FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - nadciśnienie tętnicze a nurkowanie

hara-kiri - 05-11-2008, 15:03
Temat postu: nadciśnienie tętnicze a nurkowanie
Mam pytanie, czy nadciśnienie jest przeciwwskazaniem dla nurkowania?
Od dłuższego czasu mam ciśnienie w okolicach 140/100.
Pomimo diety, braku nadwagi i aktywności fizycznej, którą staram się utrzymać trenując różne sporty, ciśnienie utrzymuje się na podobnym poziomie. Stres i takie tam...
Ostatnio lekarz rodzinny przepisał mi proszki, które mają ciśnienie obniżyć i poinformował, że powinienem się przygotować na to, że będę je jadł już zawsze :((:
Twierdzi, że osoba przyjmująca leki obniżające ciśnienie, uważana jest za w pełni zdrową, jeżeli ciśnienie otrzymuje się na właściwym poziomie.
Na moje pytanie, czy jest to przeciwwskazanie dla nurkowania odparł, że tak.
Czy to oznacza, że będę musiał pożegnać się z nurkowaniem...? :((:

martin - 05-11-2008, 16:13

hara-kiri napisał/a:

A konkretnie jakie?

Rob - 05-11-2008, 16:17

martin napisał/a:
hara-kiri napisał/a:

A konkretnie jakie?

poczytaj Krzyżaka to bedziesz wiedzial

Kulas - 05-11-2008, 16:34

Cos z tym nadcisnieniem musi byc skoro na kazdej formie medycznej masz pytanie na temat nadcisnienia i czy bierze sie na to leki.
Mozna by rozwinac ten temat bo wydaje mi sie ze sporo osob ma z tym problem.

martin - 05-11-2008, 16:48

Rob napisał/a:

Nie pytam sie o ogolne przeciwskazania Krzyzaka, a o konkrety lekarza dajacego "szlaban", szczegolnie w polaczeniu z:
hara-kiri napisał/a:
Twierdzi, że osoba przyjmująca leki obniżające ciśnienie, uważana jest za w pełni zdrową, jeżeli ciśnienie otrzymuje się na właściwym poziomie.

oraz:

hara-kiri napisał/a:
aktywności fizycznej

hara-kiri - 05-11-2008, 17:11

martin napisał/a:
hara-kiri napisał/a:

A konkretnie jakie?

Pytałem, ale nie uzasadnił, poradził kontakt ze znajomym lekarzem, który jest zapalonym płetwonurkiem. Co też mam zamiar zrobić.

martin - 05-11-2008, 17:17

hara-kiri napisał/a:
Pytałem, ale nie uzasadnił

K...... I jak tu nie kochac lekarzy?

hara-kiri napisał/a:
poradził kontakt ze znajomym lekarzem,

W zasadzie porada moze byc jedna (zreszta standartowa dla tematow z dzialu medycyna) -> http://www.hiperbaria.gdynia.pl

nuras5 - 05-11-2008, 18:25

hara-kiri napisał/a:
osoba przyjmująca leki obniżające ciśnienie, uważana jest za w pełni zdrową, jeżeli ciśnienie otrzymuje się na właściwym poziomie.

I to jest prawidłowa odpowiedź.
Od 15 lat mam nadciśnienie i z nim nurkuję. Niestety -do proszków trzeba się przyzwyczaić.

$$ - 05-11-2008, 19:58

hara-kiri napisał/a:
że powinienem się przygotować na to, że będę je jadł już zawsze
Czy masz pełną diagnostykę, nerki, trzustka, tarczyca itd. Coś może być przyczyną takiego stanu. Jeśli nie masz, to będziesz leczony objawowo (leczenie objawów, tekst z reklam TV).

pozdrawiam rc

martin - 05-11-2008, 20:46

Rob napisał/a:

I jeszcze zeby zakonczyc watek:
Krzyzak nie uwaza ze nadcisnienie jest powodem do zakonczenia kariery nurkowej - nakazuje jedynie zwiekszona ostroznosc. Dyskwalifikacja obejmuje jedynie niewielka czesc osob z nadcisnieniem.

W mojej "biblii" na temat medycyny nurkowej (Der neue Ehm. Tauchen noch sicherer. Tauchmedizin für Sporttaucher, Berufstaucher und Ärzte. ISBN 78-3275014842) jest natomiast wzmianka, ze w wypadku nadcisnienia nurkowanie nalezy traktowac jak kazdy sport z zwiekszonym wysilkiem.

conan - 05-11-2008, 21:02

nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ze 140/100 to gorna granica normy niektorzy nawet mowia ze gorna dochodzi do 150

to drugie fakt troche za wysokie ale nie demonizowalbym

nie kazdy ma 120/80 sa rozne organizmy

Kulas - 05-11-2008, 21:28

conan napisał/a:
nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ze 140/100 to gorna granica normy niektorzy nawet mowia ze gorna dochodzi do 150

Niestety jestes w bledzie.

conan napisał/a:

Jako mieszczace sie w normie mozna przyjac 130/90 ale to i tak jest juz podwyzszone.

140/100 (szczegolnie to 100) to jest owiele zaduzo.

nurasek1981 - 06-11-2008, 11:49

witam kolego!

slysze ze coraz wiecej ludzi ma problem z cisnieniem, ja tez mialem ale nie bylo zle proszkow nie dostawalem a mialem cisnienie wysokie a tetno mi skakalo do okolo 180, ja sie przestraszylem. bylem u kardiologa i uslyszalem: nie pij kawy nie pal i pij dziwaczne herbatki chodzi o ziola. jest oki na poczatku czulem lekki dyskomfort ale teraz nie przeszkadza, a i powoli sie zanurzam a jak trzeba to chwilke na danej glebokosci i mam zielone swiatelko. lekarz nawet mowil zebym o tym nie myslal tylko normalnie nurkowal gdyz sam sie nakrecalem jak o tym myslalem chodzi o stres. nie wnikam nie zastanawiam sie tylko nurkuje i puki co wszystko jest oki.

cisnienie jest wszedzie i tu i tam, ale mozna sie do niego przyzwyczaic...;)
pozdrawiam ;OK;

nseal - 06-11-2008, 12:00

nurasek1981 napisał/a:
bylem u kardiologa i uslyszalem: nie pij kawy nie pal i pij dziwaczne herbatki chodzi o ziola.

i tak bez żadnych badań? Zajebisty fachowiec.

nurasek1981 napisał/a:

jest oki na poczatku czulem lekki dyskomfort ale teraz nie przeszkadza, a i powoli sie zanurzam a jak trzeba to chwilke na danej glebokosci i mam zielone swiatelko.

o Matko... a jak szybko się zanurzasz to masz czerwone?

nurasek1981 napisał/a:

nie wnikam nie zastanawiam sie tylko nurkuje i puki co wszystko jest oki.

To że sobie lekceważysz wysokie ciśnienie krwi to Twoja sprawa, ale nie doradzaj innym takiego podejścia. To nie boli, ale po udarze może być tak sobie z nurkowaniem.

nurasek1981 napisał/a:

cisnienie jest wszedzie i tu i tam, ale mozna sie do niego przyzwyczaic...;)

No jasne, do ziemi także.

Koledze , który zaczął wątek już doradzono mądrze by się skonsultował z fachowcami z Gdyni. I to jest najlepsza rada.

Loony - 06-11-2008, 12:53

Każda osoba, starająca się o kwalifikację do rozpoczęcia lub kontynuowania przygody z nurkowaniem, powinna mieć zmierzone ciśnienie tętnicze. Osoby z łagodnym nadciśnieniem tętniczym (wyjściowo 140-159/90-99 mm Hg), skutecznie leczonym (z wartościami ciśnienia w granicach normy), bez powikłań narządowych, takich jak niewydolność nerek, choroba wieńcowa, zaawansowane zmiany na dnie oka, nie mają przeciwwskazań do nurkowania rekreacyjnego.
http://www.dive-away.pl/g/nurkowanie__poradniki/medycyna_nurkowa/nadcisnienie_a_nurkowanie
Właśnie taki pogląd na na nadciśnienie wyczytałem z powyższego linku , któery to polecam.

Syrenka_013 - 06-11-2008, 16:34

"Der neue Ehm.[/b] Tauchen noch sicherer. Tauchmedizin für Sporttaucher, Berufstaucher und Ärzte". ISBN 78-3275014842)

Martin, czy jest moze anglojezyczna wersja tej knizki???!!!!!! :!!:

train - 06-11-2008, 17:13

Kulas ma rację, przy moim badaniu wyraźnie lekarz zaznaczył że wartości 120-140 górnego jest zaliczana jako podwyższone ciśnienie, a nie nadciśnie ale 100 dolnego już kwalifikował jako nadciśnienie.
Z rad które udzilił to brać proszki (do końca życia), nieco zmienić dietę, unikać alkoholu i soli, prowadzić aktywny tryb życia i można nurkować.
Natomiast będąc u lekarza sportowego w Centrum Damiana na słowo nadciśnie w ogóle się nie dało porozmawiać na temat kwalifikacji. Po prostu "nie" i koniec rozmowy.

Ogólnie leczone skutecznie nadciśnienie nie jest przeciwskazaniem jeśli się o nie odpowiednio zadba.

Mania - 06-11-2008, 18:01

conan napisał/a:

U mnie takie cisnienie to wyjatkowo wysokie :))))

A tutaj wart przeczytania artykul z DAN:
http://www.diversalertnet...sp?articleid=11

Kulas - 06-11-2008, 18:05

Wazne tez jest kiedy mierzysz cisnienie. Powinienes zmierzyc w czasie 30 min jak wstanie sie z lozka powinno byc o wiele nizsze niz wciagu dnia. Jak masz takie same caly czas to proszkow raczej nieunikniesz.
martin - 06-11-2008, 20:52

Syrenka_013 napisał/a:
Martin, czy jest moze anglojezyczna wersja tej knizki?

Nie - wszyscy autorzy sa/byli niemieckojezyczni. IIRC ksiazka nie byla tlumaczona.

tomek Sienicki - 06-11-2008, 22:14

Mania napisał/a:
U mnie takie cisnienie to wyjatkowo wysokie

Mamy coś wspólnego Mańka ;) Co bym nie robił to mam 100/70, a niekiedy niżej...
Picie, palenie,......., nie pomaga :(

--
tS

Mania - 06-11-2008, 22:30

tomek Sienicki napisał/a:
Co bym nie robił to mam 100/70, a niekiedy niżej...

Nareszcie!!!!
:D :D :D

100/70 to tez w miare wysokie. Moj standard to jakies 80/60, w porywach 90/70.

Kawa, szlugi, wodeczka....i nic.....
Mania

tomek Sienicki - 06-11-2008, 23:05

Mania napisał/a:

To może taniec?

--
tS

Mania - 06-11-2008, 23:35

Kiedys to nawet kazali mi jakies leki brac - wyrzucilam recepte do kosza. Tyle tylko, ze rano jestem nieprzytomna....
Taniec.....hmmm......na rurze?
:D

Misteres - 07-11-2008, 04:18

Czy istnieje coś takiego jak "nadciśnienie czynnościowe"? Czyli że ten organizm tak ma i nie należy się tym zbytnio przejmować?

Jeśli uprawiając rozliczne sporty serce nie wyskakuje z klatki piersiowej a tętnice nie eksplodują, to może i nurkowanie nie zaszkodzi?

Osobiście mam bilirubinę na poziomie zaawansowanej żółtaczki. Zawsze taką miałem. Zgodnie z teorią medyczną moja wątroba powinna być wspomnieniem. A nie jest. Wręcz przeciwnie.

Czyli: Vive la Difference!

$$ - 07-11-2008, 07:09

tomek Sienicki napisał/a:
Mamy coś wspólnego Mańka
Mania napisał/a:
Nareszcie!!!!
To kontrolujcie żoładek, jednym z objawów choroby wrzodowej jest niskie cisnienie (czego wam i innym nie życzę).

pozdrawiam rc

Henry - 07-11-2008, 13:48

Ustabilzuj swoje ciśnienie i w zakresie nurkowania rekreacyjnego nie bedzie przeciwskazań wykluczjących.
Problemem większym w uprawianiu tego sportu są gwałtowne zmiany ciśnienia niż niedociśnienie lub nadciśnienie (oczywiście bez skrajnych przypadków).
hej

ramzes78 - 07-11-2008, 14:41

Moja żonka ma ustabilizowane lekami nadciśnienie- doktorek który ją badał ( też nurek) po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną i wynikami badań nie uznał tego jako dyskwalifikacji do nurkowania a jedynie podkreślał potrzebę mocniejszej samokontroli i podejścia do tematu z głową (czuje się "inaczej" niż zawsze- nie wchodzi do wody itp.)

Weź wyniki badań, kartę leczenia i skonsultuj z jakimś nurkującym lekarzem.
Będzie OK- Powodzenia

hubert68 - 08-11-2008, 13:44

Nie jestem ani lekarzem nurkowym, ani internistą ale:
1. Nadciśnienie tętnicze może być tzw. samoistne a może być objawem innych chorób.
2. Jeżeli wykluczy się inne schorzenia (niekiedy bardzo poważne!) nadciśnienie o wartościach, zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego, po ok. 10 mm Hg przekraczające normę, przy prawidłowym leczeniu, nie powinno stanowić przeciwwskazania do nurkowania.
3. Gdyby jednak chory o takim ciśnieniu powiedział mi, że jest płetwonurkiem i zapytał czy może nadal nurkować, odpowiedziałbym, że w tej chwili nie, przynajmniej póki nie zrobi badań.

$$ - 27-11-2008, 10:58

hubert68 napisał/a:
przy prawidłowym leczeniu,
"Są na niebie i ziemi rzeczy które się filozofom nie śniły, większość w Polsce."
Przychodzę do lekarza mam wysokie ciśnienie, propozycja na rympał weź leki obniżające ciśnienie. To w końcu biorę, efekt zupełnie odwrotny do oczekiwań ciśnienie rośnie, odstawiam leki (kilka nie działa) obniżające, ciśnienie spada. Drastycznie zmieniłem dietę, z piciem i paleniem poszło naj łatwiej (nie piję i nie palę).
Normalne ciśnienie to jakaś przereklamowana sprawa, przy ciśnieniu 123/79 t 68 jestem senny, zastosowanie Vinpocetyny podnosi ciśnienie do 150/100 na 24-36h. Po zastosowaniu leków ciśnienie było w podobnym zakresie z tachykardią, co mało zabawne było, dla osoby ze spoczynkowym tetnem 50-60.
Nikogo nie namawiam do odstawienia leczenia, podłoży nadciśnienia jest wiele.
Zdarają się nie typowe reakcje na farmaceutyki.

pozdrawiam rc

WW - 27-11-2008, 15:21

Mania napisał/a:
Mania

No to tylko odpowiedni facet został :ping:

szczemar - 27-11-2008, 17:39

WW napisał/a:
No to tylko odpowiedni facet został :ping:

A gdzie takiego znaleźć ?

hubert68 - 27-11-2008, 19:37

To może kilka uwag natury ogólnej:
Chorzy z nadciśnieniem, przy obniżeniu ciśnienia do wartości prawidłowych mogą odczuwać senność, bóle głowy czy apatię.
Samo nadciśnienie jako takie może nawet wpływać na nas "pozytywnie", przynajmniej dopóki nie zacznie boleć głowa. Dopiero jak np. jakieś naczynko w mózgu pęknie i zrobi się tzw. wylew czyli fachowo udar krwotoczny przestajemy się dobrze czuć. No ale wtedy to już mamy przerąbane....
Dlatego nadciśnienie musi być leczone i z reguły po rozpoznaniu tzw. samoistnego nadciśnienia terapia powinna trwać do końca życia. Parę lat temu (mogę nie być na bieżąco) obowiązywało w leczeniu stosowanie leków z jednej (lub więcej) z czterech następujących grup:
1. Inhibitory konwertazy angiotensyny, np. Captopril, Enalapril czyli popularny Enap i Perindopril.
2. Beta-blokery - najbardziej znany, choć jeden z najstarszych, Propranolol.
3. Blokery kanału wapniowego.
4. Leki moczopędne.
Leczenie powinno być tak ustawione, by leki działały przez 24 godziny na dobę, czyli np. Enapu, który działa 12 godzin nie należy brać raz na dobę (b. częsty błąd).
Jeżeli są nowsze informacje, to przepraszam ale jako onkolog nie ze wszystkimi tematami mogę być na bieżąco.

Radek - 28-11-2008, 09:09

Prosze powstrzymac sie od wycieczek osobustych i epitetow w stylu "glupia", "debil" i tak dalej.
Grzegorz_N - 28-11-2008, 12:40

A tak już poza kwestią czysto medyczno - prawną - czy nie jest tak, że jeśli mamy podwyższone ciśnienie, to automatycznie lepiej reagujemy na głębokość, gdzie też jest podwyższone ciśnienie (zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona)? Może mniejsza skłonność do narkozy azotowej? Czy ktoś to badał? Są jakieś wiarygodne publikacje?
$$ - 28-11-2008, 12:51

Grzegorz_N napisał/a:
Może mniejsza skłonność do narkozy azotowej?
Czegoś takiego to bym się nie spodziewał, przy zwiększonej prefuzji przez mózg.
Grzegorz_N napisał/a:
Są jakieś wiarygodne publikacje?
Obecnie DAN ryje w tych zagadnieniach.

pozdrawiam rc

szczemar - 14-06-2009, 09:33

Odgrzeję trochę kotleta , ale i mnie dopadło. Jakie finalnie leki , żeby nie były to diuretyki i beta-blokery (te wymienia dr Krzyżak jako nie wskazane dla nurkujących) ?
stiop - 14-06-2009, 13:37

Tz. inhibitory konwertazy (wspomniane już wcześniej) i blokery receptora angiotensynowego (to co innego niż beta-blokery) w wielu sytuacjach są optymalnym wyborem u osób poza tym zdrowych. Wygodne jest stosowanie leków, które bierze się raz na dobę i niezależnie od posiłków. Przykłady: Trandolapril, Tritace, Prenessa, Inhibace, Diovan, Micardis, Monopril, Lisiprol. Lista jest długa, nazwy są przykładowe, większość z wymienionych leków można spotkać także pod innymi nazwami. Z sumiennego leczenia wynika wiele korzyści na poźniejsze lata, więc polecam.
train - 14-06-2009, 19:29

Zgadzam się z przedmówcą jednak lek musi być dobrany indywidualnie. Przez wiele miesięcy brałem Inhibace jednak wystąpiły nieoczekiwane efekty uboczne. Obecnie od 2 lat zażywam Lotensin i jestem bardzo zadowolony - w ciągu pierwszego roku mogłem zmniejszyć dawkę leku o połowę, nie występują też niepożądane efekty uboczne.
hubert68 - 14-06-2009, 19:49

Mogę mieć rrochę nienajświrzsze wiadomości ale o ile wiem w leczeniu nadciśnienia stosuje się 4 grupy leków:
1. Diuretyki czyli leki moczopędne.
2. Inhibitory konwertazy angiotensyny, tu mamy m.in. Captopril do brania 3 razy na dobę, Enalapril (to np. bardzo popularny Enap czy Enarenal) do brania co 12 godz i Perindopril, do brania raz na dobę. Leki z tej grupy wydają się najlepsze do leczenia tzw. samoistnego, niepowikłanego nadciśnienia w monoterapii.
3. Beta-blokery.
4. Blokery kanału wapniowego.
Niezbędne jest mierzenie ciśnienia, w początkowym okresie przy ustawianiu leczenia nawet kilka razy dziennie. Terapia zawsze powinna być stawiana przez lekarza.

WW - 15-06-2009, 08:13

Z moich rozmów z lekarzami nurkowymi, najmniej kontrowersyjne są leki moczopędne np. Tritace.
Dlatego też sam go biorę od kilku lat.
Otwarta pozostaje sprawa nadciśnienia jako takiego a nurkowania. Tu nie ma uzgodnionej teorii i lekarze-nurki w zasadzie zgadzają się, że w trym sporcie lekkie nadciśnienie nie powinno mieć znaczenia.
Co innego w sporcie lotniczym.
Wypada zaznaczyć, że w tym rozumowaniu są dwa założenia.
1 - nadciśnienie jest lekkie i systematycznie leczone tzn. korygowane lekami.
2 - nurkowanie jest zwykłe a nie bicie rekordów trzycyfrowych.

zarowa - 25-07-2009, 11:43

WW napisał/a:
najmniej kontrowersyjne są leki moczopędne np. Tritace.

Tritace nie jest lekiem moczopędnym. Moczopędny jest np. Impres long. Tritace działa szybko ale też krótko. Efektywny przy zbijaniu skoków ciśnieniowych.Skutek uboczny: możliwy suchy kaszel. Na działanie impres long trzeba poczekać dłużej, ale dzięki temu, że częściej latamy do kibelka przez cały dzień ciśnienie nam nie rośnie.

WW napisał/a:
2 - nurkowanie jest zwykłe a nie bicie rekordów trzycyfrowych.

A jak ma się sprawa przy nurkowaniu 2 cyfrowym, ale z dekompresją na mieszankach 50%+ i czystym tlenie. Gdy oddychamy gazem pod dużym ciśnieniem parcjalnym tlenu dochodzi do obkurczania naczyń krwionośnych, czyli rośnie ciśnienie. Czy nie jest to zagrożenie dla nadciśnieniowców, którzy już z wiekszym ciśnieniem wchodzą do wody?
Czy były kiedyś przeprowadzone jakieś badania dotyczące wpływu ciśnienia otoczenia na ciśnienie tętnicze? Czyli czy ze wzrostem ciśnienia rośnie nasze ciśnienie w organizmie?

WW - 27-07-2009, 08:10

Dla mnie zwykłe, to takie dla przyjemności, bez zadęcia, gazów i innych bajerów.
Niestety, nie są mi znane badania dotyczące ekstremalnie głębokich nurkowań w odniesieniu do ludzi z nadciśnieniem. Temat ten chyba nigdy nie zostanie zbadany. Nurkowanie ekstremalne są generalnie dla młodych i zdrowych a więc podwójnie nie dla mnie :buuu:
Niestety, w naszym. tzn. polaków wykonaniu, szczytem jest nurkowanie "techniczne" i facet zza klawiszy, z zadyszka wspinający się na 4 piętro, robi kursy taśmowo, kupuje sprzęt za dziesiątki tysięcy i juz jest "techniczny".
Tak z ciekawości.
Na ilu kursach obowiązuje sprawdzian fizyczny i jaki ?. Mnie na obozach wyganiano z namiotu o 6 rano (barbarzyństwo) i przez godzinę ganiano po lesie a potem jeszcze kazali pływać i to bez sprzętu . :-(

zarowa - 27-07-2009, 13:39

WW napisał/a:
Dla mnie zwykłe, to takie dla przyjemności, bez zadęcia, gazów i innych bajerów.

Rozumię, że wykluczasz również nurkowania rekreacyjne na nitroxie <40%. W końcu to też gaz uszlachetniony w tlen. Tym tokiem myślenia to bym zrezygnował również z nurkowań na nitroxie normooksycznym ;) Czyli nie ma możliwosci nurkowania z nadciśnieniem bądź innymi chorobami :/

WW - 28-07-2009, 07:38

Nawet nie bardzo wiem, jak Ci odpowiedzieć.
Domagasz się ścisłego ustalenia granic nieokreślonego problemu.
Są rożne nadciśnienia od niewielkich, do znacznych. Są leczone i ignorowane. Przyczyna nadciśnienia też bywa różna.
Naprawdę nie mam pojęcia, jak wytyczyć granicę.
Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie.

hazi - 29-03-2010, 13:57

Ostatnio też mam problemy z nad ciśnieniem pomimo ze mam 26 lat robiłem ostatnio badania psychotechniczne do pracy.Miałem ponad 170/100 a jak w domu miałem sprawdzone to 130/88 czyli w miare ok.Powiem tak jak ktos sie stresuje np.wizyta u lekarza albo jakimiś innymi systuacjami to tak moze cisnienie skakac.Tez sie to nazywa SYNRONIM BIAŁEGO FARTUCHA poczytajcie duzo ludzi ma z tym problem ja takze oczywiscie.Takze nie ma co sie zalamywac ze u lekarza nam wyszlo sporo cisnienie.Dzisiaj Lekarz mi powiedzial odrazu ze to nerwow.Te moje 130/88 tez wynika ze mam nadwage waze ponad 90 kg 172cm bęben troche mam ale bez przesady.Ale lubie tak o 22 zjesc 3 talerze spageti na noc :ping: i do tego piwko.Koniec juz z tym obżarstwem:)Jak wam np by sprawdził lekarz od medycyny nurkowej to tez moze byc stres i wam powie, pan nie moze nurkowac.Ogolenie wynik pomiaru moze byc nie prawdziwy .Wiadomo jak nurkujemy to jest to dla nas odpoczynek i relaks wiec na pewno cisnienie mam w normie ja po nurkowaniu sie czuje jak bym wziol tone srodkow uspokajających.
wiesiek01 - 29-03-2010, 21:30

hazi napisał/a:
Ostatnio też mam problemy z nad ciśnieniem pomimo ze mam 26 lat

hazi napisał/a:
mam nadwage waze ponad 90 kg 172cm

To zadbaj "synku" o siebie .... :bee;