub Pro2000 lub Pro3000 założysz 2x10 lub 2x12 (długie).
W minioną niedzielę dałem nura z kolegą, który przyleciał do Polski na kilka dni. Na co dzień używa skrzydła, lecz tym razem był zmuszony zanurać w moim Pro2000. Po nurkowaniu powiedział, że to bardzo wygodny jacket. Nie była to ocena porównawcza ze skrzydłem. Po prostu dobrze mu się w nim pływało.
wiesiek01 - 10-07-2008, 08:17
| brux napisał/a: | | Budżet max. 1500 zł |
To mieści Ci się w budżecie.
live4u - 10-07-2008, 08:47
Skrzydlo za 1300 .
Czyli jak przedmówca.
Dokupisz adapter i 2 pasy-bedziesz plywal z singlem. Ja tak zrobilem i nie narzekam.
Pozdrawiam
Ps: Dobrze wymienić pas na sztywniejszy.
meerec - 10-07-2008, 09:47
| brux napisał/a: | | 1) Nie ma kasy, niestety za dużo. |
Tak jak napisali "przedpiścy" z używanym workiem spokojnie zmieścisz się w budżecie
| brux napisał/a: | | 2) Jestem mocno początkujacy, nury tylko rekraacyjnie i tak pozostanie |
Typ nurkowań nie ma tu nic do rzeczy, a w miarę rozwoju możesz wymienić tylko worek i masz zestaw do twina.
| brux napisał/a: | | 3) Jacket typu skrzydło wydaje mi się wygodniejsze niż klasyczny worek + płyta |
Według mnie nie. Spróbuj a zobaczysz...
Przemo_C - 10-07-2008, 10:13 Temat postu: Re: Jacket poszukiwny
| brux napisał/a: | Hejka!
Stoję przed dylematem co mam kupić jeśli chodzi o jacket do nurów typowo rekreacyjnych. Budżet max. 1500 zł. Moim typem jest SEAC ICARO TECH lub TUSA BCJ-6900. Chętnie poznam opinie użytkowników, proszę o ew. alternatywę. |
Wszystko zależy od tego jak będziesz nurkował, musisz zastanowić się nad swoją przyszłością nurkową, jeżeli chcesz nurkować tylko za granicą, w ciepłym, to na 2-3 wyjazdy rocznie wystarczy Ci Tusa (Icaro jest za duży). Jeżeli chcesz ponurkować w Polsce, to pewnie w ciągu roku i tak przesiądziesz się na skrzydło, problemy pojawiają sie już na poziomie kursu P2, gdzie trzeba mieć prawidłowy trym i poprzesuwać balast, trzeba gdzieś przyczepić kołowrotek, bojkę, latarkę. Wtedy okazuje się, że plastikowe dringi są w sumie do ozdoby, że cały balast w kieszeniach tez nie bardzo pasuje.
Po niecałym roku dostaniesz za jacket 50% wartości nowego, więc jak chcesz jacket to kup używany, za rok będziesz miał lepsze samopoczucie.
Przeczytaj to, można znaleźć coś przyzwoitego za rozsądną cenę.
nuras5 - 11-07-2008, 07:47 Temat postu: Re: Jacket poszukiwny
| brux napisał/a: | Hejka!
Moim typem jest SEAC ICARO TECH |
Hmm -czy nikt nie zauważył, że to jest skrzydło?
I to dobre.
Harnas - 11-07-2008, 08:32 Temat postu: Re: Jacket poszukiwny Ale to skrzydło nie kosztuje do 1500 zł
brux - 11-07-2008, 08:53
Dziękuję wszystkim za wypowiedź.
Jak powszechnie wiadomo ile userów tyle opinii
SEAC ICARO TECH to skrzydło rekreacyjne a w taki właśnie sposób spędzam czas pod wodą. Dlatego raz jeszcze zapytuję czy ktoś posiada w swoim szpeju takie cudo i jak się spisuje pod wodą.
PS. Jak się dobrze poszuka to kupi się je do 1500 zł
live4u - 11-07-2008, 08:57
, 1 2, 3
Opcja "szukaj".
Pozdrawiam
Sail - 11-07-2008, 16:29 Temat postu: Jacket Witaj.
Szkoda pieniędzy na polskie sklepy - jezeli Ci sie nie spieszy i możesz poczekać do 4 tygodni to kup w USA za 200$ z przesyłką + cło jakieś 70 zł !
Sam tak zrobiłem i jestem zadowolony. na www.ebay.com - zobacz w dziale
Buy> Sporting Goods> Water Sports> SCUBA & Snorkeling> Buoyancy Compensators
pozdr.
Mirek
nuras5 - 14-07-2008, 03:55
| brux napisał/a: | Dlatego raz jeszcze zapytuję czy ktoś posiada w swoim szpeju takie cudo i jak się spisuje pod wodą.
|
Ja je mam i jestem zadowolony- jedynie pościągałem wszystkie ozdobne poduszeczki z uprzęży.
Trym ma dobry -nie trzeba dużo kombinować z balastem,powietrze dobrze się rozkłada w worku. Płyta jest rewelacyjna -łatwo się montuje zarówno twina jak i pojedynkę - bez żadnych dodatkowych akcesoriów, a do samolotu chyba nie ma lepszej.
|
|