FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kilka pytań.

crow - 18-09-2008, 01:33
Temat postu: Kilka pytań.
Witam wszystkich!
Tak się składa, że zastanawiam się nad rozpoczęciem kursu nurkowania.
Jestem całkiem zielony, więc prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań.
Sądzę, że nie ma wyraźnych przeciwwskazań aby rozpocząć przygodę z nurkowaniem mając lat 34?
Jestem zdrowy, sprawny fizycznie itp. , zastanawiam się jednak jakie są ograniczenia wiekowe, jeśli rozważałbym rozwój w bardziej zawodowym kierunku?
Po jakim okresie i jak intensywnym można zostać nurkiem i pracować w tym zawodzie?
Czy osoba w moim wieku może nurkować już tylko rekreacyjnie, czy też nadaję się do tego aby zdobyć odpowiednie doświadczenie i pracować jako nurek?
Może wyda wam się to dziwne, że jeszcze nie rozpocząłem nurkować a myślę o pracy jako nurek, ale to tylko moja ciekawość.
Niestety nie znalazłem nigdzie informacji na temat optymalnego wieku dla nurka, stąd moje pytania.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Dziękuję i pozdrawiam.

nuras5 - 18-09-2008, 07:19

Nie ma ograniczeń wiekowych. Decyduje stan zdrowia.
Aby zostać nurkiem zawodowym należy ukończyć odpowiednie kursy.

olo_ol - 18-09-2008, 08:42

w czasie mojego kursu, na basenie tuż obok szkoliła sie dwójka emerytów (wiek mniej więcej 60-65 lat),
wiec wiek nie gra roli jak widzisz... ;)

pozdrawiam,
Olo

Henry - 18-09-2008, 10:46

Na wszystkie twoje pytania mozna odpowiedziec pozytywnie pod warunkiem iż w istocie nie ma przeciwskazań lekarskich. Czasem jest tak że o niekótrych dolegliwościach możesz nie wiedzieć a które ujawniaja sie dopiero przy badaniach pod katem nurkowania. Więcej możesz sie dowiedziec juz w trakcie pierwszego , podstawowego szkolenia. Tam zostaniesz poinstruowany co i jak.
Nurkowanie to duża frajda. Polecam niezaleznie czy będziesz chcial uprawiać ten sport zarobkowo czy amatorsko.
powodzenia

Wilczy - 18-09-2008, 12:13
Temat postu: Re: Kilka pytań.
crow napisał/a:
Sądzę, że nie ma wyraźnych przeciwwskazań aby rozpocząć przygodę z nurkowaniem mając lat 34?

A chcesz w łeb? ;-)

OK, mądrzejsze odpowiedzi już dostałeś. A patrząc na zdjęcia i programy o nurkach zawodowych, to wielu z nich wygląda na wyraźnie starszych od nas. Przykładów nie podam... demencja starcza :D

crow - 18-09-2008, 12:35

Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości.
Mam nadzieję, że jestem okazem zdrowia ;)
Pozdrawiam

hubert68 - 18-09-2008, 20:50

Wilczy napisał/a:
crow napisał/a:

A chcesz w łeb? ;-)

I to pare razy????? :humor:

Tak na serio - ja zaczalem w wieku lat 39-u...

crow - 19-09-2008, 01:59

I jak Tobie leci w tym mokrym hobby hubercie68 ?
Widzę, że lubisz lać, szczególnie po łbie ;)
Z tego co widze to od około roku się moczysz.
Jak często i co zaliczyłeś?
Bez podtekstów!
Pozdro

hubert68 - 19-09-2008, 14:20

crow napisał/a:
Z tego co widze to od około roku się moczysz.
Jak często i co zaliczyłeś?

Dokladniej od stycznia. Ale mnie fest trafilo. W tym czasie (niechronologicznie) Dominikana, Madera, Hurghada (za tydzien trzeci raz), Baltyk - kilka wraczkow, pare jeziorek i kamieniolomow w Polsce - ogolem stan na dzis 87 moczen. Ale tyz prawda, ze od 23 latek jestem ratownikiem WOPR a od 18 instruktorem plywania... :ping:

crow napisał/a:
Widzę, że lubisz lać, szczególnie po łbie

Kiedys lubilem, zwlaszcza na zawodach. Ale to prawie 20 lat i 40 kg temu....
Od 5 lat nawet juz mlodych nie szkole - robi to za mnie moj uczen, trzykrotny Mistrz Polski w wadze do 70 kg. :((:

crow - 19-09-2008, 15:13

87 razy od stycznia????!!!!!
Zazdroszczę ciągłych wakacji.
Wygląda na to, że już jesteś na emeryturze;)

hubert68 - 20-09-2008, 01:49

crow napisał/a:
Zazdroszczę ciągłych wakacji.
Wygląda na to, że już jesteś na emeryturze;)

Fakt, jako pracownik naukowy mam 36 dni urlpu. Ale pracuję po 200 godzin miesięcznie. Tyle, że po pracy zawsze można pojechać na koparki (50 min.) czy Zakrzówek (90 min.). A weekendy wyskoczyć do Jastarni czy na Jez. Powidzkie...

domin - 20-09-2008, 15:21

Ja tez robilem kurs z kolesiami jeden po 40 drugi po 50 wlasnie w Edynburgu.Jak zrobisz kurs w miare szybko to daj znac ja do grudnia bede nural w Szkocji to mozemy sie zgadac.
A jesli myslisz zawodowo to w Szkocji masz spore szanse zlapac robotke.
Dzwonilem kiedys do Fort William pytalem wstepnie-szczegolowe badania na poczatku takze wtedy sie okaze czy sie nadajesz.

Gdy robilem Padi zadnych badan nie bylo tylko wypelniasz ankietke-zaznaczasz wszystko na nie i zapraszamy:)

crow - 21-09-2008, 15:46

Hej domin!
Robiłeś może kurs w "Deep blue scuba"?
Tam właśnie mam zamiar spróbować.
Mam nadzieję, że są dobrzy?

domin - 22-09-2008, 06:38

Hej

Tak robilem w dbs.Kurs raczej spoczko,instr. i dm raczej doswiadczeni tylko jest bardzo drogo-chyba sie juz drozej w uk nie da.
A po kursie jak bedziesz chcial z klubem zanuac to brakuje im dla ciebie butli bo tyle maja kursantow.Takze zamiast co weekend nurasz co 3.
O wiele taniej i czesciej ponurasz z bsac-np.kircaldy lub musselburgh.

zycze fajnych nurow

crow - 23-09-2008, 02:48

Dzięki za podsunięcie pomysłu.
Muszę rozeznać temat.
Do Kirkaldy troszkę daleko, w Musselburgh działa ssac no i jest też kilka klubów w Edi, ale jeszcze nie wiem jak sprawa się ma z kursami w takich klubach.
Na swoich stronach piszą, że możesz dołączyć, nauczą cię itd., no ale nie wiem czy jest to profesjonalny kurs, czy tak w ramach walki z nudą?
Niedługo postaram się dowiedzieć.
Dzięki i pozdrawiam

Loony - 25-09-2008, 13:22

Leni Riefenstahl , sławna dokumentalistka, zrobiła swoje pierwsze uprawnienia nurkowe mając 75 lat. !! Po czym jej film "Podwodne impresje" do dziś są uznane za kultowy film obrazujący życie w głębi.
Tak że spokojnie ..... oby tylko zdrowie dopisało ...... Pozdrawiam!

crow - 25-09-2008, 21:55

Dzięki ze dodanie otuchy, wolałbym jednak zacząć troszkę wcześniej;)
Pozdrawiam!

jaros4 - 25-09-2008, 22:39

Loony,napisz jeszcze co takiego leni r. dokumentowala ze stala sie taka 'slawna'.
styx - 25-09-2008, 23:18

jaros4 napisał/a:
Loony,napisz jeszcze co takiego leni r. dokumentowala ze stala sie taka 'slawna'.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl

Loony - 25-09-2008, 23:20

Ze stylu zadawanego pytania, chłopcze, sądzę , że wiem o co Ci chodzi. Ale to nie to forum..... Tu podobno sama brać nurkowa ...... polityka to inny akwen i też bardzo głęboki że dech zapiera. Chyba że się mylę ..... Pozdrawiam.
jaros4 - 25-09-2008, 23:32

a szkoda,mialem nadzieje na ciekawa polemike :buuu: wyjatkowo odstapie od mej zasady nie ublizania na tym forum komukolwiek.loony,jestes skonczonym bucem.
Loony - 25-09-2008, 23:48

Z inwektywami na tym forum już się obyłem, przeto rzadko zabieram głos. Ostatnio zrobiło się tu trochę luźniej, co zauważyłem oglądając to forum kilka lat. Przeczytałem swój post dokładnie i nie zauważyłem niczego czym bym Cię uraził. Ale Wy młodzi macie swój styl. Może i jestem bucem ... ale starszym od Ciebie o dobrych kilkadziesiąt lat. Mimo wszystko pozdrawiam.
crow - 25-09-2008, 23:55

jaros4, ja też wiem czym ta babcia się zajmowała, ale tak jak Loony już wspomniał, to nie to forum i nie ten temat.
Poza tym również nie rozumiem czym sobie zasłużył, żebyś go nazwał bucem.
Może obraziłeś się o "chłopca"?
Wyładuj swoje frustracje gdzie indziej.

jaros4 - 26-09-2008, 08:27

Najprosciej,nie nazywaj nikogo chlopcem,a i ciebie bucem nikt nazywal nie bedzie.ton mojego pierwszego postu lakoniczny w formie, bo pisany z telefonu kom.nie mial na celu zaczepiac kogokolwiek.ludzie w awatarach rozmaite bzdury podaja,lecz jesli jak twierdzisz masz 60l. To ja ciebie przepraszam bezwzglednie