FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Jaskinie Serbia/Czarnogora/Abhazja/ukraina

Mina - 10-07-2008, 14:37
Temat postu: Jaskinie Serbia/Czarnogora/Abhazja/ukraina
Witam !!!

Poszukuje jakichkolwiek informacji na temat jaskin wywierzyskowych w/w Panstw. Moze byc PW moze byc tutaj.

Dzeki za jakiekolwiek informacje.

kazimierz - 11-07-2008, 13:00

Co do jaskiń to nie pomogę ,natomist jeżeli chodzi o Ukraine to pare miejsc nad Morzem Czarnym..Natomiast Abhazja..:) jak zamierzasz sie tam wybrać?To zmknety rejon Gruzji...Tam polecam nurkowanko na 3500m nad poziomem morza w Kacheti-w parku narodowym Ladogechi sprzet trzeba konikiem na gure przetransportować .Oczywiscie w drodze na Kazbegi w Gudauri znajduje sie zbiornik wodny a przy nim wiele opuszczonych z 2-4w naszej ery baszt..polecam nurkowania w tych miejscach..
Pozdrawiam
Kazimierz

Mina - 11-07-2008, 14:56

Witam

kazimierz napisał/a:
Natomiast Abhazja..:) jak zamierzasz sie tam wybrać?To zmknety rejon Gruzji...Tam

Podkomisja Nurkowania JAskiniowego z Wroclawia Od paru lat eksploruje jaskinie w abchazji wraz z Rosyjska grupa nurkow grotolazow . Generalnie samo dojechanie w ten teren jest dosc proste ale problemyzaczynaja sie jak sam napisales pod wzgledem transportowym . Mam informacje ze wlasnie w Abchazji jest pare wywierzysk ale ...

Co do Ukrainy to malo Trafiony temat bo tam sa jakies popierdulki same , ale za to Serbia Jest tematem mocno do przemyslenia

Mania - 11-07-2008, 15:20

Ukraina - o Krymie pogadaj z Lotkiem. On tam byl bodajze rok temu....

Mania

Judas - 11-07-2008, 15:35

a u serbi z kurkiem, chyba na jego stronie cos jest w relacjach, w w w. scientificdiving.eu mam nadzieje ze link przezyje
majki - 11-07-2008, 15:39

Macius,

Co tam ci sie znowu kolacze w tej lysej lepetynie? Co za szatanski plan? :) Zdradzisz?

Mina - 11-07-2008, 15:44

majki, Generalnie robi mi sie plan na cos do konca nie wiem co , naraie nawiaalem kontakt Jarkiem i jakos niedlogo jak sie obacymy to poromawiamy .

a My kolei majki jak sie spotkamy to te predyskutujemy ten temat bo mona awse cos predsiewiac wspolnymi silami :D

kurek - 11-07-2008, 20:06

Witam.
Aby była jasność:
Chorwacja, Czarnogóra - zakaz nurkowania jaskiniowego
Serbia - pewne problemy
Bośnia, Słowenia - polecam więcej jaskiń niż w Serbii...

tony info w sieci

Bardzo często wywierzyska są objęte pewną formą ochrony przyrody i wymagane są pozwolenia, jeżdżę tam już 3 rok i na wszystkie nurkowania miałem oficjalne papiery oraz przewodnika tłumacza.

...na razie zapraszam na tygodniowe intro ;-) a potem zapraszam jako support wyprawowy ;-)

www.scientificdiving.eu

tukot - 11-07-2008, 22:08

jak do serbii i na dodatek np w pazdzierniku to bardzo chętnie posłużę pomocą językową i przy okazji czegoś się nauczę z brzegu bo na stypenduim do nowego sadu to raczej sprzętu brać nie będę choć kusi...
pzdr