FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kiedy robić kurs?

Michał_W - 11-11-2008, 10:34
Temat postu: Kiedy robić kurs?
Zastanawiam się czy teraz jest dobry moment na rozpoczęcie kursu. Idzie zima i nurkowania w jeziorze nie są chyba za przyjemne?
Pozostaje więc zrobienie teorii i zajęć basenowych w Polsce i dokończenie kursu w ciepłych wodach (Egipt?).
Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś z Was robił kurs w zimie?

piotrek_n - 11-11-2008, 10:37

a nie lepiej zimą zrobic basen + teorie, a w maju [ lub latem] dokończyc na wodach otwartych [ polska] a kiedy wyjedziesz do Egiptu cieszyć sie z nurkowania a nie dokończać kursy?:)
hubert68 - 11-11-2008, 14:25

Zrobiłem basen jesienią w Polsce a wody otwarte w styczniu w Egipcie. Fajne rozwiązanie, szczególnie w przypadku gdy kasa nie jest zbyt dużym problemem a czas, zwłaszcza poza okresem urlopowym, i owszem. Tylko przed rozpoczęciem kursu basenowego musisz upewnić się, że klub czy baza ma taką możliwość.

P.S. Oczywiście mam na myśli mój kurs P1.

behe - 11-11-2008, 15:22

piotrek_n napisał/a:
a nie lepiej zimą zrobic basen + teorie, a w maju [ lub latem] dokończyc na wodach otwartych [ polska] a kiedy wyjedziesz do Egiptu cieszyć sie z nurkowania a nie dokończać kursy?:)

no no zgadzam się w zupełności.

Michał_W - 11-11-2008, 18:43

No tak, ale jak zrobię teorię + basen w tym roku, a na dokończenie będę czekał do lata, to trochę się to wszystko "rozejdzie", nie sądzicie? Czy to nie będzie tak że zapomnę większość przez pół roku?
Z drugiej strony, jak mam czekać do maja, to chyba lepiej poczekać też z teorią np. do kwietnia?

hubert68 - 11-11-2008, 19:51

Michał_W napisał/a:
No tak, ale jak zrobię teorię + basen w tym roku, a na dokończenie będę czekał do lata, to trochę się to wszystko "rozejdzie", nie sądzicie? Czy to nie będzie tak że zapomnę większość przez pół roku?
Z drugiej strony, jak mam czekać do maja, to chyba lepiej poczekać też z teorią np. do kwietnia?

To zależy ile i gdzie chcesz nurkować. Podając mój przykład - basen rok temu jesienią, kurs w Egipcie w styczniu, na przełomie lutego i marca kolejne nurkowania w tropikach a w kwietniu pierwsze nurkowania w Polsce. No ale ja na tyle połknąłem bakcyla, że do złamania nogi na koniec września zrobiłem 95 nurkowań. I zamierzam w tym roku przekroczyć setkę. Mnie po prostu było szkoda czasu na czekanie do lata.

Michał_W - 12-11-2008, 08:13

Mi też szkoda czasu, ale widziałem już kilka opinii, że lepiej zacząć od polskiego jeziora i tam się uczyć, bo jest trudniejsze.

Ty nie miałeś problemu z przestawieniem się na mętną wodę i pierwszymi nurkowaniami w Polsce?

behe - 12-11-2008, 23:00

:) ja tam lubie nasze wody w jeziorach :) wcale nei takie metne znowu. eh ale Egipt to Egipt :)))
hubert68 - 13-11-2008, 07:10

Michał_W napisał/a:
Ty nie miałeś problemu z przestawieniem się na mętną wodę i pierwszymi nurkowaniami w Polsce?

Trochę. Przy około 5 pierwszych nurkowań. Ale zacząłem od koparek (Jaworzno) i Zakrzówka (Kraków). Tam woda jest stosunkowo dobra. Z Warszawy masz też w miarę blisko nad J. Białe pod Gostyninem, też niezłe. Po paru nurkach w kraju już nie było problemów, nawet przy widoczności poniżej metra...

jacekplacek - 13-11-2008, 17:49

behe napisał/a:
ja tam lubie nasze wody w jezio

Te, które widziałem(nie za wiele) to generalnie pustynia. Szczególnie od jesieni. Niektórych dziwi zamiłowanie do kamieniołomów, ale tam jest co oglądać. Nurkowanie jeziorkowe ma jedną ważną zaletę: czas w doborowym towarzystwie :)
piotrek_n napisał/a:
a nie lepiej zimą zrobic basen + teorie, a w maju [ lub latem] dokończyc na wodach otwartych

Zdecydowanie NIE!! Zima ma tyle zalet, szkoda czasu. Bez przesady z tym zimnem. Poszukaj posty "Nurkot" :)
hubert68 napisał/a:
I zamierzam w tym roku przekroczyć setkę.

Czy jest jakiś konkretniejszy termin i miejsce? :)

hubert68 - 13-11-2008, 21:47

jacekplacek napisał/a:
Czy jest jakiś konkretniejszy termin i miejsce?

Miejsce nie, termin po 23 listopada, towarzystwo - jak się uda to z pewnym :ping: Jackiemplackiem