FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - nowy projekt ustawy

Bart - 28-07-2003, 11:57
Temat postu: nowy projekt ustawy
Rząd przyjął projekt ustawy o zmianie ustawy o obszarach morskich RP i administracji morskiej. Wynika to m.in. z rosnącego zainteresowania różnych firm wykorzystaniem obszarów morskich do budowy np. elektrowni wiatrowych na sztucznych wyspach, coraz częstszych grabieży wraków oraz konieczności dostosowania polskich przepisów do obowiązujących w UE.
Więcej na stronie:
www.gazetaprawna.pl/dzial....2.21.1.0.1.htm
Niestety nie udało mi się znaleźć tekstu ustawy po zmianach.

Pozdrawiam
Bart

Mania - 28-07-2003, 12:37

Generalnie dopóki projekt zmian ustawy nie zostanie skierowany do parlamentu nie jest on powszechnie dostępny w szczegółach. W momencie gdy stanie sie drukiem sejmowym można go będzie znaleźć na stronach www.sejm.gov.pl
Mania

ukusek - 28-07-2003, 19:29

Uważam że chyba za wcześnie jeżeli chodzi o rozważania na ten temat. Projektów jest dużo i zanim przekształci się on w obowiązujące przepisy wiele może sie zmienić. Myślę, że nie uderzy to aż tak znacząco w przeciętnego nurka - podwodnego wędrowniczka. Poczekamy jakiego to nabierze realnego kształtu.
kijanek - 28-07-2003, 20:21

Niestety, nie wiemy wszystkiego, ale z tego co wiemy - nie jest dobrze: "Przeszukiwanie wraków statków lub ich pozostałości musi być poprzedzone wydaniem zezwolenia dyrektora właściwego urzędu morskiego. Zapobiegnie to grabieży wraków" (cytat za CIR-em).

Otóż na pierwszy rzut oka nie ma tu nic groźnego dla nurów rekreacyjnych, ale wszystko zależy od definicji i interpretacji.

Zacznijmy od defincicji: jak znam życie i polską praktykę legislacyjną, to ustawa nie będzie zawierała definicji "przeszukania", wszystko będzie zależało więc od decyzji (interpretacji) dyrektora urzedu morskiego; jak będzie w dobrym nastroju, to wyinterpretuje, że "przeszukanie" to synonim "prac nurkowych" (wiecie, z palnikami, balonami, pontonami i dźwigiem), ale jak się wkurzy (czytaj: jak w skupie złomu znajdą dzwon z XVII wiecznego żaglowca albo działko z Gustloffa, to uzna, że patrzenie też jest "przeszukiwaniem" i przed każdym nurkowaniem trzeba będzie jeździć ze stertą makulatury do GUM-u (że o kosztach takiego "zazwolenia" nie wspomnę).

Nurkowe doświadczenia ze słynnym rozporządzeniem MENIS-u dot. nurkowania, które ot tak "pominęło" nurkowanie na mieszankach jest dobrym przykłądem co się może porobic. Choć z drugiej strony - cieżko sobie na to zapracowaliśmy tolerujac kolegów nurków zbieraczy wrakowych "pamiątek"...

Misteres - 28-07-2003, 22:32

Kijanek, znowu wkładasz kijaszek w mrowisko... :cool:
Ale co prawda, to prawda.
Zaczekajmy do wydrukowania ustawy w monitorze. Śledząc nowelizacje innych istotnych dla mnie ustaw mam jednak jak najgorsze obawy. :sad:
----------------------

:wave:
Pozdrawiam relaksacyjnie.
Misteres

Bart - 28-07-2003, 23:09

Nie znam tekstu, ale mam przeczucie, że jeśli chłopcy zaczynają majstrować przy ustawie, to pewnie skończy się to utrudnieniami w dostępie do wraków albo wprowadzeniem jakichś opłat :mad: Już nie jedna ustawa została tak znowelizowana... Póki co musimy czekać na tekst przepisu.
Pozdrawiam
Bart