FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - jak zacząć?

starszy - 25-07-2008, 20:05
Temat postu: jak zacząć?
Po pierwsze witam wszystkich użytkowników forum!
zakładam nowy temat ponieważ chciałbym się dowiedzieć jak zacząć!

Mam 13 lat, kocham pływać, uprawiam wiele różnych innych sportów.
Pasjonuje mnie nurkowanie już jakiś czas. Zaczynałem kilka lat temu z maską, fajką;] oraz płetwami.Chciałbym spróbować nurkować ze sprzętem, ale nie wiem czy w moim wieku to możliwe, ile taka impreza kosztuje, co jest niezbędne i gdzie najlepiej rozpocząć przygodę z bardziej profesjonalnym nurkowaniem.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :) :ping: :ping:

Cerberiusz - 25-07-2008, 21:02

TUTAJ masz opisane uprawnienia młodzieżowe w CMAS'ie.
hubert68 - 26-07-2008, 08:14

Cerberiusz napisał/a:
TUTAJ masz opisane uprawnienia młodzieżowe w CMAS'ie.

Dokładnie - to najlepsza droga. Jeśli chcesz odezwij się do mnie na PW (prywatna widomość) a wyślę Ci namiary na miejsca gdzie możesz się szkolić, niestety nie w samej Częstochowie, bo tam nie wiem gdzie. Niestety nurkowanie to raczej droga przyjemność, na zakup podstawowych rzeczy tzn. pianka, automat, jacket, komputer, nóż i inny drobiazg musisz liczyć minimum 3000 PLN. Zobacz temat: :tam: http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=16619

Mina - 28-07-2008, 18:32

hubert68 napisał/a:
Niestety nurkowanie to raczej droga przyjemność, na zakup podstawowych rzeczy tzn. pianka, automat, jacket, komputer, nóż i inny drobiazg musisz liczyć minimum 3000 PLN

no powiem to tak lekko biednie te 3000 zwlaszcza na polskie wody . JA uwazam ze na polskie wody zwlaszcza do nurkowan ponizej 30 m to jak nie Twinset to przynajmniej pojedyncza butla z 2 1-szymi stopniami .

Ale masz 13-lat i jeszcze wiele przed Toba , choc znam 16-sto latke ( chyba najmlodszy nurek jaskiniowy w Polsce) i powiem szczerze ze u malo ktorego nawet o wielebardziej doswiadczonego i starszego Nurka widzialem w oku ten blysk i zapal do nurkowania .

Wiec starszy, ( Fajny nick na 13-sto latka) :D :D Poczytaj te stronki co Ci koledzy Dali i Zacznij Przygode

hubert68 - 28-07-2008, 20:07

Mina napisał/a:
no powiem to tak lekko biednie te 3000 zwlaszcza na polskie wody . JA uwazam ze na polskie wody zwlaszcza do nurkowan ponizej 30 m to jak nie Twinset to przynajmniej pojedyncza butla z 2 1-szymi stopniami .

dlatego napisałem minimum :ping:

piotrkw - 28-07-2008, 21:04

Mina napisał/a:

Fakt , biednie jak na trzynastolatka. Powinien kupić suchy DUI , twina , ze dwa automaty , trzy stage, pięć kołowrotków , HIDA., i worek z dwoma inflatorami. No i jakby chciał zejśc poniżej 30 m :zdz: to ze dwa VR3.

Starszy !! Za kwotę do 3000 zł w Twoim wieku można również spokojnie nurkować w polskich wodach i oglądać to co jest ciekawego do zobaczenia.

Pozdrawiam Piotr

Mina - 28-07-2008, 21:18

piotrkw napisał/a:
worek z dwoma inflatorami

JAk ma Suchara to na Chorobe mu 2 inflatory :D :D

A tak powaznie to piotrkw, Masz Racje po czesci bo biorac pod uwage ze ktos sie chce POTEM rozwijac kupowanie roznych rzeczy po pare sztuk ( co niestety i tak jest konieczne bo chlopak pewnie rosnie jeszcze) troche mija sie z celem ( mam na mysli suchara) ale Automat WLASNY to moim zdaniem podstawa

piotrkw - 28-07-2008, 21:23

Mina napisał/a:
JAk ma Suchara to na Chorobe mu 2 inflatory :D :D

To tak z rozpędu. :ping:

I dlatego, że rośnie to pewne rzeczy ( piankę , kamizelkę, buty, płetwy) warto kupić używane i póżniej odsprzedać . Wiem bo mój syn ma teraz 16 lat a zaczynał w wieku 8. i tą ścieżkę przeszedłem.

Pozdrawiam Piotr

Piterek - 28-07-2008, 22:59

piotrkw napisał/a:
kamizelkę
czyli jacket..., i tu właśnie wyjątkowo i stanowczo polecam worek i płytę, wystarczy wymieniać taśmę. Wiem bo mój syn (dziś 16 lat i P2 od jakiegoś czasu...) zaczął mając lat 11 po roku zainwestowałem w H i do dziś mam spokój w temacie jacket.

A co do tematu postu i pytania to zacząć trzeba na kursie..., w Twoim wieku to możliwe (za wiedzą i aprobatą rodziców) powodzenia :pa: