| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
SKRADZIONY/ZAGUBIONY/ZNALEZIONY SPRZĘT - Kara...
tomek Sienicki - 03-10-2008, 00:30 Temat postu: Kara... W niedzielę wróciłem z żagli i małego nurkowania z Chorwacji... i taka opowieść pięknie by się snuła dalej, gdyby nie fakt, że leniwy ze mnie palant, bowiem po powrocie zamiast solidnie zabrać się za sprzęt, to zabrałem z bagażnika brudną bieliznę, parę butelek sikacza z Dalmacji i takie tam super wartościowe badziewie...
Wczoraj, już w miarę wypoczęty po spędzonym urlopie, jeszcze przed nastaniem świtu, udałem się do swojego samochodu, oczywiście ledwo patrząc na oczy, aby zatarabanić córkę na poranny trening pływacki. Już po chwili przebudziłem się zdecydowanie. Tam gdzie stał na zatłoczonym parkingu przed domem mój pojazd, ziało wielką pustką!!! Parę bystrych spojrzeń na boki, kilka kroków tam i z powrotem uświadomiło mi, że jestem w d.pie Córki zapewnienie, że "Tato pewnie jak zwykle, gdzieś postawiłeś dalej ten samochód" nie poprawiło mi nastroju. Będąc w pełni świadom swych praw i obowiązków, oczywiście nie dzwoniłem od razu na policję, tylko pośpieszyłem do domu sprawdzić, czy aby na pewno mam zapłaconą ratę autocasco! Po potwierdzeniu, że ze strony TU nic mi wielkiego nie grozi, uspokojony, złapałem za telefon i powiadomiłem stosowne władze o zaistniałym fakcie, w końcu dałem im szansę na złapanie złodzieji. I uwierzycie?!! W momencie, gdy rozmawiałem z Panią oficer dyżurną, uświadomiłem sobie, że parę lat gromadzenia przeróżnych gratów, na własne życzenie poszło się ....!!!
I tak, już nie jestem w posiadaniu:
- suchacz AQUATA ze skompresowanego neoprenu i skarpetami zamiast butów (kolor granat)
- buty wiązane BARE typu trampki
- butla 15-ka scubapro kolor biały + niebieski napis scubapro z pojedynczym zaworem
- I i II stopień Aqualung Legend LX Supreme (na długim, żółtym wężu)
- II st. Apeks XTX 40,
- manometr Thermo bez osłony,
- Jetfiny DIVEX ze spręzynami Lolki rozmiar Large,
- Jetfiny Scubapro na paskach rozmiar najmniejszy z możliwych,
- latarka do maski Lolki,
- latarka Grala 1 dioda (chyba pierwszy model)
- głowica Lolki do halogenu koloru żółtego ze złączką od Grala
- maska czarna, jednoszybowa, bezramkowa - prawie DIR;)
- maska X-Vision,
- rękawice mokre Scubapro,
- rękawice mokre Camaro,
- bas balastowy z napisem Sea-Fish z kaflami 3 kilo koloru zielonego
- i jeszcze trochę dupereli, które każdy z nas wozi:)
By szczęścia było aż nadto, to w bagażniku znalazły się jeszcze graty kumpla:
- skrzydło OMS-a 2 x 50 koloru czarnego,
- komputer UVATEC ALADIN na kosoli z wężem wysokiego ciśnienia i szybkozłączką, w konsoli puste miejsce po kompasie.
Tym sposobem, będąc w pełni przeświadczony o swojej głupocie, jestem lżejszy o parę kilo
Na domiar złego, choć z bagażnika zabrałem parę butelek wina, to właśnie sobie przypomniałem, że kupiłem butlę śliwowicy (50%), jednak kaca z niej mieć nie będę...niech im bokiem wyjdzie... została w bagażniku!
--
tS
rybens - 03-10-2008, 03:12
Siemka Braszku nie pozazdrościć. Będę miał na uwadze jak bym u kogoś zobaczył czy na Allegro. Z tego szpeju to co do odzyskania to można szukać jedynie butli ale po nitce do kłębka życzę dużo szczęścia. Jak gdzieś napotkam wasz szpej "wale w ciemno".
Pozdrawiam Ryba
tatanka - 03-10-2008, 08:56
jakie auto
miales jakies zabezpieczenie zalozone
Zielona Wróżka - 03-10-2008, 18:47
O ja p*******! Współczuję. Pozostaje liczyć, że palanci mając cały sprzęt, skuszą się i będą chcieli gdzieś zanurkować, a pod wodą spotkają nasssss (wybór ikonek o agresywnym wydźwięku mamy na forum imponujący )
Mania - 03-10-2008, 19:04
Tomek
Serdecznie wspolczuje. Jesli przypadkiem dorwiesz zlodzieja - rob co uznasz za sluszne.
Mania
gorcio - 03-10-2008, 20:07
Wyrazy wspolczucia. LEce od razu szpej wyciagnac, bo tez zdarza mu sie zostawac w aucie.
Zas zlodziejom zawor w d i odkrecic.
Beeker - 03-10-2008, 21:58
holy fuck!
śledzę serwisy aukcyjne - będę się rozglądał - może namierzymy gnojków - oby ...
styx - 03-10-2008, 21:59
ja bym się postarał ogarnąć "mroczne" znajomości na dzielnicy - w większości przypadków "ziomale" co to zrobili nie mają pojęcia do czego sprzęt jest i czy to w ogóle coś warte...
tomek Sienicki - 03-10-2008, 22:13
| tatanka napisał/a: | jakie auto
miales jakies zabezpieczenie zalozone |
Skoda Octavia II 1.9 TDI - czeszki mają branie
Zabezpieczenia były w postaci alarmu fabrycznego i immobilizera, ale to wystarcza jedynie na dzieciaków, co chcą się karnąć.
| styx napisał/a: | | ja bym się postarał ogarnąć "mroczne" znajomości na dzielnicy |
Próbowałem, podobno to były gościnne występy...
--
tS
FotoMiś - 04-10-2008, 12:51
Jeśli wolno coś zasugerować.. Gdybyś miał fotki tego znikniętego sprzętu, to może byłoby warto wrzucić gdzieś na web i podlinkować tutaj? Byłaby większa szansa, że ktoś z nas je rozpozna, bo po samym opisie ciężko będzie, tym bardziej, że złodzieje przecież nie będą sprzedawać kompletu, tylko pojedyncze sztuki. Ale dużo sobie po tym nie obiecuj, niestety..
Tak czy inaczej, wyrazy współczucia.
Michał
OLO Wawa - 04-10-2008, 14:28
Na a jak jest z ubezpieczeniem.Czy skradziony sprzęt wraz z autem podlega pod AC auta czy nie? Czy trzeba osobno ubezpieczac sprzęt od kradzieży.Jesli tak to gdzie?
A jak jest z kradzieża z domu?Wypłata idzie z ubezpieczenia mieszkania czy nie?
Szczerze współczuje.Trzeba przeszukiwać Allegro najprędzej.I jak sie znajdzie to
styx - 04-10-2008, 14:34
trzeba osobno ubezpieczać w każdym przypadku.
tomek Sienicki - 04-10-2008, 18:41
| FotoMiś napisał/a: | | Gdybyś miał fotki tego znikniętego sprzętu, to może byłoby warto wrzucić gdzieś na web i podlinkować tutaj? |
Myślałem o tym, jednak musiałbym zamieszczać foty sprzętu założonego na sobie, więc powstałby swoisty "foto-blog tomkaS"
Co do ubezpieczenia, casco chroni jedynie pojazd + ewentualnie jego wyposażenie dodatkowe za opłatą dodatkowej składki. Są ubezpieczyciele, którzy przy AC ubezpieczają również bagaż jako odrębne ryzyko (np. TU PZM SA) za niewielką dodatkową składkę, jednak są to niewielkie sumy ubezpieczenia, np. 1.000,00 PLN, co nasze grono niezbyt zadawala.
| OLO Wawa napisał/a: | | A jak jest z kradzieża z domu?Wypłata idzie z ubezpieczenia mieszkania czy nie? |
Co do bezpieczeństwa sprzętu w domu, to wystarczy mieć ubezpieczenie od kradzieży z włamaniem mieszkania/domu z odpowiednio wysokoką sumą ubezpieczenia, aby mieć nadzieję na wypłatę odszkodowania. Musi być oczywiście spełniony podstawowy warunek tj. kradzież z włamaniem, czyli pokonanie przez złodzieja istniejących zabezpieczeń, którymi są najczęściej dwa zamki.
Pisząc powyższe zrozumiałem, że Michał ma bardzo dobry pomysł, jak sobie w przyszłości lepiej poradzić z faktem kradzieży i ewentualnym dochodzeniem roszczeń od ubezpieczyciela. Wykonanie dokładnej dokumentacji fotograficznej posiadanego sprzętu i zgranie jej na jakiś nośnik, może być wielce przydatne w przypadku problemów, czego oczywiście nikomu, jak i sobie ponownie, nie życzę.
--
tS
$$ - 04-10-2008, 22:03
| tomek Sienicki napisał/a: | | więc powstałby swoisty "foto-blog tomkaS" | Na forum-nuras.pl masz konto na załączniki 100Mb (dostałem 200Mb), kilka zdjęć można zawiesić. Jak umieścić duże w pikselach, a małe w kb zdjęcie mogę powiedzieć lub przygotować jak je wyślesz duże na e-maila.
Nr sprzętu podaj koniecznie.
pozdrawiam rc
Dany - 04-10-2008, 22:08
Jestem EMPATYCZNY co do szpeju - boli. Chyba zerwe naklejkę nurka z autka, co by nie kusić skur wieli
FotoMiś - 04-10-2008, 22:59
| tomek Sienicki napisał/a: | | Wykonanie dokładnej dokumentacji fotograficznej posiadanego sprzętu i zgranie jej na jakiś nośnik, może być wielce przydatne |
NB jezeli ktoś ma plastik w PADI i założył sobie u nich konto, to jest tam również zakładka "Equipment" gdzie można zwięźle opisać poszczególne elementy swego sprzętu. Fotki niestety trzeba trzymać gdzieś indziej.
| $$ napisał/a: | | Na portal***.pl masz konto na załączniki 100Mb |
No to szacuuunek! Bo np. nasz ulubiony monopolista oferuje jedynie marne 5 GB za darmo ( SkyDrive )...
Michał
gibber - 05-10-2008, 13:27 Temat postu: Re: Kara...
| tomek Sienicki napisał/a: |
Tym sposobem, będąc w pełni przeświadczony o swojej głupocie, jestem lżejszy o parę kilo
tS |
Primo, bede sie rozgladal, bo wkoncy gdzies towar uplynnic gosc musi. Nie sadze, ze trafiles na goscia, ktory nurkuje, badz podobnie jak Smok bierze procent od znaleznego (vide watek z pasem balastowym, wyjsciem po stoku).
Secundo, nie twoja wina i zadna kara ze trafiles na skur@#@a.
Miły Maciej - 05-10-2008, 20:36
Qrwa Tomek ... wspólczuje Ci , zaj.... bym hu... jak bym (na Twoim miejscu) dorwał. Normalnie przejażdżka po lesie (za autem oczywiście) murowana.
WW - 06-10-2008, 08:03
| Dany napisał/a: | | Jestem EMPATYCZNY co do szpeju - boli. Chyba zerwe naklejkę nurka z autka, co by nie kusić skur wieli |
Bardzo rozsądna rada.
Jakieś 2 lata temu też była plaga kradzieży sprzętu z oznaczonych furek.
Czy parking był strzeżony ?
Jestem za przywróceniem karania obcięciem ręki.
piotrkw - 06-10-2008, 15:37
| WW napisał/a: | | Jestem za przywróceniem karania obcięciem ręki. |
Nie Wojtek , tylko nie to!!!! Po obcięciu dwu łap będziemy mięli inwalidę niezdolnego do pracy , któremu należy się dożywotnia renta. Wyobrażasz to sobie ile to by Państwo kosztowało ??
Najlepiej nie łapać , bo wtedy i wyrok i odsiadka nie obciąża budżetu Państwa.
Pozdrawiam Piotr
P.S Najekonomiczniej ubić na miejscu , jak "Sędzia Dredd".
$$ - 06-10-2008, 18:01
| gibber napisał/a: | | badz podobnie jak Smok bierze procent od znaleznego (vide watek z pasem balastowym, wyjsciem po stoku). | Kołowrotka też nie zamierzam oddawać, jak wyciągniesz z Białego mój pas 16kg to jest Twój. | piotrkw napisał/a: | | któremu należy się dożywotnia renta. Wyobrażasz to sobie ile to by Państwo kosztowało ?? | Wystarczy mała zmiana w KK, "Obywatel świadomie wychodzący poza ramy prawa, stawia się poza prawem, nie podlega ochronie prawnej".
pozdrawiam rc
gibber - 06-10-2008, 20:18
| $$ napisał/a: | | Kołowrotka też nie zamierzam oddawać, jak wyciągniesz z Białego mój pas 16kg to jest Twój. |
Nie ma szans kolego, specjalnie Ci wysle, na moj koszt. Ma sie klase, ma sie styl, rodzice nie musza sie wstydzic.
$$ - 06-10-2008, 22:14
| gibber napisał/a: | | specjalnie Ci wysle, na moj koszt. Ma sie klase, ma sie styl, | Wtedy "Leszek Nowak" dołączył fragment prawa morskiego, jeśli nie ogłosiłeś na jakiej pozycji co zostało i nie zarezerwowałeś sobie czasu to, pisz skargi na Berdyczów.
pozdrawiam rc
gorcio - 06-10-2008, 22:37
| $$ napisał/a: | | Kołowrotka też nie zamierzam oddawać |
A mawiaja "kto sie wujem urodzil, skowronkiem nie umrze"
WW - 07-10-2008, 07:00
| piotrkw napisał/a: | | Nie Wojtek , tylko nie to!!!! Po obcięciu dwu łap będziemy mięli inwalidę |
Jakoś nie przypominam sobie, abym wspominał cokolwiek o opatrywaniu kikutów
piotrkw - 07-10-2008, 07:18
| WW napisał/a: | | Jakoś nie przypominam sobie, abym wspominał cokolwiek o opatrywaniu kikutów |
A... w takim razie to przepraszam.....popieram.
Pozdrawiam Piotr
$$ - 07-10-2008, 11:03
| gorcio napisał/a: | | A mawiaja "kto sie wujem urodzil, skowronkiem nie umrze" | Ponieważ dostaję sprzęt za darmo, to też rozdaję sprzęt, wejście w tą klasę "wujów" to ciekawsza część nurkowania.
pozdrawiam rc
gorcio - 07-10-2008, 12:08
| $$ napisał/a: | | gorcio napisał/a: | | A mawiaja "kto sie wujem urodzil, skowronkiem nie umrze" | Ponieważ dostaję sprzęt za darmo, to też rozdaję sprzęt, wejście w tą klasę "wujów" to ciekawsza część nurkowania.
|
Chwala Ci, ze rozdajesz jak mozesz. Ale zatrzymywanie znalezionego sprzetu prawem kaduka (bo nie morskim), to zwyczajne wujowstwo i nie zmieni tego fakt, ze cos komus kiedys odstapiles. Zwlaszcza, kiedy wiesz dokladnie kto jest wlascicielem, jak to bylo z pasem balastowym. Jak rozumiem, na biednego nie trafilo, a i sam przyznajesz, ze sprzet tez za darmo dostajesz - to po cholere Ci ten cudzy sprzet ? Muzeum zrobisz ? Zreszta, co Ci bede tlumaczyl ... nie chwal sie tylko potem, ze taki pas za darmo komus oddales.
$$ - 07-10-2008, 16:29
| gorcio napisał/a: | | jak to bylo z pasem balastowym | Byli w większości. | gorcio napisał/a: | | nie chwal sie tylko potem, ze taki pas za darmo komus oddales. | Taśmę z klamrą oddałem poprzedniemu właścicielowi, na pamiątkę.
pozdrawiam rc
Iron - 10-10-2008, 11:20
Współczuję z całego serca...
Przestaje swój sprzęt trzymac w samochodzie i robie dokumentacje całego sprzętu
- Monitorowanie allegro - mode on
- Może by tak zrobić jakiś osobny wątek w tym dziale, gdzie umieszalibyśmy podejrzane nam aukcje?
Karina - 17-10-2008, 09:29
Współczuję... Przypomniała mi się sprawa pewnej Austriaczki, która zostawiła swój sprzęt spadochronowy ( wart kilka tysięcy zł ) w samochodzie i ... znalazł się po 2 latach, w Polsce, na Allegro, cena wywoławcza 100 zł - koleś nie miał bladego pojęcia, co ukradł. Polak potrafi... Na szczęście spadochroniarze byli czujni...
Pozdrawiam
Karina
KasiaK - 18-10-2008, 18:05
współczuję...
ech. już od dawna się zastanawiam czy trzymać sprzęt w garażu, bo stamtąd też może przecież nóg dostać..
ale jak nie tam, to gdzie? przecież nie będę na kupie szpeju spać
hash - 26-10-2008, 22:58
a gdzie masz ubezpieczone mieszkanie ????
parę lat temu miałem małą potyczkę na stacji benzynowej, pzy okazji goście podpieprzyli mi torbę z aparatem, płytami i innymi pierdami, to nawet nie było włamanie a normalny rozbój
kasę oddali mi z ubezpieczenia mieszkania, pokombinuj
|
|