FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FREEDIVING - Zalewanie zatok

jacekplacek - 13-07-2008, 19:41
Temat postu: Zalewanie zatok
Witam. Właśnie poczytałem w WB o free i nasunęło mi się pytanie. Jak z zalanymi zatokami wyrównać ciśnienie w masce?
I - 13-07-2008, 21:55

Jeżeli masz na myśli tego pana , zwróć uwagę na fakt, że ma on maskę "bez nosa" i klips na swoim własnym....

P.
I

PS.
Warto dodatkowo zauważyć butelkę po coca-coli - czy to nadal freediving, czy nurkowanie ze sprzętem :) .

jacekplacek - 14-07-2008, 08:04

Mi okularki na 3m chce wbić do twarzy. Mają jakiś system, żeby ciśnienie w środku wyrównać? O co w tym chodzi?
Tutaj też okularki:

A tak się niektórzy bawią:

sQba - 14-07-2008, 09:29

zalewają okulary wodą
jacekplacek - 14-07-2008, 16:18

Odpowiedź pełna. Kto szuka, ten się nałazi :)
jaros4 - 14-07-2008, 22:39

wieczorem,w zeszla sobote,w wodzie, natknalem sie na zablakanego freedivera,z okularow sterczaly mu dziwne rurki.zachnal sie tylko slyszac moje pytanie ,po co mu to,zamiast -do widzenia uslyszalem tylko syk wyrownywanego cisnienia.
komandos038 - 01-10-2008, 19:50

Bawiliście się w "metodę oczyszczania zatok" - metodą zalewania ich pod wodą?
Jeśli nie , to bardzo polecam:)
w Stanach to istnieje jako UT.Underwater Tubb. czyli nurkowanie w wannie, a właściwie się samo-zalewanie, i akomodacja podwodna.
Najgorsze to , początek, jak poraz pierwszy zdajecie test z " psychiczności podświadomości " swego organizmu, i zawierzacie się, technice budowy człowieka-że się nie utopicie, lecz nadal egzystujecie w zalanej wannie.
Pozdrawiam.

gibber - 03-10-2008, 10:30

Taaa, zalej sobie zatoki slodka woda. Nie szczypie to przypadkiem. Jak juz chcesz sie pobawic w wanie, to chociaz ta wode osol, zwyklym NaCl. Plaska lyzeczka (nie stolowa) na litr wody.
bruner - 18-12-2012, 18:07

Nie próbujcie czasami zalewania zatok w naszych słodkich wodach - są tak bogate w róznorodne bakterie, ze infekcja zatok bardzo prawdopodobna. Jeżeli już to w czystych morskich wodach o dużym nasłonecznieniu i zasoleniu.

Płukanek domowych też nie polecam z własnego doswiadczenia. Coś kiedyś miałem nie tak z jednej strony przy nosie... zachciało mi sie płukanki solą z dziurki do dziurki ... Potem to już tylko seria płukań wodą z antybiotykiem mi pomogła. Moja otolaryngolog wytłumaczyła mi, że mając już infekcję tymi płukaniami pieknie ją sobie rozniosłem po całych zatokach po obu stronach ...

Bul-kot - 18-12-2012, 18:22

bruner ;) , tak tylko pytam, patrzyłeś na datę posta nad Twoim?
bruner - 18-12-2012, 18:40

Nie widzę związku. Zalewanie zatok było jest i będzie niezaleznie od daty. A miałem cos istotnego do powiedzenia w temacie o czym jestem pewny, że nie każdy wie. I może dzięki temu ktoś kto to przeczyta. Uniknie kłopotów zdrowotnych takich jakie ja sobie zafundowałem przez swoją niewiedzę kiedyś.

Wypowiedzi na forach istnieją dłużej niż doraźne problemy i dzieki temu ich zapis stanowi 'bank informacji'. Jeżeli oczywiscie wnosza coś do tematu :pa:

Yavox - 18-12-2012, 18:57

Bul-kot napisał/a:
bruner ;) , tak tylko pytam, patrzyłeś na datę posta nad Twoim?

Odgrzebał trupa, fakt, ale to był wątek merytoryczny i chyba nic się nie zmieniło od czasu jego powstania. Przecież nie odpowiada po kilku latach w dziale sprzedam/kupię/zamienię :)

wiesiek01 - 18-12-2012, 19:02

bruner napisał/a:
A miałem cos istotnego do powiedzenia w temacie

napisz lepiej komentarz do filmu i wyjaśnij jak te kółka puszczasz ;-)

Anakin - 19-12-2012, 07:46

Mi ostatnio larynolog zapisała specyfik "sinus rinse" - hamerykański :p
Jak dla mnie działa, przyspiesza oczyszczanie zatok, nawilża śluzówkę.

panna migotka - 19-12-2012, 22:26

Anakin napisał/a:
Mi ostatnio larynolog zapisała specyfik "sinus rinse" - hamerykański :p
Jak dla mnie działa, przyspiesza oczyszczanie zatok, nawilża śluzówkę.

dokładnie, ten specyfik bardzo dobrze działa na zatoki