FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zamiana Hexagona na worek Agir z plyta i adapterem.

buke_ - 27-08-2008, 16:36
Temat postu: Zamiana Hexagona na worek Agir z plyta i adapterem.
Witam, posiadam hybryde od technisuba - hexagon. Nurkuje sie b. dobrze, mimo wszystko chce przerzucic sie na plyte z workiem do pojedynczej butli.
Bede uzywal rowniez (przede wszystkim z pony)

Czy to dobry wybór?
http://divezone.pl/agir-b...639b3c07525304b

Może ten?
http://sklep-nurkowy.pl/J...pse-System.html

Czy pozniej bede mogl sprzedac sam worek a plytka i uprzaz zostanie do innego worka? Do twina?
Dodam tylko, ze na koncie mam prawie 200 logowań ale poki co nie planuje skoku na twina i raczej nie chce poki co skakac na twina. Wolalbym worek na mono. Chyba, ze ma ktos konkretne argumenty :)
Mile widziane inne propozycje workow (z krotkim opisem? doswiadczeniami?) na mono-butle.
Pozdrawiam.

piotrkw - 27-08-2008, 18:18

buke_ napisał/a:
Dodam tylko, ze na koncie mam prawie 200 logowań

Na forum ??? :ping: :ping:

Pozdrawiam Piotr

buke_ - 27-08-2008, 18:27

Ehhh, do logbooka. Dzieki za pomoc, bardzo sie przydala.
Rowniez pozdrawiam.

TomekP - 27-08-2008, 18:40

Majac 200 nurkowan powiniens byc juz troche oplywany. Jesli chodzi o wybor worka to z tego co pokazales, kazdy bedzie dobry. Pytanie tylko ile masz kasy i w czym sie chcesz lansowac :P
Worka pewnie nie sprzedasz, bo dobrze jest miec pojedynczy worek do egiptowa a dokupiony pozniej wiekszy worek bedziesz uzywal jak "skoczysz" na twina.

buke_ - 27-08-2008, 18:43

Rzeczywiscie, pozniej maly woreczek moze sie przydac. Przyjmijmy, ze moge przeznaczyc kolo 2000zl. Lansowac? Raczej nie zalezy mi na tym.
I - 27-08-2008, 19:01

Nie musisz kupować od razu kompletnego "systemu".
Cała zabawa jest na tyle prosta i "modułowa", że jak się postarasz i poskładasz "z kawałków", w tej cenie pewnie możesz mieć od razu oba worki i płytę z uprzężą :) .

A co się tyczy pony - możesz spróbować zamienić pony w mały stage (może ci się spodoba) lub pomyśleć o małym twinsecie - masz lepiej zabezbieczony dostęp do głównego źródła gazu - inny komfort.

P.
I

Yarek-Y2 - 29-08-2008, 09:24

"możesz spróbować zamienić pony w mały stage"

Co przemawia za taką zamianą?

Pozdrawiam Jarek

I - 29-08-2008, 09:52

np. łatwiejszy dostęp do "kurka z gazem" ... :)

P.
I

PS.
I parę innych...

Yarek-Y2 - 29-08-2008, 10:17

No to już dopisz te parę innych :) Mój kierunek to jednak mały twin (2x8 - jakoś trudno takie coś znaleźć) i chłonę wiedzę nt. innych konfiguracji.

P.Jarek

Konrad Dubiel - 29-08-2008, 10:19

Yarek-Y2 napisał/a:
"możesz spróbować zamienić pony w mały stage"
Co przemawia za taką zamianą?

Pony to zwykle 4l, stage może być 2x większy i nie będzie przeszkadzać.
Nie potrzeba żadnych specjalnych mocowań tylko kawałek sznurka i dwa karabinki.
Masz do niego łatwy dostęp i możliwość przekazania innemu nurkowi w potrzebie.
No i jest to dobry trening przed nurkowaniami 'technicznymi' ze zmianą gazów.

martin - 29-08-2008, 10:40

Yarek-Y2 napisał/a:
Mój kierunek to jednak mały twin (2x8 - jakoś trudno takie coś znaleźć)

Bo ma katastrofalny trym. Teoretycznie kazdy kto sklada 2x12 moze Ci to zrobic (flachy 8l maja identyczna srednice jak 12l), ale nie bedziesz z tym szczesliwy. Poszukaj 2x7l na stalowych flaszkach.

Yarek-Y2 - 29-08-2008, 11:49

Cenna informacja. Dzięki Martin.

Kondrad - te argumenty faktycznie przemawiają za, chociaż wydawało mi się że pony będzie właśnie mniej przeszkadzać ale nie mam praktyki więc to tylko moja subiektywna ocena.

P. Jarek

martin - 29-08-2008, 11:58

Yarek-Y2 napisał/a:
wydawało mi się że pony będzie właśnie mniej przeszkadzać

To ci sie zle wydaje. O dobrze zrigowanym stage zapominasz parenascie sekund po wejsciu do wody.

Yarek-Y2 - 29-08-2008, 12:42

Ok. W tym temacie nie o flaszkach jest a ja chciałbym troszke waszej praktycznej wiedzy uszczypnąć więc może tutaj kilka zdań dopiszecietutaj . A i inni szukający łatwiej znajdą.